fotohobby 17.11.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Jak go pytałem, czy warto bruzdować to odpowiedział, że bez sensu, bo i tak dadzą ponad centymetr na kable i nie ma szans, żeby coś przebiło. A cieniej nie można, bo popęka i/lub odpadnie. Bo poszczególne warstwy nie mogą być cieńsze. I nie robią inaczej, niż dobrze. No i super, ja tez mam ponad centymetr (konkretnie okolo 1,6cm) W przypadku braku bruzd musialbym mieć ponad 2cm. I nic nie pęka. I poszlo troche mniej materiału, z który nie mosialem placić. Majac BK to juz w ogole bym sie nie zastanawiał, czy pytał - material miękki, można w weekend taki dom oblecieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 No i super, ja tez mam ponad centymetr (konkretnie okolo 1,6cm) W przypadku braku bruzd musialbym mieć ponad 2cm. Czemu ponad dwa? YDYp 2,5mm ma jakieś 4,3mm. I nic nie pęka. I poszlo troche mniej materiału, z który nie mosialem placić. Mi nie uzależniali ceny od grubości. Miałem stawkę za m2 robocizny z materiałem. Majac BK to juz w ogole bym sie nie zastanawiał, czy pytał - material miękki, można w weekend taki dom oblecieć Z jednej strony taki mit kreowany na FM, że BK ma za małą wytrzymałość na ściskanie, a z drugiej takie hura bezmyślne promowanie bruzdowania, czyli osłabiania muru. O bruzdowaniu było nie raz - tutaj merytoryczne wyjaśnienie i uzasadnienie, że praktycznie zawsze trzeba przed bruzdowaniem wrócić do konstruktora, żeby przeliczył możliwość bruzdowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.11.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Ja też mam cenę za m2 z materiałem. Tyle, że tynkarz widział ściany i wie ile tynku trzeba nałożyć. Jak mu każę 0.5 cm więcej nałożyć, to mi materiału nie da za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.11.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 No i super, ja tez mam ponad centymetr (konkretnie okolo 1,6cm) W przypadku braku bruzd musialbym mieć ponad 2cm. I nic nie pęka. I poszlo troche mniej materiału, z który nie mosialem placić. Majac BK to juz w ogole bym sie nie zastanawiał, czy pytał - material miękki, można w weekend taki dom oblecieć Są też tacy, co jeszcze więcej zaoszczędzą robiąc bruzdy i kładąc tynk jednowarstwowy np. na listwie 6mm nie wspominając o tych, którzy mają tylko gładź na silce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.11.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Czemu ponad dwa? YDYp 2,5mm ma jakieś 4,3mm. Mi nie uzależniali ceny od grubości. Miałem stawkę za m2 robocizny z materiałem. Majac BK to juz w ogole bym sie nie zastanawiał, czy pytał - material miękki, można w weekend taki dom oblecieć Z jednej strony taki mit kreowany na FM, że BK ma za małą wytrzymałość na ściskanie, a z drugiej takie hura bezmyślne promowanie bruzdowania, czyli osłabiania muru. O bruzdowaniu było nie raz - tutaj merytoryczne wyjaśnienie i uzasadnienie, że praktycznie zawsze trzeba przed bruzdowaniem wrócić do konstruktora, żeby przeliczył możliwość bruzdowania Kaizen... jakie osłabianie muru? Nawet patrząc na ową tabelkę, gdzie do ścianek działowych przewidują max głębokość bruzdy 30mm - wsadzisz w nią dwa kable i jeszcze z 2cm zostanie. Kto i po co ma robić głębiej = pytać konstruktora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Kaizen... jakie osłabianie muru? Nawet patrząc na ową tabelkę, gdzie do ścianek działowych przewidują max głębokość bruzdy 30mm - wsadzisz w nią dwa kable i jeszcze z 2cm zostanie. Kto i po co ma robić głębiej = pytać konstruktora? Na którą tabelkę? Bruzd pionowych, których przy elektryce jest mało? Do tego przeczytaj przypis pierwszy. Masz puszki o głębokości 30mm? A jakie osłabienie - to właśnie trzeba pytać konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.11.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Widzę, że w tej "normie" nie ma znaczenia czy bruzduję w silikacie 240mm, czy sypiącym się w ręku BK o grubości 85mm. Przekonali mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.11.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Na którą tabelkę? Bruzd pionowych, których przy elektryce jest mało? Do tego przeczytaj przypis pierwszy. Masz puszki o głębokości 30mm? A jakie osłabienie - to właśnie trzeba pytać konstruktora. Cóż...punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - od lat, do nowych domów, w których coś robię, poziomych bruzd nie ma wcale, lub są to krótkie i płytkie odcinki Standardowe puszki podtynkowe mają 5cm. Nawet bez odejmowania grubości tynku, jeśli są zagrożeniem, to wszystko wokoło powinno runąć, szczególnie te poniemieckie budynki, które mają puszki po 8cm bo ktoś te kłęby kabli w nich poskręcać musiał, o wszelkich instalacjach wymagających przebijania murów na wylot nie wspomnę PS Czytając Twoje posty, które sugerują dbałość o szczegóły, zastanawiam się, jak mogłeś kupić "bananowe" płytki na podłogę i co gorsza, dopuścić do ich położenia? Szczególnie to zdj nr 4 to katastrofa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 S Czytając Twoje posty, które sugerują dbałość o szczegóły, zastanawiam się, jak mogłeś kupić "bananowe" płytki na podłogę i co gorsza, dopuścić do ich położenia? Szczególnie to zdj nr 4 to katastrofa. Jak znajdziesz płytki gresowe 90x15 (lub dłuższe) które są choćby w większości idealnie proste, to pochwal się. Standardowo jak jedna w paczce zbliży się do ideału (ideał to jak przyłożysz poziomicę, to nigdzie nie prześwituje) to super. Ceramika z natury jest krzywa. Trzeba się z tym pogodzić. Jeszcze bardziej krzywe mam parapety zewnętrzne, dachówkę i klinkier. BTW. Jak numerujesz moje zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 17.11.2018 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 a propos wypowiedzi co niektórych forumowiczów ( nabijaczy postów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) Czemu ponad dwa? YDYp 2,5mm ma jakieś 4,3mm. No więc w prakcyce, biorąc pod uwagę nawet nieznaczne odchyłki muru wyjdzie ponad 2cm Mi nie uzależniali ceny od grubości. Miałem stawkę za m2 robocizny z materiałem. No widzisz, a ja dzięki trzem popołudniom pracy miałem spore oszczędności na tynkach. I polecam każdemu ten sposób rozmowy z tynkarzami Z jednej strony taki mit kreowany na FM, że BK ma za małą wytrzymałość na ściskanie, a z drugiej takie hura bezmyślne promowanie bruzdowania, czyli osłabiania muru. O bruzdowaniu było nie raz - tutaj merytoryczne wyjaśnienie i uzasadnienie, że praktycznie zawsze trzeba przed bruzdowaniem wrócić do konstruktora, żeby przeliczył możliwość bruzdowania Co do bruzdowania - serio, robiąc w murze 24cm bruzdę głęboką na 5-8mm będziesz biegł do konstruktora ? Co ten konstruktor ma niby liczyć ? A może będzie Ci liczył 12cm ściany działowe, przenoszące tylko obciążenie od własnego ciężaru ? Pomijając juz fakt, że sprawdzenie nośności przekroju pocienionego o ten 1cm to kilka minut liczenia :lol: Edytowane 17 Listopada 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) Na którą tabelkę? Bruzd pionowych, których przy elektryce jest mało? Do tego przeczytaj przypis pierwszy. Masz puszki o głębokości 30mm? A jakie osłabienie - to właśnie trzeba pytać konstruktora. Konstruktor przeliczał Ci, czy w danym miejscu możesz nawiercić puszkę ?? :eek: Na którą tabelkę? Bruzd pionowych, których przy elektryce jest mało? No proszę - a ja mam 90% bruzd pionowych, a poziome (pomiędzy kinkietami) po ścianach 180mm, czyli bez ograniczeń. Edytowane 17 Listopada 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.11.2018 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 A tak à propos bruzdowania, mieliście je za darmo? Grubsze tynki już chyba nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2018 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 No więc w prakcyce, biorąc pod uwagę nawet nieznaczne odchyłki muru wyjdzie ponad 2cm Czy Ty pamiętasz, co napisałeś wcześniej? "No i super, ja tez mam ponad centymetr (konkretnie okolo 1,6cm) W przypadku braku bruzd musialbym mieć ponad 2cm." Dlaczego nie wkucie miałoby w takim razie wymusić grubszy tynk? No widzisz, a ja dzięki trzem popołudniom pracy miałem spore oszczędności na tynkach. I polecam każdemu ten sposób rozmowy z tynkarzami W kuchni zrobiłem okno trochę za blisko prostopadłej ściany. I zrobiło się ciasno na szafki wiszące. Walczyłem o każdy milimetr - instalacja elektryczna szła z drugiej strony ściany i była przewiercana na wylot. Specjalnie, żeby można było dać najcieńszy możliwy tynk. I dalej jest ponad centymetr. A zamiast obniżki ceny dostałem brak gwarancji - bo to za cienko, ale jak bardzo chcę, to mi tak zrobią. W sumie za szafkami i płytkami to mi nie przeszkadza, jak popęka. Co do bruzdowania - serio, robiąc w murze 24cm bruzdę głęboką na 5-8mm będziesz biegł do konstruktora ? Co ten konstruktor ma niby liczyć ? A może będzie Ci liczył 12cm ściany działowe, przenoszące tylko obciążenie od własnego ciężaru ? Pomijając juz fakt, że sprawdzenie nośności przekroju pocienionego o ten 1cm to kilka minut liczenia :lol: Pytaj tych, co wprowadzili takie normy. To nie moje wymysły przecież. Pewnie takie podejście też przyświecało sprawcom niejednej katastrofy budowlanej. Tu elektryk zrobi bruzdę poziomą przez całą ścianę, z drugiej strony hydraulik wkuje rurę do wentylowania kanalizacji, a potem zdziwienie, że coś pęka. A, i jeszcze przecież zamiast 24cm można dać silkę 18 albo i mniej. Bo przecież w katalogu ma taaaką wytrzymałość na ściskanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.11.2018 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 W bruzdy dajecie peszle czy kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 17.11.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 projekty i tak są przewymiarowane bruzdowanie miałem w cenie elektryki pewnie bez było by tyle samo ja od razu zaznaczyłem że chce mieć bruzdowane elektryk powiedział że inaczej nie robi w bruzdy idą kable bez peszli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.11.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 PS Czytając Twoje posty, które sugerują dbałość o szczegóły, zastanawiam się, jak mogłeś kupić "bananowe" płytki na podłogę i co gorsza, dopuścić do ich położenia? Szczególnie to zdj nr 4 to katastrofa. Bo Kaizen lubi na lewo i prawo rzucać normami, przepisami, itp. wmawiając, że tak musi być. Myślisz, że sam się stosuje do nich? Zapytaj czy konstrukcję dachu ma z drewna C24. To jego kolejny konik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.11.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Czy Ty pamiętasz, co napisałeś wcześniej? "No i super, ja tez mam ponad centymetr (konkretnie okolo 1,6cm) W przypadku braku bruzd musialbym mieć ponad 2cm. Jeśłi teraz mam 16mm, a przewód to 4,3mm, to razem wychodzi 20.3mm, Jakieś 20% wiecej zużytego materiału, który NIC mi nie daje Rozumiesz ? Pewnie takie podejście też przyświecało sprawcom niejednej katastrofy budowlanej. Tu elektryk zrobi bruzdę poziomą przez całą ścianę, z drugiej strony hydraulik wkuje rurę do wentylowania kanalizacji, a potem zdziwienie, że coś pęka. A, i jeszcze przecież zamiast 24cm można dać silkę 18 albo i mniej. Bo przecież w katalogu ma taaaką wytrzymałość na ściskanie. Nie "można dać silkę 18cm" tylko się liczy, czy można dać silikat 18cm. Wytrzymałość na ściskanie wciąż większa niż BK 24cm, podatność na wyboczenia w budownictwie jednorodzinnym nieistotna. Mam tek pomyślaną instalację, że bruzdę poziomą mam JEDNĄ, na długość 200cm w ścianie 18cm pominąłeś moje pytanie: Konstruktor przeliczał Ci, czy w danym miejscu możesz nawiercić puszkę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2018 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) Jeśłi teraz mam 16mm, a przewód to 4,3mm, to razem wychodzi 20.3mm, Jakieś 20% wiecej zużytego materiału, który NIC mi nie daje Rozumiesz ? Nie rozumiem, po co jeszcze chcesz zwiększać grubość tynku, skoro na kablach i tak miałbyś ponad centymetr. Teoretycznie wymagane jest pół. Nie "można dać silkę 18cm" tylko się liczy, czy można dać silikat 18cm To w końcu chcesz liczyć (jak w artykule, który przywołałem) czy zalecasz bruzdowanie bez liczenia? Czy może w projekcie miałeś zapis, że instalacja elektryczna w bruzdach (czyli od razu tak policzone)? pominąłeś moje pytanie: Tak, puszki miałem policzone w pierwotnym projekcie. Zresztą nie są one ani bruzdą, ani wnęką więc nie wymagają przeliczania. Nie miałem w projekcie przewidzianych bruzd pod elektrykę. Edytowane 17 Listopada 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 projekty i tak są przewymiarowane Tak powiedział technik w betoniarni, robiąc cięcia kosztów, tak powiedział majster przy wylewaniu tego betonu mówiąc do kierowcy, żeby dolał trochę wody, to samo potem spowodowało, że nie zawibrował, bo szkoda kasy na wibrator itd. itp. I pytanie, gdzie to spowoduje małe problemy, jak pękanie ścian czy stropów (o czym był niejeden wątek na FM), a gdzie poważny problem, jak zawalenie hali w Katowicach. Po to są przewymiarowane, żeby wybaczyć niezamierzone błędy. A nie żeby celowo olewać wymogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts