Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam będę miał robione przyłącze na działkę i zgłosiłem zapotrzebowanie na 8 kw teraz wydaje mi sie że chyba za mało to będzie sama pompa ciepła bedzie miała 9kw żadnych urządzeń wiecej nie planuje prócz sprzetu domowego i zastanawiam sie jaka moc bedzie odpowiednia

Będzie pobierała 9kW? To ile będzie produkowała? 27kW? Co budujesz?

ja mam 9kw i pompe 10kw i jest ok. Moja pompa to gruntówka i pobiera ok 2,2kw z sieci jak pracuje, wiec powinno byc ok. Jak mozesz to bierz 3-fazową mniejsze obciążenie fazy i ogólnie troche lepsza wydajność.

Mam już wycenę na jedno fazową pewnie trzy fazy droższa ale pomyślę nad tym

• 2 weeks później...

8 kW do domu to zdecydowanie za mało, zabezpieczenia przedlicznikowe będą miały tak małe wartości, że nawet normalnego obwodu z gniazdkami nie będzie można w instalacji wykonać, nie mówiąc już o zapewnieniu selektywności działania zabezpieczeń.

Zabezpieczenie przedlicznikowe powinno mieć przynajmniej 25A żeby instalacja przedstawiała jakąś funkcjonalność. Oznacza to o wystąpienie o moc przyłączeniową na poziomie przynajmniej 14 kW.

Witam będę miał robione przyłącze na działkę i zgłosiłem zapotrzebowanie na 8 kw teraz wydaje mi sie że chyba za mało to będzie sama pompa ciepła bedzie miała 9kw żadnych urządzeń wiecej nie planuje prócz sprzetu domowego i zastanawiam sie jaka moc bedzie odpowiednia

Jaka PC GW czy PW ? Masz indukcję czy gotujesz na gazie ?

Ale czemu zgłosiłeś taką moc jako docelową ? w projekcie powinieneś mieć wytyczne co do mocy, projekt przyłącza itd. Na czas budowy można mieć 8 kW i to powinno wystarczyć do tynków (agregat tynkarski ma kopa), a później można zmienić na inna wyższą, więc się nie przejmuj. Przyłącze 8 kW a 14 kW nie będzie się chyba różniło niczym poza zabezpieczeniem przedlicznikowym. Prawda ?

Są dwie szkoły:

1) Wybór mniejszego zapotrzebowania na KW niż wynika to z projektu ze względu na taryfę C11 - płacimy co miesiąc stały abonament za każdy zadeklarowany KW energii. W praktyce 7Kw powinno starczyć na okres budowy - no poza agregatem tynkarskim, tutaj będzie trzeba zmienić zabezpieczenie na większe. Nie wiem czy później zmiana docelowo na więcej KW nie będzie się wiązała z modernizacją przyłącza, co wiążę się z dodatkowymi kosztami - musisz zapytać w ZE.

2) Wybór docelowego zapotrzebowania na energię - dla większości budynków jednorodzinnch to 14KW. Nie masz obaw związanych z tym, że zabezpieczenie będzie wywalać, ponieważ masz odpowiednie większe. Za to płacisz około 30 zł większy abonament miesięcznie w porównaniu do podłącza 7Kw.

Twój wybór, którą drogą pojdziesz. Ja wybrałem 14KW, ponieważ będę miał w toku budowy sporo spraw na głowie i nie chce sobie jeszcze zaprzątać głowy ee. Bucowę chcę skończyć w 1,5 roku więc to jakieś ogromne koszty nie będą..

Ta i na pewno selektywność będzie przy zabezpieczeniu obwodów B16 i głównym B25;-)

Zwarciowa nie, ale przeciążeniowa już tak.

Poza tym dlaczego z góry zakładasz B25? Pomijając już fakt, że ch-ki B przed licznikiem jeszcze nie widziałem (przynajmniej w mojej okolicy nikt jeszcze na tak genialny pomysł nie wpadł), to są spółki dystrybucyjne, w których standardem jest dzisiaj gG 50-63A przed licznikiem i ogranicznik mocy za licznikiem (czyli da się to zrobić poprawnie, może i w reszcie kraju pójdą kiedyś po rozum do głowy...).

Przy 9 kW to przed licznikiem będzie 16A, powodzenia z wykonywaniem obwodów innych niż oświetleniowe...

Zwarciowa nie, ale przeciążeniowa już tak.

Poza tym dlaczego z góry zakładasz B25? Pomijając już fakt, że ch-ki B przed licznikiem jeszcze nie widziałem (przynajmniej w mojej okolicy nikt jeszcze na tak genialny pomysł nie wpadł), to są spółki dystrybucyjne, w których standardem jest dzisiaj gG 50-63A przed licznikiem i ogranicznik mocy za licznikiem (czyli da się to zrobić poprawnie, może i w reszcie kraju pójdą kiedyś po rozum do głowy...).

Przy 9 kW to przed licznikiem będzie 16A, powodzenia z wykonywaniem obwodów innych niż oświetleniowe...

Dlaczego zakładam b25 ano dlatego że jeszcze w większości WP występuje jako zabezpieczenie zalicznikowe. Niestety S-y przed licznikiem bywają np. w blokowiskach. A ostatnio zrobiłem sobie ;-) zwarcie na b10 i b40 (główny) zgadnij jaki efekt.

Fakt że przy 9kW to delikatna lipa na domek jednak przy 3 fazach coś da się. A co w takim razie powiesz na zasilanie jednofazowe w bloku?

Niestety S-y przed licznikiem bywają np. w blokowiskach.

Nie tylko w blokowiskach, w domach bywają równie często, może nawet częściej niż w blokach.

Co nie zmienia faktu, że jest to rozwiązanie niezgodne ze zdrowym rozsądkiem, normami i wiedzą techniczną. Wyłączniki nadprądowe nie powinny występować na obszarze sieci i przyłącza, bo się do tego nie nadają. Jedyne wyłączniki jakie można stosować przy realizacji przyłącza to te pozbawione członu zwarciowego (czyli tzw. ograniczniki mocy), wyłączniki selektywne i wyłączniki kompaktowe (z regulowanymi nastawami członów zwarciowych).

Wyłącznik nadprądowy występuje w złączach z jednego tylko powodu - NISKIEJ CENY. Chociaż topiki też drogie nie są, ale tu z kolei występuje poważny problem polegający na tym, że jak się przepalą, to trzeba przyjechać i zaplombować (a palą się, jak wiadomo, pięć razy dziennie...).

A ostatnio zrobiłem sobie ;-) zwarcie na b10 i b40 (główny) zgadnij jaki efekt.

Efekt do przewidzenia, czyli poleciał jeden, drugi albo oba - działanie zupełnie losowe.

Fakt że przy 9kW to delikatna lipa na domek jednak przy 3 fazach coś da się. A co w takim razie powiesz na zasilanie jednofazowe w bloku?

Powiem tak - 9 kW na jednej fazie przedstawia dużo większą wartość użytkową niż 9 kW na trzech fazach (czyli, de facto, 3x3 kW).

Dla 9 kW zabezpieczenie takiego przyłącza będzie miało wartość na poziomie 40A, a może i 50A. Oznacza to, że w takiej instalacji można wykonać większość potrzebnych obwodów.

Co więcej - biorąc pod uwagę to, że w mieszkaniach (domy to nieco inny temat) moc przyłączeniowa jest niewielka i wynosi kilka - kilkanaście kW, to uważam, że przyłącze jednofazowe powinno być absolutnym standardem w mieszkaniach, zarówno tych, gdzie instalacja jest modernizowana, jak i dopiero budowanych.

Przy zabezpieczeniu 50-63A taka instalacja jest najtańsza i najbardziej praktyczna oraz wystarczająca w zupełności dla nawet dużego mieszkania, z indukcją w kuchni i klimatyzacją.

Trzy fazy do mieszkania w bloku wynika wyłącznie z tego, że zarządzający spółkami dystrybucyjnymi beton nawet nie dopuszcza do siebie faktu, że zabezpieczenie przyłącza jednofazowego większe niż 25A (czasem 32A) jest rozwiązaniem korzystnym nie tylko dla klienta, ale i dla spółki.

Powiem tak - 9 kW na jednej fazie przedstawia dużo większą wartość użytkową niż 9 kW na trzech fazach (czyli, de facto, 3x3 kW).

Dla 9 kW zabezpieczenie takiego przyłącza będzie miało wartość na poziomie 40A, a może i 50A. Oznacza to, że w takiej instalacji można wykonać większość potrzebnych obwodów.

Co więcej - biorąc pod uwagę to, że w mieszkaniach (domy to nieco inny temat) moc przyłączeniowa jest niewielka i wynosi kilka - kilkanaście kW, to uważam, że przyłącze jednofazowe powinno być absolutnym standardem w mieszkaniach, zarówno tych, gdzie instalacja jest modernizowana, jak i dopiero budowanych.

Przy zabezpieczeniu 50-63A taka instalacja jest najtańsza i najbardziej praktyczna oraz wystarczająca w zupełności dla nawet dużego mieszkania, z indukcją w kuchni i klimatyzacją.

Trzy fazy do mieszkania w bloku wynika wyłącznie z tego, że zarządzający spółkami dystrybucyjnymi beton nawet nie dopuszcza do siebie faktu, że zabezpieczenie przyłącza jednofazowego większe niż 25A (czasem 32A) jest rozwiązaniem korzystnym nie tylko dla klienta, ale i dla spółki.

Dyskusja naukowa zaraz się zrobi, nie zapominaj też o tym że za zabezpieczeniami idą przekroje przewodów, już widzę 16 albo i 25 kwadrat do mieszkania.

A co do 9kW na 3 fazach to chyba mniejszego zabezpieczenia niż 16A nie zakładają;-)

No to jak zaczną robic jak piszesz (jedna faza 63A) i odpowiednie przekroje to w końcu da się selektywność osiągnąć;-)

już widzę 16 albo i 25 kwadrat do mieszkania.

Co za problem, 3xLY w peszlu i jazda.

W "jukeju" 25mm^2 i 80-100A bezpiecznik to standard.

A co do 9kW na 3 fazach to chyba mniejszego zabezpieczenia niż 16A nie zakładają;-)

Mniejszego nie zakładają, ale więcej niż 10A gniazdek nie zabezpieczysz, a taki wyłącznik to co niektóry odkurzacz potrafi wyzwolić.

Pomijam wynalazki typu 13A.

No to jak zaczną robic jak piszesz (jedna faza 63A) i odpowiednie przekroje to w końcu da się selektywność osiągnąć;-)

Da się i przy mniejszym zabezpieczeniu ją uzyskać ale tym zabezpieczeniem na pewno nie będzie wyłącznik nadprądowy.

Edytowane przez michcio0711

Co za problem, 3xLY w peszlu i jazda.

W "jukeju" 25mm^2 i 80-100A bezpiecznik to standard.

25 kwadrat w (peszlu, korytku) zabezpieczona 100A to troszke sporo ale nie spieram się, nie znam zwyczajów z "jukeju" Za to znam nasze realia.

Mniejszego nie zakładają, ale więcej niż 10A gniazdek nie zabezpieczysz, a taki wyłącznik to co niektóry odkurzacz potrafi wyzwolić.

Pomijam wynalazki typu 13A.

Fakt że odkurzacz budowlany potrafi wywalić B10 sam taki mam;-) A niby dlaczego miałbym nie zabezpieczyć gniazdek większym niż 10A.

Da się i przy mniejszym zabezpieczeniu ją uzyskać ale tym zabezpieczeniem na pewno nie będzie wyłącznik nadprądowy.

Miało się naukowo zrobić;-) i się zrobiło. A jaka to wkładka poniżej 63A zapewni selektywność przy zabezpieczeniu przed np. B25 no dobra B20.

A niby dlaczego miałbym nie zabezpieczyć gniazdek większym niż 10A.

Bo 16A masz już przed licznikiem (zakładając wspomniane 9 kW mocy przyłączeniowej). Nie możesz zastosować jednakowych zabezpieczeń jedno za drugim.

A jaka to wkładka poniżej 63A zapewni selektywność przy zabezpieczeniu przed np. B25 no dobra B20.

A to już zależy od prądu zwarcia. Np. przy 650A i B20A to i gG25A wystarczy. Dla gG63A to i do ~3kA selektywność będzie zachowana.

Problemem jest to, że w Polsce w ogóle różnicuje się moc przyłączeniową dla poszczególnych odbiorców indywidualnych i pilnuje się jej nieprzekraczania przez stosowanie zabezpieczeń o prądzie "na styk".

Ale da się i to rozwiązać, najtańszym sposobem jest komplet RBK00 + 3xWT-00 gG50 czy 63A + Etimat T o prądzie dobranym do mocy przyłączeniowej - razem 200 zł. Jeśli prąd zwarcia w złączu przekracza granicę selektywności dla takiego układu, to zawsze można dać wkładki 80A czy większe - one w takim układzie pełnią jedynie funkcję ochrony przed skutkami zwarć.

Dla porównania za wyłącznik selektywny trzeba dać przynajmniej ~600 zł.

Bo 16A masz już przed licznikiem (zakładając wspomniane 9 kW mocy przyłączeniowej). Nie możesz zastosować jednakowych zabezpieczeń jedno za drugim.

A dlaczego nie mogę?

A to już zależy od prądu zwarcia. Np. przy 650A i B20A to i gG25A wystarczy. Dla gG63A to i do ~3kA selektywność będzie zachowana.

Ale od jakiego prądu zwarcia, spodziewanego?