Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie - program priorytetowy "Czyste Powietrze"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spoko, to jest dopiero wniosek. Potem przyjdzie papier ze obatel został zakwalifikowany na listę/ na liste rezerwową. Potem różnie, wywalasz gotowinę lub bierzesz kredyt w określonym banku. Na zwrot gotowiny poczekasz - proszę czekać na pismo, ( kwalifikacja na ten rok/ niestety nie ma pieniędzy z ....... , może w przyszłym roku :p), jesli na kredyt to kiedyś, gdzieś, może mniej zapłacisz. Zgoda że w perspektywie 15 czy 20 lat zapłacisz mniej za ogrzewanie. Lecz najważniejsze to nie topić ostatniej kasy i jeśli kiedyś coś zwrócą to dobrze a jak nie to .... w oko. Kolejna ściema a węgiel gówniany jak sprzedawali tak dalej sprzedają, również ze wschodu. Przekupieni górnicy podłączeni do kroplówki z energetyki siedzą cicho i gra gitara, budowa nowych elektrowni jest w ciemnym lesie, za drożejący prąd zapłacimy my wszyscy. Minął najbliższe wybory, pewnie około świąt się dowiemy jakie ceny nas czekają.

Wracając do meritum: bezsensowne kryteria dochodowe kładą powszechność programu. Wybrano socjal zamiast powszechnej dostępności i odliczenia od podatku. Emeryci kryteria spełnią ale czy wejdą do programu? Dla nich lekarstwa są priorytetem.

Witajcie, można zerknąć na tabelkę ona wiele wyjaśnia:

http://termomodernizacja.pl/wp-content/uploads/2018/09/tabelka-wfosig.jpg

Wczoraj na spotkaniu rozmawiałem na temat wniosków, większość złożona z wieloma błędami, jakby wypełniona bez dokładnego zapoznania się z programem, wątpliwe sytuacje są zgłaszane twórcom programu, mają go na bieżąco aktualizować.

Edytowane przez miron2

Nie dopytałem dokładnie, ale z tego co zrozumiałem inwestycję można rozliczyć w 4 etapach, do wniosku dołączamy np. minimum 3 oferty a transza może być wypłacona na konto dostawcy/wykonawcy bądź na swoje. Mając przyznaną dotację myślę że nie będzie problemu z podpisaniem stosownej umowy ze sprzedawcą, wykonawcą. Jeżeli korzystasz z dotacji to aby nie wydawać swoich pieniędzy w zależności od wartości dotacji na resztę możesz uzyskać nisko oprocentowaną pożyczkę, na wczoraj to było 2.4% (zaletą pożyczki z programu jest ponoć brak prowizji, marży i innych opłat i dokumentów - tak zostaliśmy poinformowani)

Audyt energetyczny też nie jest wymagany, może on być wykonany w formie uproszczonej np. na podstawie twojego ozc lub użytych zakupionych materiałów, weryfikowany będzie przez odpowiedniego pracownika woś.

Edytowane przez miron2

Wczoraj na spotkaniu rozmawiałem na temat wniosków, większość złożona z wieloma błędami, jakby wypełniona bez dokładnego zapoznania się z programem, wątpliwe sytuacje są zgłaszane twórcom programu, mają go na bieżąco aktualizować.
Do kiedy można składać wnioski w przypadku nowo budowanych domów?

Wniosek w PDF na brudno wypełniłem. Będąc na działalności gospodarczej wychodzi mi 90% dotacji więc kusząco. Ale ilość dodatkowych papierków do wypełnienia masakryczna - pełno zaświadczeń itp że aż zniechęca z drugiej strony bo człowiek nie wie czy podoła :sick: Chyba najlepiej będzie jak zajrzę osobiście do najbliższego WOŚWiGW i podpytam w 4 oczy :/

Tak apropo dzień dobry. Postów zero ale czytam forum od ponad 2 lat.

Zastanawiam się co aż podpiąć pod dotacje - do wymiany część starych okien, drzwi zewnętrzne, piec na węgiel i ocieplenie domu. Od wyboru do koloru. Jakbym kocioł wywalił to zamiast legarów na parterze zrobił bym podłogówkę a stare covectory z lat 90-tych bym wyrzucił. Sorry za oftopic. Muszę w tygodniu do Pana Asolta w końcu zadzwonić po analizę OZC i może też coś poradzi :oops:

Mam takie pytanie: czy da się przechytrzyć niesprawiedliwy system :-) ?

Definicje: budynku istniejącego i nowowybudowanego (wg Funduszu Ochrony..)

Przez jednorodzinny budynek mieszkalny, zgodnie z Ustawą z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane (t.j.

Dz.U. z 2018 r. poz.1202, z późn. zm.), należy rozumieć budynek wolnostojący albo budynek w zabudowie

bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący

konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali

mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej

nieprzekraczającej 30% powierzchni całkowitej budynku.

Przez budynek istniejący należy rozumieć budynek oddany do użytkowania.

Przez budynek nowo budowany należy rozumieć budynek, dla którego została uzyskan zgoda

na rozpoczęcie budowy zgodnie z obowiązującymi przepisami Ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. –

Prawo budowlane (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz.1202, z późn. zm.) i który nie został jeszcze przekazany

lub zgłoszony do użytkowania.

Definicja budynku mieszkalnego nie mówi kiedy miał być oddany do użytkowania. Mówi tylko, że ma mieć pozwolenie na użytkowanie. Czy jeżeli oddam do użytkowania w 2019 roku, i dopiero wtedy wystąpię z wnioskiem, to czy mój dom będzie traktowany jako budynek mieszkalny, czy jako nowobudowany?? Nie ukrywam, że chciałbym kupić reku z dofinansowaniem

Pozdr. Adam

Witam czy jak zakupię teraz piec i go zamontuje a w przyszłym roku będę składać wniosek docieplenie to mogę podpiąć też ten piec?

Wg mnie tak.

Całość inwestycji możesz robić w ciągu 2 lat, można robić i rozliczać etapowo (ocieplenie i piec muszą spełniać określone wymagania). I nie ma powtórki. Nie możesz wnioskować drugi raz za kilka lat.