Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiertła do gresu na mokro czy na sucho

Recommended Posts

Potrzebuje wywiercić w gresie ok 60 otworów fi6mm. Gres jest tak twardy że glazurnik jak ciął na pile z chłodzeniem wodnym to mówił że dawbo takich twardych płytek nie ciął. Jakie będzie najlepsze wiertło? Na mokro czy na sucho? Jak na mokro to czy co chwile moczyć je w szklance z wodą czy podczas wiercenia psikać wode z opryskiwacza?

na mokro

obejrzyj jak (gdzieś od 3 minuty)

Dziękuję. Tylko widze ze te schładzaczki są na przyssawke, a u mnie moze byc ciezko bo te moje gresy maja struktre odłupanego kamienia :/ jak to rozwiazac? Bo rozumiem że to tez ma za zadanie prowadzenia wiertla zeby nie jezdzili po powierzchni plytki?

Ja podczas wiercenia co chwile wyciągałem wiertło i maczałem w szklance z wodą.

Podczas wiercenia powstaje pył, wiertło w wodę, pare szybszych obrotow by zleciały z niego resztki i jedziesz dalej, zrobi się maź z tego pyłu, gdy ta wyschnie wiertło znów w wodę i tak w koło...

60 otworów? Kup lepiej ze 2/3 wiertła, żeby nie jeździć ;)

spryskiwaczem pryskać, gąbką "polewać", ma być mokro.

Najlepszy jest spryskiwacz ciśnieniowy(taki do kwiatków) 8552_010_psd.jpgna dysze założyć jakiś cienki wężyk , napompować, delikatnie odkręcić dysze, i zablokować wciśnięty przycisk. woda wtedy będzie delikatnie lecieć a wężyk/rurka skierują ta wodę prosto w miejsce wiercenia.

reczny-spryskiwacz-cisnieniowy-2-l-detail.jpg

• 4 years później...

Do fi10 stosuję takie wyglądające jak grot strzały, wsadzane do wkrętarki. ostre zakończenie eliminuje "ucieczki" wiertła przy starcie. Producenta nie pamiętam.

Tak wyglądają https://sklep.volpex.pl/uniwersalne/2369-wiertlo-do-gresu-fi-80-extreme.html ale w Brico czy sklepie lokalnym kosztują dużo mniej max 12zł

Do fi10 stosuję takie wyglądające jak grot strzały, wsadzane do wkrętarki. ostre zakończenie eliminuje "ucieczki" wiertła przy starcie. Producenta nie pamiętam.

Tak wyglądają https://sklep.volpex.pl/uniwersalne/2369-wiertlo-do-gresu-fi-80-extreme.html ale w Brico czy sklepie lokalnym kosztują dużo mniej max 12zł

Stosuję to samo co Kolega. od 6mm do 12 mm. Jak nie schładzasz to całkiem szybko pęka.