kemot_p 05.01.2019 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 PF - poziom fundamentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.01.2019 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Płyty fundamentowej W Twoim przypadku odpowiednik chudziaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.01.2019 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Gromadzę materiały potrzebne do wykonania stanu 0 i tutaj mam kilka wątpliwości.Doprowadzenie powietrza do kominka i kanalizacja to sprawa jasna. Co z pozostałymi?Woda. Czy dawaliście jakiś peszel/rurę osłonową pod ławą do wprowadzenia w przyszłości rury w wodą, czy od razu kładliście rurę? Jeśli rura osłonowa to jakiej średnicy, jakie kolanka? Najchętniej położyłbym od razu dwa kawałki rury (do studni i wodociągu) wystające z jednej i drugiej strony fundamentu i miał problem z głowy. Czy rury powinno być tyle, że sięgnie do studni/wodociągu, czy wystarczy kawałek a potem się zrobi połączenie?Prąd, telefon. Tutaj planuję dać kila rurek osłonowych 40mm w ścianie fundamentowej.Gaz. Tu chyba nie ma sensu, bo to zrobią przy razem z instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 ja miałam wszystkie rury powyprowadzane w płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.01.2019 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 ja miałam wszystkie rury powyprowadzane w płycie. Niewiele mi Twoja odpowiedź pomoże, bo ja nie mam płyty, tylko zwykłe fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 19.01.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Gromadzę materiały potrzebne do wykonania stanu 0 i tutaj mam kilka wątpliwości. Doprowadzenie powietrza do kominka i kanalizacja to sprawa jasna. Co z pozostałymi? Woda. Czy dawaliście jakiś peszel/rurę osłonową pod ławą do wprowadzenia w przyszłości rury w wodą, czy od razu kładliście rurę? Jeśli rura osłonowa to jakiej średnicy, jakie kolanka? Najchętniej położyłbym od razu dwa kawałki rury (do studni i wodociągu) wystające z jednej i drugiej strony fundamentu i miał problem z głowy. Czy rury powinno być tyle, że sięgnie do studni/wodociągu, czy wystarczy kawałek a potem się zrobi połączenie? Prąd, telefon. Tutaj planuję dać kila rurek osłonowych 40mm w ścianie fundamentowej. Gaz. Tu chyba nie ma sensu, bo to zrobią przy razem z instalacja. Rurę wodna od razu mi wprowadził hydraulik pod ławą . Potem to przy podłączeniu do sieci miejskiej inny zgrzał bezproblemowo. Także potem się to łączy (oczywiście można od razi położyć docelowo całość ). Na media ja zostawiłem w sumie 3 rury. 2 od frontu (fi 50 i fi 75) i jedna od tyłu (fi50) karbowane wprowadzone pod ławą w docelowe miejsce ( dlatego pod ławą bo mam niskie ściany fundamentowe tam gdzie garaż (33 cm). Kabel elektryczny już wprowadziłem w jedną 50tke bez żadnego problemu. W załączniku zdjęcia jak to wyglądało Edytowane 19 Stycznia 2019 przez marcin225 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.01.2019 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Dzięki za odpowiedź! Tak właśnie planuję zrobić Nawet chciałem kupić dzisiaj taką rurę karbowaną (w środku gładką) jak ta na Twoich zdjęciach, ale w okolicznych składach nie sprzedają jej na metry , a 50m mi nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.01.2019 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Gaz i tak nie wchodzi pod ławą czy nawet przez fundament. Nic na tym etapie nie zaplanujesz i nie zostawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.01.2019 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Dzisiaj dokonałem zakupu stali: Pręty żebrowane fi 12 mm 200 sztukPręty gładkie fi 6 mm 150 sztukDrut wiązałkowy fi 1,2 mm 20 kgSiatka zgrzewana 2,2/100x100/1mx2m 50 sztukKotwa typ L 16x400mm 14 sztuk oraz nadproży Leier Strong: 11,5 x 7,1 x 115 cm - 13 sztuk11,5 x 7,1 x 145 cm - 2 sztuki11,5 x 7,1 x 175 cm - 18 sztuk11,5 x 7,1 x 245 cm - 4 sztuki Dodatkowo zamówiłem bloczki fundamentowe, izolację poziomą i styropian do ocieplenia fundamentu - zdecydowałem się na SWISSPOR HYDRO PLUS o grubości 15 cm.Zostało jeszcze parę drobiazgów i już będę miał wszystko co potrzebne na stan 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 19.01.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Dzięki za odpowiedź! Tak właśnie planuję zrobić Nawet chciałem kupić dzisiaj taką rurę karbowaną (w środku gładką) jak ta na Twoich zdjęciach, ale w okolicznych składach nie sprzedają jej na metry , a 50m mi nie potrzeba. Szukaj po hurtowniach elektrycznych. Powinni mieć krążki po 25 mb też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 19.01.2019 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 tu masz https://www.bricoman.pl/elektryka-oswietlenie/rury-peszle-kanaly/peszle/rura-karbowana-dwuwarstowa-50mm-25m-niebieska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.01.2019 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Znalazłem hurtownię, która sprzedaje na metry. https://liko-sklep.pl/peszle-i-rury-instalacyjne/472-rura-oslonowa-qrk-75-flex-niebieska-25m-.htmlPrzy okazji - rozmawiałem dzisiaj z KB i ustaliliśmy, że ściany fundamentowe będą o szerokości 24 cm. Jako że max ma 29 cm to wychodzi na to, że będzie wystawał poza ścianę o 5cm. Zatem zastanawiam się czy pustaki powinny być licowane z krawędzią ściany fundamentowej, czy stać w osi ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.01.2019 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 W pierwszej kolejności zapytaj projektanta a później swojego KB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2019 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Zatem zastanawiam się czy pustaki powinny być licowane z krawędzią ściany fundamentowej, czy stać w osi ściany? Wg projektu. Jak coś robisz inaczej, niż w projekcie, to dobrze to przemyśl i bądź pewny decyzji. Skonsultuj nie tylko z kierbudem. Bo nie wiadomo, gdzie się czkawką może potem odbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 21.01.2019 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Wg projektu. W projekcie jest ściana z bloczka 30cm - na naszym terenie nie sprzedają takich bloczków, a obdzwoniłem składy w promieniu 60 km. Kiedyś natknąłem się na artykuł: https://muratordom.pl/porady-ekspertow/szerokosc-sciany-fundamentowej-aa-eEsU-AxrP-oKEq.html, więc chyba jest OK, szczególnie że KB i architekt adaptujący w jednym sam to zaproponował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 23.01.2019 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Materialy wziales z magazynowaniem na skladzie czy juz zwiozles na działkę? Podasz ceny jakie ci zaproponowali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.01.2019 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Materialy wziales z magazynowaniem na skladzie czy juz zwiozles na działkę? Podasz ceny jakie ci zaproponowali ? To zależy Ceramikę opłaciłem w listopadzie - 42 palety leżą w cegielni, na działkę przywiozłem 10 palet, komin i dziurawkę. Stal, nadproża, bloczki, cement i wszystko co potrzebne na stan 0 opłaciłem w tym tygodniu, ale nie ściągam nic z tego na działkę, umówiłem się na dostawy jak ruszy budowa za kilka tygodni. Zamówiłem też usługę "toitoi-a" Czego dokładnie ceny Cię interesują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 24.01.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 interesuja mnie ceny bloczkow fundamentowych oraz stali. Na razie tyle bo buduje z BK a nie porothermu.Za bloczki zaproponowali mi 2.75 netto czyli 10gr drozej niz w sierpniu kiedy brakowalo towaru. Stal wedlug strony https://www.puds.plspada. Na skladzie mowili ze raczej nie ma problemow z dostepnoscia stali wiec mozna zamawiac na bieżąco. Calego Toi toia Ci przywioza i raz w miesiacu odróżniają? Jaki koszt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.01.2019 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Stal- drut żebrowany 12mm x 12m, 200 sztuk - 6730 złBloczek betonowy 38x24 cm - 2,8 zł plus VATKibelek - WC Bracia 195 zł za 28 dni (jeden serwis na 4 tygodnie, serwis co 2 tygodnie - 250 zł).Pozdrawiam. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.01.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Ja znalazłem przez allegro WC od firmy Bracia i płacę cenę allegro https://allegro.pl/oferta/toaleta-przenosna-na-dzialke-warszawa-i-okolice-7750128380 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts