robos2234 21.11.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Witam Chciałem zapytać użytkowników takich wylewek jak się to u was sprawdza najlepiej kilko sezonowców czy na pewno ogrzewanie jest tańsze jak to reklamują 30% ? dzięk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.11.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 a skąd mamy wiedzieć? Musielibyśmy mieć dwa identyczne domy z dwoma rodzajami wylewek. Anhydrytowa jest zalecana do podłogówki, bo dokładnie oblepia rury. Przy klasycznej mogą powstać pustki powietrzne, przez co mogą nierównomiernie oddawać ciepło. ja klasyczne mam tylko pod prysznicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 21.11.2018 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 ok ale może ktośma odczucia między anhydrytową a cementową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 25.11.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Elfir, dlaczego klasyczne masz tylko pod prysznicami? Po to tylko zeby móc uformowaćvspad, czy byly jakieś inne przeciwwskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Witam Chciałem zapytać użytkowników takich wylewek jak się to u was sprawdza najlepiej kilko sezonowców czy na pewno ogrzewanie jest tańsze jak to reklamują 30% ? dzięk Gdzie znalazłeś takie info ze przy innym rodzaju wylewki zaoszczędzisz 30% na kosztach grzania. Wg mnie to totalna bzdura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Elfir, dlaczego klasyczne masz tylko pod prysznicami? Po to tylko zeby móc uformowaćvspad, czy byly jakieś inne przeciwwskazania? anhydryt nie lubi wody. Niby jest izolacja "folia w płynie", ale strzeżonego... No i spadki zdecydowanie łatwiej formować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.11.2018 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 A co się dzieje z anhydrytem, jak np. rura od wody czy podłogówki strzeli? Co znaczy "nie lubi wody"? Czy po zalaniu wymaga skucia i wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 25.11.2018 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Gdzie znalazłeś takie info ze przy innym rodzaju wylewki zaoszczędzisz 30% na kosztach grzania. Wg mnie to totalna bzdura wszędzie: Konsystencja wylewki bez pęcherzy powietrza,rurki idealnie oblane masą co ułatwia przenikanie ciepła.Stosując ogrzewanie podłogowe wraz z wylewką anhydrytową oszczędności sięgają ok 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.11.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 wszędzie: Konsystencja wylewki bez pęcherzy powietrza,rurki idealnie oblane masą co ułatwia przenikanie ciepła.Stosując ogrzewanie podłogowe wraz z wylewką anhydrytową oszczędności sięgają ok 30%. I co się z tym ciepłem dzieje przy miksokrecie? Znika? są na to jakieś badania albo chociaż obliczenia teoretyczne dla aktualnego standardu izolacji podłogi na gruncie*, czy tylko teksty marketingowe? Ja tam wolę większy opór cieplny wylewki, bo pozwala to na cieńszą wylewkę przy grzaniu w tańszej strefie. Z tego samego powodu też wolę grubsza wylewkę i o większym cieple właściwym. *czy może dotyczy to też wylewki miedzy ogrzewanym parterem a ogrzewanym piętrem/poddaszem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 25.11.2018 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 nie wiem temu dopytuje czy to tylko chwyt marketingowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 A co się dzieje z anhydrytem, jak np. rura od wody czy podłogówki strzeli? Co znaczy "nie lubi wody"? Czy po zalaniu wymaga skucia i wymiany? Zmieniają się podobno jego parametry techniczne. Także pęcznieje, co może powodować pękanie płytek. Aby uniknąć ewentualnych problemów z podłogówką, mam pełne pętle, nie łączone oraz folię w płynie w łazienkach i pralnio-kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 25.11.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 anhydryt nie lubi wody. Niby jest izolacja "folia w płynie", ale strzeżonego... No i spadki zdecydowanie łatwiej formować. Dzieki za odpowiedź. Bardzo to ciekawe, a sam sie wlasnie nad anhydrytem zastanawiam wiec szukam plusów i minusow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 wszędzie: Konsystencja wylewki bez pęcherzy powietrza,rurki idealnie oblane masą co ułatwia przenikanie ciepła.Stosując ogrzewanie podłogowe wraz z wylewką anhydrytową oszczędności sięgają ok 30%. Ale z podanego cytatu nie wynika że ten 30% zysk jest w stosunku do innej wylewki, tylko podłogówka względem innych systemów. Jeżeli tu jest 30% to z inną wylewka bedzie 29,8 % lub 30,5%.........sądzę że to niemierzalne zyski lub straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 25.11.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Ale z podanego cytatu nie wynika że ten 30% zysk jest w stosunku do innej wylewki, tylko podłogówka względem innych systemów. Jeżeli tu jest 30% to z inną wylewka bedzie 29,8 % lub 30,5%.........sądzę że to niemierzalne zyski lub straty. A czy jest tu kwestia grubości? Mnie majster powiedział, że przy cementowej będzie 6 cm, a przy anhydrytowej 5 cm. Nie wiem jak z miksokretem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 A czy jest tu kwestia grubości? Mnie majster powiedział, że przy cementowej będzie 6 cm, a przy anhydrytowej 5 cm. Nie wiem jak z miksokretem. Z tego co wiem różnice są większe niż napisałeś, ale nadal nie wiem z czego ma wynikać oszczędność......energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.11.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Z tego co wiem różnice są większe niż napisałeś, ale nadal nie wiem z czego ma wynikać oszczędność......energii. ' wystarczy mieć trochę rozumu i włączyć myślenie wylewka tylko przekazuje ciepło nie produkuje to tak jak ze starym grzejnikiem zeliwnym a aluminiowym oba przekażą taką samą ilość ciepla tyle ze aluminiowy zrobi to szybkiej ale i szybciej wystygnie zużycie energii w obu przypadkach będzie taka sama ten anhydryt może sobie porównać do tego grzejnika aluminiowego naiwnych nie brakuje zawsze znajdą się jelenie którzy uwierzą w takie brednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2018 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 ' wystarczy mieć trochę rozumu i włączyć myślenie wylewka tylko przekazuje ciepło nie produkuje to tak jak ze starym grzejnikiem zeliwnym a aluminiowym oba przekażą taką samą ilość ciepla tyle ze aluminiowy zrobi to szybkiej ale i szybciej wystygnie zużycie energii w obu przypadkach będzie taka sama ten anhydryt może sobie porównać do tego grzejnika aluminiowego naiwnych nie brakuje zawsze znajdą się jelenie którzy uwierzą w takie brednie. Nie wiem czy próbujesz mnie obrazić czy kogoś innego? Ja włączam CO we wrześniu wyłączam w kwietniu...... i guzik mnie obchodzi czy coś stygnie dłużej czy wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 26.11.2018 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Ok, ja gdzieś doczytałem natomiast że przy anhydrycie ogrzewanie podłogowe może iść na delikatnie niższej temperaturze, jak mnie pamięć nie myli chodziło o jakieś 2-4 stopnie Celcjusza. I właśnie może tu jest min. te klika z przysłowiowych "30" procentów taniej.. Generalnie żaden z moich znajomych nie ma wylewki na tym materiale, ale szczerze myślę że to może wynikać raczej z powodów finansowych, czy "a co się będę wybijał". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.11.2018 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Ok, ja gdzieś doczytałem natomiast że przy anhydrycie ogrzewanie podłogowe może iść na delikatnie niższej temperaturze, jak mnie pamięć nie myli chodziło o jakieś 2-4 stopnie Celcjusza. I właśnie może tu jest min. te klika z przysłowiowych "30" procentów taniej.. Generalnie żaden z moich znajomych nie ma wylewki na tym materiale, ale szczerze myślę że to może wynikać raczej z powodów finansowych, czy "a co się będę wybijał". Przytocz źródło. Na moja oko to bzdura. Masz stałe straty, tą samą powierzchnie grzania to skąd inna temp. zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.11.2018 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Generalnie żaden z moich znajomych nie ma wylewki na tym materiale, ale szczerze myślę że to może wynikać raczej z powodów finansowych, czy "a co się będę wybijał". I o to chodzi. Anhydryt wychodzi drożej i dlatego gro inwestorów robi posadzki z miksokreta. Część z nich potem płacze , że nierówno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts