budowlanna 02.07.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Cześć, Czy możecie mi powiedzieć jak wycenialiście koszty okien? Co wysyłaliście do firm z prośbą o wycenę? Nie mam jeszcze zakupionego projektu, mam jeden nad którym bardzo poważnie się zastanawiam, ale myślę, że we wstępnym kosztorysie wycena okien jest mocno zaniżona. Stąd moje pytanie. Będę wdzięczna za pomoc Pozdrawiam, budowlanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.07.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 W gotowych projektach z regóły są podane ilości i wymiary okien, natomiast bez projektu można jedynie sugerować się widokiem i intuicje.Przed zakupem projektu można drogą mailową poprosić biuro projektowe o podesłanie zwymiarowanych rzutów budynku lub nawet gotowych zetsawień wszystkich materiałów budowlanych i na tej podstawie dokonać spisu i wysłać do wyceny.Z własnego doświadczenia wiem że najdroższe z regóły są okna balkonowe łukowe lub wszelkie wymiary niestandardowe robione na zamówienie, ale koszt samego kompletu okien to 1 : 20 lub nawet 1 : 30 części potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.07.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 teraz chyba już wszystkie okna robi się jako niestandardowe, na zamówienie.najtańsze są fixynajdroższe suwanki, połaciowe i wielkopowierzchniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.07.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Wszystko zależy od standardu jaki mają spełniać okna. Od ich wielkości i kształtów także. Można próbować iść do firmy okiennej z projektem(rzutami odstępnymi w necie) i poprosić o szacunkową wycenę. Potem trzeba jeszcze dopilnować budowlańców, by większych otworów nie zrobili. Ale... szacowanie budowy domu po samych oknach to jak wycena auta po kolorze.. Może być dalece nieskuteczna! Już chyba łatwiej przyjąć, że m2 domu będzie kosztował 2 tys.zł a jak lepszy standard to i 3 i więcej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 02.07.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Cześć, Czy możecie mi powiedzieć jak wycenialiście koszty okien? Co wysyłaliście do firm z prośbą o wycenę? Pozdrawiam, budowlanna W projekcie będziesz miała zapewne zestawienie okien - to wyślesz do wyceny. Jeśli przewidziane są tam białe okna tworzywowe to może być bardzo tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 02.07.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Chciała przed zakupem projektu się przygotować a nie po zakupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.07.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 W moim projekcie (MG Projekt) wymiary są do odczytania z dostępnych na stronie rysunków szczegółowych. Dotyczy to 90% okien, tj nie ujęte są strychowe. Ale w ten sposób można się zorientować co do kosztów. @Mareks77: błagam... reguły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.07.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Chciała przed zakupem projektu się przygotować a nie po zakupie Pomęcz te kalkulatory: http://www.ms.pl/ceny_okien Okna o podobnych parametrach u innych dostawców kupisz w podobnych cenach. Pozostanie jeszcze kwestia montażu (nie tylko umiejętności, ale też sposobu i materiałów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.07.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Pomęcz te kalkulatory: http://www.ms.pl/ceny_okien A właśnie... Ty, jak dobrze pamiętam, bawiłeś się tym kalkulatorem i potem wyceniałeś u dystrubutora MS. Jaka była mniej więcej % różnica w cenach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.07.2017 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 Cena się zgadzała. Dochodził montaż i ewentualnie rabat czy sezonowa promocja. Różnica na samych oknach to 5% było, jak dobrze pamiętam (promocja zimowa). Generalnie na etapie rozpoznawania rynku pomijalna - bo więcej się może zmienić do czasu zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.07.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 Biorąc kilka wycen od innych producentów ale nie tylko zawsze wracałem pokazując je oferentowi który był moim faworytem. W ten sposób można uzyskać pewien upust.Niektórzy w ofertach stosują tu metodę podwyższania ceny pierwotnej tak aby następnie przyznać jak największy rabat który obniży cenę końcową do normalnego poziomu i zrobi wrażenie na kliencie.W pewnym nie wymienię jakim przedstawicielstwie posunęli się do tego że kawałek profilu okiennego konkurencji z umieszczonym metalowym wzmocnieniem chyba 0,7mm miał nawet możliwość skręcania na wszystkie strony, tak aby profil owego producenta wypadł bardziej bezkonkurencyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts