rodzinanaswoim 26.06.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) CześćJakiś czas temu zaczęliśmy budowę i już jest mega kwas. Stan budowy - zakończony poziom zero, czyli fundamenty oraz wylany chudziak. Dziś na budowie byłem z kierownikiem budowy i ten pokazał mi kilka usterek, które jego zdaniem wykonawca powinien usunąć. Najważniejsza to jego zdaniem brak zagęszczenia gruntu pod chudziakiem. Robił odwierty i wbijał pręt metalowy, potem ja również. Opór jeśli był, to lekki, ale jak na moje pręt wchodził jak w masło. Naczytałem się o opadaniu chudziaka po kilku latach i o tym, jakie są problemy aby potem to naprawić, więc się mega tym zmartwiłem. Napisałem maila do wykonawcy, potem była rozmowa telefoniczna - baardzo nieprzyjemna. Na pewno będę chciał wezwać geologa, aby zbadał stopień zagęszczenia gruntu. Tu pytanie: jaka wartość jest prawidłowa oraz czy jest to gdzieś w jakikolwiek sposób określone jako norma? Jutro mam spotkanie na budowie z wykonawcą i kierownikiem budowy, ale sądząc po dzisiejszej rozmowie to będzie tylko strata czasu i dalsza pyskówka. Kierownik mówi, że jedynym sposobem naprawienia jest kucie chudziaka, wybranie gruntu i zrobienie tego na nowo, prawidłowo. I weź tu buduj dom. Edytowane 26 Czerwca 2018 przez rodzinanaswoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.06.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Zapłaciłeś już? Zagęszczenie gruntu to absolutna podstawa. Jeśli wykonawca nie zagęścił, to jest dziadem, a nie wykonawcą.W przypadku nawiezionego gruntu zaleca się Is>0,95, a dla gruntu rodzimego podaje się Id, chyba >0,67.Poczytaj tutaj: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?209201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodzinanaswoim 26.06.2018 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Płaciliśmy zaliczkę (mniej niż połowę kwoty za etap), reszta do zapłaty po 'bezusterkowym odbiorze etapu' (tak jest zapisane w umowie). Całe szczęście, że nie płaciliśmy całej kwoty za etap z góry, bo teraz mamy chociaż jakiś argument w dyskusji. Co do tego zagęszczenia, to wykonawca upiera się, że jest dobrze. Jak mu powiedziałem, że będę chciał wezwać geologa, aby to zbadał, to się tylko wściekł na mnie. Sytuacja o tyle podejrzana, że chudziaka wylewali w czwartek późnym popołudniem, już po swoich godzinach pracy (kończą o 17) - dlaczego taki pośpiech, skoro jeszcze był cały piątek i można wszystko na spokojnie zrobić? Mogę tylko podejrzewać, że ma problem na innej budowie i na gwałt potrzebował tam przerzucić ludzi, ale czy to jest moja sprawa? Nie mogę pojąć, dlaczego budowlańcy odwalają taką fuszerkę, bo jak się poczyta i posłucha co się na budowach wyprawia, to aż włos się jeży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 27.06.2018 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Budowa w ludowych przypowiesciach, np.:Najpierw: Nie żałuj materiału, lej piasek , syp wodę.Potem: Trzymaj ścianę, ja biegnę po kasę.Wniosek: Nie ma dymu bez ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaturne1975 18.07.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Masz umowę - bierz geologa i tyle. Facet nie ma żadnego argumentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostoen 31.08.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Zagęszczenie gruntu to podstawa, proponuje sie nie cackac jeśli geolog po badaniu stwierdzi ze jest zle wykonane proponuje obrać następującą ścieżkę w rozmowie na spokojnie bez krzyku powiedzieć ze albo sie zobowiązuje do usunięcia usterki oczywiście na własny koszt ( kucie / zagęszczenie /beton) oczywiście jako gest dobrej woli z twojej stony wydłużysz panu ten termin umówiony skończenia budowy o okres potrzebny do wykonania czynności. Albo jeśli nie to rozwiązujesz umowę i składasz sprawę do sadu o obciążenie pana kosztami badania/ usunięcia usterki na dowolny koszt wskazany przez inna firme oraz rozliczenia procentowego wykonanej roboty w stosunku do tego co ci zapłacił. Gwarantuje ze cos z niego ściągną napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ReniaB1975 16.02.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Badania gruntu, iniekcja geopolimerowa, odszkodowanie z oc Kierownika Budowy...., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.02.2020 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2020 Badania gruntu, iniekcja geopolimerowa, odszkodowanie z oc Kierownika Budowy...., Wywalczyłaś to odszkodowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal3net 11.06.2020 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 I jak sie sprawa skonczyla?Odszkodowanie z oc kierownika chyba nie bardzo skoro on tych prac nie zatwierdzil tylko wymaga naprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts