Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka z drzewami i służebnością przesyłu- jakie problemy z tego powodu? Pomóżcie.

olaaam6

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim.

Od dłuższego już czasu szukamy z mężem naszej wymarzonej działki pod budowę domu. Wymarzonej tzn, odpowiednio dużej (20-30 arów), z dużymi drzewami, w dobrej lokalizacji. W końcu znaleźliśmy- 31 arów, wielkie, stare dęby, młode brzozy, super dojazd do miasta. Ale jest parę haczyków. Na działkę nałożona jest służebność przesyłu gazociągu ( pas szerokości 1 m, wzdłuż przebiegu gazociągu)- czy to jest jakiś wielki minus? Jakie mogą być tego konsekwencje, problemy?

Czy ktoś ma doświadczenia z dużymi drzewami na działce? Polecacie, odradzacie?

W niedalekiej odległości znajduje sie hodowla gęsi, niby nigdy nie czuliśmy tam smrodku ( a jeździmy tam od kilku miesięcy o różnych porach dnia i przy różnej pogodzie), może tu też ktoś ma doświadczenie jak to wygląda w praktyce?

Służebnośc dla gazociagu - stara stalowa rura czy nowa żółta/pomarańczowa ? W razie awarii gazownicy wjadą cięzarówkami i trawnik "zaorzą". Jak nowa rura to awarii może nie będzie za waszego życia. Jeśli rura wysokiego ciśnienia to strefa kontrolowana (bez zabudowy) wynosi po 15metrów od rury -> https://przesył-energii.pl/2016/02/01/pas-sluzebnosci-dla-gazociagow-uzasadnienie-uchwaly-sadu-najwyzszego-iii-czp-8815/ Dużo czytania, lecz warto. Stare drzewa sa piękne o ile rosną dalej od budynku niż ich wysokość (lepiej 1,5) czyli upadek drzewa nie uszkodzi budynku. Dęby, buki to liści od groma, czyszczenie rynien (siatki na rynnach to bzdura, jesli zatrzymaja liscie to podczas ulewy i tak sie przelewa ) - w młodym wieku (waszym) to atrakcja, lecz na starośc upierdliwe gdy woda przelewa się przez rynnę, bo spust pionowy zatkany liśćmi a ulewa trwa i po elewacji się leje. Miałem wielkiego czerwonego buka, miałem wysokie świerki i dęby u sąsiadów, które mogły budynek przepołowic na pół (pień fi~~ 1,5metra), na moich oczach podczas wichury latały konary po kilkanaście metrów długie, tylko przypadkiem nie sięgnęły budynku. Ostatnio konar w starym trawniku wbił sie na na pół metra. Lisci corocznie wywoziłem cały kontener - nikt go za darmo nie podstawiał, nie załadował a liście sie same nie zgrabiły. Wiem, wiem ruch na swieżym powietrzu to zdrowie. Bla, bla, bla, jakbym nie miał nic innego do roboty. Kocham drzewa - ale w lesie, w parku czy na miedzy. Obok domu to owocowe lub coś niskiego. Aaa, miałem kiedyś jeszcze dwie brzozy zaraz za płotem i trzecią koło domu (=drabina dla kuny), ładne ale kruche i śmiecą niemożebnie. Topole miałem w pracy - też śmiecą. Krótko - drzewa owszem, ale zdala od budynku. Na 31 arach może to się da pogodzić. Powodzenia!

Czy ferma gęsia śmierdzi? Nie wiem, na zdrowy rozum - może a nawet powinna. Może wiatr wieje w inną stronę? Byliście tam latem w upał gdy nie ma wiatru?

Obok domu to owocowe lub coś niskiego.

Ale gdzie owocowe? Owocowe to dużo spadów (jabłka, śliwki), a to wszystko brudzi ukochany trawniczek i ciapcia się pod nogami, to trzeba codziennie wybierać albo cały czas patrzeć pod nogi.

Coś niskiego jak najbardziej, dużo krzewów... ale litości, nie tuje!

Co to znaczy trzeba wybierać? Orzechy włoskie zbieram codziennie rano i po powrocie, inaczej nie mogę wjechac do garażu od półtora miesiąca. Mam tego dziesiec wiader, będzie co chrupać. To rozumiem, a nie bezmyślne grabienie i wywożenie liści z drzew NIE MOICH, które grożą upadkiem na moja chałupe, a ich właścicel ma zagrożenie tam gdzie słońce nie dochodzi.

A propos sprzątania: psie kupy też trzeba sprzątać codziennie, aby pies nie musiał łap oblizywać.

Tak, byliśmy w upał i nic nie bylo czuć. Zazwyczaj wieją tam wiatry zachodnie, więc akurat w całkiem inna strone. Poza tym tę fermę oddziela lasek i inne zabudowania, no i znajduje się ok 200m od działki.

Większość drzew znajduje się z tyłu działki, więc będą w odpowiedniej odległości od domu, ale dwa ogromne dęby ( jeden ma ok 80cm srednicy, albo metr) rosną w przedniej części. Mimo że są piękne, mogłyby zagrażać budynkom. Muszę dowiedzieć się w takim razie w gminie o wycince takich drzew. Nie wiem czy nie będzie z tym problemu?

Drzewa na działce z domem IMO tylko owocowe, żeby można było wyciąć bez problemu, gdy będzie taka potrzeba (to chore, żebym musiał prosić i płacić urzędom za wycięcie mojego drzewa na mojej działce). Ostatecznie na tyle daleko, żeby liście i cień nie docierały do domu i części rekreacyjnej ogrodu.

Służebność - jak nie koliduje z przebiegiem mediów ani domem, oraz zrycie tego nie będzie trzgedią, to do zastanowienia, jak konkurencyjne mają inne wady.

Znam temat, choć mnie nie dotyczy. Wszyscy , nawet właściciele wypasionych chatek popiskują gdy 31 arów zmieni sie z rolnego na B. Na ich własny wniosek! Inaczej nie można. W niektórych okolicach zmieniają tylko część działki na B, lecz jesli cały teren jest w MPZP na budownictwo mieszkaniowe, to przynajmniej na zachód od Odry, taki numer nie przechodzi. Tu nie chodzi o kwote, za budowę płacisz raz i zapomnisz (chyba ze kredycik), za B płacisz regularnie. Choć sa kraje na świecie gdzie nie ma podatku od nieruchomości, zapłaciłeś przy nabywaniu i pa pa! To z pewnoscia jacyś zacofańcy :bash:

cenna uwaga. Czy w takim razie można odrolnić tylko część działki?

Jakie są interpretacje przepisów w tej okolicy to podpytaj się geodety przy okazaniu punktów granicznych, PRZED podpisaniem aktu notarialnego. Wprawdzie wtedy na protokole wskazania punktów granicznych bedzie zbywający, lecz jeśli ma czyste intencje i sumienie to was zaprosi na czynnosci wskazania/wznowienia punktów granicznych. Wtedy wiesz co kupujesz.

Drzewa na działce z domem IMO tylko owocowe, żeby można było wyciąć bez problemu, gdy będzie taka potrzeba (to chore, żebym musiał prosić i płacić urzędom za wycięcie mojego drzewa na mojej działce). Ostatecznie na tyle daleko, żeby liście i cień nie docierały do domu i części rekreacyjnej ogrodu.

Służebność - jak nie koliduje z przebiegiem mediów ani domem, oraz zrycie tego nie będzie trzgedią, to do zastanowienia, jak konkurencyjne mają inne wady.

Kaizen - pokaż przepis, że musisz za cokolwiek płacić na prywatnej działce.

Łukaszu, ale gdy całą działkę w MPZP zaznaczono jako przeznaczoną pod budownictwo mieszkaniowe, to w EGiB nie przepuszczą nawet jeśli w operacie jest wykaz zmian że pół B, a reszta rolna. Operat wraca, obliczenia i wykaz zmian do poprawy.

Może można ja podzielić. I wówczas część zostaje nieodrolniona.

Łukaszu, ale gdy całą działkę w MPZP zaznaczono jako przeznaczoną pod budownictwo mieszkaniowe, to w EGiB nie przepuszczą nawet jeśli w operacie jest wykaz zmian że pół B, a reszta rolna. Operat wraca, obliczenia i wykaz zmian do poprawy.

Mam cala dzialke w mpzp jako MiL (mieszkaniowe i letniskowe), odrolnione tylko to co pod domem i podjazdem, przeszlo.

Przecież dawno pisałem, że taka wykładnia obowiązuje na zachód od linii Odry, bodajże od 2013 roku. Wcześniej wolno było wydzielać kawałek B. Polska to 385 księstw, niektórzy twierdzą że 16 dzielnic. W każdym razie róznie to wygląda, oj bardzo różnie. Edytowane przez Bertha