cardano8 29.05.2018 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Witajcie, Budowa domu rozpoczęta prawie 30 lat temu. Dziennik budowy jest, pozwolenie jest, projekt również (ale dom jest wyższy o jedno półpiętro niż w projekcie), media podpięte. Dom nigdy nie był odebrany, nie ma nadanego również numeru. Czy da się "naprostować" taką sytuację pod względem formalnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Kiedy był ostatni wpis w Dzienniku Budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cardano8 29.05.2018 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Około 20 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2018 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 to pozwolenie na budowę wygasło.Trzeba na nowo rozpocząć całą procedurę uzyskania pozwolenia na budowę. Ewentualnie przejrzeć MPZP i sprawdzić czy dom wpisuje się w założenia, zgłosić samowolę, zapłacić karę (co może być tańsze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.05.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 a numer nadaje się posesji a nie budynkowi. Możesz nie mieć nic wybudowane, czyli samo pole i mieć nadany numer adresowy.Mało tego, na takim polu jak będzie nadany numer(wystarczy napisać podanie do gminy i poczekać tydzień-dwa)) możesz się zameldować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 29.05.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 a numer nadaje się posesji a nie budynkowi. Możesz nie mieć nic wybudowane, czyli samo pole i mieć nadany numer adresowy. Mało tego, na takim polu jak będzie nadany numer(wystarczy napisać podanie do gminy i poczekać tydzień-dwa)) możesz się zameldować. Może masz rację, ale na naszej działce (jedna działka ewidencyjna) jest 7 budynków mieszkalnych. Każdy ma inny numer (nie żadne tam A, B, C, tylko kolejną liczbę nieparzystą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 29.05.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 a numer nadaje się posesji a nie budynkowi. Możesz nie mieć nic wybudowane, czyli samo pole i mieć nadany numer adresowy. Mało tego, na takim polu jak będzie nadany numer(wystarczy napisać podanie do gminy i poczekać tydzień-dwa)) możesz się zameldować. Takie cuda to może w dawnej Kongresówce, u nas takie cuda nie przechodzą. Zameldować, probować zameldować się na polu może tylko ktoś niespełna rozumu. Może stonka? Meldujesz się w budynku po odbiorze budowlanym(po zakończeniu budowy). Noooo, chyba że dokonałeś odbioru budowlanego pola. A to gratulacje! Szczególnie temu kto potwierdził nieprawdę w dokumentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cardano8 29.05.2018 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 (edytowane) to pozwolenie na budowę wygasło. Trzeba na nowo rozpocząć całą procedurę uzyskania pozwolenia na budowę. Ewentualnie przejrzeć MPZP i sprawdzić czy dom wpisuje się w założenia, zgłosić samowolę, zapłacić karę (co może być tańsze). W 'internetach' piszą, że w przypadku legalizacji może to być nawet 50 tyś zł! Z tego co widzę, to chyba jedyna opcja to udowodnić, że budowę zakończono przed 1995, by uniknąć tej opłaty. Tylko jak się za to zabrać, w innym wypadku chyba nie ma sensu, w tym przykładowym przypadku cokolwiek działać. Edytowane 29 Maja 2018 przez cardano8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.05.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 W 'internetach' piszą, że w przypadku legalizacji może to być nawet 50 tyś zł! Z tego co widzę, to chyba jedyna opcja to udowodnić, że budowę zakończono przed 1995, by uniknąć tej opłaty. Tylko jak się za to zabrać, w innym wypadku chyba nie ma sensu, w tym przykładowym przypadku cokolwiek działać. za 50 tyś raczej 20 letniego domu nie doprowadzisz do współczesnych standardów wiec to może być taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.05.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 (edytowane) Takie cuda to może w dawnej Kongresówce, u nas takie cuda nie przechodzą. Zameldować, probować zameldować się na polu może tylko ktoś niespełna rozumu. Może stonka? Meldujesz się w budynku po odbiorze budowlanym(po zakończeniu budowy). Noooo, chyba że dokonałeś odbioru budowlanego pola. A to gratulacje! Szczególnie temu kto potwierdził nieprawdę w dokumentach.i znowu się mylisz, nikt nie patrzy czy stoi jakiś budynek czy nie, liczy się adres posesji. I takie cuda sa dzisiaj, teraz, a nie wiem jak było "w dawnej Kongresówce". Z drugiej strony nikt nie każe nikomu się meldować "na szczerym polu", ja tylko jako ciekawostkę podałem, że prawnie taka możliwość istnieje. Jest posesja z numerem porządkowym czyli adresem, można się zameldować. Żaden budynek nie jest wymagany. Oczywiście Ty tego nie rozumiesz i jak zwykle starasz sie bic piane. Edytowane 29 Maja 2018 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.05.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Może masz rację, ale na naszej działce (jedna działka ewidencyjna) jest 7 budynków mieszkalnych. Każdy ma inny numer (nie żadne tam A, B, C, tylko kolejną liczbę nieparzystą). W takim razie na tej działce budynki są wyodrębnione i stanowią oddzielną własność. Coś w stylu mieszkań w blokach, jedna działka, jeden dom a tysiąc mieszkań i każdy ma inny adres. W tym wypadku jedna działka jako współwłasność i odrębne budynki jako osobna własność. W takim przypadku kazdy budynek będzie miał inny numer i musiały być wybudowane bardzo dawno. Dziś już by tak nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 W 'internetach' piszą, że w przypadku legalizacji może to być nawet 50 tyś zł! Z tego co widzę, to chyba jedyna opcja to udowodnić, że budowę zakończono przed 1995, by uniknąć tej opłaty. Tylko jak się za to zabrać, w innym wypadku chyba nie ma sensu, w tym przykładowym przypadku cokolwiek działać. Dostaniesz karę za niezgodność domu z projektem. Nakażą rozbiórkę i co będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo2904 19.02.2022 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Dostałem pozwolenia na budowę domu na działce teścia i go wybudowałem Problem polega na tym że praktycznie po ukończeniu budowy i wykończeniu teść zrobił podział działki i geodeta źle wytyczył granice za blisko ścian z oknami (zaznaczam że przy tyczeniu działek mnie nie było ani nie byłem powiadomiony )W urzędzie Gminy wszystkie dokumenty dotyczące decyzji podziału wraz z decyzją zniknęły nie ma śladu . Nadminie że od tego czasu minęło 20 lat.Wszystkie dokumenty dotyczące odbioru posiadam wraz z dziennikiem budowy którym nie ma wpisu o zakończeniu budowy .co zrobić w takiej sytuacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2022 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 odkupić lub przekazać w darowiźnie brakujące centymetry działki (nowy podział geodezyjny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.02.2022 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Ewidencję gruntów prowadzi Starostwo, gmina nic do tego nie ma. Elfir dobrze pisze - nowy podział aby budynek nie był przecięty granicą. Wcześniej wyczyścicć temat granic, muszą być zgodne..... geodeta będzie wiedział co zrobić. Potem obie działki połączyć w jedną, wyprostować KW (przynajmniej własność działki) znaleźć chętnego na KB, papiery pod pachę i spacerek do PINB aby przegadać temat. Powiedzą co i jak robi się w waszej okolicy, bo dróg może być kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo2904 19.02.2022 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Problem polega na tym że teść nas oszukał i teraz nie chce się zgodzić na inne granice Okazuje się że mapa z podziału nigdzie nie jest zarejestrowana a decyzja o podziale która była przedłożona do aktu nie istnieje wszystko sfałszowane Wynajęłem geodetę i ten odrazu powiedział że został zrobiony przekręt bo wcześniejszy geodeta który robił podział nie mógł tak podzielić działki bo jest to niezgodne z prawem budowlanym ogólnie mówiąc wałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.02.2022 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 to jest to odrębna działka czy nie? ma swoją KW? Bo skoro wybudowałeś dom na działce teścia (nie było podziału) to w sumie dom należy do teścia. odbiór domu można zrobić niezależnie od tego, kto jest właścicielem działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.02.2022 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Uno momento. Granica idzie przez budynek czy według ciebie zbyt blisko ściany? Odległości budynku od granicy dotyczą budowy ale nie nowej granicy od stojącego budynku - tu 4 czy 3 m nie maja zastosowania (granica nie powinna być po ścianie z otworami ale 1 metr odległości formalnie może być, gdzieś widziałem takie). Chociaż tu też mogą by haki. Akt Notarialny wystawiono na podstawie fałszywych dokumentów - temat gruby, jeszcze takiego nie widziałem. Temat przedawnienia:okres przedawnienia wynosi 10 lat od wystąpienia skutków prawnych sfałszowanego dokumentu (art.101 KK), czyli od momentu ujawnienia. Wizyta u prawnika niezbędna. Teściowi może zapachnie # . Edytowane 19 Lutego 2022 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bo2904 20.02.2022 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Moja działka ma swoją K.W. a teścia swoją K.W. są to odrębne działki Jak pisałem wcześniej dom zaczęłam budować jeszcze na jednej działce a teść gdy skończyłem budowe zrobił podział tylko że nie tak jak było uzgodnione w urzędzie .Bo pani kierownik referatu ds.budownictwa i geodezji nie wydała zgody na takie odległości od budynku i wtedy teść wraz ze swoją geodetką zrobili coś co się nie mieści w głowie dużo by pisać poprostu podeszli do pracownika tego referatu który wydał decyzje o podziale która nie jest nigdzie zarejestrowana fałszywa Mapę którą zrobiła geodetka też nie ma w rejestrze .Problem polega na tym że tam gdzie mam okna mam około 3m. A z jednej strony domu mam granicę 1.5m tylko że granica biegnie po garażu teścia który miał być zburzony bo taki był warunek podziału i teść to podpisał w urzędzie Najlepsze jest to że cała dokumentacja dotycząca podziału zniknęła i nie ma śladu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2022 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Skoro nie ma dokumentacji, nie ma podziału. nie bardzo rozumiem jak uzyskałeś pozwolenie na budowę, skoro miałeś swoją działkę i posadowiłeś dom niezgodnie z przepisami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts