Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie nadmuchowe - praktyczne wrażenia z eksploatacji

purbansk

Recommended Posts

To nie założenie. to fizyka. Założeniem było, że dmucha 42*. I gdzie tu mała delta?
Zwiększ przepływ powietrza lub zmniejsz obroty sprężarki i temperatura spadnie.
Czy Ty piszesz na trzeźwo? Najpierw piszesz, że stygnie w czasie drogiej strefy o kilka stopni, potem, ze 90% to podtrzymanie....
Pytasz o grzanie w pracy ciągłej jak to robiłem od grudnia do marca, czy o pracę tylko w taniej taryfie jak to robiłem w listopadzie? Pytaj precyzyjnie.
Zgoda, pod warunkiem, ze wplata na podstawie umowy notarialnej (ja pokrywam koszty notariusza) w której bedzie wpisane, ze to zadatek i termin realizacji do 30 września 2018r..
Nie biorę zadatków tylko zaliczki. Ty nie stawiasz żadnych nowych warunków poza ceną. To ja je będę stawiał.
Zgadza się. Zaznaczałem to w pierwszym poscie. To Ty zacząłeś wychwalać ogrzewanie nadmuchowe w srarych domach. Ciekawe, jakie przepływy i sprzet zafundujesz moim rodzicom, zeby te kilkanaście kW (albo i ponad 20kW) wyrobić przy -20*. Obstawiam, że zdezerterujesz bo sciemniałeś. A rodzice leciwi i szuflować nie dają rady.
Na -20 będą mogli użyć grzejników olejowych które mają zapewnić dodatkową moc w szczycie zapotrzebowania. Klimatyzacji nie projektuje się na zapotrzebowanie szczytowe, ale na średnie. Wszędzie to piszę. Klima jako ogrzewanie główne przez >90% czasu. W rezerwie ogrzewanie dodatkowe. U mnie są to piece akumulacyjne nie używane ani razu ostatniej zimy.
Ludzie produkują zarodniki pleśni? Skąd się bierze kurz na strychu, na który wchodzi ktos raz na rok?
Zarodniki pleśni są produkowane przez pleśń. Kurz na strychu bierze się z zewnątrz nawiewany przez nieszczelności lub wentylację. Moja piwnica, która jest maksymalnie uszczelniona wcale nie ma kurzu. Rzeczy na półkach leżą kilka lat i się nie kurzą.
Dobrze piszesz o tej dT. Jak dmuchasz kanałami 42* (albo więcej) to masz dT przy -20* na zewnątrz jaką? 62*+Jak w głebi wylewki mam nawet 30*, to grunt ma z 8*. Czyli dT 22*.I kto jest Sprite, a kto pragnienie?EOT z mojej strony. Na zaproszenie do notariusza z trzydniowym wyprzedzeniem czekam do połowy lipca. Jedyne co napiszę w tym wątku to informacja, czy jak upgrade ogrzewania dla moich rodziców się skończył.
Jeśli kanały są prowadzone w środku przestrzeni ogrzewanej, z dala od ścian zewnętrznych, to delta temperatury przegrody jest różnicą miedzy -20 a +21. Ciepło tracone izolacją kanałów ogrzewa powietrze w pomieszczeniu. Ciepło promieniowane przez grzejniki i rury wodne prowadzone przy ścianie ogrzewa ścianę i zwiększa przenikanie ciepła przez nią.Ty masz wpłacić kasę i nie stawiasz żadnych dodatkowych warunków. Ja robię ogrzewanie i określam warunki. Takie zasady w mojej firmie. Nie podoba się to idź do konkurencji.
Bzdury opowiadasz człowieku,ogrzewanie podłogowe to grzejnik,który grzeje z temp.23-25st.C a zasilany jest temp.30-35st.C i dlatego COP jest wyższy niż przy grzaniu nadmuchowym.P
Ile wynosi SCOP typowych PC powietrze woda do podłogówki?Dlaczego parametry np. tej pompy nie potwierdzają tego co piszesz?COP 2,77 dla +35° Nie podają SCOP.http://allegro.pl/oxy-pompa-ciepla-lg-powietrze-woda-7kw-montaz-i7087981807.htmlBrak możliwości komfortowego chłodzenia i osuszania domu!Tymczasem mój stary klimatyzator z 2009 przy temperaturze +20/+2 ma COP 3.
Tylko że ja w takim domu bywałem i wiem jak to wygląda w praktyce i jak smakuje a ty teoretyzujesz.
Ja też lubię zwiedzać średniowieczne zamki.
Jaki grzejnik, kto teraz grzejniki 50C zakłada? Obudź się.Piszemy o podłogówce. 32C na zasilaniu, 6-8C w gruncie. Jaka do delta ??Pomiędzy 20cm styropianu. Jakie to straty ?
Piszę o grzejnikach CO które mam okazję dotknąć bywając w różnych miejscach. Masz nową instalację z podłogówką. To dobrze. W takim razie przyspieszona ucieczka następuje tylko przez podłogę do gruntu.Nie wiem jakie to straty. Za mało danych. Pokaż po prostu fakturę za energię to zobaczymy.
Ha, ha - jaka firma ?Masz jakieś zdjęcia ? Rekomendacje ?Jak zwykle wykręcasz kota ogonem...Ale poczekamy do lipca...
Po co mi rekomendacje i zdjęcia jeśli już mam klienta z kasą którego jedynym warunkiem jest cena? On chce i akceptuje poziom moich usługi bez względu na jakość. :-D Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po co mi rekomendacje i zdjęcia jeśli już mam klienta z kasą którego jedynym warunkiem jest cena? On chce i akceptuje poziom moich usługi bez względu na jakość. :-D

Wiedziałem, ze sie wykrecisz.

Pokaz w takim razie realizacje, rekomendacje. Dane w KRS, zeby mozna bylo sprawdzić,mczy firma istnieje i nie figuruje w rejestrze dłużników

Nikt nie wpłaca 100% zaliczki trollowi z Forum

Odnośnie trollingu - czy Ty nie potrafisz ogarnac prostej funkcji edycji postow ?

Naprawde odpowiadajac na każde zdanie dyskutanta musisz tworzyc nowy post ?

Ile wynosi SCOP typowych PC powietrze woda do podłogówki?

Dlaczego parametry np. tej pompy nie potwierdzają tego co piszesz?

COP 2,77 dla +35° Nie podają SCOP.

http://allegro.pl/oxy-pompa-ciepla-lg-powietrze-woda-7kw-montaz-i7087981807.html

Brak możliwości komfortowego chłodzenia i osuszania domu!

Tymczasem mój stary klimatyzator z 2009 przy temperaturze +20/+2 ma COP 3.

Ty tez nie potrafisz podać SCOP dla urzadzeń, ktore linkujesz.

Jakis tam SCOP jest podany, ale czy dla Londynu, cz Lądka Zdroju, to już nieokreślono.

Ale nie sa to SCOPy dla strefy chlodnej.

Porownujac koszty ogrzewania kol Arturo72 i kol maazik, to jednak widze przewagę p-w

Edytowane przez fotohobby

Wiedziałem, ze sie wykrecisz. Pokaz w takim razie realizacje, rekomendacje. Dane w KRS, zeby mozna bylo sprawdzić,mczy firma istnieje i nie figuruje w rejestrze dłużników Nikt nie wpłaca 100% zaliczki trollowi z Forum
Po co? On dał jeden warunek: cena.Ja ten warunek przyjąłem i teraz czekam na zaliczkę. Nie podoba się to niech idzie do innej firmy.
Ty tez nie potrafisz podać SCOP dla urzadzeń, ktore linkujesz.Jakis tam SCOP jest podany, ale czy dla Londynu, cz Lądka Zdroju, to już nieokreślono.Ale nie sa to SCOPy dla strefy chlodnej.Porownujac koszty ogrzewania kol Arturo72 i kol maazik, to jednak widze przewagę p-w
Moja klimatyzacja nie ma SCOP, bo takiego parametru wtedy nie podawano.Ta którą kupiłem ma podany SCOP i strefę. Mieszkam na granicy strefy. Nie mam dokładnej mapy gdzie one przebiegają.Porównując koszt ogrzewania najlepiej uwzględnić TCO przez kilkanaście lat. Dla zestawu klima split + PV 2kW nie ma konkurencji. TCO 12000 zł. 5MWh ciepła rocznie. Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Po co? On dał jeden warunek: cena.

Ja ten warunek przyjąłem i teraz czekam na zaliczkę. Nie podoba się to niech idzie do innej firmy.

Inaczej - powinno byc: "niech idzie do firmy".

Czlowieku - napisalem jednego posta, to dlaczego odpowiadasz w dwóch ?

Nie rozumesz, jak ci sie zwraca uwagę ?

Mieszkam na granicy strefy. Nie mam dokładnej mapy gdzie one przebiegają.

To ci pomogę, bo widze, ze i na tym znasz się slabo.

http://www.mitsubishi-electric.pl/photo/erp_strefa_klimatyczna.png

To niby gdzie mieszkasz, ze to "na granicy strefy" ?

Porównując koszt ogrzewania najlepiej uwzględnić TCO przez kilkanaście lat.

Dla zestawu klima split + PV 2kW nie ma konkurencji. TCO 12000 zł. 5MWh ciepła rocznie.

Ha, ha - split, czyli to bieda ogrzewanie bez mozliwosci regulacji temperatury w pomieszczeniach.

Tak zwane "ogrzewanie otwartymi drzwiami" :) :)

Inaczej - powinno byc: "niech idzie do firmy".

Czlowieku - napisalem jednego posta, to dlaczego odpowiadasz w dwóch ?

Nie rozumesz, jak ci sie zwraca uwagę ?

To ci pomogę, bo widze, ze i na tym znasz się slabo.

http://www.mitsubishi-electric.pl/photo/erp_strefa_klimatyczna.png

To niby gdzie mieszkasz, ze to "na granicy strefy" ?

Ha, ha - split, czyli to bieda ogrzewanie bez mozliwosci regulacji temperatury w pomieszczeniach.

Tak zwane "ogrzewanie otwartymi drzwiami" :) :)

Nie wiem dlaczego posty się nie łączą automatycznie jak na innych forach. Widocznie właściciel forum tak zrobił i tak jest dobrze.

Ja na tej Twojej mapce nie widzę Polski. I na pewno Grecja nie ma nawet zbliżonych temperatur do północy Norwegii.

Ta mapa jest lepsza. https://www.bambusy.pl/viewtopic.php?f=6&t=6

TCO split i PV 10-12 tys.

TCO kanałowa + PV bez osprzętu >12000 zł.

Edytowane przez JanWerbinski

Nie wiem dlaczego posty się nie łączą automatycznie jak na innych forach. Widocznie właściciel forum tak zrobił i tak jest dobrze.

Ja na tej Twojej mapce nie widzę Polski. I na pewno Grecja nie ma nawet zbliżonych temperatur do północy Norwegii.

.

Jak Ty na tej mapie nie widzisz Polski, to ja nie mam pytan....

Pomogę - prawa, gorna ćwiartka. Niebieskie tlo. Są kontury

Ty chodziles na geografie ? Przeciez powinienes zlokalizować Polskę, nawet, gdyby nie zaznaczyli jej konturów.

Niebieskie na poludniu Europy to góry ( i nie Grecja, a Macedonia i Kosowo)

Mapa ci sie nie podoba - napisz do Mitsu, zeby poprawili.

W zamian podajesz strefy klimatyczne POLSKI i piszesz, ze jest lepsza ?!?

Mapa dla hodowcow np rododendronow, bambusów i magnolii

Na jej podstawie podawane są SCOPy na kartach energetycznych urzadzeń grzewczych ? :) :)

Lol ;)

Myslalem, ze juz osiagnaleś granice indolencji, ale co tydzien się poprawiasz ;)

Jesli posty sie nie lacza, to wystarczy odrobina dobrych checi, zeby je polaczyć.

Bez przesady. Za to bana się nie dostaje. :)

Forum nie ma opcji automatycznego łączenia postów, więc jak ktoś ustosunkowuje się po kolei do różnych wypowiedzi to niestety wychodzi kilka postów pod rząd. Proszę dać znać, to ktoś z moderacji połączy w jeden.

Oczywiscie, njejaki JanWerbinski (mylący Grecję z Macedonią i Kosowem, nie potrafiacy na mapie Europy odnaleźć konturów Polski) jest mądrzejszy i bedzie kwestionował podział na strefy, ktorych jakos nie kwestionuja najwieksi producenci sprrzętu, jak choćby Mitsubishi.

Moze opracuj wlasny podział, taki w ktorym mieszkasz "na granicy strefy", jak twierdzisz

:lol:

Nie do wiary...

To znaczy że na północy Norwegii sprawność sezonowa pompy ciepła będzie podobna jak w Macedonii? :)

Ten podział to czysta głupota. Wystarczy porównać średnie temperatury stycznia w Europie. Zachodniej Polsce gdzie mieszkam jest pod tym względem bliżej do krajów Beneluxu niż do Szwecji czy wschodniej Polski.

Oto dowód:

Średnia temperatura stycznia 2018 w Amsterdamie +3°

https://www.holiday-weather.com/amsterdam/averages/january/

Średnia temperatura stycznia 2018 na moim podwórku +2,9°C.

https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IARY4#history/s20171202/e20180101/mmonth

Średnia temperatura Skopje +1°C

https://www.holiday-weather.com/skopje/averages/january/

Ostersund -5°

http://www.ostersund.climatemps.com/temperatures.php

Tampere -8°

https://weather-and-climate.com/average-monthly-Rainfall-Temperature-Sunshine,tampere,Finland

Edytowane przez JanWerbinski

^^

Teraz to fotohobby pokazujesz to co kiedy pyxis napisał : "fotohobby pokłóci sie z Tobą dla zasady" , czy zawsze tak musi być, że ostatnie słowo należy do Ciebie? JanWerbiński ma sporo racji w tym co pisze i od początku wiadomo było o co chodzi z tymi granicami, ale Ty ześ sie przyczepił w imię tego co napisał kiedyś Pyxis....

Po prostu chce pokazac, że ne ma sensu podawac SCOPu, nie dla naszej strefy klimatycznej.

Już w Polsce sa róznice miedzy Wroclawiem, a Lublinem, a pomiedzy Lublinem, a Strasburgiem jeszcze wieksze, bo do dwie strefy.

Dlatego wole COP, jaki podaje np Panasonic dla -15C, bo on w kazdej strefie bedzie taki sam (pomijam wilgotnosc powietrza), niz niepotrzebny nam SCOP dla punktu strefy umiarkowanej.

JanWerbinski podnieca sie SCOPami dla Strasburga, a potem i tam okazuje sie, ze uzytkownik z ogrzeeaniem nadmuchowym placi wiecej za ogrzanie mniejszego domu, niz uzytkownik z pompą p-w, mimo, iż w papierach SCOP jest imponujący.

I niektorzy, jak JanWerbinski, na to się łapią i jeszcze podkreslaja przewage tych urzadzen w stosunku do pomp p-w w ktorych jest podany COP w konktetnych warunkach i dla konkretnej wartosci Tz.

Teraz wchodzi tu nowy uzytkownik, widzi wartosc 5 versus 3 i wyrabia sobie przekonanie, ze klimatyzatory ścienne i kanalowe grzeja oszczędniej

Ten cały SCOP podawany w folderach niewiele jest wart.

Są dostępne dane tzw. statystycznego (czy typowego) roku meteorologicznego dla dziesiątek stacji meteorologicznych w Polsce, znając parametry własnej chałupy (zapotrzebowanie w funkcji temperatury) i przebieg wykresu COP danego urządzenia, można sobie zasymulować pracę takiego urządzenia w ciągu roku (dane godzinowe), a uzyskany wynik jest dużo pewniejszy. Pół godziny roboty w excelu (na pierwszy raz) + 10 minut na każde kolejne urządzenie.

Edytowane przez SzymonKc

Ten cały SCOP podawany w folderach niewiele jest wart.

Są dostępne dane tzw. statystycznego roku meteorologicznego dla dziesiątek stacji meteorologicznych w Polsce, znając parametry własnej chałupy (zapotrzebowanie w funkcji temperatury) i przebieg wykresu COP danego urządzenia, można sobie zasymulować pracę takiego urządzenia w ciągu roku (dane godzinowe), a uzyskany wynik jest dużo pewniejszy. Pół godziny roboty w excelu (na pierwszy raz) + 10 minut na każde kolejne urządzenie.

I to jest rozsadne podejscie.

Tylko wykres jest trudniej dostępny z reguły.