Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie stropu

mario19834

Recommended Posts

Poddasze póki co jest nieuzytkowe. Może kiedyś się to zmieni. Myślałem, że 10cm styropianu w zupełności wystarczy. Na poddaszu mam 2 belki idące przez całą długość podłogi, na których opiera się więźba dachowa. Belki mają około 16cm wysokości i tak pomyślałem, że 10styropian i reszta wylewka by się zrownac z belkami. A może na styropian jakąś wylewka z granulatem?

Ja u siebie strop monolit i zrezygnowałem całkowicie z wylewki, dałem 32 cm styropianu w 4 warstwach i 10 cm wełny żeby styro się nie niszczył od wchodzenia raz do roku. Grubość ocieplenia powodowana u mnie była rurami od reku i chęcią jak najlepszego ocieplenia. Poddasza jak nie zrobisz od razu to już pewnie na zawsze pozostanie nieużytkowe a w sytuacji w której kiedyś byś robił użytkowe zawsze zdązysz wylać wylewkę a ocieplic dach i tak będziesz musiał to częsc materiałów można wykorzystac ze stropu. Myślę, że sprawa do przemyślenia bo w cenie wylewki będziesz miał super ocieplenie :)

czyli jak jest dom z niezagospodarowanym poddaszem i nieocieplonym dachem mozna ocieplić tylko strop pod poddaszem? czy lepiej dach?

Lepiej strop. Nie grzejesz poddasza, materialu mniej, robocizna prosta (zwłaszcza rozwinięcie welny z rolki), powierzchnia izolowana mniejsza. Czyli taniej i cieplej jest zaizolować strop. A w razie adaptacji wełnę można przełożyć.

Kaizem czy myślisz, że 10cm dobrego styropianu a na to wylewka wystarczy?

Na dzisiejsze standardy zdecydowanie za mało. Ale czy w Twoim konkretnym przypadku się opłaca - trzeba przeliczyć różne warianty ocieplenia i Twoje koszty kWh. I IMO wylewka to zbędny luksus na poddaszu nieużytkowym. Jak położysz styropian, to bym co najwyżej położył jakieś tanie płyty albo deski jak Ci gdzieś zostały.