Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu - nigdy wiecej

Recommended Posts

A co Elfir nie możesz się doczekać ??

.

Już dawno się wybudowałam, skorzystałam z załamania po 2008.

grend - co wchodzę na wp.pl czy onet.pl to jest jakiś artykuł o zbliżającym się kryzysie.

Edytowane przez Elfir

• Odpowiedzi 264
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak ktoś nie ma czasu dogladać to wystarczy wziąśc kierownika budowy ale za 7000 a nie 1500 i takiego który mieszka w poblizu i może czesto zagladać przejeżdżajac w pobliżu

Grend, to naprawdę nie jest tak, że zapłacisz i masz spokój. Oczywiście wariant tanio-dobrze jest rzadko spotykany ale drogo-do d... też uwierz mi bardzo często występuje. Kierownicy na małe budowy mają wylane bo i tak się nie zawali. Doglądanie domków traktują jako dodatek i na pewno nikt Ci na budowę nie będzie przy okazji codziennie zaglądał.

Gość grend
Grend, to naprawdę nie jest tak, że zapłacisz i masz spokój. Oczywiście wariant tanio-dobrze jest rzadko spotykany ale drogo-do d... też uwierz mi bardzo często występuje. Kierownicy na małe budowy mają wylane bo i tak się nie zawali. Doglądanie domków traktują jako dodatek i na pewno nikt Ci na budowę nie będzie przy okazji codziennie zaglądał.

Znajoma miała takiego drogiego kierownika który jadąc do swojego domu często zagladał na budowę i jak były jakies niedociągnięcia to pisał na maile. Wtedy inwestorka pojawiała się na budowie i ..... :). Tak że wszystko mozna.

... a tak naprawde budowanie obecnie przez laika, bez znajomości wśród budowlańców to naprawde można osiwieć, albo "wystarczy" mieć duzo pieniędzy...

Edytowane przez grend

Gość grend
Już dawno się wybudowałam, skorzystałam z załamania po 2008.

grend - co wchodzę na wp.pl czy onet.pl to jest jakiś artykuł o zbliżającym się kryzysie.

taaaa onet i wp.pl - im blizej wyborów tym wiekszy krach ,a życie sobie.... . Jeszcze to piszesz z Poznania.

Znajoma miała takiego drogiego kierownika który jadąc do swojego domu często zagladał na budowę i jak były jakies niedociągnięcia to pisał na maile. Wtedy inwestorka pojawiała się na budowie i ..... :). Tak że wszystko mozna.

To pozazdroscic. W każdym razie to o czym mówisz to raczej bardzo rzadko spotykane podejście nawet jak dobrze zaplacisz.

Dobry KB to ma nie dopuścić żeby się jakiś mail o niedociągnięciu pojawił. Jak coś zostało źle zrobione to znaczy że KB dał D.... Ekipa i majster powinni powiedzieć KB co i jak będą robić i czy zrozumieli projekt tak jak trzeba. Z resztą żeby budowa szła jak trzeba to KB powinien być na budowie codziennie na początku dniówki i na koniec, a to niemożliwe i kosztowałoby krocie.

KB teraz też korzystają z boomu i biorą za dużo. Domki jak napisano wyżej mają gdzieś. I tak wszystkie przewymiarowane, nic się nie ma właściwie prawa stać, a że Inwestorowi wyjdzie wilgoć po 5 latach? Kogo to obchodzi, nie do udowodnienia od czego to się zrobiło. Trzeba niestety pilnować samemu i w dodatku się użerać, wysłuchiwać fochów i jeszcze za bardzo głosu nie podnosić bo gotowi zejść z budowy :D

Walnie gwałtownie bo załamanie rynku wisi na włosku. Inwestorzy w końcu się zorientują co jest grane i że nie opłaca się teraz budować, wstrzymają się z budową na kilka lat i nikt nie kupi palety cementu za 700 zł, produkcja materiałów budowlanych jedzie pełną parą i za rok nikt tego nie kupi będzie leżeć po magazynach. Mieszkania plus i inne programy rządowe wykończyły budowlankę jednorodzinną gospodarczą. Gdybym mógł to bym wstrzymał budowę już teraz na tym etapie, ale dokończę tylko ogrzewanie i wylewki żeby mieć przed zimą zabezpieczone i wstrzymuję resztę prac. Nie zapłacę za resztę prac i materiałów takich cen ... sorry mam też inne potrzeby poza budową a głodować nie chcę.

Dobry KB to ma nie dopuścić żeby się jakiś mail o niedociągnięciu pojawił. Jak coś zostało źle zrobione to znaczy że KB dał D.... Ekipa i majster powinni powiedzieć KB co i jak będą robić i czy zrozumieli projekt tak jak trzeba. Z resztą żeby budowa szła jak trzeba to KB powinien być na budowie codziennie na początku dniówki i na koniec, a to niemożliwe i kosztowałoby krocie.

Zapłać tak, żeby nie musiał dorabiać gdzie indziej to będzie siedział nawet cały dzień.

Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Szukając ekipy do stanu surowego spotykałem, też takie które pod Wrocław dojeżdżają codziennie z Tarnowskich Gór bo "tutaj lepsze stawki". Jak dostałem od nich wycenę to zdebialem. Panowie krzyczą 30% więcej niż ekipy lokalne za samą robociznę. Dodatkowo Pan ogarnia materiały i wystawia fakturę na 8%. Problem jest taki że on to wycenił na 120tys same mury z materialem, a teraz jak patrzę w rachunki to praktycznie tyle kosztował mnie dom z oknami i dachem. Czy my naprawdę mamy 2 Polski jeśli chodzi o zarobki i ludzie przyjeżdżają na Dolny Śląsk jak do Norwegii ?

Inwestorzy w końcu się zorientują co jest grane i że nie opłaca się teraz budować, wstrzymają się z budową na kilka lat

I będą cisnąć się 2+2 u dziadków czy w wynajmowanej kawalerce?

Ciśnienie było od dawna. Ale brakowało zdolności kredytowej. Przyszło 500+ i podwyzki wynagrodzeń i zdolność kredytowa poszybowała. Od przyszłego roku pojawią sie doplaty do czynszu. Więc już nakręcony rynek wynajmu zostanie jeszcze bardziej podkręcony i zwiększy się popyt na takie budownictwo. Ale zanim te mieszkania powstaną, to wzrosna ceny najmu i najemcy którzy nie spełniają wymogów i nie dostaną dopłaty dostaną kolejny impuls do nabycia własnego domu/mieszkania. I tak koniunktura długo tłumiona zostanie jeszcze bardziej rozbujana przez nałożenie się tych czynników. Pewnie sie w końcu przegrzeje, ale jak nie trafi się jakiś porządny kryzys to nie będzie prędko.

Nie dalej jak przedwczoraj za koparkę płaciliśmy 110 zł/h.

Mamy wycenę wykopu pod ogrodzenie - około 270 mb za 1500 zł.

Co do pozostałej części posta autora wątku, niestety muszę się zgodzić :( Jak nie dopilnujesz i się nie znasz, większość będzie zrobiona tak aby innym było łatwo, szybko i nie koniecznie zgodnie ze sztuką.

Kierbud na Twoje obiekcje machnie ręką i nie ma znaczenia ile mu płacisz.

To inwestor dziś jest króliczkiem, budowlanka goni go ile wlezie.

Trzeba mieć twardą dupę i serce z kamienia żeby się budować. No ale skoro powiedziało się A to trzeba dojść do Z...

Takie czasy :(