ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.11.2018 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 należy wczytać się w Plan Miejscowy, czy określony jest rodzaj dachu dla "wiaty" ? zazwyczaj nie jest opisany, poza rodzajem dachu dla budynków. Jeśli nie jest opisany - to może być dowolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszajna 30.12.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Witam wszystkich.Jestem nowym użytkownikiem ale fora przeglądam już długo.Korzystając z otwartego tematu zadam pytanie odnośnie odległości np. 2 wiat o pow. 35m (każda) 3 ściany stałe, jedna otwarta (strony otwarte skierowane ku sobie) czy istnieje jakaś minimalna odległość między nimi? (Między obrysem budowli czy samego dachu).Budowle zdala od granic działki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Draxo 02.01.2019 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Trochę odkopię temat ponieważ właśnie piszę zgłoszenie budowli. Trochę jeszcze poczytałem i wynika , że nie można postawić wiaty garażowej na granicy. Można co najwyżej wybudować wiatę rekreacyjną bez ścian . Może ktoś przytoczyć przepis , który zezwala na wybudowanie ścian pełnych bez okien ? W zgłoszeniu muszę opisać wszystko ? Jakie ściany, z jakiego materiału dach itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 08.01.2019 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Trochę odkopię temat ponieważ właśnie piszę zgłoszenie budowli. Trochę jeszcze poczytałem i wynika , że nie można postawić wiaty garażowej na granicy. Można co najwyżej wybudować wiatę rekreacyjną bez ścian . Może ktoś przytoczyć przepis , który zezwala na wybudowanie ścian pełnych bez okien ? W zgłoszeniu muszę opisać wszystko ? Jakie ściany, z jakiego materiału dach itp ? Ale co mówi Twój MPZP? U mnie MPZP dopuszcza budowanie w granicy. A Twój co mówi na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slqa1 28.07.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Witam wszystkich, Przepraszam za wykopki, ale mam pytanie o waszą opinie stricte do tego tematu. Polskie przepisy nie wymagają zgłaszania przebudowy budynków wybudowanych na podstawie art. 29 2c. Prawo budowlane. Przebudowa to: Art. 3 7a. przebudowie – należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji; w przypadku dróg są dopuszczalne zmiany charakterystycznych parametrów w zakresie niewymagającym zmiany granic pasa drogowego; Czy myślicie, że można wybudować wiate, a następnie dokonać jej przebudowy na garaż? Dokonując takiej przebudowy dokładamy jedną scianę, ale nie zwiększa to powierzchni zabudowy, długości i szerokości. Zmieniają się tylko parametry użytkowe. Mi osobiście wydaje się, że można to tak interpretować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.07.2019 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Czy myślicie, że można wybudować wiate, a następnie dokonać jej przebudowy na garaż? Dokonując takiej przebudowy dokładamy jedną scianę, ale nie zwiększa to powierzchni zabudowy, długości i szerokości. Zmieniają się tylko parametry użytkowe. Zmienia się kategoria obiektu budowlanego i jego kubatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bycek 03.05.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 Witam. Mam pytanie Czy wiata garażowa może przylegać do ściany budynku ?Chcę wybudować wiatę na samochód 3 x 5 m czyli 15 m2 , i jedna ściana będzie przylegać do budynku mieszkalnego , czy w takim przypadku jest konieczne pozwolenie na budowę czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.05.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2020 zasadniczo to bardziej będzie ganek a nie wiata.Wiata wg. orzecznictwa sądów nie ma ścian bocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_rz 10.05.2020 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 czy miał ktoś podobny problem? mam podłużną działkę, linia zabudowy MPZP dzieli ją na pół jako budowlaną (na której stroi już dom) / rekreacyjną chciałem postawić budynek gospodarczy 3x4 na kosiarke itp. ale ogranicza mnie ta linia zabudowy i taki budynek nie zmieści mi się na cześci budowlanej działki Pani w Urzędzie podpowiedziała żeby wykonać altanę / wiatę bo tego nie trzeba w żaden sposób zgłaszać czy takie połączenie jak niżej altany z budynkiem myślicie że przejdzie w razie jakiejkolwiek kontroli ? (altana byłaby po 4 metry od granicy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 31.08.2020 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Planuję koło domu postawić wiatę.Sąsiedzi zgłaszali wiaty o powierzchni do 35m2, ja chciałbym większą wiatę czyli tą do 50m2, wymienioną w art 29 punkt 2c, której według art 30 punkt 1, nie trzeba zgłaszać.Lecz chciałbym ją zgłosić aby mieć "papier" na przyszłość aby w razie czego "nie kopać się z koniem". Więc czy w takim przypadku w zgłoszeniu napisać po prostu że zgłaszam wiatę wymienioną w art 29 punkt 2c? Czy wiata ma jakąś określoną wysokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.08.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 czy takie połączenie jak niżej altany z budynkiem myślicie że przejdzie w razie jakiejkolwiek kontroli ? (altana byłaby po 4 metry od granicy) ] to nie jest wiata. To budynek gospodarczy z dodatkowym zadaszeniem. jeśli będzie stał 4 m od granicy może być na zgłoszenie, o ile całość nie przekracza 35 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.08.2020 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2020 Czy wiata ma jakąś określoną wysokość? Nie. Ustawodawca prawdopodobnie brał pod uwagę wiaty rolne na bale słomiane czy sprzęt rolniczy a te potrafią być wysokości piętrowego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morath 06.09.2020 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Wybudowałem wiatę drewnianą garażowo-gospodarczą z 3 ścianami i dachem dwuspadowym do 50 m2 (do tego na dach dałem fotowoltaikę), wiata osadzona na palach drewnianych i kotwach. Ponieważ z przepisów wynika że wiat nie trzeba nawet zgłoszenia, no to nie robiłem zgłoszenia. No ale teraz zastanawiam się czy ja muszę zrobić inwentaryzację geodezyjną tej wiaty, w końcu jest to spory obiekt 4,5 x 9 metrów (wygląda szczerze mówiąc jak mała stodoła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.09.2020 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 No ale teraz zastanawiam się czy ja muszę zrobić inwentaryzację geodezyjną tej wiaty, w końcu jest to spory obiekt 4,5 x 9 metrów (wygląda szczerze mówiąc jak mała stodoła). Odpowiedź masz w poście #2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sienkiewicz12 16.09.2020 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Aktualnie czytam tylko wiadomości z naszej Polski. To dla mnie jest najważniejsze. Obojętnie co się dzieje gdzieś indziej. Kocham Polskę i chcę wiedzieć co się dzieje w moim kraju, w mojej ojczyźnie. Najczęściej czytam wiadomości z portalu https://zycie.news , ważne dla mnie że codziennie mam tam coś do czytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts