Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w glebi dzialki

Recommended Posts

No.. nie.. garaz bylby przy domu (ok 10x10m, pietrowy). Zalezy mi na odleglosci od frontu dzialki takze z uwagi na to ze.. juz stoi tam budynek, i nie chcialabym sie budowac w zbyt bliskim sasiedztwie.. moglabym przeniesc projekt na srodek dzialki 200-300m od drogi. Czy poza przyjnoscia zwiazana z odsniezaniem sa jeszcze jakies wady takiego rozwiazania? Planujemy wode ze studni i ogrzewanie gazowe z butli.

Nie piszesz który region PL. Generalnie: utwardzona alejka na krechę, rondo z klombem przed budynkiem i garażem, w garażu obok samochodu/ów odśnieżarka samojezdna na traktorku i będzie super. Bukszpaniki wzdłuż, ledowe kostki ( z czujką ruchu z obu końców) na skraju co 5-10m dla elegancji.

Nie ma gazu przewodowego (=własny zbiornik ), woda ze studni , szambo (POS) własne czyli tylko prąd i kabelek do otwierania bramy + LAN do kamerek i innych bajerów. Jeśli jest lekkie nachylenie terenu to można pięknie zaaranżować. Na płaskim też, ale widok WOW!! będzie tylko z drona lub z Airbusa, jeśli to pod korytarzem powietrznym ;)

Oczywiście wszystko uzależnione jest od budżetu. Jak masz kasę, to miejsce posadowienia domu nie ma znaczenia. Duże rezydencje milionerów nie stoją przecież 5 m od ulicy tylko na wielkich posiadłościach.

500 m to pół kilometra. Przy takiej długości zamiast kostki można pomyśleć o asfalcie - może wyjść taniej.

Na dużej działce warto zbudować dom parterowy.

Innym problemem będą...śmieci - trzeba będzie w dniu wywozu ciągnąć pół kilometra pełny pojemnik i worki do ulicy.

ten traktorek to będzie w sumie must have.

Edytowane przez Elfir

Oczywiście wszystko uzależnione jest od budżetu. Jak masz kasę, to miejsce posadowienia domu nie ma znaczenia. Duże rezydencje milionerów nie stoją przecież 5 m od ulicy tylko na wielkich posiadłościach.

500 m to pół kilometra. Przy takiej długości zamiast kostki można pomyśleć o asfalcie - może wyjść taniej.

Na dużej działce warto zbudować dom parterowy.

Innym problemem będą...śmieci - trzeba będzie w dniu wywozu ciągnąć pół kilometra pełny pojemnik i worki do ulicy.

ten traktorek to będzie w sumie must have.

Jeśli będzie zatrudniony gospodarz domu, to traktorek jest niekonieczny:yes:.

Żeby całe otoczenie domu wyglądało tak, by sprawiało przyjemność po wjeździe na posesję, to prawdopodobnie będzie to kosztować tyle, co przyzwoity domek.

Do tego albo zatrudniony gospodarz, albo zakup sprzętu i poświęcenie czasu na używanie tegowoż. Jeśli trawnik to niemały traktorek do koszenia. Jeśli natomiast rabaty, to i tak człowiek pracujący nie ogarnie drzew, krzewów i bylin. Do tego setki m3 wody na podlewanie. Chyba że to wyłożysz czymś, ale to i tak koszt niebagatelny.

Jeśli ma być schludnie, będzie drogo i/lub czasochłonnie.

Podpinam się pod temat. Mam też sporą działkę, mam zamiar postawić dom "tylko 110 m" od drogi i jak liczę ile dociagniecie mediów będzie kosztowalo to głowa boli.

Natomiast mam pytanie: kiedy dokładnie i nie odwracalnie muszę wskazać miejsce w którym ten dom stanie?

Z racji kształtu i warunków panujących na działce jeszcze się wacham. Dodam że WZ mnie praktycznie nie ograniczają bo nieprzekraczalna linia zabudowy to prawie całą działka -4 m od jej granic.

Podpinam się pod temat. Mam też sporą działkę, mam zamiar postawić dom "tylko 110 m" od drogi i jak liczę ile dociagniecie mediów będzie kosztowalo to głowa boli.

Natomiast mam pytanie: kiedy dokładnie i nie odwracalnie muszę wskazać miejsce w którym ten dom stanie?

Z racji kształtu i warunków panujących na działce jeszcze się wacham. Dodam że WZ mnie praktycznie nie ograniczają bo nieprzekraczalna linia zabudowy to prawie całą działka -4 m od jej granic.

Śmiało ! Koszty budowy (podjazd, przyłącza itp) to koszta jednorazowe.