marcin225 07.07.2018 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Naprawde Kaizen zapłaciłeś 1500 zł za 3 mb kabla (no 6 z zapasem) i "papierologie" w postaci jednego ogólnodostępnego pisma?? to ile zapłaciłeś za całą instalację w domu? 150000 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.07.2018 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Naprawde Kaizen zapłaciłeś 1500 zł za 3 mb kabla (no 6 z zapasem) i "papierologie" w postaci jednego ogólnodostępnego pisma?? to ile zapłaciłeś za całą instalację w domu? 150000 ?? Za nie wstrzymanie budowy i erbetkę oprócz tego, co napisałeś. Oczywiście podziękowałem temu elektrykowi. Następni nie ustępowali koledze, o czym już kilka razy pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.07.2018 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 (edytowane) U mnie jest tak samo (podkarpackie). PGE postawiło mi skrzynkę w linii ogrodzenia (na razie bez licznika) i czekają aż wykonam swoją instalację. Na razie to będzie erbetka. Po zamontowaniu erbetki, podpięciu jej do skrzynki i złożeniu oświadczenia oni przyjadą założyć licznik i zawrą ze mną umowę. Czy to nie jest standard? Wg mojej wiedzy to standard w PGE - na pewno w rejonach: Pruszków i Konstancin-Jeziorna. Myślę, że kolega pytał o całość kosztów - erbetka, podpisane oświadczenie, połącze4nie erbetki ze skrzynką, itp. A propos, czy erbetki nie łączy się ze skrzynką kablem pod ziemią? Jeśli tak, to chyba dochodzą koszty kopania i układania kabla w ziemi, nie? A ilość kabla być może taka, żeby starczyło w przyszłości do rozdzielnicy wewnątrz budynku? Mylę się? Mowa o czynnościach podanych tutaj: https://elektrykadlakazdego.pl/montaz-erbetki/ I to wszystko ma kosztować 100zł, jak twierdzą niektórzy? Jeśli chodzi o koszt całkowity to zakup RB-tki, kabel YKY 4x10 30 metrów i podłączenie wyniosło mnie 1510 zł, z czego samo podłączenie 600 zł. Elektryk i tak nie kopie, tylko przywozi "swoich" ludzi, który biorą 20-25 zł/mb więc sam mi zasugerował, żebym zakopał kabel (3h pracy dla mnie i 2 szwagrów) i dał mu klucze do blaszaka, w którym mam RB-tkę a on podłączy i podpisze oświadczenie. Przy okazji też dałem mu pełnomocnictwo na zawarcie umowy sprzedaży w moim imieniu - więc te 600 zł o które pyta autor wątku to tylko podłączenie i papierologia. Edytowane 7 Lipca 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.07.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Dziwne praktyki ZE, nie wszystkie mają takie chore wymagania. A co do papierologii to jest wtórna do pewnych działań a w oświadczeniu - "wykonałem zgodnie z normami i przepisami oraz warunkami przyłączenia za co przyjmuję całkowitą odpowiedzialność. Protokoły pomiarów rezystancji izolacji, skuteczności ochrony przeciwporażeniowej oraz skuteczności ochrony odgromowej z wynikami pozytywnymi oraz schemat instalacji elektrycznej"zostały wykonane przez osobę posiadająca kwalifikacje do tego typu robót" i to "oraz zostały odebrane przez osobę posiadającą uprawnienia do sprawowania samodzielnych funkcji w budownictwie w wymaganym zakresie, a odbiór został potwierdzony protokołem odbioru bez zastrzeżeń"I nie ma znaczenia czy to tylko rbetka czy cała instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.07.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Naprawde Kaizen zapłaciłeś 1500 zł za 3 mb kabla (no 6 z zapasem) i "papierologie" w postaci jednego ogólnodostępnego pisma?? to ile zapłaciłeś za całą instalację w domu? 150000 ?? Nie dziw się tak bardzo. Dziś rozmawiałem z jednym i za to samo (ale ok. 5m kabla pod ziemią) wycenił to na 1300zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 08.07.2018 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Od skrzynki mam 15mb 4x16 niecałe 400 zł plus erbetka 60 zł - robota własna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.07.2018 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Nie dziw się tak bardzo. Dziś rozmawiałem z jednym i za to samo (ale ok. 5m kabla pod ziemią) wycenił to na 1300zł. Powiedz mu że masz materiał i ile weźmie za samą robocizne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.07.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 erbetka 60 zł Tyle to jedna różnicówka 3f kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 08.07.