Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grenton, Ampio czy Loxone?

Recommended Posts

Strzelając tak w ciemno:

- sprzęt i osprzęt Loxone na to będzie kosztował powiedzmy ok. 10-15 tys. netto

- z 10 tys. wyniesie okablowanie mieszkania pod system automatyki + rozdzielnica

- robocizna (projekt, dokumentacja, instalacja, programowanie, testowanie, poprawki) - kolejne ~10 tys.

To już zebrało się z 30-35 tys. netto, a gdzie jakikolwiek zarobek firmy?

.

We wszystkich trzech pozycjach, które wymieniłeś. Chyba, że przykładowo znasz kogoś kto robi okablowanie i rozdzielnicę w cenie materiału, to daj namiar.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 235
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co sądzicie o systemie F&Home?

https://www.fhome.pl/pl/inteligentny-dom.html

Pracował ktoś z Was na nim? Ceny podzespołów wyglądają bardzo korzystnie, moduł 32 wejść i 32 wyjść za 1406 zł/brutto w hurtowni, podczas gdy moduł 8 wejść/wyjść z Grentona to 1050 zł/brutto.

Zastanawiam się jak wypada aplikacja, stabilność oraz możliwości programowania

Troche czytałem o tym systemie, moim zdaniem trochę przestarzały.

Grenton pod tym względem wydaje się być dużo lepszy.

Moduły wcale tak dużo nie muszą kosztować.

Możesz zastosować zewnętrzne przekaźniki z komunikacją MODBUS płytka z 16 przekaźnikami kosztuje 180zł.

Moduł wejść 16 cyfrowych to 85zł.

Troszkę więcej jest z tym zabawy, ale da się.

Troche czytałem o tym systemie, moim zdaniem trochę przestarzały.

Też spotkałem się z opiniami że system kuleje jeżeli chodzi o możliwości, ale może ktoś opinie na jego temat.

Możesz zastosować zewnętrzne przekaźniki z komunikacją MODBUS płytka z 16 przekaźnikami kosztuje 180zł.

Moduł wejść 16 cyfrowych to 85zł.

Troszkę więcej jest z tym zabawy, ale da się.

To całkiem ciekawa opcja, moduł komunikacji MODBUS i tak będzie mi potrzebny do rekuperacji, więc podłączenie do niego dodatkowo modułów I/O wydaje się rozsądną opcją na zaoszczędzenie.

O jakich konkretnych modułach w tych cenach piszesz?

Z innej beczki, próbował ktoś w Grentonie zrobić redundancje jednostki centralnej żeby zabezpieczyć się przed jej awarią a co za tym idzie utratą możliwości sterowania domem? W Ampio i KNXie nie ma tego problemu bo to systemy rozproszone.

• 1 month później...

Z innej beczki, próbował ktoś w Grentonie zrobić redundancje jednostki centralnej żeby zabezpieczyć się przed jej awarią a co za tym idzie utratą możliwości sterowania domem? W Ampio i KNXie nie ma tego problemu bo to systemy rozproszone.

W Grentonie jeśli padnie centrala, moduły działają w trybie rozproszonym (trzeba skonfigurować DistributedLogicGroup), dzięki czemu podstawowe sterowanie domem nadal jest możliwe do momentu naprawy/wymiany jednostki centralnej.

Mam u rodziny do ogarnięcia 9 rolet i kilka świateł. Istniejący dom i klasyczna instalacja elektryczna. ZAstanawiam się pomiędzy Loxone, Grenton i fibaro. Domek parterowy. Przewody możnaby pociągnąć strychem. Najdrożej wychodzi loxone, jednak tam można prosto na taśmie dwustronnej przyciski dołożyć. Najmniej pracy z Fibaro. Chętnie poznam opinie osób które dłużej użytkują lub pracuja z powyższymi systemami. A może coś jeszcze innego ?

Mam u rodziny do ogarnięcia 9 rolet i kilka świateł. Istniejący dom i klasyczna instalacja elektryczna. ZAstanawiam się pomiędzy Loxone, Grenton i fibaro. Domek parterowy. Przewody możnaby pociągnąć strychem. Najdrożej wychodzi loxone, jednak tam można prosto na taśmie dwustronnej przyciski dołożyć. Najmniej pracy z Fibaro. Chętnie poznam opinie osób które dłużej użytkują lub pracuja z powyższymi systemami. A może coś jeszcze innego ?

Miałem kiedyś Fibaro, od 3 lat mam Loxone. Różnica jest mniej więcej taka, jak pomiędzy Dacią Sandero, a powiedzmy BMW X5. Grentona osobiście nie używałem, ale jestem zaznajomiony z możliwościami i w mojej ocenie nie łapie się do "niemieckiej motoryzacji". Loxone ma największe możliwości, jest najprostszy do nauki i konfiguracji oraz robi się w nim wszystko najszybciej. Sprzęt i apki są bardzo dobrej jakości.

• 1 month później...

Jakie według Was są największe różnice pomiędzy Grenton i Ampio? Przyglądam się obu systemom i po wstępnych rozmowach z instalatorami i czytaniu materiałów dochodzę do następujących wniosków:

Ampio:

- system wyciągający rękę do instalatorów, brak dostępu do modułów w wolnym obrocie, zakup jedynie przez instalatora

- więcej integracji (potencjalny rozwój samodzielny poprzez integracje, co wydaje się mocno problematyczne)

- jeden instalator groził mi że jak coś zmienię w instalacji to stracę gwarancję

Grenton:

- możliwość samodzielnego zakupu modułów,

- możliwość rozwoju poprzez pisanie skryptów (dla mnie to akurat plus)

- tańszy (według instalatorów podobne oferty dają około 15% taniej w systemie Grenton)

- ogólnie wydaje się słabiej rozwinięty

Kilku instalatorów twierdziło że Grenton ma lepszą społeczność i więcej jest materiałów w sieci. Natrafiłem na razie tylko na dwóch instalatorów co zajmują się oboma systemami, oboje polecali mi Grenton, może dlatego że chcę na ten moment system w wersji podstawowej i potem go samodzielnie rozwijać, oraz jako że się dzie w IT to Grenton niby będzie dla mnie przyjemniejszy.

Jak się odnosicie do powyższego? Zaznaczam że wszystko mi jedno jaki będzie system, planuje się też dopytać o Loxone na dniach

• 4 months później...
Natrafiłem na razie tylko na dwóch instalatorów co zajmują się oboma systemami, oboje polecali mi Grenton, może dlatego że chcę na ten moment system w wersji podstawowej i potem go samodzielnie rozwijać, oraz jako że się dzie w IT to Grenton niby będzie dla mnie przyjemniejszy.

W Grentonie możesz operować w skryptach na wszystkim, zmiennych lokalnych, globalnych, wyciągać, porównywać i setować wartości urządzeń, wyciągać dane z http z JSONów i tak dalej

Edytowane przez janek9s

• 10 months później...
  • 2 months później...

Nie napisałem, żeby sterować nawiewem od zależności od wilgotności. Nawiew: CO2, wywiew: para wodna.

Zastanawiałem się, czy sprawdzi się rozprowadzenie zimnego powietrza z salonu po całym domu. Chcę zamontować jedną klimę, blisko kuchni, ale dobrze byłoby schłodzić sobie powietrze w tych pokojach, gdyby temperatura wzrosła tam za bardzo. Uda się to?

Loxone jest bardzo drogi. Jest dostępny włącznik światła (dotykowy) wraz z czujnikiem dwutlenku węgla. Koszt jednego to 1350 zł.

Angazowanie do tego celu wentylacji ni ema sensu - lepiej od razu isc w klimatyzację kanałową a wentylacji pozwolić działać na swoich zasadach.

Loxone to profesjonalny system i swoje musi kosztować. Jak masz odrobinę umiejętności to zrobisz sterowanie po co2 samodzielnie z home assistant, ale to wymaga więcej troski. Choć działa bardzo stabilnie. Modbus converter 100zł, czujnik CO2 z esphome 200zł. Do tego proste automatyzacje. No i bramka HA.

Nie napisałem, żeby sterować nawiewem od zależności od wilgotności. Nawiew: CO2, wywiew: para wodna.

Chcesz niezależnie sterować nawiewem i wywiewem? A co z różnicą?

Zastanawiałem się, czy sprawdzi się rozprowadzenie zimnego powietrza z salonu po całym domu. Chcę zamontować jedną klimę, blisko kuchni, ale dobrze byłoby schłodzić sobie powietrze w tych pokojach, gdyby temperatura wzrosła tam za bardzo. Uda się to?

Jak sobie to rozprowadzanie wyobrażasz? Osobna instalacja recyrkulacji powietrza? Bo przez rekuperację odzysk będzie znikomy, bo różnica średniej temperatury wywiewu i powietrza z czerpni jest znikoma i rozłożony tak, jak nawiew.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132663

Loxone jest bardzo drogi. Jest dostępny włącznik światła (dotykowy) wraz z czujnikiem dwutlenku węgla. Koszt jednego to 1350 zł.

Czujnik CO2 powinien być mobilny, bo warto go kalibrować, a to najprościej skutecznie to zrobić wynosząc go na zewnątrz. I nie zawsze największe stężenie CO2 masz w tym samym pomieszczeniu (w nocy to zazwyczaj master bedroom, a w innym czasie salon - tylko przy otwartych wszystkich drzwiach nie ma to większego znaczenia, bo jest prawie takie samo w całym domu).

Angazowanie do tego celu wentylacji ni ema sensu - lepiej od razu isc w klimatyzację kanałową a wentylacji pozwolić działać na swoich zasadach.

Loxone to profesjonalny system i swoje musi kosztować. Jak masz odrobinę umiejętności to zrobisz sterowanie po co2 samodzielnie z home assistant, ale to wymaga więcej troski. Choć działa bardzo stabilnie. Modbus converter 100zł, czujnik CO2 z esphome 200zł. Do tego proste automatyzacje. No i bramka HA.

Chcę zrobić to na HA, ale robie w tej chwili rozeznanie - być moze dostanę gotowca zamiast ślęczeć na każdym kawałkiem systemu.

Chcę zbić temperaturę w salonie i kuchni i przede wszystkim RH w całym domu. Zdecydowaną większość roboty zrobią otwarte na noc okna i osłony przeciwsłoneczne. W niektórych pokojach być może trzeba będzie zbić temperaturę o jakieś 1,5 stopnia. Sądziłem, ze się to uda. Klima kanałowa kosztuje i będę musiał kłaść drugą instalację pod sufitem.

Chcesz niezależnie sterować nawiewem i wywiewem? A co z różnicą?

Sterowanie nawiewem, ale z podciąganiem wywiewu (i odwrotnie).

Jak sobie to rozprowadzanie wyobrażasz? Osobna instalacja recyrkulacji powietrza? Bo przez rekuperację odzysk będzie znikomy, bo różnica średniej temperatury wywiewu i powietrza z czerpni jest znikoma i rozłożony tak, jak nawiew.

Moze czegoś nie rozumiem, ale chyba wymiennik ciepła ma zadbać o trzymanie ciepła? Zimą ma być ciepło w środku, a latem ma być zimno w środku. Potrzebuję zbić 1-2 stopnie i to w niektóre dni.

Dokładnie o taki efekt mi chodzi. Czyli da się to zrobić.

Czujnik CO2 powinien być mobilny, bo warto go kalibrować, a to najprościej skutecznie to zrobić wynosząc go na zewnątrz. I nie zawsze największe stężenie CO2 masz w tym samym pomieszczeniu (w nocy to zazwyczaj master bedroom, a w innym czasie salon - tylko przy otwartych wszystkich drzwiach nie ma to większego znaczenia, bo jest prawie takie samo w całym domu).

W każdym pomieszczeniu mam zamiar założyć taki czujnik. Do tego przepustnica z siłownikiem na zasileniu pomieszczenia w powietrze. Owczar pisze, że działa to stabilnie, o konieczności rekalibracji czujników nie słyszałem od od Smaya (robią taki system do domów). Myślę, że to kwestia znalezienia odpowiedniego czujnika.

Sterowanie nawiewem, ale z podciąganiem wywiewu (i odwrotnie).

No a co z różnicą? Jak wywiewasz nawet 2m3/h więcej, to skąd się wezmą? Wentylacja ma być zbilansowana.

Moze czegoś nie rozumiem, ale chyba wymiennik ciepła ma zadbać o trzymanie ciepła? Zimą ma być ciepło w środku, a latem ma być zimno w środku. Potrzebuję zbić 1-2 stopnie i to w niektóre dni.

Latem, nawet w upały, temperatura różni się o kilka stopni z czego reku może odzyskać z 85%. Zimą masz średnio prawie 20* różnicy - to i ilość energii odzyskana jest spora.

W każdym pomieszczeniu mam zamiar założyć taki czujnik. Do tego przepustnica z siłownikiem na zasileniu pomieszczenia w powietrze. Owczar pisze, że działa to stabilnie, o konieczności rekalibracji czujników nie słyszałem od od Smaya (robią taki system do domów). Myślę, że to kwestia znalezienia odpowiedniego czujnika.

Przepustnice zmieniają opory. Więc przymknięcie jednej przepustnicy zmniejszy cały nawiew. Jak wtedy zbilansujesz wywiew?

Komplikowanie układu to proszenie się o kłopoty. Wszelkie urządzenia mechaniczne się psują. Nie jest kwestią "czy" ale "kiedy". Czujniki też driftują i ulegają awarii.

Czujniki CO2 miewają zaszytą autokalibrację. Ale problem z nią jest taki, że przyjmują, że jak dłuższy czas stężenie jest stałe to jest = 400ppm. Tylko, że to nie musi być prawda a jak ktoś lub zwierzak ciągle jest w domu, to może nigdy tam nie być 400ppm (podobnie jak przerwy w obecności są krótkie - bo jak wychodząc rekuperacja przejdzie w tryb "poza domem" to grube godziny stężenie będzie spadało).