Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

A cóż to za umowa? Płacisz im za to jakiś stały, miesięczny abonament?

Miesięcznie koło trzech dych za 'usługę' plus energię czynną, gdybym przekroczył zeszłoroczną produkcję w okresie 12 miechów. Plus dystrybucyjna, zależnie od użycia. Ale faktury półrocznie dostaję.

Więc priorytet to autokonsumpcja, czyli zrobić wszystko, by trochę skapywało zimą, na drugim miejscu produkcja maxymalna latem.

Edytowane przez Rupicapra

Pisałem z supportem, najpierw twierdzili by poczekać na lato, a gdy już słońce wyżej górować nad dachem nie mogło, to stwierdzili, że tak ma być... :bye

Jeśli to się odnosiło do zaniżonych napięć to ewidentnie wciskają kit. Inaczej mówiąc, muszą mieć pełną świadomość tego co robią, zważywszy na to co poniżej:

Więc cóż... mam z nimi umowę na sprzedaż energii z bilansowaniem 1 do 1 - w teorii do 10kW,

W ich interesie jest więc zaniżanie twojej produkcji. I mnie to wygląda, że tak własnie robią. No bo w końcu MUSZĄ na czymś zarabiać.

Więc priorytet to autokonsumpcja, czyli zrobić wszystko, by trochę skapywało zimą, na drugim miejscu produkcja maxymalna latem.

No to biorąc pod uwagę zachowanie dostawcy - masz rację - jak najbardziej iść w autokonsumpcję. Uważaj też, bo z tego wszystkiego wynika, że oni wiedzą, że więcej niż te 6.5kWp nie masz, więc łatwo zorientują się, że będziesz "pchać" więcej w ich sieć, czyli, że padnie im kalkulacja zysków. Przeczytaj DOKŁADNIE umowę, a zwłaszcza te przysłowiowe akapity drobnym druczkiem pisane, żeby cię czymś nieprzyjemnym w przyszłości nie zaskoczyli.

Tak z ciekawości, jeśli możesz to powiedzieć - kto zapłacił za tę instalacje, która potencjalnie ma 9.6kWp, a w realu jakieś 6.5kWp?

Tak z ciekawości, jeśli możesz to powiedzieć - kto zapłacił za tę instalacje, która potencjalnie ma 9.6kWp, a w realu jakieś 6.5kWp?

Dziwne pytanie...

w 2022 40k mnie wyniosła, więc nie różniła się jakoś wielce od cen rynkowych, za to znacząco na tle innych sprzedawców energii. Orangutan wycenił się wtedy na 48k, kolumb na 54k sic!

A mogli nakleić na nie jakieś lewe naklejki?

Można to sprawdzić mierząc ich wymiary.

455Wp są znacznie większe od 370Wp

JAM72S20-455/MR - 2112x1052x35 mm

JAM60S20 370/MR - 1769x1052x30 mm

P.S.

Wcześniej pisałeś że one są o mocy 470Wp.

Edytowane przez stos

Pisałem z supportem, najpierw twierdzili by poczekać na lato, a gdy już słońce wyżej górować nad dachem nie mogło, to stwierdzili, że tak ma być... :bye:

Więc cóż... mam z nimi umowę na sprzedaż energii z bilansowaniem 1 do 1 - w teorii do 10kW, ale jestem równie słowny co oni, dlatego docelowo zawiśnie 14kW w minimalnym wariancie, 17kW w optymalnym :cool:

Na Twoim miejscu wystąpiłbym z żądaniem naprawy instalacji na podstawie rękojmi (zapomnij o występowaniu na podstawie gwarancji).

W swoim wniosku wypunktuj czego od nich oczekujesz.

Wyślij listem poleconym.

Jak nie dostaniesz odpowiedzi do rąk w ciągu 2 tygodni, będzie to oznaczało że zgodzili się z Twoimi żądaniami.

Nie czekaj do lata bo jak miną 2 lata stracisz rękojmię.

Wyrzuciłem wczorajszą dyskusję. Można się spierać, ale róbcie to w sposób kulturalny. Jeden z autorów najbardziej obraźliwego wpisu powinien dostać bana.

Proponuję poczytać jego inne posty, brzmią plus minus tak :

1. Ludzie, przecież rabunki to wiedza z podstawówki. Dodawanie, odejmowanie i mnożenie. Jeszcze macie prawa wyborcze?

2 .Rok temu też październik znacznie mniej, a wy doszukujecie się spisku. Pewnie głosowaliście na PO...

3. Nie pij tyle metanolu.

4. Większość właścicieli PV to jakaś banda debili. Zamiast spokojnie leżeć i dłubać w nosie to całymi dniami siedzą z kalkulatorem i liczą kiedy im się to zwróci...

5. I co z tego? Zmień pracę, a nie tylko narzekasz

Zimowe wyniki są mizerne - nikt nie chce ich publikować - bo błędy, niedoszacowania. W zimę Hówno panele robią bardziej wyglądają niż robią z 10kWp zrobicie 800kWh to możecie szmpana otwierać.

Może by i coś tam naskrobały ale jak by były prawie pionowo tylko komu się chce lub ma takie możliwości a traker za dużo kosztuje więc też bez sensu .

• 2 weeks później...