macieywr 25.03.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 (edytowane) Cześć! Wraz z żoną jesteśmy w trakcie sprzedaży mieszkania i wymiany go na dom. Dzisiaj oglądaliśmy dom idealny rozmiarami jaki nam pasuje - nie duży, z wystarczającą ilością sypialni. Ponieważ nigdy żadne z nas nie mieszkało w domu, zastanawiają nas natomiast niektóre rzeczy: 1. Nie ma odbioru kominiarskiego, ponieważ nie ma wentylacji kotłowni. Kotłownia jest w garażu i trzeba zrobić ściankę przed odbiorem, żeby wydzielić pomieszczenie. 2. Nie ma odbioru elewacji, ponieważ nie zrobili elewacji i od 2015r dom jest na samym ytong 24cm kl.400 3. Nie ma elewacji więc nie ma podbitki i z niektórych miejsc sterczy wełna mineralna albo wata szklana (nie pytałem co to jest) 4. W salonie w którym stoi kominek są oczadziałe ściany (zwłaszcza w narożnikach od strony okien), na moje pytanie czy często palą w kominku, właściciel powiedział, że tylko przy dużych mrozach.... W salonie palą papierosy, ale to chyba nie od tego ? 5. W niektórych miejscach są lekko popękane ściany - czy to normalne ? 6. Z przodu działki nie ma ogrodzenia 7. Właściciele potrzebują 3 miesiące na opuszczenie domu Zastanawia mnie, jak to jest, że dom jest w środku wykończony (oprócz poręczy na schodach) i mieszkają w nim bez odbioru. Czy to normalne ? Czy nie wiąże się to z jakąś zmianą stawek za grunt czy budynek na gruncie ? Czy powyższe punkty są dla was normalne i nie ma się czego obawiać ? Edytowane 25 Marca 2018 przez macieywr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.03.2018 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 kominek zrobiony źle lub brak właściwej wentylacji i nie ma ciągu w kominie.Dom powinien obejrzeć jakiś budowlaniec Kotłownia pewnie na węgiel, dom nieocieplony - to nie jest interes życia, chyba, że sprzedającego. Mieszkanie bez odbioru grozi karą finansową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 25.03.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Dodam (z praktyki) że brak podbitki, to możliwość grasowania kuny po dachem, a to oznacza ZDEWASTOWANE ocieplenie dachu i/lub stropu. Zwierzątka znam jak zły szeląg, więc jak nie chcecie pchac się w nieszczęście to poszukajcie innej oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.03.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Co jest w dzienniku budowy? Rozmawiałeś z kierownikiem budowy, co trzeba zrobić, żeby się podpisał że wszystko zrobione zgodnie z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.03.2018 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Zdecydowanie bezpiecznej znaleźć odebrany już dom do zakupu. Pomijając to co pisali poprzednicy ... czy odbiór geodezyjny jest? Kto później stwierdzi jak idą instalacje podziemne? A budynek posadowiony zgodnie z planem miejscowym? Odległości nigdzie nie przekracza? Okopcone ściany - czyli nieźle hajcowali w nieocieplonym budynku. Pęknięcia ścian - czy to są delikatne ryski , czy może szpary ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 26.03.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Zależy jak bardzo taniej to jest. Jesli nie ma odbioru geodety to bym nie ryzykował. Kominiarz to małe piwo,ale przed zakupem zaprosiłbym jakiegos i spytał co naprawde musi być zrobione żeby dał pieczątkę.Dobrze obejrzyjcie jak jest z izolacją poziomą i pionową fundamentów.Ogrzewanie grzejnikami czy podłogówka? Jak to pierwsze to bardzo was ogranicza na przyszlosc bo za kilka lat węglem już nie popalicie za wiele. Tak czy siak trzeba przyjechąc z jakimś budowlancem, np osobą która bedzie wam odbierała budowe (KB) żeby stwierdził co jest nie tak i co trzeba poprawić. SPrawdzcie kiedy jest ostatni wpis w dzienniku budowy bo chyba po 2 latach bez wpisu nie można jej wznowić i trzeba nowe pozwolenie na budowe co zapewne nie bedzie mozliwe bez zmiany projektu bo przepisu sie bardzi zmieniły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 28.03.2018 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Dzięki za odpowiedzi. Jeżeli chodzi o odbiory to niby wszystko jest oprócz tego co pisałem. Dla mnie najdziwniejsze było to, że przed sprzedażą sami chcieli zrobić odbiory kominiarskie...Ponoć tylko w kotłowni trzeba zrobić wentylację komina i ściankę oddzielającą kocioł od garażu. Kominy są dwa. Jeden od pieca, a drugi od kominka. Kominek jest nieobudowany. Może to przez to takie przypieczone ściany ?W domu są tylko grzejniki. Poniżej link do oferty. Cena taka sobie. Jak podliczyłem co trzeba zrobić plus koszt domu to wyszło mi ok 540 000zł (zakładając zejście z ceny do 480 000zł)https://www.otodom.pl/oferta/okazja-nowy-wolnost-cisza-zielen-garaz-4pok-ID3B6Dy.html#gallery[1]Jeżeli chodzi o sam dom, to właściele mówią, że kilkanaście lat temu kupili długą działkę prz drodze, na której stawiali dom i mieszkali 2-3 lata. ten jest ostatni na najmniejszej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.03.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Jeżeli chodzi o odbiory to niby wszystko jest oprócz tego co pisałem. Z jaką datą jest wpis kierbuda "zgłaszam budowę do odbioru"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 29.03.2018 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 No właśnie i tu jest pytanie. Bo na moje pytanie, to odpowiedzieli mi, że wszystko po kolei było odbierane oprócz elewacji i kominów... Myślę, że nie ma takiego wpisu, bo sami mi mówili, że jak skończymy elewacje to trzeba zgłosić odebraną umowę do inspektora budowlanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.03.2018 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Usiądź z kierownikiem budowy (tym widniejącym w dokumentacji) nad projektem i dziennikiem i pozostałymi dokumentami, i niech się określi, co trzeba zrobić, żeby to złożyć do starostwa. I czy nie jest za późno. Mi to śmierdzi, że ktoś nie chce dopiąć formalności i pojawia mi się obawa, że się nie da tego zrobić w prosty ani tani sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 29.03.2018 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Ok, tak będzie najlepiej. Pojawiła się wcześniej odpowiedź, że najpewniej piec jest na węgiel. A ja mam pytanie. Z ofert które analizujemy z żoną, dwie są z nowoczesnym piecem na EkoGroszek, a reszta gaz. Zauważyliśmy, że większość deweloperów w koło Wrocławia, stawia domy tylko i wyłącznie z ogrzewaniem gazowym. Obawiamy się trochę, że zjedzą nas koszty ogrzewania tego domu. Jaki cel jest w budowie takich domów ? One są raczej dla wygodnych osób z grubym portfelem, czy szykuje się jakiś ogólnopolski zakaz ogrzewania innymi paliwami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.03.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Zauważyliśmy, że większość deweloperów w koło Wrocławia, stawia domy tylko i wyłącznie z ogrzewaniem gazowym. Wielu kupujących woli nie napracować się przy ogrzewaniu. Do tego współczynnik sprawności kotła węglowego jest sporo niższy, niż gazowego - a to pozwala deweloperowi słabiej (czyli taniej) ocieplić dom mieszcząc się w limicie EP. Do tego koszt komina do węgla i reszty kotłowni pewnie będzie wyższy, niż gazowych a koszty przyłącza gazu, jak buduje całe osiedle, wychodzi całkiem rozsądny. Czyli nie ma żadnego argumentu za węglem w kontekście inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieywr 29.03.2018 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 No dobra, to chciałbym zapytać o jeszcze jedną rzecz. Pieniądze ze sprzedaży mieszkania, musimy wydać na zakup nowego mieszkania czy domu w 12 miesięcy (mieszkanie było kupione od gminy). Czy realne jest, żeby w ciągu 12 miesięcy postawić dom z wpisem do księgi wieczystej ? Zakładam, że wcześniej kupimy uzbrojoną działkę, a na koncie mamy całą kwotę na budowę domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.03.2018 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 KW ma działka. I tak zostanie - zmieni się tylko że jest zabudowana. Wpis możesz zrobić od razu, kupując działkę. W 12 miesięcy da się wybudować, ale lepiej nie mieć noża na gardle i jak jednej ekipie się obsunie, to nie płakać, że u kolejnych wypadliście z kolejki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts