Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Program Czyste Powietrze - Co warto wiedzieć ?

Recommended Posts

To teraz ja muszę zapytać

Czy faktury muszą mieć dopiski wydrukowane "dofinansowano ze środków umowy pożyczki/dotacji nr…….… z dnia..……. w ramach programu Czyste Powietrze" w opisie faktury, czy wystarczy jak dopiszę to na fakturze ręcznie?

Co dawaliście jako "Kopie dokumentów potwierdzających zgodność zainstalowanego źródła ciepła" - dla pieca kondensacyjnego?

• Odpowiedzi 321
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy faktury muszą mieć dopiski wydrukowane "dofinansowano ze środków umowy pożyczki/dotacji nr…….… z dnia..……. w ramach programu Czyste Powietrze" w opisie faktury, czy wystarczy jak dopiszę to na fakturze ręcznie?

Co dawaliście jako "Kopie dokumentów potwierdzających zgodność zainstalowanego źródła ciepła" - dla pieca kondensacyjnego?

U mnie wystarczyło ręcznie wpisać ta notkę, tak mial Toruń.

W Lubelskim oddziale w ogóle tego nie wymagali - Mój opiekun powiedział, że gdy chcę to mogę wpisać, ale jak nie wpisałem to też przejdzie bo te nie podpisane faktury z tą adnotacją nie wracały do nich. Pewnie co fundusz to inne podejście, ale w regulaminie jest napisane, że faktury muszą mieć tą adnotację

Witam, chciałem zapytać o rozliczenie tam tez jest coś takiego jak pokazanie właśnie ze przegrody spełniają normy ale jest tam napisane dotyczy nowobudowanych, czyli jeśli mój dom był odebrany i zamieszkany 2 lata temu to już nie muszę jakiś takich śmiesznych rzeczy wykazywać ? Ogólnie złożyłem na PC podpisałem umowę, jestem w trakcie realizacji, a jeśli chodzi o kwestie jeszcze taka ze by zrobić odwiert np 100m to musisz zrobić projekt oddać go do starostwa a następnie odczekać tam około 21 dni na decyzje która przychodzi pocztą, czy w razie kontroli oni wymagają tych dokumentów? Czy orientuje się ktoś czy można np zrobić zamiast 1 odwiertu 100m to 5 po 20m? Jak mi wiadomo 20m nie trzeba zgłaszać

To ja mam inną ciekawostkę. Chciałem rozliczyć koszty przyłącza elektrycznego i dostałem takie zapytanie:

Do faktury XXXXX należy przedstawić specyfikację lub inny dokument, który określał będzie jaki koszt poniósł Pan na samo przyłączenie do pompy ciepła;

Jak ja mam to niby policzyć? :)

• 2 weeks później...

W ekstremalnym przypadku, w którym w gospodarstwie domowym od 6 osób wzwyż pracowałby jedynie właściciel domu, a dochód na osobę nie przekraczałby 1400 zł, można by zarabiać więcej niż to 100 000 zł. Co więcej - wtedy przysługiwałoby podwyższone dofinansowanie. No ale to ekstremalny przypadek.

Oczywiście w dofinansowaniach górują pompy ciepła 8)

• 3 weeks później...
Dla ciekawskich, wejście w życie nowej wersji programu Czyste Powietrze zostaje przesunięte. Nowa odsłona miała zostać uruchomiona na przełomie marca i kwietnia, ale z powodu koronawirusa termin zostanie przesunięty i będzie znany dopiero po Wielkanocy.

Witam Wszystkich!

Mam następującą sytuację:

jestem właścicielem działki i domu na niej, jednak, mieszkańcem jest (dożywotnio) mój wujek. Jego dochody są dosć skromne, rocznie w granicach 40 tys. zł. Czy on jako mieszkaniec, objęty umową dożywocia, może wystąpić do programu CP jako beneficjent?

• 5 months później...
  • 4 weeks później...

Witam serdecznie i znowu proszę o poradę bo wszystkie dotychczasowe bardzo się przydały. Bardzo dziękuję z góry.

Chodzi o węzeł cieplny a dokładnie co wpisać w "Protokole Odbioru Wykonawcy"

Wszystkie materiały łacznie z termomanometrami, wymiennikiem i innymi rurami i śrubunkami zakupiliśmy sami i mam stos faktur VAT imiennych jedynie wykonanie zrobił fachowiec płatnik vatowiec. Nie wiem czy to przypadkiem fachowo nie nazywa się z materiałów powierzonych.

