Kaizen 25.06.2021 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Wiązary wcale nie wychodzą jakoś specjalnie taniej niż monolit czy teriva. Wychodzą. Mnie materiał na więźbę kosztował 5,5K za >7m3 drewna (niecertyfikowana - C24 nie znalazłem w okolicy, z transportem jakbym się uparł na taką pewnie z dychę by wyszła), stal ponad 4K (a płaciłem po 2280zł/t - teraz często przekracza 4K), beton na strop prawie 5K, wynajęcie szalunków 5,5K. Już 20K - a w dzisiejszych cenach i z C24 pewnie sporo ponad 30K. Roboty przy zbrojeniu, betonowaniu i stawianiu więźby po kokardę. Niestety, podział robocizny miałem dosyć umowny - 20K. Tynki faktycznie tańsze niż sufity podwieszane. Ale różnica to z 5k zł - za to "przy okazji" ułatwia rozprowadzenie instalacji i zrobienie oświetlenia. I dalej wiązary wychodzą z 10K zł taniej. Fakt, monolit ma sporo zalet użytkowych - ale różnica w cenie jest znacząca (przez ceny stali i robocizny teraz znacznie większa, niż kilka lat temu). Wiązary wyszłyby kilkanaście tysięcy taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.06.2021 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 W życiu nie zawsze kupujemy najtańsze rzeczy, począwszy od jedzenia przez ubrania, elektronikę, samochody elementy domu.Dla mnie monolit (czy inna forma betonowa) jest warta wydania więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 W życiu nie zawsze kupujemy najtańsze rzeczy, począwszy od jedzenia przez ubrania, elektronikę, samochody elementy domu. Co nie znaczy, że jemy ciągle kawior popijając kopi luwak. Schabowy ze złotnickiej + ziemniaki + surówka z kiszonej kapusty + sok z jabłek są wielokrotnie tańsze, tez smaczne i pożywne. Pytanie, czy wolisz dopłacać krocie do kawioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.06.2021 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Co nie znaczy, że jemy ciągle kawior popijając kopi luwak. Schabowy ze złotnickiej + ziemniaki + surówka z kiszonej kapusty + sok z jabłek są wielokrotnie tańsze, tez smaczne i pożywne. Pytanie, czy wolisz dopłacać krocie do kawioru. Przestrzelone porównanie. Wolę dopłacić do schabowego niż jeść ciągle ziemniaki gniecione z cebulą (ale też smaczne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 27.06.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Wiązary wyszłyby kilkanaście tysięcy taniej. U mnie wyglądało to tak: Wiązary kosztowały 22600. Sufity podwieszane robiłem sam, materiał kosztował mnie prawie 7000. Za robotę wołali od 60-100 zł/2, załóżmy, że wziąłbym kogoś za 80zł, przy 120m2 daje 9600. Łącznie 39200. Gdybym robił monolit: podobnie jak u Ciebie: drewno niecertyfikowane zakładam 5-6k, stal jakieś 4, beton 5, ze 3 tyś na dechy i stemple. Ekipa za strop i więźbę powiedziała 14k. Do tego 2-3 tyś zakładam kasa na dodatkowe ściany nośne. Tynkowanie 120m2 x 40zł= 4800. Wychodzi 39800 Czyli jak widać bardzo podobnie. Niestety od początku planowałem wiązary i trochę za późno zorientowałem się w prawdziwych kosztach. Jakbym budował jeszcze raz, brałbym monolit, albo terivę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 27.06.2021 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Nie każdy ma wymiary budynku, które pozwalają na betonowy strop bez ścian nośnych w środku. To też warto brać w wyliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Nie każdy ma wymiary budynku, które pozwalają na betonowy strop bez ścian nośnych w środku. To też warto brać w wyliczeniach. Good point! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 27.06.2021 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 brałbym monolit, albo terivę. Monolit wydaje się lepszy. Mam terivę. Nie każdy ma wymiary budynku, które pozwalają na betonowy strop bez ścian nośnych w środku. To też warto brać w wyliczeniach. Ja to widzę zupełnie inaczej. Rodzaj stropu był dla mnie elementem tego samego kalibru decyzyjnego co - "parterówka czy z poddaszem,", "czy potrzebuję 3-4-5 pokoi", itd. To były decyzje początkowe. Projekt zakupiony i zaadoptowany miałem z konkretnym stropem i nie liczyłem innego cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.06.2021 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 stal jakieś 4, beton 5, ze 3 tyś na dechy i stemple. Nie było szans na takie ceny jak się budowałem. A co dopiero teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts