Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek, WM, WG - dylematy

kemot_p

Recommended Posts

Witam, mam już PnB które przewiduje kominek z doprowadzeniem powierza z zewnątrz oraz kocioł gazowy kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania. W projekcie jest również wentylacja mechaniczna. Architekt zaplanował mi dodatkowo w salonie kanał wentylacji grawitacyjnej i nawiew powietrza przez ścianę w kotłowni. Nie zgodził się z moimi sugestiami, że kanały te są zbędne, że nie powinno się mieszać dwóch typów wentylacji w pomieszczeniu itp. Wersję architekta potwierdziła Pani Inspektor że Starostwa, więc temat odpuściłem. Dokumentacja została zatwierdzona, pozwolenie wydano.

Czy jeśli się uprę i znajdę kominiarza, który potwierdzi moją wersję - czy na etapie budowy, po konsultacjach z KB mogę zrezygnować z tego kanału WG w salonie?

Edytowane przez kemot_p

No właśnie zbudowanie komina i zamurowanie kratki to jedna z sugestii, która dostałem od specjalisty od odbiorów. Bez sensu, ale skuteczne.

Nie chodzi mi o oszczędność na etapie budowy komina, to całkowicie pomijam, tylko o bezsens robienia czegoś, co nie będzie użyte.

Edytowane przez kemot_p

" nawiew powietrza przez ścianę w kotłowni " - zgodne z przepisami

" w salonie kanał wentylacji grawitacyjnej " - ale jako doprowadzenie powietrza do komory kominka ? tak. Jako odrębny komin w przestrzeni z WM - nie !

Co osoba to inna opinia ;)

Właśnie ten nawiew w kotłowni wg faceta z którym rozmawiałem można skasować bo przy kotle gazowym z zamkniętą komorą spalania jest zbędny, ale kanał WG ma zostać w salonie, mimo, że doprowadzenie powietrza do spalania jest rurą pod podłogą.

Właśnie ten nawiew w kotłowni wg faceta z którym rozmawiałem można skasować bo przy kotle gazowym z zamkniętą komorą spalania jest zbędny,.

Ty tak na poważnie chciałbyś, by pomieszczenie w którym jest kocioł gazowy było pozbawione wentylacji ?

Chyba, że jest inaczej od tego co piszesz.

Właśnie ten nawiew w kotłowni wg faceta z którym rozmawiałem można skasować bo przy kotle gazowym z zamkniętą komorą spalania jest zbędny,

§ 170. 1. Urządzenia gazowe mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniach spełniających warunki dotyczące ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzenia spalin, a także dopływu powietrza do spalania określone w rozporządzeniu, w Polskich Normach i przepisach odrębnych.

- wentylacji i odprowadzenia spalin dotyczy pomieszczenia ( bez względu na zastosowany kocioł gazowy ) i mamy dodatkowo „dopływ powietrza do spalania określony w rozporządzeniu, w Polskich Normach i przepisach odrębnych. ”

§ 170. 3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175.

- jw. dopuszczona lokalizacja kotła z zamkniętą komorą spalania, co nie zwalnia od zapewnienia wentylacji pomieszczenia zgodnie z przepisami.

REASUMUJĄC : wentylacja pomieszczenia musi być zapewniona

ale kanał WG ma zostać w salonie, mimo, że doprowadzenie powietrza do spalania jest rurą pod podłogą.

- pytanie podstawowe brzmi : jaką Ty masz wentylację ??? ponieważ ja, myśląc o WM mam na myśli czerpnię / wyrzutnię / centralkę wentylacyjną / kanały nawiewu / wywiewu powietrza rozprowadzane po pomieszczeniach, a z § 148.2 wynika że :

„W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej ani wentylacji hybrydowej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi nie pobierającymi powietrza zewnętrznego.”

Zaprojektowaną mam wentylację mechaniczną taką o jakiej Pan pisze, a mimo to dołożono mi w salonie i kotłowni wentylację grawitacyjną, pomimo, że zgodnie z przytoczonym przez Pana przepisem (który to przepis cytowałem architektowi i w Starostwie) nie powinno się łączyć obydwu typów wentylacji. Cytuję uzyskaną informację na temat wentylacji salonu: Rekuperacja ustawiona na nadciśnienie. Natomiast przy kominku kanał wentylacji grawitacyjnej. Pozdrawiam ...

Witam, mam już PnB które przewiduje kominek z doprowadzeniem powierza z zewnątrz oraz kocioł gazowy kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania. W projekcie jest również wentylacja mechaniczna. Architekt zaplanował mi dodatkowo w salonie kanał wentylacji grawitacyjnej i nawiew powietrza przez ścianę w kotłowni. Nie zgodził się z moimi sugestiami, że kanały te są zbędne, że nie powinno się mieszać dwóch typów wentylacji w pomieszczeniu itp. Wersję architekta potwierdziła Pani Inspektor że Starostwa, więc temat odpuściłem. Dokumentacja została zatwierdzona, pozwolenie wydano.

Czy jeśli się uprę i znajdę kominiarza, który potwierdzi moją wersję - czy na etapie budowy, po konsultacjach z KB mogę zrezygnować z tego kanału WG w salonie?

Mam taka sama konfiguracje urzadzeń i zadnego kanalu WG nie musiałem stawiać.

Z tego co mi wiadomo również Kierownik Budowy wpisem do dziennika może wprowadzić zmiany nieistotne.

Powszechnie powtarzana mantra, która nie ma żadnej podstawy prawnej. Kierownik może się najwyżej podpisać, że obiekt zrealizowano zgodnie z projektem (czyli nie było zmiany istotnej ani nieistotnej).

Powszechnie powtarzana mantra, która nie ma żadnej podstawy prawnej. Kierownik może się najwyżej podpisać, że obiekt zrealizowano zgodnie z projektem (czyli nie było zmiany istotnej ani nieistotnej).

Mantra, nie mantra. Informacje takie mam od kierownika budowy. Sąsiad na etapie budowy zlikwidował okno i wykonał lane schody zamiast samonośnych drewnianych. Kierownik budowy te zmiany opisał w dzienniku, podpisał się pod nimi.

Mantra, nie mantra. Informacje takie mam od kierownika budowy. Sąsiad na etapie budowy zlikwidował okno i wykonał lane schody zamiast samonośnych drewnianych. Kierownik budowy te zmiany opisał w dzienniku, podpisał się pod nimi.

Prawo budowlane:

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, obowiązany jest zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia.

Tylko i wyłącznie projektant dostał takie uprawnienia w prawie budowlanym.

Przy czym chodzi o posiadanie uprawnień projektanta (cokolwiek to znaczy - ale tak często twierdzą miłośnicy tej mantry, że jak kierbud ma te uprawnienia, to może wpisywać to, co przypisane projekantowi) - chodzi o osobę wpisaną w dokumentację budowy jako projektant (możesz sprawdzić na każdej budowie na tablicy informacyjnej z imienia i nazwiska).