Jak to wykazać na tym protokole czy wpisać wszystkie po kolei faktury (numery i kwoty) i łacznie z faktura za usługę czy jakoś inaczej.?

I jeszcze pytanie co ma wpisać mój fachowiec na umowie wykonania węzła: usługę i że z powierzonych materiałów?

Każda rada bardzo cenna.

Dziękuję.

Dziś został uruchomiony podwyższony poziom dofinansowania w programie Czyste Powietrze. Dzięki temu, osoby których dochód miesięczny nie przekracza 1400 zł/ os będą mogły uzyskać nawet 37 tys. dofinansowania wymieniając kocioł węglowy na pompę ciepła z fotowoltaiką

czekałem na to uruchomienie 5 miesięcy - wreszcie.

A jeśli chodzi o zasoby finansowe. Wyciągając wnioski z innych artykułów, przynajmniej część tych pieniędzy dała nam UE, na likwidację smogu.

A jeśli nie dała, to to co daje nasz rząd jest równoważeniem ryzyka. Jak nie zejdziemy poniżej jakichś progów zanieczyszczenia, to UE narzuci kary lub obetnie inne subwencje finansowe.

Też słyszałem o tym, że częściowo pieniądze będą z Unii. Planując program założono 103 miliardy na 10 lat. Minęły dwa lata, a wydali trochę ponad 3 miliardy ;)

No właśnie i tego nie mogę zrozumieć. Taki pies ogrodnika.

Ze 103 zostało 100 a co nowo budującym nie dołożą to nie dołożą. Ustawodawca wyszedł z założenia, że jak ktoś bierze 600 tysięcy kredytu na 30 lat to te dodatkowe 50-60 tys. na pompę ciepła i FV nie zrobi inwestorowi różnicy. Nowo budującego ma być stać! A jak go nie stać to niech się nie buduje.

I jeszcze śrubkę z normami co trzy lata dokręcić, a co - niech po 30cm styropianu przyklejają. Ma być ekonomicznie i ekologicznie. Chociaż w tych paru nowych domach.

Na wsi co drugi dom nieotynkowany, nieocieplony (U ściany to chyba 1,0 jak w namiocie ) opalany piecem na drewno nazbierane w lesie - hulaj dusza swawola, a młodzi nowo budujący się ludzie zarzynają się potem ze spłatą kredytu ale złotówki nie dostaną.

Ech... szkoda słów.

No właśnie i tego nie mogę zrozumieć. Taki pies ogrodnika.

Ze 103 zostało 100 a co nowo budującym nie dołożą to nie dołożą. Ustawodawca wyszedł z założenia, że jak ktoś bierze 600 tysięcy kredytu na 30 lat to te dodatkowe 50-60 tys. na pompę ciepła i FV nie zrobi inwestorowi różnicy. Nowo budującego ma być stać! A jak go nie stać to niech się nie buduje.

I jeszcze śrubkę z normami co trzy lata dokręcić, a co - niech po 30cm styropianu przyklejają. Ma być ekonomicznie i ekologicznie. Chociaż w tych paru nowych domach.

Na wsi co drugi dom nieotynkowany, nieocieplony (U ściany to chyba 1,0 jak w namiocie ) opalany piecem na drewno nazbierane w lesie - hulaj dusza swawola, a młodzi nowo budujący się ludzie zarzynają się potem ze spłatą kredytu ale złotówki nie dostaną.

Ech... szkoda słów.

Nie denerwój się odrazu ale nie rozumiesz sensu tego programu.

Nie jest to program pomocy biednym czy bogatym,żeby mieli cieplej w domach czy mieli wygodniej bo nie beda wegla nosic.

Celem jest zmniejszenie emisji co2 to teraz zastanów sie po co maja Ci doplacac jak TY i tak zgodnie z norma wybudujesz dom o malej emisji a jak nie doplaca temu co ma stodołe i kopciucha to inaczej on nie wymieni i bedzie emitowal 30 krotnie wiecej zanieczyszczen od Ciebie.

A te 103miliardy to też nie wierz ze tyle jest jak by ta kasa byla i 100% z uni a oni nic by nie musieli doplacac i nie bylo by zadnych ograniczen w jakim stopniu i na co moga dotowac to by nie ograniczali tak jak teraz i dawali po 100% a nie jakies 30 itp