kuki77 07.12.2018 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Witam,Czy trzeba odrolnić działkę (zmienić z rolnej na budowlaną) w sytuacji gdy:a) wydane zostało pozwolenie na budowę na działce rolnej, urzędnik przy wydawaniu pozwolenia zaznaczył że w sumie to nie ma wymagania by była to działka budowlanab) obszar jest uwzględniony w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego jako osiedlec) nadzór budowlany nie widzi przeszkód żeby odebrać dom na działce rolnej, ich to nie interesuje jeśli pozwolenie zostało wydane na działce rolnejd) działka ma około 1000 m Geodeta jest przekonany że przed odbiorem działkę trzeba zmienić na budowlaną zgodnie z prawem tak jak robią to prawie wszyscy dookoła. Moje pytanie:a) jakie konkretnie prawo wymaga by zmienić działkę na budowlanąb) jaki organ to egzekwuje? Bo póki co wygląda że dom może być odebrany bez tej zmiany pozdrawiam,Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.12.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Wyłączenie z produkcji rolnej robi geodeta przy okazji inwentaryzacji powykonawczej. Co najwyżej pogadaj z nim, czy da się wydzielić tylko część- przepisy nie są jasne i niektóre gminy pozwalają na pozostawienie części rolnej, a podatek od zabudowanej jest dużo wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.12.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Ad. a. http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20160001034/O/D20161034.pdfAd. b. organ prowadzący EGiB, najczęsciej starosta lub prezydent. Nie może być odebrany bez zmiany w EGiBGeodeta nie jest od tego aby narżnąć cię na kasę, tylko aby twoje postępowanie mieściło się w granicach prawa. Więc łaskawie podpisz "Wniosek o ujawnienie zmian w .... " i nie mędrkuj. Edytowane 7 Grudnia 2018 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuki77 07.12.2018 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Dzięki serdeczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felik 06.10.2021 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 (edytowane) Wyłączenie z produkcji rolnej robi geodeta przy okazji inwentaryzacji powykonawczej. Co najwyżej pogadaj z nim, czy da się wydzielić tylko część- przepisy nie są jasne i niektóre gminy pozwalają na pozostawienie części rolnej, a podatek od zabudowanej jest dużo wyższy. Tutaj piszą, że trzeba przed uzyskaniem pozwolenia na budowe: https://www.prawo.pl/biznes/przed-uzyskaniem-pozwolenia-na-budowe-nalezy-wylaczyc-grunt-z-produkcji-rolnej,150594.html Z tego co wiem po budowie to geodeta tylko robi aktualizacje w egib co jest inna czynnością niż wyłączenie z produkcji rolnej. Edytowane 7 Października 2021 przez Felik Brak cytatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.10.2021 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 (edytowane) Tutaj piszą, że trzeba przed uzyskaniem pozwolenia na budowe: https://www.prawo.pl/biznes/przed-uzyskaniem-pozwolenia-na-budowe-nalezy-wylaczyc-grunt-z-produkcji-rolnej,150594.html Z tego co wiem po budowie to geodeta tylko robi aktualizacje w egib co jest inna czynnością niż wyłączenie z produkcji rolnej. Znowu wszyscy (łącznie z tym artykułem powyżej) mieszają kilka różnych decyzji do jednego worka "odrolnienie". Mamy 3 fazy: Zmiana przeznaczenia terenu - tutaj jak pisze pytający w punkcie b) mamy to załatwione przez MPZP Zgoda na wyłączenie z produkcji rolnej - to ja uzyskałem przed PnB. To jest tylko zgoda na wyłączenie z określeniem ewentualnych opłat, a nie faktyczne wyłączenie. Działka w Ewidencji może nadal pozostać rolna. Zmiana sposobu użytkowania - to robi geodeta w czasie inwentaryzacji (najkorzystniej przy inwentaryzacji powykonawczej i najlepiej jak najmniejszy obszar). A to co mówił urzędnik w punkcie a) to też jest pomieszanie pojęć. W jakim sensie "budowlana"? W sensie "przeznaczenia" czy "sposobu użytkowania". W sensie przeznaczenia to ona jest budowlana, bo jest określona przez MPZP. W sensie sposobu użytkowania to stanie się dopiero po ewidencji geodety. Czyli PnB dostajesz na działkę, która jest "budowlana" w MPZP, ale rolna w EGiB. Po drodze jest jeszcze ta "zgoda" przed PnB. U mnie była potrzebna, bo grunt klasy RIIIa. Nie wiem czy zawsze zgoda jest potrzebna, więc się nie wypowiadam. U mnie była potrzebna, więc miałem krok 2. jak powyżej. Edytowane 7 Października 2021 przez Lew2 poprawa nawiasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felik 07.10.2021 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Zgodzę się z tym co napisałeś ale nadal nie zgadzam się ze stwierdzeniem. Wyłączenie z produkcji rolnej robi geodeta przy okazji inwentaryzacji powykonawczej. Co najwyżej pogadaj z nim, czy da się wydzielić tylko część- przepisy nie są jasne i niektóre gminy pozwalają na pozostawienie części rolnej, a podatek od zabudowanej jest dużo wyższy. (chyba ze ktoś mnie wyprowadzi z takiego toku rozumowania) gdyż według https://sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-urzedowe/orzeczenia-sadow/i-osk-157-21-wylaczenie-z-produkcji-rolnej-jako-523285996 Wyłączenie nastąpiło (...) stycznia 2012 r., kiedy rozpoczęto budowę budynku mieszkalnego jednorodzinnego na wskazanej działce. A wiec według mnie powinien być dodatkowy punkt Zmiana przeznaczenia terenu - tutaj jak pisze pytający w punkcie b) mamy to załatwione przez MPZP Zgoda na wyłączenie z produkcji rolnej - to ja uzyskałem przed PnB. To jest tylko zgoda na wyłączenie z określeniem ewentualnych opłat, a nie faktyczne wyłączenie. Działka w Ewidencji może nadal pozostać rolna. Wyłączenie z produkcji rolnej (poprzez rozpoczęcie budowy lub jakichkolwiek czynności w terenie zmierzających w tym kierunku - np postawienie skrzynki energetycznej - chociaż tutaj pewnie sąd musiałby się wypowiedzieć bo granica się rozmywa, Zmiana sposobu użytkowania - to robi geodeta w czasie inwentaryzacji (najkorzystniej przy inwentaryzacji powykonawczej i najlepiej jak najmniejszy obszar). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 07.10.2021 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Zgodzę się z tym co napisałeś ale nadal nie zgadzam się ze stwierdzeniem. I masz rację bo geodeta nie jest od tego to raz a dwa odralnia się ziemie przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.10.2021 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 (edytowane) A wiec według mnie powinien być dodatkowy punkt Wyłączenie jako czynność faktyczna.... Niby faktycznie zabetonowanie kawałka działki to wyłączenie z produkcji rolnej. To samo się faktycznie dzieje, jak wysypiesz kupę kamieni na działce. Tyko jakie znaczenie to ma dla budującego dom? Dla niego ważne są czynności prawne - kiedy dostanie zgodę i kiedy wyłączy prawnie co skutkuje zmianą stawki podatku. A w przypadku z orzeczenia chodzi o to, że ten sam budynek gdy jest częścią gospodarstwa rolnego nie wyłącza gruntu z produkcji rolnej (dach nad głową rolnika jest produkcją rolną można powiedzieć) a gdy nie jest częścią gospodarstwa wyłącza. Stan fizyczny dokładnie ten sam - a jednak "czynność faktyczna" nie całkiem taka sama. Edytowane 7 Października 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts