Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza - co wybrać?

Recommended Posts

dziekuje za odpowiedzi

na dzis dzien nie mam zadnych zaciekow, sam wykonywalem sucha zabudowe i ocieplenie, o docieplenie szczytow chodzilo mi przedwszystkim o wlozenie waty 15 cm pomiedzy krokwie do samych szczytow, jezeli chodzi o podloge chodzilo mi o te plyty twarde ale mam obawy ze beda za miekkie

Sam wykonywałeś i nie wiesz, jaką folię użyłeś? Tam musi być folia opóźniająca parę ("paroizolacja")! Jak dałeś budowlaną albo jakąś szemraną "paroizolację" to możesz zdziwić po położeniu styropianu.

Edytowane przez Ratpaw

Sam wykonywałeś i nie wiesz, jaką folię użyłeś? Tam musi być folia opóźniająca parę ("paroizolacja")! Jak dałeś budowlaną albo jakąś szemraną "paroizolację" to możesz zdziwić po położeniu styropianu.

to jest paroizolacja taka żółta folia, stwierdzilem teraz ze jednka szczyty docieplac to troche bez sensu i mysle ze docieple tylko podloge 10 cm tylko czy steropian czy welna

• 4 months później...
Podniosę tak na szybko wątek.

Parterówka z wiązarami - sufity podwieszane.

Zasyp granulatem wełny czy celulozy?

Za celulozę zapłacę 1200zł więcej. Jest podobno trochę lepsza od wełny i kuny nie włażą.

Warto dopłacić do tej celulozy?

My po przygodach z kunami w starym domu zdecydowaliśmy się w nowym na celulozę - podobno kunom nie smakuje ;) Nie wiem, czy nie wejdą, bo tak na prawdę na wiązarach będą mieć i tak sporo miejsca do hasania, ale wiem, ze w wełnie uwielbiają sobie czochrać futro i robić duże straty.

Też wiązary i sufit podwieszany nad parterem + strych na kartony.

Podniosę tak na szybko wątek.

Parterówka z wiązarami - sufity podwieszane.

Zasyp granulatem wełny czy celulozy?

Za celulozę zapłacę 1200zł więcej. Jest podobno trochę lepsza od wełny i kuny nie włażą.

Warto dopłacić do tej celulozy?

Do ochrony przed kunami i podobnymi szkodnikami służy prawidłowe wykonanie pokrycia dachowego (i właściwa dachówka jeśli takie ma być pokrycie) oraz zabezpieczenie szczelin wentylacyjnych siatkami stalowymi (drut 0,7-1mm).

Granulat wełny czy granulat celulozy moim zdaniem niewielka różnica. Minus celulozy, że dużo bardziej pyli przy nasypywaniu, więc przygotuj się na biało-szary "śnieg" wkoło chałupy.

Cena Czyni Cuda :)

Możesz podać ile Ci wyszło? Ile cm i ile m2.

Nawet nie do końca cena. Wziął mi chłopak po kartonie wełny i celulozy żebym sobie porównał. Ta celuloza wydała mi się jakościowo dużo słabsza. Wyglądało to jak rozpruta stara kołdra wymieszana z gazetami :) Ale to oczywiście moje subiektywne odczucie. Wełna Rockwool. Mam cenę dogadaną 200zł/metr sześcienny. Wstępnie mamy sypać 30-35cm.

Nawet nie do końca cena. Wziął mi chłopak po kartonie wełny i celulozy żebym sobie porównał. Ta celuloza wydała mi się jakościowo dużo słabsza. Wyglądało to jak rozpruta stara kołdra wymieszana z gazetami :) Ale to oczywiście moje subiektywne odczucie. Wełna Rockwool. Mam cenę dogadaną 200zł/metr sześcienny. Wstępnie mamy sypać 30-35cm.

Wykonawca z Trójmiasta sypie w domach pasywnych 80 cm celulozy albo 50 cm wełny. Porównać skuteczność tych materiałów jest łatwo. To nie prawda, że celuloza wszędzie dochodzi, bo potrafi się sklejać w większe "kłębki". Poza tym osiada grawitacyjnie, więc nadaje się tylko na płaskie powierzchnie.