Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt podpięcia do erbetki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Naprawde Kaizen zapłaciłeś 1500 zł za 3 mb kabla (no 6 z zapasem) i "papierologie" w postaci jednego ogólnodostępnego pisma?? :) to ile zapłaciłeś za całą instalację w domu? 150000 ??

Za nie wstrzymanie budowy i erbetkę oprócz tego, co napisałeś.

Oczywiście podziękowałem temu elektrykowi. Następni nie ustępowali koledze, o czym już kilka razy pisałem.

U mnie jest tak samo (podkarpackie).

PGE postawiło mi skrzynkę w linii ogrodzenia (na razie bez licznika) i czekają aż wykonam swoją instalację. Na razie to będzie erbetka. Po zamontowaniu erbetki, podpięciu jej do skrzynki i złożeniu oświadczenia oni przyjadą założyć licznik i zawrą ze mną umowę.

Czy to nie jest standard?

Wg mojej wiedzy to standard w PGE - na pewno w rejonach: Pruszków i Konstancin-Jeziorna.

Myślę, że kolega pytał o całość kosztów - erbetka, podpisane oświadczenie, połącze4nie erbetki ze skrzynką, itp.

A propos, czy erbetki nie łączy się ze skrzynką kablem pod ziemią? Jeśli tak, to chyba dochodzą koszty kopania i układania kabla w ziemi, nie? A ilość kabla być może taka, żeby starczyło w przyszłości do rozdzielnicy wewnątrz budynku?

Mylę się?

Mowa o czynnościach podanych tutaj:

https://elektrykadlakazdego.pl/montaz-erbetki/

I to wszystko ma kosztować 100zł, jak twierdzą niektórzy? :)

Jeśli chodzi o koszt całkowity to zakup RB-tki, kabel YKY 4x10 30 metrów i podłączenie wyniosło mnie 1510 zł, z czego samo podłączenie 600 zł.

Elektryk i tak nie kopie, tylko przywozi "swoich" ludzi, który biorą 20-25 zł/mb więc sam mi zasugerował, żebym zakopał kabel (3h pracy dla mnie i 2 szwagrów) i dał mu klucze do blaszaka, w którym mam RB-tkę a on podłączy i podpisze oświadczenie. Przy okazji też dałem mu pełnomocnictwo na zawarcie umowy sprzedaży w moim imieniu - więc te 600 zł o które pyta autor wątku to tylko podłączenie i papierologia.

Edytowane przez kemot_p

Dziwne praktyki ZE, nie wszystkie mają takie chore wymagania. A co do papierologii to jest wtórna do pewnych działań a w oświadczeniu - "wykonałem zgodnie z normami i przepisami oraz warunkami przyłączenia za co przyjmuję całkowitą odpowiedzialność. Protokoły pomiarów rezystancji izolacji, skuteczności ochrony przeciwporażeniowej oraz skuteczności ochrony odgromowej z wynikami pozytywnymi oraz schemat instalacji elektrycznej

"zostały wykonane przez osobę posiadająca kwalifikacje do tego typu robót" i to "oraz zostały odebrane przez osobę posiadającą uprawnienia do sprawowania samodzielnych funkcji w budownictwie w wymaganym zakresie, a odbiór został potwierdzony protokołem odbioru bez zastrzeżeń"

I nie ma znaczenia czy to tylko rbetka czy cała instalacja.

Naprawde Kaizen zapłaciłeś 1500 zł za 3 mb kabla (no 6 z zapasem) i "papierologie" w postaci jednego ogólnodostępnego pisma?? :) to ile zapłaciłeś za całą instalację w domu? 150000 ??

Nie dziw się tak bardzo. Dziś rozmawiałem z jednym i za to samo (ale ok. 5m kabla pod ziemią) wycenił to na 1300zł.

Nie miałem potrzeby mieć różnicówki 3f.

Jak cos nie ma gniazd 3f i 1f, i nie jest szczelne to co to za erbetka? Masz na mysli tanią rozdzielnicę chyba? To nie ten wątek.

Nie planuję jej sprzedawać ani wyrzucać - robi za podrozdzielnię przy bramie. I wlaśnie tu przydadzą się najszybciej gniazda 3f 1f są w dosyc częstym użyciu.

Edytowane przez Kaizen

W kwestii wyjaśnienia dla mojego zapytania w powyższym temacie.

Zadzwoniłem do elektryka. Podany koszt to: zakup rbetki, podpięcie(rbetka przy skrzynce elektrycznej ZE) i podpisanie papierów.

Zdecydowałem się na tę usługę.

Niestety, tego wszystkiego człowiek nie powiedział podczas pierwszej rozmowy....

W kwestii wyjaśnienia dla mojego zapytania w powyższym temacie.

Zadzwoniłem do elektryka. Podany koszt to: zakup rbetki, podpięcie(rbetka przy skrzynce elektrycznej ZE) i podpisanie papierów.

Zdecydowałem się na tę usługę.

Niestety, tego wszystkiego człowiek nie powiedział podczas pierwszej rozmowy....

Ja za taką usługę z papierem do ZE na fuchę 150zł. Czyli wpięcie i papier.

Za papier do nadzoru 300zł (jak sam wykonywałem instalację).

Ten kierownik robót w zakresie itd. to był ustanowiony przez Inwestora czy jakiś samozwaniec ?

No bo kierownik sam wykonujący instalację elektryczną i biegający z młotkiem i majzlem to trochę dziwnie wygląda. ;)

I jeszcze za to kasuje dodatkowe trzy stówy.

Edytowane przez elpapiotr