Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt podpięcia do erbetki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wydawało mi się, że Wam "wyjadaczom" nie trzeba wszystkiego tłumaczyć jak dziecku. Wydawało mi się.

Odnosnie cukru - po co mam wydzwaniać i truć w piątkowy wieczor, skoro tutaj ktos moze napisać ''ja zaplacilem tyle i tyle'.

Nie kłopoczcie się więcej i proszę o dodanie mnie do ignorowanych.

Dla chetnego pomóc bliźniemu rozjaśniam temat, skoro to niezbędne: ZE montuje swoją skrzynkę w granicy dzialki. Ile wynosi koszt podłączenia ze skrzynki ZE do MOJEJ erbetki ktora będzie tuż obok?Pytanie wydaje mi się proste bez potrzeby pprzeprowadzania głębszej analizy....

U nas taki kwit, podpisany przez elektryka z uprawnieniami jest wymagany.
U mnie jest tak samo (podkarpackie).

PGE postawiło mi skrzynkę w linii ogrodzenia (na razie bez licznika) i czekają aż wykonam swoją instalację. Na razie to będzie erbetka. Po zamontowaniu erbetki, podpięciu jej do skrzynki i złożeniu oświadczenia oni przyjadą założyć licznik i zawrą ze mną umowę.

Czy to nie jest standard?

Myślę, że kolega pytał o całość kosztów - erbetka, podpisane oświadczenie, połącze4nie erbetki ze skrzynką, itp.

A propos, czy erbetki nie łączy się ze skrzynką kablem pod ziemią? Jeśli tak, to chyba dochodzą koszty kopania i układania kabla w ziemi, nie? A ilość kabla być może taka, żeby starczyło w przyszłości do rozdzielnicy wewnątrz budynku?

Mylę się?

Mowa o czynnościach podanych tutaj:

https://elektrykadlakazdego.pl/montaz-erbetki/

I to wszystko ma kosztować 100zł, jak twierdzą niektórzy? :)

Edytowane przez Robinson74

Podłączenie erbetki może być pod ziemią, albo kablem napowietrznym. U mnie była skrzynka ZE w granicy i ze 3m od niej stanęła erbetka podpięta kablem ziemnym. Umówiłem się z elektrykiem na 1000zł za robociznę i materiał i jeszcze za dopięcie papierkologii w ZE (dostał pełnomocnictwo). I miał czekać jak ekipa od SSO się konkretnie określi, kiedy wchodzi a to zależało jeszcze od pogody, bo mogło być w grudniu, a jakby mrozy chwyciły to i w marcu. Jak przyszło co do czego, to krzyknął sobie 1500zł.