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Nie miałem potrzeby mieć różnicówki 3f. Miałem tak z 3 tyg teraz mam gotową rozdzielnię w domu. Pewnie można założyć erbetkę za miliony monet i potem ją wyrzucać czy próbować sprzedać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.07.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 (edytowane) Nie miałem potrzeby mieć różnicówki 3f. Jak cos nie ma gniazd 3f i 1f, i nie jest szczelne to co to za erbetka? Masz na mysli tanią rozdzielnicę chyba? To nie ten wątek. Nie planuję jej sprzedawać ani wyrzucać - robi za podrozdzielnię przy bramie. I wlaśnie tu przydadzą się najszybciej gniazda 3f 1f są w dosyc częstym użyciu. Edytowane 8 Lipca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.07.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Ja mam taką, używana po budowie kosztowała coś około 300 zł na OLX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 08.07.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Nie miałem potrzeby mieć różnicówki 3f. To co to za rozdzielnica budowlana była? Chyba z afryki gdzie budują szałasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.07.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 To co to za rozdzielnica budowlana była? Chyba z afryki gdzie budują szałasy Ten znowu swoje. Zero merytoryki. PS. Afryka jest kontynentem, i ma nazwę własną, jeżeli wiesz, co mam na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.07.2018 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Ja mam taką, używana po budowie kosztowała coś około 300 zł na OLX.Też planuję postawić erbetkę w blaszaku. Czy u Ciebie najpierw stał blaszak, a potem się przekopałeś i podłączyłeś prąd czy mając już erbetkę, stawiałeś potem garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.07.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Też planuję postawić erbetkę w blaszaku. Czy u Ciebie najpierw stał blaszak, a potem się przekopałeś i podłączyłeś prąd czy mając już erbetkę, stawiałeś potem garaż? Garaż był pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabarbar1 12.07.2018 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 W kwestii wyjaśnienia dla mojego zapytania w powyższym temacie. Zadzwoniłem do elektryka. Podany koszt to: zakup rbetki, podpięcie(rbetka przy skrzynce elektrycznej ZE) i podpisanie papierów.Zdecydowałem się na tę usługę.Niestety, tego wszystkiego człowiek nie powiedział podczas pierwszej rozmowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 12.07.2018 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 W kwestii wyjaśnienia dla mojego zapytania w powyższym temacie. Zadzwoniłem do elektryka. Podany koszt to: zakup rbetki, podpięcie(rbetka przy skrzynce elektrycznej ZE) i podpisanie papierów. Zdecydowałem się na tę usługę. Niestety, tego wszystkiego człowiek nie powiedział podczas pierwszej rozmowy.... Ja za taką usługę z papierem do ZE na fuchę 150zł. Czyli wpięcie i papier. Za papier do nadzoru 300zł (jak sam wykonywałem instalację). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.07.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Ja za taką usługę z papierem do ZE na fuchę 150zł. Czyli wpięcie i papier. Za papier do nadzoru 300zł (jak sam wykonywałem instalację). Ten papier do nadzoru to jak wygląda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 12.07.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Ten papier do nadzoru to jak wygląda ? Ja , Paweł XXXX pełniący obowiązki kierownika robót w zakresie instalacji elektrycznych domu jednorodzinnego położonego xxxx realizowanej na podstawie Pozwolenia nA BUDOWĘ XXXX. Oświadczam ze obiekt ..... itd Sam powinieneś wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 12.07.2018 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 (edytowane) Ten kierownik robót w zakresie itd. to był ustanowiony przez Inwestora czy jakiś samozwaniec ? No bo kierownik sam wykonujący instalację elektryczną i biegający z młotkiem i majzlem to trochę dziwnie wygląda. I jeszcze za to kasuje dodatkowe trzy stówy. Edytowane 12 Lipca 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts