ngreen 27.04.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Poniżej wrzucam wycinek projektowanego domu. Jest to pomieszczenie, w której będzie znajdowała się kocioł gazowy, z zamkniętą komorą spalania, prawdopodobnie 1-funkcyjny. Dom będzie 2 poziomowy, to jest wycinek z pomieszczenia znajdujacego się na parterze. W tym samym pomieszczeniu będzie znajdowała się centrala wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Czy ten wewnętrzny komin jest mi potrzebny? Zastanawiam się nad wyprowadzeniem tego poza bryłę budynku. Wtedy nie trzeba by było przebijać sie z kominem przez strop. Jest to też pewna oszczędność miejsca. Tylko czy takie pomieszczenie w kotłem gazowym, rekuperacją nie wymaga przypadkiem wentylacji grawitacyjnej (lub czegoś podobnego), którą może zapewnić taki komin? Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez ngreen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.04.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Wymaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.04.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie wymaga jeśli będziesz miał wentylację mechaniczną zrównoważoną nawiewno-wywiewną oraz kocioł kondensacyjny, pobierający powietrze z zewnątrz. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186469-Wentylacja-mechaniczna-a-kotłownia/page2 Ja mam wszystko puszczone przez ścianę, żadnych kominów. Kominiarz nawet nie wspominał o grawitacyjnej, ale to był młody człowiek a nie jakiś przeżytek z ubiegłego wieku co WM na oczy nie widział. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.04.2018 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Tylko czy takie pomieszczenie w kotłem gazowym, rekuperacją nie wymaga przypadkiem wentylacji grawitacyjnej (lub czegoś podobnego), którą może zapewnić taki komin? Jeśli to kocioł z zamkniętą komorą spalania pobierający powietrze z zewnątrz to nie musisz mieć WG. Przerabiałem ten temat kilka dni temu z KB i kominiarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngreen 28.04.2018 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie wymaga jeśli będziesz miał wentylację mechaniczną zrównoważoną nawiewno-wywiewną oraz kocioł kondensacyjny, pobierający powietrze z zewnątrz. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186469-Wentylacja-mechaniczna-a-kotłownia/page2 Ja mam wszystko puszczone przez ścianę, żadnych kominów. Kominiarz nawet nie wspominał o grawitacyjnej, ale to był młody człowiek a nie jakiś przeżytek z ubiegłego wieku co WM na oczy nie widział. Ok, to jakiś trop. Przejrzałem na szybko Twój dziennik budowy. U Ciebie wygląda to w ten sposób: http://images64.fotosik.pl/334/63dd38906e8801b0gen.jpg ?? I jak to się sprawuje w praktyce? Zadowolony jesteś z takiego rozwiązania? Czy to białe kółko koło komina, to jest wentylacja w pomieszczeniu w którym znajduje się piec czy co ? Jak rozmawiałem z kimś kto teoretycznie się zna, to twierdził, że wylatujaca para z pieca kondensacyjnego może zamarzać zimą, co może doprowadzić do zatkania komina i uszkodzenia pieca. Prawda czy mit? Wysłałem też zapytanie, do pewnego sklepu zajmującego się sprzedażą takich kominów. Moje pytanie: Projektuje dom, który ogrzewany będzie przy pomocy kotła gazowego, kondensacyjnego (jeszcze nie wiem 1 czy 2 funkcyjny). Zastanawiam się nad wyborem komina w systemie powietrzno spalinowym. Komin będzie zamontowany, na ścianie północnej, na której nie będzie żadnych okien. Dom wentylowany przy pomocy WM i rekuperacji. Odpisał mi coś takiego: Przepisy dopuszczają tego rodzaju rozwiązania, natomiast to czy jest to dobre rozwiązanie jest sprawą otwartą. Trzeba mieć świadomość, że kwaśnie spaliny mogą nam niszczyć elewację i stwarzać zagrożenie wokół budynku. Przy realizacji i projektowaniu nowego budynku przewidziałbym kanał dający możliwość wyprowadzenia spalin powyżej połaci dachu, koszy wcale nie muszą być większe, a użytkowanie bezpieczniejsze. Prawda czy mit? Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez ngreen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.04.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Napisałam, że nie mam WG.Kółko to wylot WM. Czerpnia jest z drugiej strony. Sprawdza się, jak w tysiącach innych domów. U mnie na osiedlu kilka pieców ma takie rozwiązanie. Kwaśne spaliny - dlatego mam rurę wystającą na 1 m. Nigdy nie słyszałam o zamarzaniu jakiejś pary. To nie Nowosybirsk, gdzie temperatura spada do -50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 29.04.2018 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 zgodnie z przepisami wentylacja pomieszczenia w którym instalowany jest kocioł gazowy jest wymagana ( taka czy inna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Podejrzewam, że autorowi nie chodzi o rezygnację z jakiejkolwiek wentylacji tylko o zamianie grawitacyjnej na mechaniczną z rekuperacją.Wielu projektantów zmusza bez sensu inwestorów do mieszania rodzajów wentylacji w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 06.05.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 WM w ( przykładowo ) pomieszczeniu garażu , czy technicznym ... to takie małe nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.05.2018 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Dla mnie garaż to nie dom - powinien mieć szczelne drzwi i odseparowanie izolacją. A kotłownia jest pomieszczeniem technicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts