Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata bez zgłoszenia

Draxo

Recommended Posts

• 1 month później...

Witam wszystkich.

Jestem nowym użytkownikiem ale fora przeglądam już długo.

Korzystając z otwartego tematu zadam pytanie odnośnie odległości np. 2 wiat o pow. 35m (każda) 3 ściany stałe, jedna otwarta (strony otwarte skierowane ku sobie) czy istnieje jakaś minimalna odległość między nimi? (Między obrysem budowli czy samego dachu).

Budowle zdala od granic działki.

Pozdrawiam

Trochę odkopię temat ponieważ właśnie piszę zgłoszenie budowli. Trochę jeszcze poczytałem i wynika , że nie można postawić wiaty garażowej na granicy. Można co najwyżej wybudować wiatę rekreacyjną bez ścian . Może ktoś przytoczyć przepis , który zezwala na wybudowanie ścian pełnych bez okien ? W zgłoszeniu muszę opisać wszystko ? Jakie ściany, z jakiego materiału dach itp ?

Trochę odkopię temat ponieważ właśnie piszę zgłoszenie budowli. Trochę jeszcze poczytałem i wynika , że nie można postawić wiaty garażowej na granicy. Można co najwyżej wybudować wiatę rekreacyjną bez ścian . Może ktoś przytoczyć przepis , który zezwala na wybudowanie ścian pełnych bez okien ? W zgłoszeniu muszę opisać wszystko ? Jakie ściany, z jakiego materiału dach itp ?

Ale co mówi Twój MPZP? U mnie MPZP dopuszcza budowanie w granicy. A Twój co mówi na ten temat?

• 6 months później...

Witam wszystkich,

Przepraszam za wykopki, ale mam pytanie o waszą opinie stricte do tego tematu.

Polskie przepisy nie wymagają zgłaszania przebudowy budynków wybudowanych na podstawie art. 29 2c. Prawo budowlane.

Przebudowa to:

Art. 3 7a.

przebudowie – należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych,

w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych

istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych

parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość,

szerokość bądź liczba kondygnacji; w przypadku dróg są dopuszczalne zmiany

charakterystycznych parametrów w zakresie niewymagającym zmiany granic

pasa drogowego;

Czy myślicie, że można wybudować wiate, a następnie dokonać jej przebudowy na garaż?

Dokonując takiej przebudowy dokładamy jedną scianę, ale nie zwiększa to powierzchni zabudowy, długości i szerokości. Zmieniają się tylko parametry użytkowe.

Mi osobiście wydaje się, że można to tak interpretować.

Czy myślicie, że można wybudować wiate, a następnie dokonać jej przebudowy na garaż?

Dokonując takiej przebudowy dokładamy jedną scianę, ale nie zwiększa to powierzchni zabudowy, długości i szerokości. Zmieniają się tylko parametry użytkowe.

Zmienia się kategoria obiektu budowlanego i jego kubatura.

• 9 months później...

czy miał ktoś podobny problem?

mam podłużną działkę, linia zabudowy MPZP dzieli ją na pół jako budowlaną (na której stroi już dom) / rekreacyjną

chciałem postawić budynek gospodarczy 3x4 na kosiarke itp. ale ogranicza mnie ta linia zabudowy i taki budynek nie zmieści mi się na cześci budowlanej działki

Pani w Urzędzie podpowiedziała żeby wykonać altanę / wiatę bo tego nie trzeba w żaden sposób zgłaszać

czy takie połączenie jak niżej altany z budynkiem myślicie że przejdzie w razie jakiejkolwiek kontroli ? (altana byłaby po 4 metry od granicy)

drewniana-altana-ogrodowa-domek-7x3-na-lubelskie-kazimierz-dolny-527461850.jpg

• 3 months później...

Planuję koło domu postawić wiatę.

Sąsiedzi zgłaszali wiaty o powierzchni do 35m2, ja chciałbym większą wiatę czyli tą do 50m2, wymienioną w art 29 punkt 2c, której według art 30 punkt 1, nie trzeba zgłaszać.

Lecz chciałbym ją zgłosić aby mieć "papier" na przyszłość aby w razie czego "nie kopać się z koniem".

Więc czy w takim przypadku w zgłoszeniu napisać po prostu że zgłaszam wiatę wymienioną w art 29 punkt 2c?

Czy wiata ma jakąś określoną wysokość?

czy takie połączenie jak niżej altany z budynkiem myślicie że przejdzie w razie jakiejkolwiek kontroli ? (altana byłaby po 4 metry od granicy)

]

to nie jest wiata. To budynek gospodarczy z dodatkowym zadaszeniem.

jeśli będzie stał 4 m od granicy może być na zgłoszenie, o ile całość nie przekracza 35 m2.

Wybudowałem wiatę drewnianą garażowo-gospodarczą z 3 ścianami i dachem dwuspadowym do 50 m2 (do tego na dach dałem fotowoltaikę), wiata osadzona na palach drewnianych i kotwach.

Ponieważ z przepisów wynika że wiat nie trzeba nawet zgłoszenia, no to nie robiłem zgłoszenia.

No ale teraz zastanawiam się czy ja muszę zrobić inwentaryzację geodezyjną tej wiaty, w końcu jest to spory obiekt 4,5 x 9 metrów (wygląda szczerze mówiąc jak mała stodoła).

• 2 weeks później...
Aktualnie czytam tylko wiadomości z naszej Polski. To dla mnie jest najważniejsze. Obojętnie co się dzieje gdzieś indziej. Kocham Polskę i chcę wiedzieć co się dzieje w moim kraju, w mojej ojczyźnie. Najczęściej czytam wiadomości z portalu https://zycie.news , ważne dla mnie że codziennie mam tam coś do czytania.