Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja projektu - Kraków / małopolska

Recommended Posts

Kochani, bardzo proszę o pomoc w sprawie adaptacji projektu do działki.

Dziś rozmawiałam wstępnie z architektem, który za podstawową adaptację + dodatkowe drobne zmiany i złożenie wniosku o pozwolenie na budowę policzył ok. 4000 zł. Delikatnie mówiąc - jestem zaskoczona...

Czy to jest standardowa cena w tym regionie za takie usługi?

Czy moglibyście polecić mi architekta z Krakowa lub okolic, który przeprowadza adaptację w niższej cenie?

Wniosek o pozwolenie złożę sama, aby nie podbijać niepotrzebnie kosztów.

Będę wdzięczna za wszelką pomoc :)

Dziś rozmawiałam wstępnie z architektem, który za podstawową adaptację + dodatkowe drobne zmiany i złożenie wniosku o pozwolenie na budowę policzył ok. 4000 zł. Delikatnie mówiąc - jestem zaskoczona...

... ja jestem zaskoczony kompletnym brakiem wiedzy dot. zawartości Projektu Budowlanego, odsyłam tutaj :

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462

wg mnie podana kwota - jest nieadekwatna ( nierealna ) dla opracowania pełnego ZAKRESU Projektu Budowlanego do PnB.

ale jeśli ktoś tak wycenia swoją pracę + branżystów, to mogę życzyć powodzenia :)

... ja jestem zaskoczony kompletnym brakiem wiedzy dot. zawartości Projektu Budowlanego, odsyłam tutaj :

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462

wg mnie podana kwota - jest nieadekwatna ( nierealna ) dla opracowania pełnego ZAKRESU Projektu Budowlanego do PnB.

ale jeśli ktoś tak wycenia swoją pracę + branżystów, to mogę życzyć powodzenia :)

A ja jestem zaskoczony pracą branzystów przy adaptacji projektu, nie spotkałem sie jeszcze z adaptowanym projektem (a przeglądam ich rocznie ok 200) aby zmiany obejmowały równiez projekt instalacji. Teoria swoją drogą a zycie swoją. Nie spotkałem sie z przypadkiem adaptowanego projektu projektu bez zmian w projektach instalacji który by był odrzucony w starostwie z powodu niewykonania tych zmian. Ja rozumiem ze trzeba cenic swoją pracę bo tez wykonuję projekty branzowe, ale nie rozumiem jak mozna żądac za cos co nie zostało wykonane i co nie jest niezbedne jak pokazuje praktyka do uzyskania PNB.

Edytowane przez asolt

... jak ktoś chce " pseudo-projekt " ba !!! z PnB - to jego sprawa, ale powinien być tego świadomy !

asolt

- a przeglądając te setki projektów trafiasz na te, które mają ( przykładowo ) wentylację grawitacyjną i spełnione wymagania w zakresie projektowanej charakterystyki energetycznej A.D.2017r. ? pytam z ciekawości :rolleyes:

... jak ktoś chce " pseudo-projekt " ba !!! z PnB - to jego sprawa, ale powinien być tego świadomy !

asolt

- a przeglądając te setki projektów trafiasz na te, które mają ( przykładowo ) wentylację grawitacyjną i spełnione wymagania w zakresie projektowanej charakterystyki energetycznej A.D.2017r. ? pytam z ciekawości :rolleyes:

Jezeli ktos chce miec projekt z prawidłowymi projektami branzowymi to nie szuka adaptacji a projektu indywidualnego.

Tak, spotkalem sie z takimi projektami i to nawet często, jest to jawne oszustwo i taki architekt powinien miec odebrane uprawnienia, zdaje sobie sprawę ze jest to nierealne bo to korporacja. nawet tu na forum zdarzają sie obroncy takich oszustów i nie są to bynajmniej architekci a raczej hejterzy i ci ktorzy uwazają ze pozjadali wszystkie rozumy mowiac kolokwialnie. Przyczyną głowną przyczyną takiego oszukiwania jest własnie to cenienie się, czyli architekt nie chce sie dzielic kasą z projektantem branzowym i projektuje w budynku wg, nastepnie z czapy tworzy charakterystykę energetyczną, na koniec pieczątka i juz mozna złozyc projekt do starostwa. Tam oczywiscie nikt nie weryfikuje poprawnosci obliczen charakterystyki energetycznej (bo i kiedy, bo i malo sie kto na tym zna) i PNB zatwierdzone.

Kochani, bardzo proszę o pomoc w sprawie adaptacji projektu do działki.

Czy moglibyście polecić mi architekta z Krakowa lub okolic, który przeprowadza adaptację w niższej cenie?

Wniosek o pozwolenie złożę sama, aby nie podbijać niepotrzebnie kosztów.

Będę wdzięczna za wszelką pomoc :)

Wszystko zależy od ceny samego projektu i zakresu zmian.

Za gotowy projekt płaciłem w swoim czasie 1,9 tyś zł do tego kierownik budowy z uprawnieniami za adaptację, plan zagospodarowania i załatwienie formalności i pozwolenia na budowę zażyczył sobie dodatkowych 1 tyś zł. ale przy dachu kopertowym była zmiana dotycząca więźby dachowej wynikająca z przesunięcia ściany zewnętrznej i podniesienia ścianki kolankowej.

