jacek.zoo 05.03.2018 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Potrzebuje wywiercić w gresie ok 60 otworów fi6mm. Gres jest tak twardy że glazurnik jak ciął na pile z chłodzeniem wodnym to mówił że dawbo takich twardych płytek nie ciął. Jakie będzie najlepsze wiertło? Na mokro czy na sucho? Jak na mokro to czy co chwile moczyć je w szklance z wodą czy podczas wiercenia psikać wode z opryskiwacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.03.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 na mokro obejrzyj jak (gdzieś od 3 minuty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 05.03.2018 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 na mokro obejrzyj jak (gdzieś od 3 minuty) Dziękuję. Tylko widze ze te schładzaczki są na przyssawke, a u mnie moze byc ciezko bo te moje gresy maja struktre odłupanego kamienia :/ jak to rozwiazac? Bo rozumiem że to tez ma za zadanie prowadzenia wiertla zeby nie jezdzili po powierzchni plytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 05.03.2018 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 *jeździło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 05.03.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Gdyby otwory były większe to poleciałbym waterjet'em , ale przy takich to raczej będą odpryski lub będą pękać całe płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 05.03.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Ja podczas wiercenia co chwile wyciągałem wiertło i maczałem w szklance z wodą. Podczas wiercenia powstaje pył, wiertło w wodę, pare szybszych obrotow by zleciały z niego resztki i jedziesz dalej, zrobi się maź z tego pyłu, gdy ta wyschnie wiertło znów w wodę i tak w koło... 60 otworów? Kup lepiej ze 2/3 wiertła, żeby nie jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 05.03.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 spryskiwaczem pryskać, gąbką "polewać", ma być mokro. Najlepszy jest spryskiwacz ciśnieniowy(taki do kwiatków) na dysze założyć jakiś cienki wężyk , napompować, delikatnie odkręcić dysze, i zablokować wciśnięty przycisk. woda wtedy będzie delikatnie lecieć a wężyk/rurka skierują ta wodę prosto w miejsce wiercenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 05.03.2018 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Dokładnie o czymś takim myślalem za 3 tyg płytki przyjdą bo sa zamowione i bede walczyl, zobacze co z tego bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.03.2018 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Ja przy takiej ilości bym przetestował Easy Dry Boscha https://www.ceneo.pl/13060105 Dotąd wierciłem na mokro i u mnie wiertełka dosyć szybko się kończyły na twardym gresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 06.03.2018 01:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Ja przy takiej ilości bym przetestował Easy Dry Boscha https://www.ceneo.pl/13060105 Dotąd wierciłem na mokro i u mnie wiertełka dosyć szybko się kończyły na twardym gresie. Ale to juz widze na sucho? Czy mimo wszystko z woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.03.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Ale to juz widze na sucho? Czy mimo wszystko z woda? Chwalą się tak: Niestety, amatorskiego testu nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.10.2022 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Minęło kilka lat od ostatniego wpisu tutaj. Może macie jakieś polecane wiertła (ewentualnie koronki) do gresu technicznego (i szkliwionego też). Pilnie potrzebuję fi 10 mm, ale mniejsze też będą potrzebne. Jakiś producent? Symbol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 11.10.2022 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Z moich doświadczeń wynika, że ważniejsze jest nie przegrzać wiertła, mocząc je w wodzie często. Osobiście pasują mi wiertła Irwin/Graphite - uważam że mają dobrą cenę do jakości. Kupowałem koronki Stanleya za 180 zł i takie za 30 zł. Szybciej poddało się to 6x droższe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 16.10.2022 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Przetestuj dedrę ale na szlifierkę kątową.o takie https://www.narzedzia24.info/koronka-diamentowa-otwornica-do-betonu-vacuum-12mm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.10.2022 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Do fi10 stosuję takie wyglądające jak grot strzały, wsadzane do wkrętarki. ostre zakończenie eliminuje "ucieczki" wiertła przy starcie. Producenta nie pamiętam.Tak wyglądają https://sklep.volpex.pl/uniwersalne/2369-wiertlo-do-gresu-fi-80-extreme.html ale w Brico czy sklepie lokalnym kosztują dużo mniej max 12zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.10.2022 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Dzięki za propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 16.10.2022 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Do fi10 stosuję takie wyglądające jak grot strzały, wsadzane do wkrętarki. ostre zakończenie eliminuje "ucieczki" wiertła przy starcie. Producenta nie pamiętam. Tak wyglądają https://sklep.volpex.pl/uniwersalne/2369-wiertlo-do-gresu-fi-80-extreme.html ale w Brico czy sklepie lokalnym kosztują dużo mniej max 12zł Stosuję to samo co Kolega. od 6mm do 12 mm. Jak nie schładzasz to całkiem szybko pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts