Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przekształcenie gruntu- problem

Dzakarta

Recommended Posts

Dzień dobry,

Uprzejmie proszę o pomoc/poradę odnośnie przekształcania gruntu rolnego w budowlany.

Działka objeta jest planem zagospodarowania przestrzennego wg którego mają powstać tereny pod zabudowe jednorodzinna, zagrodową, przemysłową i rekreacyjną.

Tutaj pojawia się pytanie- jak długa droga przede mna? Działkę nalezy odrolnić a nastepnie uzyskac warunki zabudowy? Czy są inne drogi?

Drugie pytanie (poniewaz nie udało mi się znaleźć w internecie 'firm' o takim profilu)-czy istnieją firmy/doradcy ds gruntów/ziem, którzy zajmują się doradztwem w tego typu przypadkach ?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Mogę się jednak mylić.
Mylisz się.

MPZP nie ma nic wspólnego z klasą gruntu.

Ja mam w MPZP teren budownictwa mieszkaniowego i cóż z tego. Grunt to grunty orne RIII i należy taki grunt "wyłączyć z produkcji rolnej".

Zajmuje się tym projektant adaptujący projekt do działki. To znaczy on nie robi tego sam tylko we współpracy z geodetą i do pozwolenia na budowę musi złożyć odpowiedni dokument.

A gdzie ja napisałem że MPZP ma coś wspólnego z klasą gruntu?

Napisałem tylko że jeśli w MPZP jest napisane że działka to grunt rolny to taki pozostanie aż do zmaniany MPZP.

Jeśli ma przeznaczenie budowlane to będzie się można na niej budować,

Nie jestem tylko pewny czy MPZP automatycznie odralnia grunty przeznaczone pod budownictwo.

Napisałeś tak:

"Wydaje mi się że jeśli w MPZP grunt jest zaznaczony jako budowlany to jest budowlany i odralniać go nie trzeba."

I pod tym względem się właśnie mylisz, bo trzeba go wyłączyć z produkcji rolnej, czyli "odrolnić", jak się mówi potocznie.

A co tu odralniać? Masz w MPZP tereny pod zabudowę wiec idziesz z zaadaptowanym projektem i dostajesz PnB.

Działka zmieni status z ornej na budowlaną w momencie oddania budynku do użytkowania a do tego jeszcze u ciebie daleka i kręta droga.

I tu sie mylisz.

W momencie wytyczenia budynku/rozpoczęcie budowy/ użytek na działce w EGiB zmieni się z R/Ps/Ł na Bp.Dokładniej po wpłynięciu operatu z wytyczenia budynku.

A w momencie oddania budynku do użytkowania (na wniosek właściciela) zmieni sie z Bp na B (u rolnika na B-R/Ps/Ł), dokładniej po wpłynięciu operatu z inwentaryzacji budynku.

Edytowane przez Bertha

Udało mi się dowiedzieć, ze mimo planu zagospodarowania grunt nalezy wyłaczyc z produkcji rolnej. Do tego potrzeba złozyc wniosek z dołaczonym m.in. odpisem z MPZP i projektem zagospodarowania działki

Jeśli nie posiadam projektu (np. działkę chciałbym sprzedac) to nie mogę jej odrolnić? Jest jakiś sposób na pokonanie tej przeszkody?

Dziekiuje za poprzednie odpowiedzi!!

Jeśli nie posiadam projektu (np. działkę chciałbym sprzedac) to nie mogę jej odrolnić? Jest jakiś sposób na pokonanie tej przeszkody

Nie ma takiej potrzeby, gdyż działka została ODROLNIONA przez zapisy w MPZP.

Należy wyłączyć z produkcji rolnej grunt pod zabudowę (do 500 m2 jest gratis, powyżej się płaci) ale to już robi każdy budujący się na własną rękę.

Działkę sprzedajesz jako budowlaną na podstawie zapisów w MPZP.

Formalnie nie ma czegoś takiego jak "odrolnienie". Żeby na działce rolnej można było coś zbudować, musi budownictwo przewidywać MPZP/WZ.

Osobna kwestia to formalne wyłączenie gruntu z produkcji rolnej które następuje po faktycznym wyłączeniu - czyli po wybudowaniu.

Po drodze przy słabych gruntach jest jeszcze taki papier ze starostwa, że nie są objęte ochroną i nie potrzebna jest zgoda o wyłączeniu, albo właśnie taka zgoda (przy wyższej klasie).