Tak więc jeśli w Zielonej Górze całość kosztów zamknęła się w 3 tyś zł to cena w Krakowie wcale nie szokuje

Jezeli ktos chce miec projekt z prawidłowymi projektami branzowymi

- a są tacy, którzy nie chcą ?

- chyba masz rację, są ! miałem ostatnio Panią ( Inwestora ), która usilnie nakłaniała mnie do zastosowania archaicznej Wentylacji Grawitacyjnej w przyszłym projekcie. Pomimo moich tłumaczeń, że projektowana charakterystyka w projekcie nie ma szans na spełnienie podstawowych wymagań prawnych, Inwestor usilnie trwał przy swoim w zasadzie nakłaniając do opracowania Projektu z wadami. Odmówiłem podjęcia się tematu ! ... i tak niekiedy trzeba.

Tak, spotkalem sie z takimi projektami i to nawet często, jest to jawne oszustwo i taki architekt powinien mieć odebrane uprawnienia, zdaje sobie sprawę ze jest to nierealne bo to korporacja.

- to mnie uświadomiłeś, że jestem w " korporacji " :) jednak trzymam się zasad etyki zawodowej i odpowiedzialności za swoją pracę

- podobnie jak Ty jestem przeciwny wszelkim oszustwom !

architekt nie chce sie dzielic kasą z projektantem branzowym i projektuje w budynku wg, nastepnie z czapy tworzy charakterystykę energetyczną, na koniec pieczątka i juz mozna złozyc projekt do starostwa.

- a widzisz, a ja staram się zachowywać etycznie również wobec moich branżystów : dają swoje wyceny ( i nic mi do tego ! ) - rozliczają się z Inwestorem - czysty, przejrzysty układ ! wszyscy są zadowoleni z Inwestorem włącznie, który wie dokładnie za co i komu płaci. Projektowanie zespołowe również tym samym jest klarowne i efekty wymierne dla Inwestora. Otrzymuje porządną, dobrze "skrojoną" i sprawdzoną dokumentację projektową.

Tam oczywiscie nikt nie weryfikuje poprawnosci obliczen charakterystyki energetycznej

- a to fakt, patrzą czy jest Projektowana Charakterystyka oraz na jedną cyferkę - ale też nie jest ich zadaniem wgłębianie się w obliczenia, mają przecież Oświadczenia projektantów, że projekt " został sporządzony zgodnie z obowiązującymi przepisami i zasadami wiedzy technicznej. " co przekłada się jednoznacznie na odpowiedzialność zawodową projektantów, i ( przykładowo ) takich, czy innych obliczeń, rozwiązań projektowych, ...

pozdrawiam :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Gdyby byli wszyscy jak Ty to nie miałbym powodu pisac o tym o czym tu piszę. Rzeczywistosc jest taka ze jest niewielu takich architektów, ale rosnie młode pokolenie architektów które docenia role projektantów branzowych w procesie tworzenia projektu budowlanego. Co do wzajemnych rozliczen to model który przedstawiłes jest jak najbardziej prawidłowy i czytelny dla inwestora. Kazdy ma okresloną role do spelnienia i za nią bierze odpowiedzalnosc i kasę.

Jak na Kraków to doskonała cena.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

Ostatecznie udało mi się znaleźć architekta, który wykona adaptację w niższej cenie. Czy wybór jest słuszny, okaże się za jakiś czas, jednak w międzyczasie rozmawiałam z kilkoma biurami (z Krakowa i spoza) i nikt za adaptację gotowego projektu nie życzył sobie kwoty, jaką podałam w pierwszym poście, więc moje wątpliwości co do ceny były jednak uzasadnione.

głowną przyczyną takiego oszukiwania jest własnie to cenienie się, czyli architekt nie chce sie dzielic kasą z projektantem branzowym i projektuje w budynku wg, nastepnie z czapy tworzy charakterystykę energetyczną, na koniec pieczątka i juz mozna złozyc projekt do starostwa. Tam oczywiscie nikt nie weryfikuje poprawnosci obliczen charakterystyki energetycznej (bo i kiedy, bo i malo sie kto na tym zna) i PNB zatwierdzone.

No nie wiem czy to jest akurat główna przyczyna. Główną przyczyną jest tak naprawdę to co napisałeś w ostatnim zdaniu. Starostwo nie sprawdza tych obliczeń, czepia się niekiedy niesamowitych pierdół, ale tego tematu nie rusza. Nie zganiałbym też całej winy na architektów, ale inwestorzy też dokładają swoje trzy grosze, bo przychodzą i chcą wg. Przetłumaczyć nie przetłumaczysz bo znajomym przeszło w starostwie to i im przejdzie..

W tej cenie to już projekt indywidualny (4000zł za zmiany + projekt typowy 2000zł)= 6000zł. Poszukaj jakiegoś architekta niekoniecznie z Krakowa tylko okolic. Ja za swój zapłaciłem rok temu 6500 z projektami branżowymi. Zaprojektowałem sam architekt z konstruktorem przenieśli to na projekt.

W starostwie nie sprawdzają dokładnie wyliczeń bo się na tym pewnie nie znają albo im to wisi, jakby sprawdzić dokładnie to większość projektów byłaby odrzucona. Głównie czepiają się głupich pierdół.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

Ostatecznie udało mi się znaleźć architekta, który wykona adaptację w niższej cenie. Czy wybór jest słuszny, okaże się za jakiś czas ...

- okaże się na pewno :)

- ostatnio dostałem wyceny branżowe dla indywidualnego projektu domu jednorodzinnego, około 200m2 P.U. ( Projekt Budowlany ) :

- projektant konstrukcji ( opis + schematy konstrukcyjne + obliczenia statyczne ) 2000,-zł brutto

- projektant instalacji sanitarnych ( opis + schematy wswzystkich wewnętrznych instalacji w tym WM z rekuperacją + projektowana charakterystyka energetyczna budynku + analizy alternatywnych żródeł energi ) 2000,-zł brutto ( ... a gdzie architektura ? )

- pewnie znalazłbym tańszych branżystów, ale ... cóż : nie chce świecić oczami na budowie, czy też traktować poważnych Inwestorów niepoważnie.

- na szczęście " adaptacji " nie opracowuje ! i ( jak czytam ) jest to kompletnie inna "bajka"

Jezeli ktos chce miec projekt z prawidłowymi projektami branzowymi to nie szuka adaptacji a projektu indywidualnego.

Ja robię projekt indywidualny i nie zgadzam się z tą tezą. Można mieć projekt indywidualny i nadal skopane instalacje. Problem polega na tym, że dla projektu budowlanego robione są tylko projekty budowlane instalacji, a te jak powiedział mi przyszły wykonawca są robione "na sztukę", żeby tylko pozwolenie na budowę przeszło. Drugim problemem jest cały proces projektowania, gdzie klient ma kontakt tylko z architektem, a projektant instalacji jest jego podwykonawcą. O ile z architektem przesuwaliśmy ścianki i pokoje "setki" razy, o tyle projektant instalacji zrobił jedne rysunki i był niechętny do jakichkolwiek poprawek. Nota bene nie był chętny do rozmowy ze mną (jako klientem), bo dla niego to jest strata czasu. On działa w ten sposób, że dostaje podkład od architekta i tam wrysowuje kreski wg swojego uznania i przechodzi do następnego zlecenia.

Ja robię projekt indywidualny i nie zgadzam się z tą tezą.

- a ja zgadzam się z tą tezą. Przy tych wycenach tzw. „adaptacji” NIE MA pracy projektowej branżowej ! tylko przyjęcie „rozwiązań projektowych” takich jak w gotowcu, bez względu na to, czy odpowiadają prawdzie, czy nie, czy są zgodne z obowiązującymi przepisami, czy nie.

- tak jw. niekiedy może się zdarzać i przy projektach indywidualnych, jeśli np. jego wycena nie obejmowałaby opracowań branżowych, co jest nieporozumieniem lub byłyby one niedoszacowane.

Można mieć projekt indywidualny i nadal skopane instalacje. Problem polega na tym, że dla projektu budowlanego robione są tylko projekty budowlane instalacji, a te jak powiedział mi przyszły wykonawca są robione "na sztukę", żeby tylko pozwolenie na budowę przeszło.

- ale też chyba nic nie stoi na przeszkodzie, aby zlecić PROJEKT WYKONAWCZY budynku w określonym zakresie i w porozumieniu ( lub nie ) np. z przyszłym Wykonawcą obiektu ?

Drugim problemem jest cały proces projektowania, gdzie klient ma kontakt tylko z architektem, a projektant instalacji jest jego podwykonawcą.

- projekt np. domu jest wspólnym zamierzeniem Inwestora i Architekta,

nie Inwestora i Instalatora, czy też Inwestora i Konstruktora.

To wyróżnia zawód Architekta od projektantów branżowych. Architekt wchodzi w bezpośredni kontakt z Klientem, przyjmując jego oczekiwania, potrzeby określające jego indywidualną przestrzeń i pracując na bazie wspólnego zaufania.

Takie dyskusje, rozmowy NIE POWINIEN prowadzić konstruktor, czy instalator z Inwestorem, ponieważ :

1.) nie jest do tego przygotowany

2.) praca branżowa ( konstruktora, instalatora ) nie wynika z uzgodnień z Inwestorem, a wynika z Norm, Rozporządzeń, … i ( jak najbardziej ) z rysunków architektury budynku / zagospodarowania, uzgodnionych wcześniej między Inwestorem, a Architektem oraz uzgodnionymi założeniami dla konstrukcji, instalacji.

O ile z architektem przesuwaliśmy ścianki i pokoje "setki" razy, o tyle projektant instalacji zrobił jedne rysunki i był niechętny do jakichkolwiek poprawek.

- patrz p. 1.)

- edycje konstrukcji, instalacji powinny ( jak już ) być opracowywane przy udziale Architekta, który w zakresie swojej pracy ma wpisaną koordynację branżową.