Ratpaw 30.06.2022 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 (edytowane) dziekuje za odpowiedzi na dzis dzien nie mam zadnych zaciekow, sam wykonywalem sucha zabudowe i ocieplenie, o docieplenie szczytow chodzilo mi przedwszystkim o wlozenie waty 15 cm pomiedzy krokwie do samych szczytow, jezeli chodzi o podloge chodzilo mi o te plyty twarde ale mam obawy ze beda za miekkie Sam wykonywałeś i nie wiesz, jaką folię użyłeś? Tam musi być folia opóźniająca parę ("paroizolacja")! Jak dałeś budowlaną albo jakąś szemraną "paroizolację" to możesz zdziwić po położeniu styropianu. Edytowane 30 Czerwca 2022 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaskk 06.07.2022 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Sam wykonywałeś i nie wiesz, jaką folię użyłeś? Tam musi być folia opóźniająca parę ("paroizolacja")! Jak dałeś budowlaną albo jakąś szemraną "paroizolację" to możesz zdziwić po położeniu styropianu. to jest paroizolacja taka żółta folia, stwierdzilem teraz ze jednka szczyty docieplac to troche bez sensu i mysle ze docieple tylko podloge 10 cm tylko czy steropian czy welna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.07.2022 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Bez sensu to jest ich nie docieplać, bo tworzą mostki termiczne ze ścianą na której stoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nusmakam 06.07.2022 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 siemka super temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grachi 09.07.2022 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 Witam. Kładłem wełnę parę razy po dwie warstwy, ja i ojciec i stwierdzam że jeżeli jest to naprawdę dobrze wykonane i bez pośpiechu to zdaję w stu procentach egzamin. Polecam szczerze wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 01.12.2022 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 Podniosę tak na szybko wątek.Parterówka z wiązarami - sufity podwieszane.Zasyp granulatem wełny czy celulozy?Za celulozę zapłacę 1200zł więcej. Jest podobno trochę lepsza od wełny i kuny nie włażą. Warto dopłacić do tej celulozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol_ka33 01.12.2022 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2022 Podniosę tak na szybko wątek. Parterówka z wiązarami - sufity podwieszane. Zasyp granulatem wełny czy celulozy? Za celulozę zapłacę 1200zł więcej. Jest podobno trochę lepsza od wełny i kuny nie włażą. Warto dopłacić do tej celulozy? My po przygodach z kunami w starym domu zdecydowaliśmy się w nowym na celulozę - podobno kunom nie smakuje Nie wiem, czy nie wejdą, bo tak na prawdę na wiązarach będą mieć i tak sporo miejsca do hasania, ale wiem, ze w wełnie uwielbiają sobie czochrać futro i robić duże straty. Też wiązary i sufit podwieszany nad parterem + strych na kartony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 02.12.2022 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2022 Podniosę tak na szybko wątek. Parterówka z wiązarami - sufity podwieszane. Zasyp granulatem wełny czy celulozy? Za celulozę zapłacę 1200zł więcej. Jest podobno trochę lepsza od wełny i kuny nie włażą. Warto dopłacić do tej celulozy? Do ochrony przed kunami i podobnymi szkodnikami służy prawidłowe wykonanie pokrycia dachowego (i właściwa dachówka jeśli takie ma być pokrycie) oraz zabezpieczenie szczelin wentylacyjnych siatkami stalowymi (drut 0,7-1mm). Granulat wełny czy granulat celulozy moim zdaniem niewielka różnica. Minus celulozy, że dużo bardziej pyli przy nasypywaniu, więc przygotuj się na biało-szary "śnieg" wkoło chałupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 05.12.2022 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Dzięki, wybrałem ostatecznie wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 05.12.2022 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Cena Czyni Cuda Możesz podać ile Ci wyszło? Ile cm i ile m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 06.12.2022 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Cena Czyni Cuda Możesz podać ile Ci wyszło? Ile cm i ile m2. Nawet nie do końca cena. Wziął mi chłopak po kartonie wełny i celulozy żebym sobie porównał. Ta celuloza wydała mi się jakościowo dużo słabsza. Wyglądało to jak rozpruta stara kołdra wymieszana z gazetami Ale to oczywiście moje subiektywne odczucie. Wełna Rockwool. Mam cenę dogadaną 200zł/metr sześcienny. Wstępnie mamy sypać 30-35cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 06.12.2022 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Nawet nie do końca cena. Wziął mi chłopak po kartonie wełny i celulozy żebym sobie porównał. Ta celuloza wydała mi się jakościowo dużo słabsza. Wyglądało to jak rozpruta stara kołdra wymieszana z gazetami Ale to oczywiście moje subiektywne odczucie. Wełna Rockwool. Mam cenę dogadaną 200zł/metr sześcienny. Wstępnie mamy sypać 30-35cm. Wykonawca z Trójmiasta sypie w domach pasywnych 80 cm celulozy albo 50 cm wełny. Porównać skuteczność tych materiałów jest łatwo. To nie prawda, że celuloza wszędzie dochodzi, bo potrafi się sklejać w większe "kłębki". Poza tym osiada grawitacyjnie, więc nadaje się tylko na płaskie powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts