Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rok do budowy

Recommended Posts

Witam,

w przyszłym roku planujemy budowę domu (parterowy do 100m2). Na ten moment załatwiamy sprawy papierowe, obecnie czekamy na mapę do celów projektowych i udajemy się do architekta. Prąd mamy mieć podłączony do końca sierpnia. Chciałbym zapytać co radzilibyście mi zrobić na działce w tym roku? Chciałbym już delikatnie ruszyć, tym bardziej, że w okresie wakacyjnym będę miał czas i chęci i dobrze byłoby je spożytkować :)

Jeśli jestem w błędzie byłbym bardzo wdzięczny za naprostowanie mojego myślenia.

Na ten moment planuję:

- oczyszczenie działki z większych roślin, krzewów czy 2-3 drzew, które będą zbyteczne

- ogrodzenie docelowe z tyłu działki i obu stron + ogrodzenie tymczasowe od frontu

- postawienie blaszaka i zamontowanie w nim erbetki, na podstawie tego będę walczył z Tauronem o taryfę G11

Gość Arturo72
Witam,

w przyszłym roku planujemy budowę domu (parterowy do 100m2). Na ten moment załatwiamy sprawy papierowe, obecnie czekamy na mapę do celów projektowych i udajemy się do architekta. Prąd mamy mieć podłączony do końca sierpnia. Chciałbym zapytać co radzilibyście mi zrobić na działce w tym roku? Chciałbym już delikatnie ruszyć, tym bardziej, że w okresie wakacyjnym będę miał czas i chęci i dobrze byłoby je spożytkować :)

Jeśli jestem w błędzie byłbym bardzo wdzięczny za naprostowanie mojego myślenia.

Na ten moment planuję:

- oczyszczenie działki z większych roślin, krzewów czy 2-3 drzew, które będą zbyteczne

- ogrodzenie docelowe z tyłu działki i obu stron + ogrodzenie tymczasowe od frontu

- postawienie blaszaka i zamontowanie w nim erbetki, na podstawie tego będę walczył z Tauronem o taryfę G11

No to masz rok żeby nauczyć się budować i nie zrobić baboli typu paliwo stałe,kominy itp :D

W grę wchodzi jedynie gaz lub pompa ciepła, która kusi mnie zdecydowanie najbardziej ;)

Przy okazji podpytam czy cena 1000 zł za badanie geotechniczne (3 odwierty) to dobra cena? Zastanawiam się też nad zbadaniem na jakiej głębokości znajduje się zwierciadło wody, bo planujemy posiadać studnię. Od tej samej firmy dostałem ofertę za taką usługę 1800 zł.

Edytowane przez baanaan

Gość Arturo72
Jak czytam takie rady to nie wiem czy się śmiać czy płakać nad tym, że ktoś może je wziąć na poważnie.

I wszystko jasne :D

CWU mnie nie interesuje bo mam solary/piec na ekogroszek, które załatwiają sprawę.

Kominy,kotłownia,węgiel,solary...babol na babolu babolem pogania w kwocie min.50tys.zl :D

Gość Arturo72

Przy okazji podpytam czy cena 1000 zł za badanie geotechniczne (3 odwierty) to dobra cena?

W Kato masz bodajże Instaltechnik,7 lat temu za 3 odwierty płaciłem 600zl. Na ile dzisiaj to jest realna cena nie wiem.

Niewiele warto robić z wyprzedzeniem. Jeżeli coś, to ogrodzenie, formalności, przyłącza.

Ogarnięcie zarośli (w tym całkiem spore samosiejki), humus i "zaplecze sanitarne" i trochę innych zajęć zajęło mojej ekipie pierwszy dzień z 4h wsparciem koparki.

Studnia kopana - IMO bez sensu. Jakość wody co najwyżej nadająca się do podlewania ogródka. Na wierconą miałem ofertę 120zł/m ze wszystkim od solidnie wyglądającej firmy (skończyło się na odwiercie próbnym za 450zł bo wody do 30m nie było).

Za 3 odwierty i opracowanie badania geotechnicznego płaciłem 800zł.

Jak czytam takie rady to nie wiem czy się śmiać czy płakać nad tym, że ktoś może je wziąć na poważnie.

Nooo...

Powiedz to właścicielowi tartaku czy firmie robiącej parkiet czy coś podobnego z drewna...

:lol:

Po prostu... Nigdy nie mów - nigdy!

:lol:

Adam M.

I wszystko jasne :D Kominy,kotłownia,węgiel,solary...babol na babolu babolem pogania w kwocie min.50tys.zl :D

Mam solary, piec na ekogroszek, dwa kominki z płaszczem wodnym i (od kilku tygodni) pompę ciepła. A Ty jesteś kolesiem, który wybudował jeden mały domek według gotowego projektu i spędza wieczory mądrząc się na forum i wypisując bzdury :D

Pompa ciepła nie jest idealnym rozwiązaniem dla każdego. Przekonali się o tym Ci, którzy dali się naciągnąć na PC na piaszczystych gruntach. Ale "forumowemu mondrali" nie wytłumaczysz...

Edytowane przez Marian_D

Gość Arturo72
Mam solary, piec na ekogroszek, dwa kominki z płaszczem wodnym i (od kilku tygodni) pompę ciepła. A Ty jesteś kolesiem, który wybudował jeden mały domek według gotowego projektu i spędza wieczory mądrząc się na forum i wypisując bzdury :D

Pompa ciepła nie jest idealnym rozwiązaniem dla każdego. Przekonali się o tym Ci, którzy dali się naciągnąć na PC na piaszczystych gruntach. Ale "forumowemu mondrali" nie wytłumaczysz...

W gruntową bym nigdy nie wszedł..

A Twoja "stacja Mir" robi wrażenie ale kto bogatemu zabroni :D

Proponuję do kolekcji jeszcze PV ;)

A mój dom ma tyle wspólnego z gotowcem ile PIS z SLD :D

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
A co, masz powietrzną??? A to dopiero BABOL :D :D :D

Kwestia potrzeb. Dom 120m^2 ogrzejesz nawet prądem.

Jak tylko gmina uruchomi dopłaty :)

Wyobraź sobie,że od 5 lat mam powietrzną i nie narzekam A dom 120m2 chciałem grzać prądem :D

Wyobraź sobie,że od 5 lat mam powietrzną i nie narzekam

I niech Bóg Ci błogosławi. Problem nie w tym, że wybrałeś jakieś rozwiązanie i jesteś z niego zadowolony. Problem w tym, że nazywasz "babolami" rozwiązania, które u kogoś innego mogą być dużo lepszym i bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. A w budowlance tak już jest, że nie ma jednego idealnego rozwiązania, które sprawdzi się u wszystkich.

Dla przykładu: gdy zapytałem specjalistę od instalacji o pompy powietrze-woda, to odpowiedział: "to ma sens na małej działce albo gdy warunki gruntowe są słabe. Ale u Pana to byłoby wyrzucanie pieniędzy w błoto.".