Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dofinansowanie - program priorytetowy "Czyste Powietrze"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dla reszty coś zmienili, w sensie coś pogorszyli?

W związku z problemami z nowymi przyłączeniami gazowymi (brak funduszy PSG), wydłużono termin 6 miesięcy w programie, jeśli ktoś nie zdąży z tego powodu. Uwzględniono też możliwości finansowania w CzP, gdy dofinansowanie łączy się z gminnymi programami parasolowymi, w których wnioskodawca nie staje się właścicielem kotła do zakończenia okresu trwałości

Osoby z dochodami do 900 zł/osobę to nie mają z czego żyć... i raczej nie będą myślały o programie "Czyste Powietrze".

Dlatego będzie im przysługiwało tak duże dofinansowanie. 25.01 wszedł w życie pierwszy etap tej nowej części programu. Mają być kolejne zmiany, między innymi prefinansowanie w tej grupie dochodowej i pożyczki gminne

• 5 months później...

Dlatego będzie im przysługiwało tak duże dofinansowanie. 25.01 wszedł w życie pierwszy etap tej nowej części programu. Mają być kolejne zmiany, między innymi prefinansowanie w tej grupie dochodowej i pożyczki gminne

No i wreszcie to prefinansowanie ma zostać wprowadzone - od 15.07.2022

• 10 months później...

Cześć.

Mam pytanko. Trochę straciłem rachubę czasu od czasu zakupu pieca zgazowującego.

Wniosek został złożony w lutym tego roku i został pozytywnie rozpatrzony pod koniec marca. Piec kupiłem 24 października 2022 czyli już ponad 6 miesięcy minęło, ale demontaż i montaż pieca plus bufora mam z stycznia fakturę. W takim przypadku już nie mogę złożyć fakturę na dofinansowanie kupionego pieca w październiku tylko na jego montaż i bufor?

EDIT:

Już nie aktualne, zapytałem na czacie na ich stronie, szybko odpisali że kupno pieca liczy się od daty złożenia wniosku, czyli aktualną mam fakturę :)

Edytowane przez mario007
odpowiedź

• 6 months później...

Większość ludzi kojarzy program dotacji Czyste Powietrze, jako dotację w której najpierw trzeba zainwestować swoją gotówkę lub wziąć kredyt, a dopiero później stoczyć bój z dokumentami i oczekiwać zwrotu na konto…

W chwili obecnej jesteśmy Państwu zaproponować tę samą dotację w zmienionej formie! Bez początkowej inwestycji swoich środków, a w formie prefinansowania możecie Państwo zmodernizować swój dom.

Czy jest ktoś kto ocieplił dom i wymienił źródło ciepła nie dołożył ani grosza ?

W chwili obecnej jesteśmy Państwu zaproponować tę samą dotację w zmienionej formie! Bez początkowej inwestycji swoich środków, a w formie prefinansowania możecie Państwo zmodernizować swój dom.

My, to znaczy kto?

Czy jest ktoś kto ocieplił dom i wymienił źródło ciepła nie dołożył ani grosza ?

Z czystego powietrza się tak nie da, bo w żadnym wypadku ten program nie pokrywa 100% kosztów.

• 11 months później...
20 minut temu, 4BOKI napisał:

Z tego co widzę, to w tym roku dotacji już nie będzie: Jak uzyskać dofinansowanie do rekuperacji z programu “Czyste powietrze 2024?” 

Z tego co widzę to reklamujesz swój sklep aerovent a nie pokazujesz tego co masz napisane na swojej stronie.

Stanowisko NFOŚiGW na temat programu „Czyste Powietrze”

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej informuje, że wszystkie wnioski złożone w programie „Czyste Powietrze” zostaną rozpatrzone. Finalizujemy prace nad gruntowną reformą programu „Czyste Powietrze”, mającą na celu zatrzymanie nadużyć oraz zwiększenie efektywności.

Naszym najważniejszym celem jest poprawa jakości powietrza, ale też musimy ochronić przed nieuczciwymi wykonawcami i pośrednikami Polki i Polaków, by nie narazić ich na konieczność zwrotu dotacji. Jednocześnie jesteśmy zobowiązani efektywnie wydawać publiczne pieniądze.

Program „Czyste Powietrze” przejęliśmy po poprzednikach z niską efektywnością i dużą liczbą nadużyć. Dlatego w tym roku skupiliśmy się na jego naprawie, aby faktycznie doprowadzał do niższych rachunków dla gospodarstw domowych. Ma on służyć przede wszystkim społeczeństwu, a nie narażać ludzi na „rachunki grozy”.

Przeprowadziliśmy szerokie konsultacje koniecznych zmian w programie i ogłosimy wnioski z tych rozmów jeszcze w tym roku. Program „Czyste Powietrze” będzie kontynuowany na nowych, zdrowych zasadach.

https://czystepowietrze.gov.pl/wazne-komunikaty/stanowisko-nfosigw-na-temat-programu-czyste-powietrze