elpapiotr 24.10.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Na obecna chwilę wiem, że każda szyna w rozdzielnicy zaczyna się różnicówką. Ale jaki to rodzaj różnicówki to nie wiem. Jutro zobaczę Tego, niestety, nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 24.10.2017 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 (edytowane) Tego, niestety, nie rozumiem. Zaraz kończę pracę. Gdy dojadę do domu to moze znajdę zdjecie tej rozdzielnicy i wstawię. Na różnicówkach jest napisane ID K 25A a wyłącznik nadprądowy to K60N B16A Możecie mi napisać jaką funkcje spełniają oba te elementy? Edytowane 24 Października 2017 przez borys24so Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.10.2017 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 Pierwszy to wyłącznik ochronny różnicowo-prądowy typu ACDrugi to wyłącznik samoczynny o charakterystyce BCzy są wyłączniki B 10 A ? (szczegóły mało widoczne) Trzecie, to kicha, proszę pana.Pakować 4 druty pod jeden zacisk aparatu to dziadostwo na całego.Gdzie on się tego uczył ? Na druciarni ?Ehhh, szkoda pisać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 24.10.2017 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2017 (edytowane) Czy są wyłączniki B 10 A ? (szczegóły mało widoczne) Są w pierwszej sekcji 1szt, w drugiej i trzeciej po 2 szt Pakować 4 druty pod jeden zacisk aparatu to dziadostwo na całego. Czy chodzi o to, że powinny być druty spięte wago i dopiero do zacisku? Chyba raczej nie? A znów pod każdy kabel jedna różnicówka to rozdzielnica na pół ściany by musiała być... Edytowane 24 Października 2017 przez borys24so Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.10.2017 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 A czemu nie można? Pralka to niewiele ponad 2kW, weźmy 2,5kW, suszarka poniżej 1kW. Razem 3,5kW (w najpesymistyczniejszym momencie, gdy obydwa urządzenia pobierają maksa w tej samej chwili - więc trudno to też nazwać obciążeniem stałym). Zatynkowana miedź 2,5mm2 to nie 21A ciągłego obciążenia czyli sporo ponad 1kW zapasu? Suszarka poniżej 1kW? To chyba do włosów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Suszarka poniżej 1kW? To chyba do włosów? Do włosów to chyba z 2-2,5kW ciągnie. Ciężko tam zmieścić sprężarkę i skraplacz. Do ubrań - EW8H458BP 900W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 25.10.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Witam. Czy pralka i suszarka do prania mogą być podłączone do jednego podwójnego gniazda i pracować obie na raz? Przewód w ścianie to 3x2,5mm miedziany. Jeśli nie to czy wystarczy wstawić obok drugie gniazdo zasilane z tego pierwszego? Czy wtedy obciążenie rozłoży się na dwa gniazda? Mam ten sam problem i zrobię tak: Dwa osobne obwody YDYp 3x2,5 podłączone do dwóch osobnych różnicówek jednofazowych na różnych fazach. Zalety: mogę uruchomić obydwa urządzenia jednocześnie w II taryfie. Mam zabezpieczenie p-porażeniowe o wyższym poziomie niż gdyby były na jednej różnicówce. Jeśli chcesz wykorzystać tylko jeden obwód, to też możesz ale używanie urządzeń tylko naprzemienne. Uruchomienie jednoczesne może spowodować zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego lub przegrzać przewody i stopić izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 25.10.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Suszarka poniżej 1kW? To chyba do włosów? np. EW9H378SP Suszarka Electrolux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 25.10.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Mam ten sam problem i zrobię tak: Dwa osobne obwody YDYp 3x2,5 podłączone do dwóch osobnych różnicówek jednofazowych na różnych fazach. Zalety: mogę uruchomić obydwa urządzenia jednocześnie w II taryfie. Mam zabezpieczenie p-porażeniowe o wyższym poziomie niż gdyby były na jednej różnicówce. Jeśli chcesz wykorzystać tylko jeden obwód, to też możesz ale używanie urządzeń tylko naprzemienne. Uruchomienie jednoczesne może spowodować zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego lub przegrzać przewody i stopić izolację. Rozne fazy, wieksza ilosc roznicowek, pisanie o II taryfie to tylko ubarwia tlumaczenie. Przekroj przewodu, zabezpieczenie, moc i to wszystko co jest ci potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.10.2017 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) Są w pierwszej sekcji 1szt, w drugiej i trzeciej po 2 szt Czy chodzi o to, że powinny być druty spięte wago i dopiero do zacisku? Chyba raczej nie? A znów pod każdy kabel jedna różnicówka to rozdzielnica na pół ściany by musiała być... Chodzi o to, by rozdzielka była "osznurowana" linkami z wykorzystaniem podwójnych zacisków do zagniatania, a nie sztukateria, która może się z czasem zemścić. Druga sprawa : - brak rozłącznika izolacyjnego - brak ochrony przeciwprzepięciowej. Również bloki rozdzielcze są bardzo przydatne. Ale cóż - murarz orze jak może, i kichę odstawia. Co do rozdzielnicy - tak, ma być duża, nawet na pół ściany, jeżeli tego wymaga potrzeba. Montowałem 80- i 120-polowe, i nie były za duże. Mam ten sam problem i zrobię tak: Dwa osobne obwody YDYp 3x2,5 podłączone do dwóch osobnych różnicówek jednofazowych na różnych fazach. Zalety: mogę uruchomić obydwa urządzenia jednocześnie w II taryfie. Mam zabezpieczenie p-porażeniowe o wyższym poziomie niż gdyby były na jednej różnicówce Niesamowite. Gdyby dać jedną różnicówkę na całość instalacji, to pewnie już całkiem niski poziom ochrony. Może nawet za mały ? Edytowane 25 Października 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.10.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 (edytowane) Oj sztukanctwo ta rozdzielnica. Trzy różnicówki trójfazowe w instalacji bez obwodu trójfazowego? A może nie mieli w torbie większego przekroju i wkręcili sobie 3x2,5 Ciekawe co tam jeszcze do tego S-a oprócz fatalnych gniazdek zostało podłączone. Borys jak jesteś przed gładziami to najwyższy czas na dołożenie dwóch przewodów 3x2,5 do podłączenia sprzetów o których piszesz, potem będzie za późno. Dołożyć dwa S-y w rozdzielnicy i nie będziesz więcej zadawał pytań na forum a tym bardziej nie będziesz potem pytał co z tym zrobić bo drogie kafle na scianach a tu kicha. Edytowane 25 Października 2017 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 25.10.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 moja suszarka pobiera 900W, wraz z pralką pociągnie na 1 gniazdku i zabezpieczeniu 16A. Swoją drogą suszarka zajefajny sprawa polecę każdemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 25.10.2017 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 podwójnych zacisków do zagniatania proszę o zdjęcie z rozdzielnicą tak wykonaną bo nie wiem o co chodzi Druga sprawa : - brak rozłącznika izolacyjnego - brak ochrony przeciwprzepięciowej. Możesz prostymi przykładami wyjaśnić do czego służą te 2 elementy i w jakich sytuacjach sie przydają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borys24so 25.10.2017 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Trzy różnicówki trójfazowe w instalacji bez obwodu trójfazowego? Czy taki obwód da się jeszcze wykonać? Czy to chodzi o jakieś zmiany tylko w rozdzielnicy? Co to jest ten obwód trójfazowy? Ciekawe co tam jeszcze do tego S-a oprócz fatalnych gniazdek zostało podłączone. Osprzętu jeszcze nie mam i aż taki fatalny to chyba Simon nie jest... Borys jak jesteś przed gładziami to najwyższy czas na dołożenie dwóch przewodów 3x2,5 do podłączenia sprzetów o których piszesz, potem będzie za późno. Dołożyć dwa S-y w rozdzielnicy i nie będziesz więcej zadawał pytań na forum a tym bardziej nie będziesz potem pytał co z tym zrobić bo drogie kafle na scianach a tu kicha. Esy już się nie zmieszczą. Chyba prostsze będzie używać pralki osobno z suszarką. Tak w ogóle co się może stać w najgorszej wizji? Przecież jest wyłącznik nadprądowy. Jesli się nie mylę to jeśli nastąpi przeciążenie na przewodzie czy zacznie się grzać to zabezpieczenie zadziała? Ta rozdzielnica jest dodatkową rozdzielnicą na poddasze . Główna od parteru wygląda tak.... hmmm może lepiej nie wrzucać zdjęcia. Z resztą . Jak przyjdzie ten fachmistrz na montarz osprzętu to wydrukuje mu wasze uwagi i wręczę na pamiątkę. Komentujcie.[ATTACH=CONFIG]399516[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 26.10.2017 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Niesamowite. Gdyby dać jedną różnicówkę na całość instalacji, to pewnie już całkiem niski poziom ochrony. Może nawet za mały ? Będzie po prostu mniejszy. Nie ochroni np. przed napięciem międzyfazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.10.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Będzie po prostu mniejszy. Nie ochroni np. przed napięciem międzyfazowym. Doskonale wiem, kolego, o co Ci chodzi, tylko jakoś dziwnie tłumaczysz, dlatego napisałem tak, a nie inaczej. Kolego borys24so, Twój < Załącznik nieokreślony. Jeśli wszedłeś na nieprawidłowy link, proszę powiadom administratora > Co do elementów, o których wspomniałem wcześniej , elektryk ma wiedzieć, gdzie i jakie montuje się np. ochronniki przeciwprzepięciowe. I skoro jest to podrozdzielnica, nic nie tłumaczy, że ich nie ma, niezależnie od obecności w rozdzielnicy głównej. PS. Takie tulejki miałem na myśli - http://www.wiresolutions.pl/main/product?id=282 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.10.2017 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Będzie po prostu mniejszy. Nie ochroni np. przed napięciem międzyfazowym. A w tym wypadku chroni? Trzy różnicówki trójfazowe na obwody jednofazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.10.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2017 Czy taki obwód da się jeszcze wykonać? Czy to chodzi o jakieś zmiany tylko w rozdzielnicy? Co to jest ten obwód trójfazowy? Osprzętu jeszcze nie mam i aż taki fatalny to chyba Simon nie jest... Esy już się nie zmieszczą. Chyba prostsze będzie używać pralki osobno z suszarką. Tak w ogóle co się może stać w najgorszej wizji? Przecież jest wyłącznik nadprądowy. Jesli się nie mylę to jeśli nastąpi przeciążenie na przewodzie czy zacznie się grzać to zabezpieczenie zadziała? Ta rozdzielnica jest dodatkową rozdzielnicą na poddasze . Główna od parteru wygląda tak.... hmmm może lepiej nie wrzucać zdjęcia. Z resztą . Jak przyjdzie ten fachmistrz na montarz osprzętu to wydrukuje mu wasze uwagi i wręczę na pamiątkę. Komentujcie.[ATTACH=CONFIG]399516[/ATTACH] Borys, nie wiesz co to obwód trójfazowy znaczy go nie potrzebujesz (niektórzy mówią na to siła). Przydaje się np. do indukcji w kuchni albo do przepływowych podgrzewaczy wody. To nie chodzi o fatalność simona a o to co jest do niego podłączone (nie wszystko widać na fotce), ile żył wychodzi z s-ów. Oj zmieszczą się dwa s-y bez problemu a nawet więcej. Tak masz rację, w najgorszej wizji nic się nie stanie będzie tylko mało funkcjonalnie, Twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.10.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 A w tym wypadku chroni? Trzy różnicówki trójfazowe na obwody jednofazowe. Jeżeli masz przyłącze trójfazowe i tylko odbiorniki jednofazowe na wszystkich fazach, to trzy różnicówki jednofazowe to MINIMUM. Ja bym jeszcze zastanowił się nad dodatkowymi różnicówkami dla łazienki i obwodów wychodzących na zewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.10.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 (edytowane) Tu nie ma się co zastanawiać, tylko zastosować,zgodnie z PN-HD 60364-7-701 oraz PN-HD 60364-4-41.Jak komuś nie pasują Polskie Normy, zapraszam do Dz.U 2015 poz. 1422 OBWIESZCZENIEMINISTRA INFRASTRUKTURY I ROZWOJU z dnia 17 lipca 2015 r.w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunkówtechnicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Polecam § 183. p. 1 podp. 3 Edytowane 27 Października 2017 przez elpapiotr uzupełnienie 4-41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts