Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin w bryle budynku czy na zewnątrz?

ngreen

Recommended Posts

Poniżej wrzucam wycinek projektowanego domu. Jest to pomieszczenie, w której będzie znajdowała się kocioł gazowy, z zamkniętą komorą spalania, prawdopodobnie 1-funkcyjny.

Dom będzie 2 poziomowy, to jest wycinek z pomieszczenia znajdujacego się na parterze.

rys.jpg

W tym samym pomieszczeniu będzie znajdowała się centrala wentylacji mechanicznej z rekuperacją.

Czy ten wewnętrzny komin jest mi potrzebny? Zastanawiam się nad wyprowadzeniem tego poza bryłę budynku. Wtedy nie trzeba by było przebijać sie z kominem przez strop. Jest to też pewna oszczędność miejsca.

Tylko czy takie pomieszczenie w kotłem gazowym, rekuperacją nie wymaga przypadkiem wentylacji grawitacyjnej (lub czegoś podobnego), którą może zapewnić taki komin?

rys.jpg

Edytowane przez ngreen

Nie wymaga jeśli będziesz miał wentylację mechaniczną zrównoważoną nawiewno-wywiewną oraz kocioł kondensacyjny, pobierający powietrze z zewnątrz.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186469-Wentylacja-mechaniczna-a-kotłownia/page2

Ja mam wszystko puszczone przez ścianę, żadnych kominów. Kominiarz nawet nie wspominał o grawitacyjnej, ale to był młody człowiek a nie jakiś przeżytek z ubiegłego wieku co WM na oczy nie widział.

Edytowane przez Elfir

Tylko czy takie pomieszczenie w kotłem gazowym, rekuperacją nie wymaga przypadkiem wentylacji grawitacyjnej (lub czegoś podobnego), którą może zapewnić taki komin?

Jeśli to kocioł z zamkniętą komorą spalania pobierający powietrze z zewnątrz to nie musisz mieć WG. Przerabiałem ten temat kilka dni temu z KB i kominiarzem.

Nie wymaga jeśli będziesz miał wentylację mechaniczną zrównoważoną nawiewno-wywiewną oraz kocioł kondensacyjny, pobierający powietrze z zewnątrz.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186469-Wentylacja-mechaniczna-a-kotłownia/page2

Ja mam wszystko puszczone przez ścianę, żadnych kominów. Kominiarz nawet nie wspominał o grawitacyjnej, ale to był młody człowiek a nie jakiś przeżytek z ubiegłego wieku co WM na oczy nie widział.

Ok, to jakiś trop. Przejrzałem na szybko Twój dziennik budowy. U Ciebie wygląda to w ten sposób:

http://images64.fotosik.pl/334/63dd38906e8801b0gen.jpg ??

I jak to się sprawuje w praktyce? Zadowolony jesteś z takiego rozwiązania? Czy to białe kółko koło komina, to jest wentylacja w pomieszczeniu w którym znajduje się piec czy co :) ?

Jak rozmawiałem z kimś kto teoretycznie się zna, to twierdził, że wylatujaca para z pieca kondensacyjnego może zamarzać zimą, co może doprowadzić do zatkania komina i uszkodzenia pieca. Prawda czy mit?

Wysłałem też zapytanie, do pewnego sklepu zajmującego się sprzedażą takich kominów.

Moje pytanie:

Projektuje dom, który ogrzewany będzie przy pomocy kotła gazowego, kondensacyjnego (jeszcze nie wiem 1 czy 2 funkcyjny). Zastanawiam się nad wyborem komina w systemie powietrzno spalinowym. Komin będzie zamontowany, na ścianie północnej, na której nie będzie żadnych okien. Dom wentylowany przy pomocy WM i rekuperacji.

Odpisał mi coś takiego:

Przepisy dopuszczają tego rodzaju rozwiązania, natomiast to czy jest to dobre rozwiązanie jest sprawą otwartą. Trzeba mieć świadomość, że kwaśnie spaliny mogą nam niszczyć elewację i stwarzać zagrożenie wokół budynku. Przy realizacji i projektowaniu nowego budynku przewidziałbym kanał dający możliwość wyprowadzenia spalin powyżej połaci dachu, koszy wcale nie muszą być większe, a użytkowanie bezpieczniejsze.

Prawda czy mit?

Edytowane przez ngreen

Napisałam, że nie mam WG.

Kółko to wylot WM. Czerpnia jest z drugiej strony.

Sprawdza się, jak w tysiącach innych domów. U mnie na osiedlu kilka pieców ma takie rozwiązanie.

Kwaśne spaliny - dlatego mam rurę wystającą na 1 m.

Nigdy nie słyszałam o zamarzaniu jakiejś pary. To nie Nowosybirsk, gdzie temperatura spada do -50 stopni.