Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian grafitowy pod ogrzewanie podłogowe

Recommended Posts

Dzień dobry. Czytałem kilka tematów tutaj na forum i było wiele wypowiedzi że styropian grafitowy nie nadaje się pod ogrzewanie podłogowe. Niestety większość tych tematów było z przed kilku lat. Czy coś się w tym temacie zmieniło. Chciałbym dać właśnie jakiś EPS 80 grafitowy niestety te wypowiedzi trochę zbiły mnie z tropu i nie wiem co robić.

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie wiem dlaczego miał by się nie nadawać grafit jednak sporo na forum takich wypowiedzi. Co innego gdyby w podłogówce była wysoka temperatura ale jej tam nie ma więc nie wiem w czym problem.

Coś jednak jest na rzeczy. Dzwoniłem dziś do austrotherm i facet powiedział mi że pod ogrzewanie podłogowe nie negują układania grafitu jednak ostrzegają klientów co może się z nim stać przy ogrzewaniu podłogowym od podwyższonej temperatury. Mówił mi że często też producenci ogrzewania nie zalecają układania grafitu. Dlatego stwierdził że najlepszym wyjściem jest ułożenie grafitu a ostatnią warstwę białego styropianu.

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

A "co moze sie z nim stac" ?

"Producenci ogrzewania" nie zalecaja grafitu ??

Rozumiem, ze nie zalecaja też klejenia grafitowego styropianu pod szara elewacje, ktora na słońcu rozgrzewa sie bardziej, niż posadzka z rurkami OP?

Edytowane przez fotohobby

Ja też wychodzę z założenia że nic mu się nie powinno stać. Temperatura w podłodze jest dużo niższa niż dopuszcza producent. Gość w austrothermie powiedział że max temp ja na niego może działać to 80stopni. Ale stwierdził właśnie że niekiedy producenci ogrzewania gdy coś się stanie zwalają winę na styropian. Dlatego warto ostatnią warstwę ułożyć z białego by nie mieli się do czego przyczepić.

Dzwoniłem dziś do austrotherm i facet powiedział mi że pod ogrzewanie podłogowe nie negują układania grafitu jednak ostrzegają klientów co może się z nim stać przy ogrzewaniu podłogowym od podwyższonej temperatury.

A napisali to w karcie technicznej?

Ja pod wylewkę dałem grafit EPS80 0,030 który w karcie technicznej ma:

"Należy go stosować do temp.80°C bez kontaktu z materiałami reagującymi z EPS powodującymi rozpuszczanie lub pęcznienie (rozpuszczalniki organiczne, smoła,oleje). "

Co więcej, stoi w tej karcie nawet coś takiego:

"Zastosowanie

Płyty styropianowe PASSIVE λ PRO 30 należy stosować zgodnie z wytycznymi zawartymi w projekcie budowlanym.

[...]

• podłogi w systemie ogrzewania podłogowego"

Miejscami dałem biały EPS 200 0,034 który w karcie technicznej ma:

"należy stosować do temp.80°C bez kontaktu z materiałami reagującymi z EPS powodującymi rozpuszczanie lub pęcznienie (rozpuszczalniki organiczne, smoła, oleje),"

Może połowę tej temperatury osiągnę wygrzwając posadzkę. W normalnej eksploatacji do połowy się nie zbliżę.

Powtarzam tylko to co usłyszałem od faceta z działu kontroli jakości austrotherm,. Powiedział że mieli przypadku że instalatorzy nie chcieli układać ogrzewania podłogowego na graficie gdyż producent rurek na to nie zezwalał.

W karcie technicznej austrotherm jest napisane tylko że styropian nie może być poddawany oddziaływaniu na długotrwałą wysoką temperaturę powyżej 85 stopni. Nigdzie nie ma nic o ogrzewaniu podłogowym.