Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy czy płyta proszę o doradzenie

Tojek84

Recommended Posts

Osobiscie wolalbym, by nie staly i wykonał izolowaną plyte fundamentową. Mieszkalem kiedys w domu, którego ławy staly 10-20cm w wodzie.

Na trzech scianach nic sie nie dzialo, czwarta miala spartolona izolację poziomą, trzeba bylo robic iniekcje

A ta plyta wg pomyslu Twojego projektanta, to jaką ma głebokośc posadowienia ?

Czy nie bedzie (ona i sciana fundamentowa) stała w wodzie ?

• Odpowiedzi 182
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie, bo po zdjeciu humusu chce wylac chudziak i na to plyte i bloczkami chce podniesc do poziomu zero, srodek zasypac piaskiem i na to znow chudziak, izolacje i wylewka

Jak pisalem poza zaletą w postaci rury kanalizacyjnej nad płytą, taka konstrukcja nie ma żadnych zalet , ba nawet ma wady w postaci takiej jak zbierzesz humus a akaurat bedzie troche wiec ej padalo to poziom wod moze sie podniesc i bedziesz sobie te plyte wykonywałw woddzie, a tak jak zrobisz wyzej po zdjeciu humus bez problemu nasypiesz i zagescisz piasek i płyte bedziesz robil w suchym. Dodatkowo jak robisz sciany z silikatu to bezwglednie xps pod.... apiasku to i tak Ci wyjdzie tyle samo bo przeciez na zewnatzr tez musisz obsypac. Dodatkowo tak jak pisze fotohobby zdecydowanie lepiej miec jakikolwiek fundament ponad wodami gruntowymi niz w tych wodach ....

Gość grend

Tojek a teraz poziom wody opadł ? Bo dla mnie jest dziwne ze masz wysoko wode a pod spodem 3 metry piasku - to by znaczyło że te 3 metry też jest w wodzie...

1. ściągnij humus - poczekaj az przeschnie - zamów koparkę i wybierz piasek ze swojej działki i uzupełnij w miejsce humusu - ubij zrób samą płytę bez styropianu * wyciągnij z dwa bloczki powyżej - ta "mise" zaizoluj papą i uzupełnij styropianem i na to podłoga - Jeszcze wazna rzecz poniżej wylewki na podłoge jeszcze jedna warstwa izolacji poziomej - bo jak coś się stanie poniżej to masz dodatkową ochrone

2 Ściągnij humus - zrób płyte oczywiście bez styropianu , bloczki powyzej poziomu ziemi - uzupełnij piachem chudziak papa itd

Gość grend

Tojek zrób wykop na 1 metr i zobacz co z tą wodą ///

Bo dla mnie to jest dziwne że 3metry piasku i ci wszystko pływało - może jakieś mega ulewy miałeś i dlatego to ta wyglada. Generalnie wszystko pływa gdy masz od razu pod humusem zbite warstwy nieprzepuszczalnej gliny

Gość grend
Nie wiem jaką masz działke - ale ja bym wydobywał piach z własnej działki i dał ogłoszene o przyjecie ziemi + uzupelnienie humusem i tak bym to rozwiazał. Kierownik budowy niech zatwierdzi ten piach i tyle....

Po zebraniu humusu w piątek, woda miejscami stoi. Po wbiciu szpadla, na 15 cm jest woda. Od wykopu do poziomu zero brakuje 120 cm
Morzyczyn... Wody to ci tam nigdy nie zbraknie. Podpowiem rzecz oczywistą. Podpytaj sąsiadów jak rozwiązali posadowienie budynku. Płyta denna to absurd finansowy. Masz dom o dużej powierzchni zabudowy. Moim zdaniem ławy.

• 1 month później...

Ja też mam dużą powierzchnię zabudowy i była konieczność wymiany gruntu na 1,4m p.p.t. Teraz jest nasypane 70cm piachu zagęszczonego warstwami. I niestety dopiero teraz uznaliśmy z projektantem, że na parterze (lokal usługowy) jednak nie powinno być ścian nośnych, co najwyżej 2 słupy na środku. Zatem zwykłe fundamenty wyjdą znacznie taniej bo tylko dookoła.

Woda wysoko - czasem na 80cm poniżej planowanego poziomu terenu. Geolog w dokumentacji geotechnicznej zalecał posadowienie fundamentów płytko - 20-40cm poniżej planowanego poziomu terenu. Może tak samo byłoby u Ciebie Tojek84...

Edytowane przez humidorek

Gość Arturo72
niestety dopiero teraz uznaliśmy z projektantem' date=' że na parterze (lokal usługowy) jednak nie powinno być ścian nośnych, co najwyżej 2 słupy na środku. Zatem zwykłe fundamenty wyjdą znacznie taniej bo tylko dookoła. [/quote']Zaznacz proszę w temacie,że to lokal pod wynajem bo 99,99% użytkowników na forum to prywatni inwestorzy budujący dla siebie i te "znacznie taniej" dla Ciebie pod wynajem wyjdzie bardzo drogo jeśli ktoś buduje dom dla siebie na lata

To nie jest kwestia przeznaczenia (mieszkalne/usługowe), tylko pewnie kształtu/wielkości. Płyta do której już się szykowałem miałaby kosztować 52 tys zł (bez prac ziemnych, izolacji i instalacji), a tradycyjne ławy dookoła plus te dwa słupy w środku i posadzka na gruncie to ok 26 tys zł. Akurat 2x taniej. A gdybym to przemyślał wcześniej, to nie musiałbym wybierać ze środka aż 1,6m gruntu nienośnego, wystarczyłoby tylko spod ław - kolejne 20 tys zł możliwych oszczędności...

Jak ktoś stawia budynek o 4 prostych bokach to fundamenty tradycyjne mogą być znacznie tańsze - przy wymiarach 12x12 wystarczy jeden słup na środku. I wszystkie ścianki parteru lekkie stawiane na posadzce ułożonej na gruncie. Ale mało który dom taki jest - wykusze, występy itd... Na pewno więc nie zawsze tak wychodzi, ale warto sobie to przekalkulować - mi się mocno oczy otworzyły na szukanie alternatyw już wybranych rozwiązań :-)

Edytowane przez humidorek