magdaseb 09.01.2024 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 A cóż to za umowa? Płacisz im za to jakiś stały, miesięczny abonament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 09.01.2024 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 (edytowane) A cóż to za umowa? Płacisz im za to jakiś stały, miesięczny abonament? Miesięcznie koło trzech dych za 'usługę' plus energię czynną, gdybym przekroczył zeszłoroczną produkcję w okresie 12 miechów. Plus dystrybucyjna, zależnie od użycia. Ale faktury półrocznie dostaję. Więc priorytet to autokonsumpcja, czyli zrobić wszystko, by trochę skapywało zimą, na drugim miejscu produkcja maxymalna latem. Edytowane 9 Stycznia 2024 przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 09.01.2024 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Pisałem z supportem, najpierw twierdzili by poczekać na lato, a gdy już słońce wyżej górować nad dachem nie mogło, to stwierdzili, że tak ma być... :bye Jeśli to się odnosiło do zaniżonych napięć to ewidentnie wciskają kit. Inaczej mówiąc, muszą mieć pełną świadomość tego co robią, zważywszy na to co poniżej: Więc cóż... mam z nimi umowę na sprzedaż energii z bilansowaniem 1 do 1 - w teorii do 10kW, W ich interesie jest więc zaniżanie twojej produkcji. I mnie to wygląda, że tak własnie robią. No bo w końcu MUSZĄ na czymś zarabiać. Więc priorytet to autokonsumpcja, czyli zrobić wszystko, by trochę skapywało zimą, na drugim miejscu produkcja maxymalna latem. No to biorąc pod uwagę zachowanie dostawcy - masz rację - jak najbardziej iść w autokonsumpcję. Uważaj też, bo z tego wszystkiego wynika, że oni wiedzą, że więcej niż te 6.5kWp nie masz, więc łatwo zorientują się, że będziesz "pchać" więcej w ich sieć, czyli, że padnie im kalkulacja zysków. Przeczytaj DOKŁADNIE umowę, a zwłaszcza te przysłowiowe akapity drobnym druczkiem pisane, żeby cię czymś nieprzyjemnym w przyszłości nie zaskoczyli. Tak z ciekawości, jeśli możesz to powiedzieć - kto zapłacił za tę instalacje, która potencjalnie ma 9.6kWp, a w realu jakieś 6.5kWp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 09.01.2024 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Tak z ciekawości, jeśli możesz to powiedzieć - kto zapłacił za tę instalacje, która potencjalnie ma 9.6kWp, a w realu jakieś 6.5kWp? Dziwne pytanie... w 2022 40k mnie wyniosła, więc nie różniła się jakoś wielce od cen rynkowych, za to znacząco na tle innych sprzedawców energii. Orangutan wycenił się wtedy na 48k, kolumb na 54k sic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 09.01.2024 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 O, dzięki za analizę Panele sprawdzałem przy kurierze, (jeden nawet się potrzaskany trafił), wszystkie to 455 Wp JAM72S20-455/MR A mogli nakleić na nie jakieś lewe naklejki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.01.2024 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 (edytowane) A mogli nakleić na nie jakieś lewe naklejki? Można to sprawdzić mierząc ich wymiary. 455Wp są znacznie większe od 370Wp JAM72S20-455/MR - 2112x1052x35 mm JAM60S20 370/MR - 1769x1052x30 mm P.S. Wcześniej pisałeś że one są o mocy 470Wp. Edytowane 9 Stycznia 2024 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 10.01.2024 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2024 P.S. Wcześniej pisałeś że one są o mocy 470Wp. Njeee... zaokrąglałem do 460W Jeśli mnie skleroza nie myli jeden string ma 8, drugi 13 paneli po 460w Wymiarowo mają ponad 2m na wysokość, więc chyba aż tak by nie kombinowali z naklejkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 10.01.2024 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2024 Dziwne pytanie... No, może i dziwne, ale dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 10.01.2024 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2024 Pisałem z supportem, najpierw twierdzili by poczekać na lato, a gdy już słońce wyżej górować nad dachem nie mogło, to stwierdzili, że tak ma być... Więc cóż... mam z nimi umowę na sprzedaż energii z bilansowaniem 1 do 1 - w teorii do 10kW, ale jestem równie słowny co oni, dlatego docelowo zawiśnie 14kW w minimalnym wariancie, 17kW w optymalnym Na Twoim miejscu wystąpiłbym z żądaniem naprawy instalacji na podstawie rękojmi (zapomnij o występowaniu na podstawie gwarancji). W swoim wniosku wypunktuj czego od nich oczekujesz. Wyślij listem poleconym. Jak nie dostaniesz odpowiedzi do rąk w ciągu 2 tygodni, będzie to oznaczało że zgodzili się z Twoimi żądaniami. Nie czekaj do lata bo jak miną 2 lata stracisz rękojmię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 11.01.2024 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2024 (edytowane) RCEm 0.3046zl/kWh za grudzien 2023 Edytowane 17 Stycznia 2024 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.01.2024 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 Wyrzuciłem wczorajszą dyskusję. Można się spierać, ale róbcie to w sposób kulturalny. Jeden z autorów najbardziej obraźliwego wpisu powinien dostać bana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 18.01.2024 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 Co stoi na przeszkodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 18.01.2024 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 Wyrzuciłem wczorajszą dyskusję. Można się spierać, ale róbcie to w sposób kulturalny. Jeden z autorów najbardziej obraźliwego wpisu powinien dostać bana. Proponuję poczytać jego inne posty, brzmią plus minus tak : 1. Ludzie, przecież rabunki to wiedza z podstawówki. Dodawanie, odejmowanie i mnożenie. Jeszcze macie prawa wyborcze? 2 .Rok temu też październik znacznie mniej, a wy doszukujecie się spisku. Pewnie głosowaliście na PO... 3. Nie pij tyle metanolu. 4. Większość właścicieli PV to jakaś banda debili. Zamiast spokojnie leżeć i dłubać w nosie to całymi dniami siedzą z kalkulatorem i liczą kiedy im się to zwróci... 5. I co z tego? Zmień pracę, a nie tylko narzekasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.01.2024 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 Proszę je zgłaszać, nie jestem jedynym moderatorem. Może inny nie będzie tak pobłażliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.01.2024 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 RCEm 0.3046zl/kWh za grudzien 2023 Jakie znaczenie ma RCEm w miesiącu, w którym do sieci oddaje się całe nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.01.2024 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2024 Zimowe wyniki są mizerne - nikt nie chce ich publikować - bo błędy, niedoszacowania. W zimę Hówno panele robią bardziej wyglądają niż robią z 10kWp zrobicie 800kWh to możecie szmpana otwierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 19.01.2024 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2024 Jakie znaczenie ma RCEm w miesiącu, w którym do sieci oddaje się całe nic? Na dobrą sprawę niektórzy mogą oddawać z wiatraków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 19.01.2024 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2024 Zimowe wyniki są mizerne - nikt nie chce ich publikować - bo błędy, niedoszacowania. W zimę Hówno panele robią bardziej wyglądają niż robią z 10kWp zrobicie 800kWh to możecie szmpana otwierać. Może by i coś tam naskrobały ale jak by były prawie pionowo tylko komu się chce lub ma takie możliwości a traker za dużo kosztuje więc też bez sensu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 19.01.2024 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2024 ... z 10kWp zrobicie 800kWh to możecie szmpana otwierać. 800?! Ja przy uzysku 400 kWh za styczeń cieszę się jak dziecko... W tym roku, jak tak dalej pójdzie, ciężko będzie o 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 31.01.2024 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2024 No to zaczynamy porównywanie długości.. ekhm, wydajności naszych PV Za styczeń u mnie zawrotna produkcja 43kWh Instalacja na wschód, 9,5kW, dach 21° Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts