ziombel161112 06.09.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Dzień dobry, chcę postawić niewielki dom na działce, gdzie już znajduje się dom. Mama chcę mi przepisać działeczkę, ( namalowałem żółtą linią ) Działka miała by mieć długość 21m i szerokości 15m, projekt chciałbym dom w sasankach wersja A dom 80m2 Pytanie brzmi, czy są jakiekolwiek szanse, aby ten domek postawić, od czego zacząć? Wiem, że tematów takich jest dużo, ale ja się kompletnie na tym nie znam za co przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.09.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 lepiej najpierw dom (nie musi spełniać wymogów odległości między budynkami) a potem podzielić wzdłuż ślepej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.09.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Postawić drugi budynek na tej samej działce (inwestorem będzie mama) a potem podzielić na dwie działki z art 95 p.7 UoGG . Aby dokonać podziału nowy budynek musi być ujawniony w EGiB czyli odebrany według Prawa Budowlanego. Do odbioru wystarczy stan zamknięty, podciągniete media i instalacje wewnetrzne (światło, umywalka, wc, ogrzewanie -czy wystarczy koza - nie wiem?) . Pełne wykończenie to rozlicza bank przy kredycie - o ile dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziombel161112 07.09.2017 04:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Super Dziękuję za odpowiedzi Wam. Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 07.09.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Jak już Ci przepisze tą działeczkę to wystąp o warunki zabudowy. Z nich dowiesz się wszystkiego co musi spełniać projekt domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.09.2017 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Jak już Ci przepisze tą działeczkę to wystąp o warunki zabudowy. Z nich dowiesz się wszystkiego co musi spełniać projekt domu. Aby przepisąc działeczkę (przenieść prawo własności), wcześniej trzeba wykonać podział geodezyjny. Czy aby można wydzielic działkę 315m ^2 jako samodzielną działkę pod budynek mieszkalny wolnostojący ? Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziombel161112 08.09.2017 04:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Kolego, czyli ja teraz na chwilę obecną muszę zdobyć warunki zabudowy na tej działce mamy, postawić dom, a później przepis tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.09.2017 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Kolego, czyli ja teraz na chwilę obecną muszę zdobyć warunki zabudowy na tej działce mamy, postawić dom, a później przepis tak? Najpierw Twoja Mama musi Ci przepisać tą działkę a jak to już ujęli poprzednicy, musi nastąpić wyodrębnienie części działki z całości. Jak na razie to nie wiemy czy w ewidencji gruntów własność Twojej mamy to jedna działka czy też istnieje jednak podział na dwie części. Nie mamy wiedzy czy całość działki jest przeznaczona pod zabudowę czy też jest to grunt rolny z postawionym domem. Dlatego chęci Twojej Mamy po zderzeniu z obowiązującym prawem mogą zostać ostudzone. Drugi budynek na swojej działce z zachowaniem wszystkich odległości może postawić Twoja Mama, oczywiście możesz to być Ty ale musisz mieć jej pełnomocnictwo i to ona będzie prawnym inwestorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.09.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Dzień dobry, chcę postawić niewielki dom na działce, gdzie już znajduje się dom. Mama chcę mi przepisać działeczkę, ( namalowałem żółtą linią ) Działka miała by mieć długość 21m i szerokości 15m, projekt chciałbym dom w sasankach wersja A dom 80m2 Pytanie brzmi, czy są jakiekolwiek szanse, aby ten domek postawić, od czego zacząć? Wiem, że tematów takich jest dużo, ale ja się kompletnie na tym nie znam za co przepraszam. [ATTACH=CONFIG]396273[/ATTACH] To od poczatku. Autor wątka napisał w trybie przypuszczającym , więc domniemuję że to co zaznaczono na żółto NIE jest osobną działką w Ewidencji Gruntów i Budynków. Dlatego napisałem o podziale. Czekamy na odpowiedź, bo wariantów postępowania jest na cały referat . Pytanie dodatkowe: czy jest Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego? O ile jest, to co jest na mapie i w treści opisowej? " Np. ... dopuszcza się podziały wtórne... powierzchnia nowych działek nie może być mniejsza niż...... itd." Za darmo informacja może być w internecie na stronach miasta/gminy, jeśli zamawiasz wypis z planu w urzędzie, to będzie kosztować chyba sto kilkadziesiąt zeta. Pytanie dodatkowe: czy mama jest jedynym właścicielem wpisanym w EGiB? Czy wpisy w EGiB (wypis z ewidencji) są takie same jak w Księdze Wieczystej (właściele, numery działek, powierzchnie). C. d. może nastąpić po odpowiedziach , o ile nie będą brzmiały: nie wiem/nie wiem/nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 dlatego ja napisałam, by budować PRZED podziałem. Dużo większe możliwości manewruI zrobić współwłasność.Zniesienie współwłasności i podział działki odbędzie się już ustawowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 08.09.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Dzień dobry, chcę postawić niewielki dom na działce, gdzie już znajduje się dom. Mama chcę mi przepisać działeczkę, ( namalowałem żółtą linią ) Działka miała by mieć długość 21m i szerokości 15m, projekt chciałbym dom w sasankach wersja A dom 80m2 Pytanie brzmi, czy są jakiekolwiek szanse, aby ten domek postawić, od czego zacząć? Wiem, że tematów takich jest dużo, ale ja się kompletnie na tym nie znam za co przepraszam. [ATTACH=CONFIG]396273[/ATTACH] 1.) jeżeli dla danego terenu jest Plan Miejscowy, zazwyczaj jest w nim zapis o minimalnej powierzchni działki na cele budowlane 2.) występując z wnioskiem o wydanie Wypisu i Wyrysu z Planu Miejscowego ( lub z wnioskiem o wydanie WARUNKÓW ZABUDOWY ) jest on przypisany do konkretnej działki ( o konkretnym nr. ) oraz ( zazwyczaj ) do osoby posiadającej prawo do dysponowania tą nieruchomością na cele budowlane. 3.) istotne pod kątem możliwej zabudowy : przepisy budowlane definiują precyzyjnie minimalne odległości pożarowe pomiędzy budynkami na sąsiednich działkach budowlanych. Możliwe, że taki pokazany graficzny podział nieruchomości nie będzie możliwy z uwagi na odległość istniejącego budynku od projektowanej granicy działki oraz odległości pomiędzy budynkiem istniejącym, a planowaną zabudową. Jednym słowem nie dzieliłbym tej działki absolutnie, ponieważ jej podział powoduje mocne ograniczenia dla przyszłej zabudowy. 4.) można projektować na tej działce nowy obiekt ALE ( zgodnie z zawartością Projektu Budowlanego ) nowa zabudowa wymaga opracowania analizy obszaru oddziaływania budynku - proponuje tym samym udać się do Architekta i zlecić choćby wstępne takie opracowanie i z nim uzgadniać możliwości przyszłej dodatkowej zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 09.09.2017 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2017 Budować przed podziałem, potem jak już podzielisz będziesz miał mniejsze pole manewru - pisze z własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziombel161112 24.09.2017 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Muszę działać, niestety ale nie znam się na tym kompletnie, muszę poprosić po prostu Mamę, która jako jedyna jest prawowitym właścicielem działki, aby dowiedziała się tego wszystkiego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzanna31 24.09.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Muszę działać, niestety ale nie znam się na tym kompletnie, muszę poprosić po prostu Mamę, która jako jedyna jest prawowitym właścicielem działki, aby dowiedziała się tego wszystkiego. Pozdrawiam Jesli to Tobie zależy na budowie to radzę wszędzie jezdzić z Mamą, do każdego urzędu. Większość osób biorąc się za budowę nie ma wiekszego pojęcia "z czy to się je". Ja miałam bardzo podobnie: rozpoczynaliśmy budowę na działce należącej do mojej mamy, ponieważ z różnych względów nie przepisywaliśmy jej na siebie. Wszędzie jeździłyśmy razem, wydeptałyśmy wiele ścieżek, nie mając ani wiedzy ani doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziombel161112 18.11.2017 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Jesli to Tobie zależy na budowie to radzę wszędzie jezdzić z Mamą, do każdego urzędu. Większość osób biorąc się za budowę nie ma wiekszego pojęcia "z czy to się je". Ja miałam bardzo podobnie: rozpoczynaliśmy budowę na działce należącej do mojej mamy, ponieważ z różnych względów nie przepisywaliśmy jej na siebie. Wszędzie jeździłyśmy razem, wydeptałyśmy wiele ścieżek, nie mając ani wiedzy ani doświadczenia. Dziękuję za podpowiedź, pewnie tak będzie, że będę jeździł z mamą i dotrzymywał jej towarzystwa, jakoś powinno to pójść, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts