JacekF 02.04.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Dzień dobry. Czytałem kilka tematów tutaj na forum i było wiele wypowiedzi że styropian grafitowy nie nadaje się pod ogrzewanie podłogowe. Niestety większość tych tematów było z przed kilku lat. Czy coś się w tym temacie zmieniło. Chciałbym dać właśnie jakiś EPS 80 grafitowy niestety te wypowiedzi trochę zbiły mnie z tropu i nie wiem co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 02.04.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Mam 15cm grafitowej Termoorganiki, ułożone 5 lat temu. Nie obserwuję żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.04.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Ja 10cm Swisspora 80 od 3 lat.Nic nie siadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 02.04.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 U mnie od trzech lat 17 cm grafitu na gruncie, na piętrze 10 cm wszystko w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.04.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 A czemu niby się nie nadaje ? Swisspor ponoć nawet polecają pod podłogówkę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 03.04.2018 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie wiem dlaczego miał by się nie nadawać grafit jednak sporo na forum takich wypowiedzi. Co innego gdyby w podłogówce była wysoka temperatura ale jej tam nie ma więc nie wiem w czym problem. Coś jednak jest na rzeczy. Dzwoniłem dziś do austrotherm i facet powiedział mi że pod ogrzewanie podłogowe nie negują układania grafitu jednak ostrzegają klientów co może się z nim stać przy ogrzewaniu podłogowym od podwyższonej temperatury. Mówił mi że często też producenci ogrzewania nie zalecają układania grafitu. Dlatego stwierdził że najlepszym wyjściem jest ułożenie grafitu a ostatnią warstwę białego styropianu. Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.04.2018 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) A "co moze sie z nim stac" ?"Producenci ogrzewania" nie zalecaja grafitu ?? Rozumiem, ze nie zalecaja też klejenia grafitowego styropianu pod szara elewacje, ktora na słońcu rozgrzewa sie bardziej, niż posadzka z rurkami OP? Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 03.04.2018 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Ja też wychodzę z założenia że nic mu się nie powinno stać. Temperatura w podłodze jest dużo niższa niż dopuszcza producent. Gość w austrothermie powiedział że max temp ja na niego może działać to 80stopni. Ale stwierdził właśnie że niekiedy producenci ogrzewania gdy coś się stanie zwalają winę na styropian. Dlatego warto ostatnią warstwę ułożyć z białego by nie mieli się do czego przyczepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.04.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Dla mnie jakis absurd, jeszcze sie nie spotkalem z sytuacja, zeby ktos probowal zwalac wine na grafitowy styropian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.04.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Dzwoniłem dziś do austrotherm i facet powiedział mi że pod ogrzewanie podłogowe nie negują układania grafitu jednak ostrzegają klientów co może się z nim stać przy ogrzewaniu podłogowym od podwyższonej temperatury. A napisali to w karcie technicznej? Ja pod wylewkę dałem grafit EPS80 0,030 który w karcie technicznej ma: "Należy go stosować do temp.80°C bez kontaktu z materiałami reagującymi z EPS powodującymi rozpuszczanie lub pęcznienie (rozpuszczalniki organiczne, smoła,oleje). " Co więcej, stoi w tej karcie nawet coś takiego: "Zastosowanie Płyty styropianowe PASSIVE λ PRO 30 należy stosować zgodnie z wytycznymi zawartymi w projekcie budowlanym. [...] • podłogi w systemie ogrzewania podłogowego" Miejscami dałem biały EPS 200 0,034 który w karcie technicznej ma: "należy stosować do temp.80°C bez kontaktu z materiałami reagującymi z EPS powodującymi rozpuszczanie lub pęcznienie (rozpuszczalniki organiczne, smoła, oleje)," Może połowę tej temperatury osiągnę wygrzwając posadzkę. W normalnej eksploatacji do połowy się nie zbliżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekF 03.04.2018 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Powtarzam tylko to co usłyszałem od faceta z działu kontroli jakości austrotherm,. Powiedział że mieli przypadku że instalatorzy nie chcieli układać ogrzewania podłogowego na graficie gdyż producent rurek na to nie zezwalał. W karcie technicznej austrotherm jest napisane tylko że styropian nie może być poddawany oddziaływaniu na długotrwałą wysoką temperaturę powyżej 85 stopni. Nigdzie nie ma nic o ogrzewaniu podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.04.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Czyli mozna śmialo pod OP stosować. Zadzwon jeszcze raz i zapytaj, ktory to konkretnie producent rur do OP zabrania stosowania ich na grafitowy styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 czyli kup swisspora, skoro austrotherm usiłują wymigać się od jakiejkolwiek odpowiedzialności za produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.04.2018 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 (...)skoro austrotherm usiłują wymigać się od jakiejkolwiek odpowiedzialności za produkt. A wymiguje się? Bo niczego takiego wyżej nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.04.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 faktycznie, jest o producentach ogrzewania Za szybko czytałam i wyszło po łebkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts