jarokar 11.07.2018 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Cześć jestem na etapie wyboru projektu. Działka tylko 16m. szer. chce porterówkę bez garażu do 90-95m. więc z gotowych wyboru praktycznie żadnego. Po kilku miesiącach poszukiwań miał być Lancaster od Lipińskich ale ostatecznie zdecydowałem się że dom oparty będzie na projekcie https://www.extradom.pl/projekt-domu-weigela-dm-6636-KRF2805# Tylko jest jeden problem - w projekcie jest ława, ja (nie ukrywam że za sprawą tego forum chce płytę bo wydaje mi się że będzie taniej i łatwiej niż ława a będę ten etap robił sam. Dzwoniąc do inżyniera z biura które sprzedaje projekt powiedział mi że nie musi być osobnego projektu na płyte a jedynie jeśli odpowiedni kierownik jest to może zrobić to samodzielnie na wpis do dziennika! Oczywiście że zakładamy iż kierownik (no i ja wiemy co chcemy i jak ta płyta w danym terenie ma wyglądać. Coś mi się wydaje to nieprawdopodobne by kier tak mógł - mówił prawdę czy plótł głupoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.07.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 To projektant (wpisany do PnB) decyduje co jest zmianą istotną, a co nieistotną (poza listą z PB która zawiera zmiany, które z definicji są istotne). I odpowiednio to dokumentuje. Kierbud może co najwyżej stwierdzić, że zmiana nie jest... zmianą. I się pod tym podpisze, że dom został zbudowany zgodnie z projektem. W przypadku zamiany ław na płytę IMO to mocno ryzykowne i naciągane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.07.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 (edytowane) O ile się nie mylę zamiana ławy na płytę rzeczywiście jest traktowana raczej jako nieistotna. Ja w każdym razie w pozwoleniu mam ławy, a robię płytę, ale mam profesjonalny projekt płyty. Na pałę nie robię. Edytowane 11 Lipca 2018 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.07.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 O ile się nie mylę zamiana ławy na płytę rzeczywiście jest traktowana raczej jako nieistotna. Ja w każdym razie w pozwoleniu mam ławy, a robię płytę, ale mam profesjonalny projekt płyty. Na pałę nie robię. A rozmawiałeś z KB jak to w dzienniku budowy "ogarnie"? Ja z kolei będę zmieniał strop i też jest to zmiana do klepnięcia przez KB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.07.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 KB jest świadomy tej zmiany i nie wspomniał o problemie "ogarnięcia" tego w DB, więc się nie przejmuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.07.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 KB jest świadomy tej zmiany i nie wspomniał o problemie "ogarnięcia" tego w DB, więc się nie przejmuję. A jesteś świadomy, że to mocno naciągane, że to nie jest zmianą? A czy istotną, to powinien zdecydować projektant? Co zrobisz, jak kierbud na koniec powie "nie podpiszę się pod tym, że to zgodne z projektem. No, może jakiś protest licznych królów mnie przekona"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.07.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 KB jest świadomy tej zmiany i nie wspomniał o problemie "ogarnięcia" tego w DB, więc się nie przejmuję. Pytam z ciekawości, mój też twierdzi, mam na myśli moją zmianę, że to zmiana nieistotna do wpisania do DB. Wybierając kierownika od razu, kawa na ławę, powiedziałem co chcę zmienić i czy on jest z tym OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulvhedinn 11.07.2018 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2018 Mam tą samą sytuację. KB i projektant mówią, że to zmiana nieistotna Także podmieniamy lawy na płytę. KB podpisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 12.07.2018 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Mam tą samą sytuację. KB i projektant mówią, że to zmiana nieistotna Także podmieniamy lawy na płytę. KB podpisze. Czyli jednak inżynier miał racje o ile się dobrze zrozumieliśmy - podmiana bez nowego projektu płyty , tylko na wpis kirownika w ksiązke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 12.07.2018 05:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 A jesteś świadomy, że to mocno naciągane, że to nie jest zmianą? A czy istotną, to powinien zdecydować projektant? Co zrobisz, jak kierbud na koniec powie "nie podpiszę się pod tym, że to zgodne z projektem. No, może jakiś protest licznych królów mnie przekona"? wiadomo teoretycznie wszystko jest możliwe ale myślę że przesadzasz - skoro jest to dopuszczalna praktyka i ze wszystkim dogadasz się z kier. przed sprawą to musiałbyś trafić na niezłego sk...a żeby tak zagrał. Ale jak by tak człowiek chciał do wszystkiego podchodzić to nic by się nie dało zrobić..... Tym bardziej jeśli kier. sprawdzony i polecony że OK ryzyko małe moim zdaniem. Zresztą sam by się pogrążył wtedy - pozwolił na budowę (przecież ma cały czas doglądać i chyba widział że jest płyta a nie ława?) a później mówi że nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 12.07.2018 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 ten wątek to stek bzdur , Kaizen jak zwykle pieprzy o projektancie z PnB co oczywiście jest bzudrą, kązdy projektant z odpowiednimi uprawnieniami może stwierdzić o tym czy zmiana jest istotna czy nie jest. A ma to jedynie znaczenie przed urzędem czyli czy trzeba zmieniac PnB czy nie .... Kolejną bzdurą jest to ze jak jest zmiana nieistotna to nie trzeba projektu, nie ma znaczenia czy istotna czy nie projekt podpisany przez projektanta z uprawnieniami musi być, jeżeli budujemy zgodnie z prawem . Nastepna bzdurą jest klepniecie przez KB, jeżeli KB ma odpowiednie uprawnienia projektowe to tak moze sporzdzic projekt w przeciwnym razie nie moze !!!! I przestrzegam przed bez granicznym ufaniem kierbudom , wiekszosc z nich nie ma pojecia o projektowaniu tak wiec dobrane przez nich zborejnie itd jest z dupy wziete...... tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 14.07.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Zmiana fundamentów jest zmianą nieistotną, ale projekt musi być z podpisem konstruktora. Dokładnie tak, jak napisał jacentyy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulvhedinn 15.07.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Hej.Projekt ma pożywienie na budowę z ławami. Dodatkowo zrobiliśmy projekt płyty (pieczątka, uprawniony konstruktor i pel na dokumentacja do płyty)KB z podpisze podmiane, a pozwolenie na budowę pozostaje bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulvhedinn 15.07.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2018 Czyli jednak inżynier miał racje o ile się dobrze zrozumieliśmy - podmiana bez nowego projektu płyty , tylko na wpis kirownika w ksiązke? Hej. PnB dostał projekt z ławami. A my dodatkowo zrobiliśmy projekt płyty (pieczątka, uprawniony konstruktor i pelna dokumentacja do płyty) KB podpisze podmiane law na płytę jako zmianę nieistotna , tzn ze pozwolenie na budowę pozostaje bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 16.07.2018 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 ^^Nie pisz bzdur, projektant z odpowiednimi uprawinieniami decyduje o tym czy zmiana jest istotna czy nie, kierownik jedynie pisze w ksiazce o wykonaniu zgodnie z "nowym" projektem fundamentów czyli w tym przypadku z projektem płyty fundamentowej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.07.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 Chyba że KB jest jednocześnie projektantem adaptującym, tak jak w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 16.07.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2018 ^^ wtedy kierownik jest zarazem kierownikiem z uprawnieniami i projektantem z uprawnieniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts