Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Internet po przewodzie

coachu13

Recommended Posts

I to ma być potwierdzenie tezy lepiej zostawić zagregowane np. dwa w miarę puste pasma zamiast dwóch pustych i jednego obciążonego.?

Nie wprost. Być może. Daje duże prawdopodobieństwo, że tak.

Jak jesteś z branży czy znawcą to może ty mi wyjaśnisz. Moje obserwacje i czytanie innych użytkowników wskazuje, że agregacja nie jest równorzędna tylko jest pasmo główne i kolejne są do głównego agregowane/doklejane (nie wiem czy tak jest to przypuszczenie). Jeśli jednak tak jest to jak najbardziej lepiej zostawić zagregowane np. dwa w miarę puste pasma zamiast dwóch pustych i jednego obciążonego.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Praktyka wygląda tak jak napisałem.

Praktyka wygląda tak:

attachment.php?attachmentid=454548

attachment.php?attachmentid=454544

attachment.php?attachmentid=454545

attachment.php?attachmentid=454546

attachment.php?attachmentid=454547

Huawei B818 agregujący do 4 pasm. Każde trzy które widać na zdjęciach to znaczący spadek prędkości względem 4.

Jak ktoś nie zauważył, to jakie pasma są agregowane jest na dole, pod ikonką siły sygnału.

LTE3_bez900.jpg

LTE3_bez1800.jpg

LTE3_bez2100.jpg

LTE3_bez2600.jpg

LTE4.jpg

To nie jest kwestia chwili, mam też takie sprzed roku gdy walczyłem z jakością netu i sprawdzałem różne konfiguracje, wtedy 1>2 było nawet bardziej spektakularne.

Czemu na obrazku z dwoma pasmami MCS spadło z 20 do 1*? Czemu upload, który agregowany nie jest - niby na tej samej częstotliwości i parametrach jest o 1/3 niższy? W ogóle wygląda, jakby dl też nie był agregowany.

Wybierz też serwer swojego operatora - bo tak to nie wiadomo, czy obciążony masz BTS, czy styk Play ze światem. A na pewno nie dowodzi to szybkości połączenia między Twoim modemem a BTSem.

Pobawiłem się teraz trochę inaczej. Fotki mogę powrzucać, ale czytelniejsze będzie tak (odejmowałem kolejno najniższą częstotliwość):

Auto - 86,08

4 - 71,44

3 - 69,86

2 - 71,04

i pojedyncze:

2600 - 42,94

2100 - 35,37

1800 - 26,02

Na 900 router mi się zwieszał i musiałem resetować do ustawień fabrycznych. Dopiero po TYM sprawdziłem i 900MHz jest w tym BTSie - ale nie LTE, co pewnie powodowało zwiechę gdy chciałem ustawić tylko na tę częstotliwość.

800 już było po dłuższej przerwie, więc nie ma co porównywać o tej porze.

Jak widać różnice znikome - akurat za wyjątkiem dodania pasma 800MHz. O największym zasięgu więc i najbardziej zapchanego - a jednak robi różnicę.

auto agregował 4 pasma (najprawdopodobniej), 4 i 3 trzy (bo to czwarte to było nieobecne 900).

UL

1800 - 14,68

2100 - 9,63

2600 - 24,08

Agregowane pewnie wybierały 2600, bo tak w okolicach 23-24 było regularnie.

* Wyjaśnienie:

https://www.cyberbajt.pl/raport/443/0/449/

http://anisimoff.org/eng/lte_throughput.html

http://anisimoff.org/eng/lte_throughput_calculator.html

Edytowane przez Kaizen

Kaizen, istota tego zjawiska jest rozebrana na czynniki pierwsze na elce - tam możesz poczytać, dlaczego agregacji czasami trzeba ręcznie pomóc.

No i tak jak pisałem - Ty masz szczęście do lokalizacji - silny sygnał i nieobciążony BTS.

Te zjawisko najlepiej widać na BTSach o dużym ruchu - np. takim gdzie DL/UL masz 20/50 i SINR jest niski.

Te zjawisko najlepiej widać na BTSach o dużym ruchu - np. takim gdzie DL/UL masz 20/50 i SINR jest niski.

Jak masz UL 50Mbps to tylko zazdroszczę. Ja mam za słaby sygnał. DL mam przyzwoity tylko dzięki agragacji. Na E3372 miałem 20-25Mbps niezależnie od pasma poza godzinami szczytu a w szczycie z połowę tego (poza najniższą częstotliwością z definicji najwolniejszą a do tego zapchaną na maksa).

SINR mam co najwyżej średni - mocno skacze tak od -1 do +11 w czasie tego testu (stan sygnału i prędkość w czasie pomiaru).

attachment.php?attachmentid=454565

Jakby ktoś pytał, to ta apka to też HManager - ale inna wersja (link jest pod koniec wątku który wrzucałem).

Przyzwoity DL jest zasługą B818, który umi w te klocki.

Nie zmienia to faktu, że na Twoich fotkach winę za spadek ponosi gorsza jakość sygnału - bo UL też spada a jest na tym samym paśmie w obydwu sytuacjach.

LTE_Sygnal.jpg

Edytowane przez Kaizen

A to co za program?

Wewnętrzny soft ZTE WF830.

@Kaizen, zauważ co jest przedmiotem dyskusji - np. dwa w miarę puste pasma zamiast dwóch pustych i jednego obciążonego. [...] Szczególnie przy mocno obciążonych częstotliwościach czy krańcach zasięgu.

Występowanie zjawiska jest warunkowane lokalizacją i parametrami pasm, nie jest uniwersalne. U ciebie nie występuje i tyle. Twoje zrzuty nie obalają powyższego, sto takich zrzutów nie obali. A wystarczy jeden ukazujący takie zachowanie aby udowodnić.

Poniżej wygrzebane z dysku zrzuty sprzed roku (tylko wycinki speedtest, ja wiem multum uwag do tego, ale wspomniałem to dorzucam).

2100:

2100.jpg

2100+2600:

2100+2600.jpg

Za dzień czy dwa jak będę miał możliwość mogę zrobić nowe testy.

upload, który agregowany nie jest

Nigdzie chyba nie jest. Nawet u tych co B818 odpalają w środku nocy blisko nadajnika, żeby się pochwalić DL dobijającym do 400 Mbps UL mają nadal po 40-parę, czyli niewiele więcej niż ja na gorszym sprzęcie, jednym paśmie i w godzinach szczytu.

Widzę, że masz szczęście być obok jakiegoś pilotażowego BTS-a, gdzie Orange włączył agregację na UL.

. UL mam przyzwoity tylko dzięki agregacji.

niby na tej samej częstotliwości i parametrach jest o 1/3 niższy?

No właśnie czyż nie o tym jest dyskusja. Eureka.

@Kaizen, zauważ co jest przedmiotem dyskusji - np. dwa w miarę puste pasma zamiast dwóch pustych i jednego obciążonego. [...] Szczególnie przy mocno obciążonych częstotliwościach czy krańcach zasięgu.

To wrzucisz takie pomiary? Dotąd tylko ja takie wrzucałem podważające tezę, że odjęcie czegokolwiek zwiększa prędkość DL.

Tylko nie zapomnij zmienić najpierw modemu bo ZTE WF830 nie zrobisz takiego pomiaru bo agreguje tylko dwa pasma.

U ciebie nie występuje i tyle. Twoje zrzuty nie obalają powyższego, sto takich zrzutów nie obali. A wystarczy jeden ukazujący takie zachowanie aby udowodnić.

Nie wystarczy jeden by udowodnić taką zasadę. Wystarczy jeden, by ją podważyć - a wrzuciłem ich wiele.

Poniżej wygrzebane z dysku zrzuty sprzed roku (tylko wycinki speedtest, ja wiem multum uwag do tego, ale wspomniałem to dorzucam).

2100:

[ATTACH=CONFIG]454573[/ATTACH]

2100+2600:

[ATTACH=CONFIG]454574[/ATTACH]

Miały być DWA puste i jeden zapchany. A te rzuty niczego nie udowadniają - ani siły sygnału, ani jakie to częstotliwości, ani czy ten sam serwer, ani czy czy w zbliżonym czasie...

Widzę, że masz szczęście być obok jakiegoś pilotażowego BTS-a, gdzie Orange włączył agregację na UL.

Jak widzisz na zdjęciach oczywiste przeklawiaturzenie. Już poprawiłem.

No właśnie czyż nie o tym jest dyskusja. Eureka.

Nie, nie o tym. Po pierwsze dyskusje jest o DL. A po drugie nie na tej samej (jednej) częstotliwości, a przy agregacji ma być niższy na na trzech pasmach niż po odjęciu z tych trzech jednego, najbardziej obciążonego.

Edytowane przez Kaizen

@Kaizen, w skrócie.

Dyskusja nie jest 3 vs 2, ale także np. 2 vs 1 (mój przykład). Twierdzenie rozpoczyna się od np.

Druga część twierdzenia wyraźnie określa, że problem nie jest widoczny powszechnie i dla każdego. Jeżeli nie masz obciążonych częstotliwościach czy krańcach zasięgu to nie jesteś właściwym obiektem do weryfikacji i twoje zrzuty nie wnoszą nic, ani obalają, ani potwierdzają.

Ty twierdzisz, ze więcej pasm to zawsze lepiej (=szybciej).

Ja twierdzę, że zdarzają się sytuacje, że tak nie jest.

Zatem ile i jakich przykładów potrzeba do udowodnienia/obalenia?

PS

Pomiary a owszem zrobię i wrzucę, w najbliższej wolnej chwili, jak będę jedynym biorcą netu w domu i będą godziny szczytu. I oczywiście będą na WF830.

@Kaizen, w skrócie.

Dyskusja nie jest 3 vs 2, ale także np. 2 vs 1 (mój przykład). Twierdzenie rozpoczyna się od np.

Dodam jeszcze, żeby modem wybierać z opcją wyboru pasm do agregacji - wbrew pozorom czasami lepiej zostawić zagregowane np. dwa w miarę puste pasma zamiast dwóch pustych i jednego obciążonego.

Jedno pasmo to nie agregacja. I twierdzenie, że brak agregacji jest lepszy jest jeszcze bardziej bzdurne.

Druga część twierdzenia wyraźnie określa, że problem nie jest widoczny powszechnie i dla każdego

A tak. Tylko dla oświeconych i wierzących.

Jak nędzny zasięg mam - wrzucałem

Obciążenie też duże, bo dookoła tylko jakaś nędzna radiówka jest konkurencją - inni operatorzy nawet mają dziurę.

Ja twierdzę, że zdarzają się sytuacje, że tak nie jest.

Zatem ile i jakich przykładów potrzeba do udowodnienia/obalenia?

Żadnego nie pokazałeś.

n-ty raz nie będę tłumaczył.

Zdrowia.

Nie tłumacz jak ksiądz z ambony, tylko pokaż dowody.

Jak wyjaśniasz spadek UL w swoich zrzutach? Przecież nie rezygnacją z agregacji, bo na UL nie działa. Dobrałeś obrazki by pasowały do teorii - a wcale nie udowadniają zwiększania DL po rezygnacji z agregacji jakiegokolwiek pasma (nawet przyjmując, że pamięć Cię nie myli i faktycznie jedno pasmo odłączyłeś do DL) - dowodzą, że zostały zrobione przy znacząco innej sile sygnału i/lub obciążeniu sieci.

Edytowane przez Kaizen