Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowa wanny

Recommended Posts

OK. Ścianki z betonu ale jak zrobić górę ? Normalnie wylać ?

Podejrzewam, że ktoś coś takiego już modził.

Jeśli pytasz o górę to pewnie masz na myśli półkę. Wylewanie zaprawy betonowej w tym miejscu mija się z celem. Odpowiednio zrobiony stelaż i karton-gips zrobią dobrą robotę. Stelaż nie musi być przecież z profili stalowych, a kg może zastąpić płyta OSB.

Jak zamurujesz i zabetonujesz wannę to chyba już na wieki. .

Mi jeden majster obudował BK. Dobre rozwiązanie.

Drugi proponuje na krótszych bokach BK (i na tym półeczki przedłużające wannę) do których słabo doklei zabudowę długiego boku ze styropianu. Twierdzi, że w razie W sobie całą ściankę styropianową oderwę, naprawię syfon czy co tam będzie trzeba i bez uszkodzenia płytek wkleję z powrotem. Wydaje mi się to sensowne.

Oczywiście wanna oparta na nogach, nie na tej zabudowie.

Chyba też do rozważenia taka foremka ze styropianu zamiast nóżek. Dodatkowo zaizoluje i dłużej woda zachowa temperaturę. tylko mam wątpliwości co do stabilności takiego montażu i czy z czasem drobne ruchy nie spowodują rozszczelnienia syfonu czy pękania fug.

Gdzieś chyba w 91 remontując łazienkę , wannę obudowałem płytą sklejoną z desek przez znajomego stolarza. On dobrze skleił, zapuściłem to dwukrotnie rozcieńczonym pokostem(?) a jak wyschło to coś jeszcze i na to nakleiłem płytki 15x15 klejem, podobno elastycznym. Wszyscy pukali się w głowę, ale mimo tłuczenia kolanami wytrzymało ponad 20 lat aż do pożegnania z wanną. Teraz materiałów do wyboru do koloru, aby stelaż był sztywny.