Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik CWU do pompy ciepła

maciuspala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 223
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po pierwsze, to CWU generalnie nie jest przeznaczona do spożycia.

Po drugie, to tlenek żelaza czy magnez z wodzie to nie są substancje szkodliwe. Myślę, że w wodzie będzie zdecydowanie więcej naturalnie w niej występującego magnezu (szczególnie w twardej) niż tego z rozpuszczonej anody. Jak ktoś się boi minerałów w wodzie to może sobie zamontować anodę tytanową.

Po trzecie, trwałość emaliowanego zasobnika zależy od paru czynników.

Jak w instalacji nie ma dużych skoków temperatury, ciśnienie w sieci jest nie za wysokie (lub jest zainstalowany reduktor), jest zainstalowane naczynie przeponowe, to emalia nie pęka zbyt szybko i powinna służyć dość długo. W emaliowanym 200L Galmecie, który pracował z ciśnieniem nieprzekraczającym 4 barów, przy temperaturze max. 60 stopni i z naczyniem przeponowym, jak postanowiłem wymienić anody po 3 latach (niby powinno się co roku) to się okazało, że te fabryczne są jak nowe, bo w zasobniku nie zachodziła korozja, która zjadałaby anody. Połączenie elektryczne między anodą a zasobnikiem miało ciągłość, gdyby ktoś pytał.

Do tego kwestia właściwości wody - w tym samym miejscu przez 20 lat funkcjonował zasobnik ocynkowany i przy demontażu oprócz delikatnego nalotu z kamienia nie było praktycznie żadnych śladów rdzy wewnątrz, mimo ekstremalnych warunków pracy (okresowo >100 stopni, brak naczynia przeponowego). Emaliowane bojlery wytrzymywały ponad 20 lat i wymieniane były z innych powodów niż korozja.

Tak , i różnicę energii pobiorą z kosmosu...

Masz źródło ciepła powiedzmy 5kW , i 300l wody do zagrzania.Jeśli powierzchnia wymiany pozwoli na odprowadzanie ciepła tego 5kW w całym zakresie temperatur ,to nie ma takiej możliwości ,żeby zagrzać tą samą objętość wody szybciej.

Bo mają większą powierzchnię wymiany ? To jest dopiero mit , bo można znaleźć zbiorniki dwupłaszczowe z bardzo małą powierzchnią wymiany , i odwrotnie , wężownicowe z dużą...

Mówiłem kilka postów temu o zbiornikach ACV a one cały płaszcz maja czyli baniak w środku płaszcza więc ile baniak tyle płaszcz i stal nierdzewna ta z tych jeszcze porządnych a nie tego gówna co teraz robią.

... nawet jak to będzie dwupłaszczowy bo mało kto wie że one szybciej zagrzewają wodę niż wężownicowe.

Tak jak już pisałem we wpisie #198

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?348216-Zbiornik-CWU-do-pompy-ciep%C5%82a&p=8194299&viewfull=1#post8194299

różna jest powierzchnia wężownic.

I tylko te "starego typu" są mniejsze od baniaka dwupłaszczowego.

Nowe baniaki przewidziane pod współpracę z Pompami Ciepła mają większą powierzchnię wężownic niż baniaki dwupłaszczowe.

Chwalony przez Ciebie ACV - nie podaje powierzchni wymiany - a to powierzchnia wymiany decyduje o wydajności grzania. A nie sama obecność dwupłaszcza.

Edytowane przez Marco36

...to powierzchnia wymiany decyduje o wydajności grzania. A nie sama obecność dwupłaszcza.

Wydaje mi się że konstrukcja też ma znaczenie (nie wiem jak duże), chyba inaczej się będą rozkładać temperatury w objęcości zasobnika (podczas grzania) dla wężownicy i płaszcza. Ale nie wiem co lepsze (gdzieś indziej chyba słyszałem że wężownica, o tej samej powierzchni wymiany).

Każdy ma rację bo są z dużymi węzownicami i są dobre tylko cena zabija dlatego ja akurat wybrałem dwupłaszcz bo jak kupowałem to dałem 1900 zł z przesyłką nierdzewka jak nówka sztuka a ktoś inny woli nówkę więc kupi i nie ważne że to kosztuje 10 czy 12 tys zł bo tyle porządne kosztują .

No widzisz ty albo je sprzedajesz albo czytasz a ja mam obydwa i wiem to z doświadczenia i tym sposobem kończę by nie bić piany i prostować czyjeś bzdury.

Pewnie dla ciebie czajnik 2200W z grzałką spiralną też wolniej zagrzeje wodę niż ten z płaskim spodem....

Liczy się tylko powierzchnia grzania , i nic więcej , a bzdury jak najbardziej powinieneś sprostować , bo nic lepszego w zbiornikach z płaszczem nie ma ( gorszego też nie , żeby nie było).

Pewnie dla ciebie czajnik 2200W z grzałką spiralną też wolniej zagrzeje wodę niż ten z płaskim spodem....

Liczy się tylko powierzchnia grzania , i nic więcej , a bzdury jak najbardziej powinieneś sprostować , bo nic lepszego w zbiornikach z płaszczem nie ma ( gorszego też nie , żeby nie było).

Dalej nie kumasz o czym się pisze ? pisze się o tym że dwupłaszcz dobrego producenta można kupić 3 razy taniej sto razy trzeba powtarzać , każdy robi jak uważa ale ja zamiast 12 tys wolę wydać 2,5 tys za praktycznie to samo tyle i aż tyle.