Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Gromadzę materiały potrzebne do wykonania stanu 0 i tutaj mam kilka wątpliwości.

Doprowadzenie powietrza do kominka i kanalizacja to sprawa jasna. Co z pozostałymi?

Woda. Czy dawaliście jakiś peszel/rurę osłonową pod ławą do wprowadzenia w przyszłości rury w wodą, czy od razu kładliście rurę? Jeśli rura osłonowa to jakiej średnicy, jakie kolanka? Najchętniej położyłbym od razu dwa kawałki rury (do studni i wodociągu) wystające z jednej i drugiej strony fundamentu i miał problem z głowy. Czy rury powinno być tyle, że sięgnie do studni/wodociągu, czy wystarczy kawałek a potem się zrobi połączenie?

Prąd, telefon. Tutaj planuję dać kila rurek osłonowych 40mm w ścianie fundamentowej.

Gaz. Tu chyba nie ma sensu, bo to zrobią przy razem z instalacja.

Gromadzę materiały potrzebne do wykonania stanu 0 i tutaj mam kilka wątpliwości.

Doprowadzenie powietrza do kominka i kanalizacja to sprawa jasna. Co z pozostałymi?

Woda. Czy dawaliście jakiś peszel/rurę osłonową pod ławą do wprowadzenia w przyszłości rury w wodą, czy od razu kładliście rurę? Jeśli rura osłonowa to jakiej średnicy, jakie kolanka? Najchętniej położyłbym od razu dwa kawałki rury (do studni i wodociągu) wystające z jednej i drugiej strony fundamentu i miał problem z głowy. Czy rury powinno być tyle, że sięgnie do studni/wodociągu, czy wystarczy kawałek a potem się zrobi połączenie?

Prąd, telefon. Tutaj planuję dać kila rurek osłonowych 40mm w ścianie fundamentowej.

Gaz. Tu chyba nie ma sensu, bo to zrobią przy razem z instalacja.

Rurę wodna od razu mi wprowadził hydraulik pod ławą . Potem to przy podłączeniu do sieci miejskiej inny zgrzał bezproblemowo. Także potem się to łączy (oczywiście można od razi położyć docelowo całość ). Na media ja zostawiłem w sumie 3 rury. 2 od frontu (fi 50 i fi 75) i jedna od tyłu (fi50) karbowane wprowadzone pod ławą w docelowe miejsce ( dlatego pod ławą bo mam niskie ściany fundamentowe tam gdzie garaż (33 cm). Kabel elektryczny już wprowadziłem w jedną 50tke bez żadnego problemu. W załączniku zdjęcia jak to wyglądało :D

20180409_105551.jpg

20180409_105521.jpg

Edytowane przez marcin225
  • Like 1

Dzisiaj dokonałem zakupu stali:

Pręty żebrowane fi 12 mm 200 sztuk

Pręty gładkie fi 6 mm 150 sztuk

Drut wiązałkowy fi 1,2 mm 20 kg

Siatka zgrzewana 2,2/100x100/1mx2m 50 sztuk

Kotwa typ L 16x400mm 14 sztuk

oraz nadproży Leier Strong:

11,5 x 7,1 x 115 cm - 13 sztuk

11,5 x 7,1 x 145 cm - 2 sztuki

11,5 x 7,1 x 175 cm - 18 sztuk

11,5 x 7,1 x 245 cm - 4 sztuki

Dodatkowo zamówiłem bloczki fundamentowe, izolację poziomą i styropian do ocieplenia fundamentu - zdecydowałem się na SWISSPOR HYDRO PLUS o grubości 15 cm.

Zostało jeszcze parę drobiazgów i już będę miał wszystko co potrzebne na stan 0.

Dzięki za odpowiedź!

Tak właśnie planuję zrobić :)

Nawet chciałem kupić dzisiaj taką rurę karbowaną (w środku gładką) jak ta na Twoich zdjęciach, ale w okolicznych składach nie sprzedają jej na metry :bash:, a 50m mi nie potrzeba.

Szukaj po hurtowniach elektrycznych. Powinni mieć krążki po 25 mb też.

Znalazłem hurtownię, która sprzedaje na metry.

https://liko-sklep.pl/peszle-i-rury-instalacyjne/472-rura-oslonowa-qrk-75-flex-niebieska-25m-.html

Przy okazji - rozmawiałem dzisiaj z KB i ustaliliśmy, że ściany fundamentowe będą o szerokości 24 cm. Jako że max ma 29 cm to wychodzi na to, że będzie wystawał poza ścianę o 5cm. Zatem zastanawiam się czy pustaki powinny być licowane z krawędzią ściany fundamentowej, czy stać w osi ściany?

Zatem zastanawiam się czy pustaki powinny być licowane z krawędzią ściany fundamentowej, czy stać w osi ściany?

Wg projektu. Jak coś robisz inaczej, niż w projekcie, to dobrze to przemyśl i bądź pewny decyzji. Skonsultuj nie tylko z kierbudem. Bo nie wiadomo, gdzie się czkawką może potem odbić.

Wg projektu.

W projekcie jest ściana z bloczka 30cm - na naszym terenie nie sprzedają takich bloczków, a obdzwoniłem składy w promieniu 60 km.

Kiedyś natknąłem się na artykuł: https://muratordom.pl/porady-ekspertow/szerokosc-sciany-fundamentowej-aa-eEsU-AxrP-oKEq.html, więc chyba jest OK, szczególnie że KB i architekt adaptujący w jednym sam to zaproponował.

Materialy wziales z magazynowaniem na skladzie czy juz zwiozles na działkę?

Podasz ceny jakie ci zaproponowali ?

To zależy :)

Ceramikę opłaciłem w listopadzie - 42 palety leżą w cegielni, na działkę przywiozłem 10 palet, komin i dziurawkę.

Stal, nadproża, bloczki, cement i wszystko co potrzebne na stan 0 opłaciłem w tym tygodniu, ale nie ściągam nic z tego na działkę, umówiłem się na dostawy jak ruszy budowa za kilka tygodni. Zamówiłem też usługę "toitoi-a" :)

Czego dokładnie ceny Cię interesują?

interesuja mnie ceny bloczkow fundamentowych oraz stali. Na razie tyle bo buduje z BK a nie porothermu.

Za bloczki zaproponowali mi 2.75 netto czyli 10gr drozej niz w sierpniu kiedy brakowalo towaru.

Stal wedlug strony https://www.puds.pl

spada. Na skladzie mowili ze raczej nie ma problemow z dostepnoscia stali wiec mozna zamawiac na bieżąco.

Calego Toi toia Ci przywioza i raz w miesiacu odróżniają? Jaki koszt ?