mario19834 05.07.2018 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Witam. Chcę ocieplic strop 100m2 między partnerem a poddaszem. Poddasze nie jest ogrzewanie dlatego ciepło z parteru ucieka. Chcę dać 10cm styropianu o twardości 100, folie a na to wylewki 5-6cm. Czy jest jakiś sprawdzony styropian? Co myślicie o takim dociepleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 05.07.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 jesli poddasze nieuzytkowe to nawet EPS80 podejdzie. Pomyśl jedynie o zwiększeniu ocieplenia bo 10 cm to dawało się naście lat temu, teraz 20 jest skromnie i na nikim wrazenia nie robi a stropem ucieka ci najwiecej ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario19834 05.07.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Poddasze póki co jest nieuzytkowe. Może kiedyś się to zmieni. Myślałem, że 10cm styropianu w zupełności wystarczy. Na poddaszu mam 2 belki idące przez całą długość podłogi, na których opiera się więźba dachowa. Belki mają około 16cm wysokości i tak pomyślałem, że 10styropian i reszta wylewka by się zrownac z belkami. A może na styropian jakąś wylewka z granulatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 06.07.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Ja u siebie strop monolit i zrezygnowałem całkowicie z wylewki, dałem 32 cm styropianu w 4 warstwach i 10 cm wełny żeby styro się nie niszczył od wchodzenia raz do roku. Grubość ocieplenia powodowana u mnie była rurami od reku i chęcią jak najlepszego ocieplenia. Poddasza jak nie zrobisz od razu to już pewnie na zawsze pozostanie nieużytkowe a w sytuacji w której kiedyś byś robił użytkowe zawsze zdązysz wylać wylewkę a ocieplic dach i tak będziesz musiał to częsc materiałów można wykorzystac ze stropu. Myślę, że sprawa do przemyślenia bo w cenie wylewki będziesz miał super ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 06.07.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 czyli jak jest dom z niezagospodarowanym poddaszem i nieocieplonym dachem mozna ocieplić tylko strop pod poddaszem? czy lepiej dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.07.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 czyli jak jest dom z niezagospodarowanym poddaszem i nieocieplonym dachem mozna ocieplić tylko strop pod poddaszem? czy lepiej dach? Lepiej strop. Nie grzejesz poddasza, materialu mniej, robocizna prosta (zwłaszcza rozwinięcie welny z rolki), powierzchnia izolowana mniejsza. Czyli taniej i cieplej jest zaizolować strop. A w razie adaptacji wełnę można przełożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 06.07.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Wielkie dzięki! Super informacja. Tylko tam jakieś ściany w stanie surowym są... Dobra, obejrzę i doprecyzuję pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario19834 06.07.2018 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Kaizem czy myślisz, że 10cm dobrego styropianu a na to wylewka wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.07.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Kaizem czy myślisz, że 10cm dobrego styropianu a na to wylewka wystarczy? Na dzisiejsze standardy zdecydowanie za mało. Ale czy w Twoim konkretnym przypadku się opłaca - trzeba przeliczyć różne warianty ocieplenia i Twoje koszty kWh. I IMO wylewka to zbędny luksus na poddaszu nieużytkowym. Jak położysz styropian, to bym co najwyżej położył jakieś tanie płyty albo deski jak Ci gdzieś zostały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario19834 08.07.2018 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Czy możecie jeszcze doradzić jak ocieplic by było praktycznie i w miarę tanio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka24 08.07.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Na poddaszu jest wylewka i postawione ściany działowe. Jak ocieplic taki strop? Nie będzie użytkowy. Wystarczy rozłozyc wełne na podlodze poddasza? Czymś to przykryć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.07.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Folia (paroizolacja), na to wełna -im lepsza , im grubiej, tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario19834 08.07.2018 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Czy istnieje wełna na którą można dać wylewke? Czy tak się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 09.07.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Tak, jest taka opcja. Musi być twarda wełna, ale nie wiem, czy to będzie tańsze rozwiązanie.Na pewno lepsze pod względem akustyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.07.2018 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Folia (paroizolacja), na to wełna -im lepsza , im grubiej, tym lepiej. Po co folia?. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts