Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

standard wykonania całego domu - ogólnie- proszę o opinie

Recommended Posts

Działa na rynku pewna firma, która kompleksowo buduje domy (ma w swojej ofercie gotowe projekty).

Przesłano mi ofertę, wraz z wykazem standardu robót - do stanu deweloperskiego.

Niestety, nie znam się na budownictwie Nie wiem co oznaczają te wszystkie współczynniki, grubości, czy to dobrze, czy źle - dlatego proszę Was o ocenę, czy wszystko jest OK, czy może "fuszerka" ?

Wklejam dane:

Posadowienie budynku na ławach fundamentowych

Wykonanie izolacji na ławach fundamentowych z 1 warstwy papy podkładowej pod ścianami

fundamentowymi

Wykonanie ścian fundamentowych gr. 24 cm z bloczków betonowych na zaprawie cementowej

zgodnie z projektem konstrukcyjnym

Wykonanie wieńca obwodowego ścian fundamentowych z betonu zgodnie z projektem

konstrukcyjnym

Wykonanie izolacji pionowej przeciwwilgociowej ścian fundamentowych (z obu stron)

Wykonanie izolacji cieplnej zewnętrznych ścian fundamentowych od zewnątrz z płyt izolacyjnych gr. 8

cm do projektowanego poziomu terenu

Wykonanie izolacji z folii kubełkowej

Podłoża pod warstwy posadzkowe

Wykonanie podsypki piaskowej gr. 20 cm zagęszczanej mechanicznie

Wykonanie schodów zewnętrznych przy wejściu o powierzchni do 6 m2 z betonu C12/15

Wykonanie podkładu betonowego gr. 10 cm z betonu C12/15

Ściany parteru

Wykonanie izolacji poziomej pod ścianami konstrukcyjnymi z papy podkładowej

Wykonanie słupów żelbetowych z betonu zgodnie z projektem konstrukcyjnym

Wykonanie ścian nośnych gr. 24 cm z bloczków z betonu komórkowego

Montaż kominów wentylacyjnych z systemowych pustaków wentylacyjnych w poziomie parteru

Strop nad parterem

Wykonanie stropu monolitycznego żelbetowego z betonu zgodnie z projektem konstrukcyjnym

Wykonanie elementów żelbetowych:

-wieńców w poziomie stropu z betonu zgodnie z projektem konstrukcyjnym

-nadproży żelbetowych z betonu zgodnie z projektem konstrukcyjnym

-schodów wewnętrznych żelbetowych z betonu zgodnie z projektem konstrukcyjnym

-podciągów żelbetowych z betonu zgodnie z projektem konstrukcyjnym

Ściany poddasza

Wykonanie ścian nośnych gr. 24 cm z bloczków z betonu komórkowego

Wykonanie trzpieni i wieńca żelbetowego z betonu zgodnie z projektem konstrukcyjnym

Wykonanie nadproży żelbetowych z betonu zgodnie z projektem konstrukcyjnym

Montaż kominów wentylacyjnych z systemowych pustaków wentylacyjnych w poziomie poddasza

Więźba dachowa

Wykonanie więźby dachowej z drewna iglastego konstrukcyjnego (klasa zgodna z projektem),

impregnowanego zanurzeniowo, według obliczeń statycznych.

Ściany działowe

Wykonanie ścian działowych na parterze gr. 12 cm z bloczków z betonu komórkowego

Wykonanie ścian działowych na poddaszu gr. 12 cm z bloczków z betonu komórkowego

Montaż kominów wentylacyjnych z systemowych pustaków wentylacyjnych w poziomie poddasza

Pokrycie dachowe

Ułożenie folii dachowej, montaż łat i kontrłat

Wykonanie pokrycia dachowego z dachówki cementowej, kolor czerwień klasyczna,

Montaż elementów kształtowych oraz akcesoriów do pokrycia. Wykonanie obróbek blacharskich z

blachy stalowej powlekanej.

Stolarka dachowa

Dostawa i montaż stolarki połaciowej: okna o współczynniku Ug=1,1 W/m2K

(Dostawa i montaż stolarki połaciowej Fakro: okno dachowe FTS-V U2 78x118 wraz z kołnierzem)

Odwodnienie dachu

Montaż rynien oraz rur spustowych PCV, kolor jak pokrycie lub zbliżony

Stolarka okienna i drzwiowa

Montaż drzwi zewnętrznych wejściowych

Montaż okien i drzwi balkonowych PCV, profil sześciokomorowy, kolor biały, okucia standard, pakiet

trzyszybowy o współczynniku przenikania ciepła Ug=0,5 W/(m2K), rozwierno-uchylne oraz fix

Izolacje zewnętrze

Ocieplenie cokołu styropianem lD = 0,036 W/(mK) gr. 15 cm

Ocieplenie ścian zewnętrznych styropianem lD = 0,040 W/(mK) gr. 20 cm

Ocieplenie attyk od wewn., słupów oraz podciągów styropianem λD = 0,040 W/(mK) gr. 5 cm

Ocieplenie ściany wewnętrznej między garażem a częścią mieszkalną styropianem lD = 0,040

W/(mK) gr. 10 cm

Elewacje

Montaż parapetów zewnętrznych systemowych z blachy stalowej powlekanej (powłoka - standard,

kolor brązowy)

Wykonanie obróbek blacharskich attyki z blachy stalowej powlekanej (powłoka - standard, kolor brązowy)

Wykonanie tynku akrylowego, kolor biały, faktura "baranek" 1,5 mm na warstwie zbrojonej siatką z

włókna szklanego

Wykonanie cokołu wokół budynku z tynku mozaikowego, uziarnienie do 2 mm (na wysokość około 30

cm)

Wykończenie podcieni dachu

Wykończenie występu dachu - szalówką z drewna iglastego sosnowego malowanego na biało lub

lakierem bezbarwnym

Instalacje elektryczne

Montaż rozdzielni bezpiecznikowej wraz z wyposażeniem

Wykonanie okablowania pomieszczeń zgodnie z opisem poniżej (w załączeniu)

Tynki wewnętrzne

Wykonanie tynków gipsowych kat. III nakładanych mechanicznie na mokro na ścianach parteru i

poddasza oraz na stropie nad parterem

Instalacje wodno-kanalizacyjne

Wykonanie instalacji kanalizacyjnej z rur PCV

Wykonanie instalacji wodnej z rur z tworzywa sztucznego PE

Instalacja centralnego ogrzewania

Rozprowadzenie instalacji centralnego ogrzewania pod grzejniki z rur z tworzywa sztucznego PE - bez

grzejników

Podłoża pod posadzki

Parter:

folia budowlana 0,2 mm

styropian podłogowy EPS80 lD=0,037 W/(mK) gr. 10 cm

folia budowlana 0,2 mm

posadzka betonowa gr. 5 cm

Poddasze

styropian podłogowy EPS80 lD=0,037 W/(mK) gr. 10 cm

folia budowlana 0,2 mm

posadzka betonowa gr. 5 cm

Poddasze oraz strop nad garażem - zabudowa stropu

Ocieplenie poddasza wełną mineralną - gr. 23 cm o λD = 0,035 W/(mK) - izolacja częściowo pomiędzy

krokwiami, pomiędzy jętkami oraz rusztem płyt g-k

Ocieplenie stropu nad garażem wełną mineralną - gr. 23 cm o λD = 0,035 W/(mK)

Ułożenie folii paroizolacyjnej

Montaż płyt gipsowo-kartonowych gr. 12,5 mm na ruszcie stalowym

Montaż schodów strychowych LWK 60x120 (1 szt.)

Co zostaje jeszcze (obowiązkowo) do zrobienia? Oczywiście oprócz całej wykończeniówki (łazienki, kuchnia, ułożenie podłóg/terakoty, pomalowanie ścian)

Możesz przyjąć za pewnik, że w projekcie i opisie nie będzie widać gdzie są przycięte koszty.

Standard "basic" - po taniości, na ile pozwala prawo. Folia jako hydroizolacja to jest złudzenie izolacji. Wentylacja grawitacyjna i grzejniki (których zresztą nie dostajesz) to archaizm, termoizolacja w wersji dla bogatych.

A ogólniki typu "Wykonanie izolacji pionowej przeciwwilgociowej ścian fundamentowych (z obu stron)" zignoruj. Chcesz mieć dobrze - precyzuj dokładnie. Najlepiej z istotnymi parametrami albo i producentem, bo nawet w miarę precyzyjne stwierdzenie " 1 warstwy papy podkładowej pod ścianami" pozostawia duże pole do interpretacji i cięcia bądź dokładania kosztów. Drzwi i okna nie wiadomo jakie (a jaki pakiet szybowy w nich to ledwo ćwierć sukcesy - ważne profile i ich poskładanie a przede wszystkim montaż).

Skoro piasku pod chudziakiem ma być 20cm tylko, to co będzie niżej? Bo 30cm ma cokół (te 20cm piachu + 10cm chudziaka). Czyli co - zostanie grunt rodzimy nie ruszany i na niego sypną tym piachem?

Do zrobienia przyłącza, formalności, kotłownia, nic nie ma instalacji CWU, zagospodarowanie terenu, ogrodzenie, okablowanie RTV/SAT, alarm i sieć komputerowa,

Działa na rynku pewna firma, która kompleksowo buduje domy (ma w swojej ofercie gotowe projekty).

Przesłano mi ofertę, wraz z wykazem standardu robót - do stanu deweloperskiego.

Niestety, nie znam się na budownictwie Nie wiem co oznaczają te wszystkie współczynniki, grubości, czy to dobrze, czy źle - dlatego proszę Was o ocenę, czy wszystko jest OK, czy może "fuszerka" ?

Co zostaje jeszcze (obowiązkowo) do zrobienia? Oczywiście oprócz całej wykończeniówki (łazienki, kuchnia, ułożenie podłóg/terakoty, pomalowanie ścian)

Najlepiej odpowie ci na to pytanie ktos komu zaplacisz i bedzie reprezentowal twoje interesy bo widac ze spacjalista raczej nie jestes. Ja bym albo wzial inspektora nadzoru albo porozmawial z kims kto sie na tym zna. Generalnie wykonawcy bardzo nie lubia ludzi ktorzy pracowali/ pracuja u "duzych" wykonawacow ( nie podwali cegly albo nosili worki) bo znaja wszystkie sztuczki i triki w tym co bedzie zrobione a co jest ladnie opisane.

Ale mozesz smialo pytac na forach, tylko potem nie placz ze nie widzials albo ktos ci nie powiedzial na co zworcic uwage. No chyba ze jestes zamoznym czlowiekiem ktorego stac na wyrzucenie paru setek tysiecy w bloto a oszczedza na kilkuset zeta na fachowcu ktroy moze mu rzeczywiscie pomoc.

Ten opis domu można porównać do opisu samochodu, "4 czarne kola na alufelgach, karoseria zgodna z normami, malowana na kolor........." zgadnij markę samochodu. Diabeł tkwi w szczegółach a to marketingowy bełkot.

właśnie tego się obawiałem.

To jak w końcu ten dom wybudować?

System zlecony kompleksowo nie działa, bo każdy chce się na mnie dorobić... Szukać wykonawców po kolei do każdego etapu - czasochłonne i też potencjalnie nieefektywne, bo skąd mam wiedzieć, czy cena za, przykładowo, fundament będzie w miarę czy zawyżona?

Co do projektu budynku - myślicie, że lepiej zatrudnić dobrego architekta, który zna się na budowie i zaprojektuje dom od A do Z? Mam na myśli dobór wszystkich izolacji, odwodnienia, grubości ścian, technologii itp itd? Wtedy na tej podstawie wysyłać kosztorysy do firm, które będą wyceniać koszty na podstawie budowy w takim standardzie, jak zaplanował to architekt?

Ale dobór materiałów jest w projekcie indywidualnym standardowo. Bo pod nie liczy się obciążenia konstrukcji.

Co najwyżej możesz zamówić projekt wykonawczy z rozrysowanymi detalami.

Ale nie wiem czy jest sens zamykać się na styropian marki X (bo akurat architekt dostał ulotkę od producenta), skoro identyczne parametry ma styropian marki Y a na dodatek jest tańszy?

Bardziej się skup na dobrym kosztorysie - wówczas masz policzone dokładnie ilość i rodzaj każdego użytego elementu,

• 2 weeks później...
Planujesz tak krótko żyć? Za 20 lat firmy pewnie już nie będzie, postanowień gwarancji będziesz domagał się pisząc na Berdyczów.O postępie w budownictwie szkoda gadać. Zlecasz IN (inspektora nadzoru) ogarniętemu człowiekowi i może będziesz spał spokojniej , bo na poznanie wszystkich myków w inwestycjach to zycia ci braknie. Powodzenia!

mieszanie systemów grzejniki-podłogówka to myśl techniczna sprzed 2010 roku :)

W dobie niskotemperaturowych systemów grzewczych tylko podłogówki.

Gwarancja 20 lat na konstrukcję - nie to jest najważniejsze. W końcu za konstrukcję odpowiada architekt i jego konstruktor a wykonawca ma po prostu zbudować zgodnie z projektem.

W dzisiejszych czasach liczy się wyłącznie to by dom miał jak najniższe zapotrzebowanie energetyczne - najlepiej takie, które spełnia wymagania na 2021 rok (to już za 3 lata!)

I dlatego musi być starannie wykonany - najlepiej likwidacja każdego mostka cieplnego (balkonów, słupów) a jeśli się nie da to starannie docieplić.

Moja attyka ma tak samo grube ocieplenie jak ściany.

BTW: instalacje - rury owszem, a izolacja?

Edytowane przez Elfir

mieszanie systemów grzejniki-podłogówka to myśl techniczna sprzed 2010 roku :)

W dobie niskotemperaturowych systemów grzewczych tylko podłogówki.

Gwarancja 20 lat na konstrukcję - nie to jest najważniejsze. W końcu za konstrukcję odpowiada architekt i jego konstruktor a wykonawca ma po prostu zbudować zgodnie z projektem.

W dzisiejszych czasach liczy się wyłącznie to by dom miał jak najniższe zapotrzebowanie energetyczne - najlepiej takie, które spełnia wymagania na 2021 rok (to już za 3 lata!)

I dlatego musi być starannie wykonany - najlepiej likwidacja każdego mostka cieplnego (balkonów, słupów) a jeśli się nie da to starannie docieplić.

Moja attyka ma tak samo grube ocieplenie jak ściany.

BTW: instalacje - rury owszem, a izolacja?

izolacja - w jakim sensie pytasz?

Co do fundamentów -> dodatkowo warstwa izolacyjna keramzytu i odwodnienie - są w ofercie. Na co jeszcze zwrócić uwagę?

System zlecony kompleksowo nie działa, bo każdy chce się na mnie dorobić...

Nie chce się _DOROBIĆ_ tylko normalnie _ZAROBIĆ_.

Problem z klientami w każdej branży jest taki, że jak się im zaproponuje rozwiązanie dobrej jakości, to powiedzą "ło panie to za drogo!" i lecą do takiego, co im wyceni tanio i wciśnie kit że to to samo.

Znam takiego, co się śmiał z sąsiada że przepłacił za budowę domu bo to "inżynierek z korporacji co się na niczym nie zna". A jak dwa lata po budowie z nim rozmawiałem to narzeka na wodę w piwnicy i nieszczelne okna.

Jak powinna wyglądać "nowoczesna" budowa?

Powinna wyglądać 2x drożej niż ta, którą Ci zaproponowano.

Nasłuchasz się na forum o ociepleniach, dobrej jakości oknach itp - i piszący to będą mieli w 100% rację. Tyle że jakość kosztuje. Dom w standardzie jaki Ci oferują może kosztować dajmy na to 400.000, a zbudowany z dobrej jakości materiałów, z dbałością o szczegóły, ciepły i komfortowy, będzie kosztował 600.000.

Edytowane przez Marian_D

Nie chce się _DOROBIĆ_ tylko normalnie _ZAROBIĆ_.

Problem z klientami w każdej branży jest taki, że jak się im zaproponuje rozwiązanie dobrej jakości, to powiedzą "ło panie to za drogo!" i lecą do takiego, co im wyceni tanio i wciśnie kit że to to samo.

Znam takiego, co się śmiał z sąsiada że przepłacił za budowę domu bo to "inżynierek z korporacji co się na niczym nie zna". A jak dwa lata po budowie z nim rozmawiałem to narzeka na wodę w piwnicy i nieszczelne okna.

Powinna wyglądać 2x drożej niż ta, którą Ci zaproponowano.

Nasłuchasz się na forum o ociepleniach, dobrej jakości oknach itp - i piszący to będą mieli w 100% rację. Tyle że jakość kosztuje. Dom w standardzie jaki Ci oferują może kosztować dajmy na to 400.000, a zbudowany z dobrej jakości materiałów, z dbałością o szczegóły, ciepły i komfortowy, będzie kosztował 600.000.

nie wspominałem o cenie, jaką mi zaproponowano.

Jest to 370tys za stan deweloperski 118m2 powierzchnia całkowita 1,5 kondygnacyjnego budynku (łącznie z skosami i pow. kotłowni). Czy to dużo?

Dodam, że rozumiem, iż za lepsze materiały płaci się więcej - i jestem na to gotowy. Ale chcę mieć użyte w trakcie budowy rzeczywiście te lepsze rozwiązania.

Co do projektu budynku - myślicie, że lepiej zatrudnić dobrego architekta, który zna się na budowie i zaprojektuje dom od A do Z? Mam na myśli dobór wszystkich izolacji, odwodnienia, grubości ścian, technologii itp itd? Wtedy na tej podstawie wysyłać kosztorysy do firm, które będą wyceniać koszty na podstawie budowy w takim standardzie, jak zaplanował to architekt?

Moim zdaniem to dobry pomysł, ale (bo zawsze jest jakieś):

- przemyśl podstawowe założenia konstrukcyjne domu:

a) płyta fundamentowa czy ławy,

b) materiał konstrukcyjny ścian: silikaty czy beton komórkowy (podobno można jeszcze z talerzy czy innej ceramiki budować :no::no:), ew jakieś prefabrykaty czy bloczki styropianowe. Przy silikatach możesz budować z bloczków gr. 18cm - zostaje kilka tyś. w kieszeni,

c) dach: zakładam, że skośny a więc wiązary czy więźba?

d) grubość izolacji na ścianach, podłodze i dachu/stropie - są dostępne kalkulatory współczynnika U poszczególnych przegród,

- przemyśl, poczytaj, wyciągnij wnioski w sprawie ogrzewania (moim zdaniem powinno byc, w całości niskotemperaturowe = podłogówka, mieszanie nie ma sensu) i źródła ciepła (przy takim metrażu i dobrej izolacji bojler elektryczny grzany w taniej taryfie może być najkorzystniejszym rozwiązaniem, nie potrzebujesz do tego kotłowni ani komina).

Dopiero z taką wiedzą idź do architekta w sprawie projektu indywidualnego.

Zgadzam się z przedmówcami (przedpiszcami :-? ), że cały ten opis to bełkot marketingowy i mało szczegółów i pasuje do standardów technicznych sprzed ładnych kilku lat. PS. Jak można określić z góry grubość zasypu piaskiem nie znając np. warunków gruntowych).

System zlecony kompleksowo nie działa, bo każdy chce się na mnie dorobić... Szukać wykonawców po kolei do każdego etapu - czasochłonne i też potencjalnie nieefektywne, bo skąd mam wiedzieć, czy cena za, przykładowo, fundament będzie w miarę czy zawyżona?

Na każdym etapie wysyłasz kilka zapytań, rozmawiasz z potencjalnymi wykonawcami i wyciągasz wnioski, pamiętając że najtaniej nie znaczy najlepiej.