Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W nowym domu nie ma pradu w lazienkach

Recommended Posts

Witam ,

Elektryk z uprawnieniami wykonal instalacje elektryczna w nowym domu. Na etapie prac bez zastrzezen wszystko bylo. Kabelki tak cudnie poukladane , ze szkoda mi bylo zakrywac je tynkami. Kilka tygodni temu zamontowal rozdzielnie i otrzymalam jej opis.

W domu sa 2 lazienki i WC . W opisie czytam :

Wylacznik roznicowo-pradowy od lazienek

Lazienka od sypialni

Pralnia

Zmywarka

Nie znalazlam w opisie drugiej lazienki i WC wiec zadalam pytanie , ktore bezpieczniki za nie odpowiadaja . Prace wykonczeniowe w toku.

Odp. elektryka : z tym pytaniem mam problem , musze zapytac swojego pracownika

Potem taka odpowiedz : Druga lazienka i WC podlegaja pod ten sam bezpiecznik co Pralnia

Jeden z moich obecnych pracownikow ( uprawnienia elektryka takze ) sprawdzil i po wlaczeniu bezpiecznika Pralni

nie ma pradu w drugiej lazience i WC .

Nie znam sie na elektryce , moze ktos mi powie co mam o tym wszystkim myslec ?

Edytowane przez 2bee

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapewne błąd elektryka - wykonał instalację wewnątrz pomieszczeń nie doprowadzając przewodu zasilającego obwód.

Cóż mogę doradzić, łazienka jest specyficznym pomieszczeniem i przed porażeniem powinna być zabezpieczona wyłącznikiem różnicowo - prądowym dlatego też obwód jej powinien być zasilony przez obwód zabezpieczony takim wyłącznikiem więc najprościej z pralni.

(wiadomo , najlepszym rozwiązaniem byłby oddzielny obwód zasilania)

A jeżeli masz wszystko pospinane, to włącz zasilanie wszystkiego, i sprawdź, czy jest prąd tam, gdzie nie ma. Potem wyłączaj grupami (albo w dwie osoby po kolei esy) i sprawdź, kiedy zgaśnie.

Jak prąd się nie pojawi po włączeniu wszystkiego i nie zrobiłeś zdjęć czy filmów przed tynkowaniem, to masz problem. Możesz próbować wykrywaczem metali (kabli bez napięcia) prześledzić trasę.

Jak masz zdjęcia - to przeanalizuj, jak idą kable.

Nie znam sie na elektryce , moze ktos mi powie co mam o tym wszystkim myslec ?

A jest sens myśleć? Wykonawca instalacji niech wyjaśni sprawę na obiekcie a nie przez telefon.

Może wszystko jest ok a może jest spartolone, najpierw j/w.

Zapewne błąd elektryka - wykonał instalację wewnątrz pomieszczeń nie doprowadzając przewodu zasilającego obwód.

Nie wierzę. Jeżeli trafiłeś, to był to chyba dekarz z SEP-owskimi a nie elektryk. Już bardziej bym obstawiał kabel wprowadzony do rozdzielnicy ale nie wpięty pod zabezpieczenia.

Edytowane przez krzcel

Nie wierzę. Jeżeli trafiłeś, to był to chyba dekarz z SEP-owskimi a nie elektryk. Już bardziej bym obstawiał kabel wprowadzony do rozdzielnicy ale nie wpięty pod zabezpieczenia.

Nie tyle trafiłem co poprawiałem tak zrobioną instalację.

A jak widzisz koleżanka ma inny problem bo instalacji nie tyle wykonywał sam elektryk a jego pomocnik

"Odp. elektryka : z tym pytaniem mam problem , muszę zapytać swojego pracownika "

, a jeszcze rozmowa przez telefon, a nie na miejscu jednoznacznie wskazuje na ignorancję z jego strony.

Cokolwiek jest musi to sprawdzić i naprawić elektryk który wziął za to pieniądze.

To może inaczej - czy są np. dwa różne obwody dla oświetlenia i gniazd wtykowych łazienki (zarówno dla jednej, jak i drugiej) ?

Czy tak moze byc , ze dwa rozne bezpieczniki odpowiadaja za te same gniazdka ?
Nie może być, chyba że są dwa rózne obwody gniazd 230 V w garażu.

Swoją drogą oprócz opisu zabezpieczeń wypada dać klientowi spis obwodów i przewodów do tych zabezpieczeń.

Na koniec schemat/y, pomiary i protokół badań w/w instalacji jako załącznik do zgłoszenia o pozwolenie na użytkowanie :D

Jeszcze jakby zdjęcie tej rozdzielnicy ....

Edytowane przez elpapiotr

Zaraz, zaraz - jaki bezpiecznik ? Jego wielkość itd. Czy są osobne przewody do oświetlenia i gniazd tej i drugiej łazienki ?

Że jest RCD, to już czytałem.

Mam wrażenie, że coś uboga ta instalacja. Przydał by się schemat np. rozdzielnicy z podaniem obwodów, przekrojów itp.

No i fotka wiele by pomogła w zrozumieniu tego cuda.

Skoro wszystko ładnie-pięknie, to jak wygląda rozdzielnica w środku ?

Edytowane przez elpapiotr

Jest błędem.

Czytaj https://bezel.com.pl/2018/08/01/dobor-i-ukladanie-przewodow/#zabezpieczanie

i dobieraj zabezpieczenia biorąc pod uwagę sposób ułożenia, obecność innych przewodów we wiązce itd.

Może dojdą harmoniczne, może dojdą inne czynniki ...

Na ten temat w necie jest mnóstwo informacji, wymiany uwag, dyskusji na forach itp.

Dzieki. To co ja mam powiedziec elektrykowi , ktory tak to zaprogramowal ?

A tak w normalnym jezyku , to czym grozi oswietlenie w lazience na 16A? ...zakladajac , ze mam pstryczek na 16A.

Zadalam mu pytanie o grubosc kabelkow i taka odpowiedz otrzymalam :

"WSZYSTKIE ZASILANIA SĄ PRZEWODEM 2,5 MM2"

To może być 16A.

Miliony osób w Polsce ma zabezpieczeni 16A na 1.5 mm i zwykłe pstryczki, żyją i mają się świetnie. Jedynie elektrycy po forach się pienią i linkują przepisy :).

Edytowane przez muchenz

Miliony osób w Polsce ma zabezpieczeni 16A na 1.5 mm i zwykłe pstryczki, żyją i mają się świetnie. Jedynie elektrycy po forach się pienią i linkują przepisy :).

Nie wszyscy żyją, nie wszyscy mają się świetnie, wiele straciło dorobek całego życia.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=423217

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=423220

__b_statystyka_pozarow_tab1.jpg

__b_statystyka_pozarow_tab3.jpg

Edytowane przez Kaizen

Nie wszyscy żyją, nie wszyscy mają się świetnie, wiele straciło dorobek całego życia.

I ty wiesz, że to przez zabezpieczenie 1.5mm szesnastką, a nie przez zwykłe druciarstwo, niechlujstwo i zaniedbania jakie są powszechne.

Pojęcia nie masz i mało widziałeś stary instalacji :).

BTW. Masz telewizor? Albo cokolwiek o niskim poborze prądu? Jest podłączone do gniazdka. Tak? Gniazdko jakim masz bezpiecznikiem zabezpieczone? 16A? Kabel w ścianie 2.5 mm? Tak? To co się stanie jak pójdzie niepełne zwarcie? Te cienkie kabelki idące od gniazdka do telewizora czy innej ładowarki staną ci w płomieniu, a bezpiecznik nawet nie drgnie. Więc nie mędrkuj na temat pożarów, tylko zmień bezpiecznik na np. 2A jak chcesz być taki ultra bezpieczny :)

Edytowane przez muchenz

One moment! W telewizorze zaraz po wejściu kabelka 2/3 x 1mm^2 typowo jest rurkowy bezpiecznik topikowy 1,25A , kiedyś były 1,6A (nie dotyczyło Rubinów z kawałkiem śruby M6) . Więc obwód zaraz będzie przerwany w razie W. Widziałem także przewód do bojlera OMY 3 x 2,5 smażący się jak kaszanka na patelni, gdy w kamienicy upaliło się zero pod tablica rozdzielczą. Bojler był na osobnym nowym obwodzie z nowego przyłącza i uratował mieszkańców kamienicy przed 220V na obudowach lodówek i pralek. Wtedy jeszcze było 220 a nie 231.

Co to "niepełne zwarcie"?

Tak mi się nazwało. Pożary występują też w prawidłowo wykonanych instalacjach.

Jak byłem młody (naście lat) to z ojcem w domku letniskowym zostawiliśmy włączony grzejnik elektryczny akumulacyjny jednofazowy, bo mieliśmy wrócić za kilka dni. Pracował na 'dwójce' więc pobierał tylko kilka amperów. Jak wróciliśmy to gniazdko było częściowo spłynięte i zwęglone, podobnie jak wtyczka i izolacja. Grzejnik pracował dalej, coś tam iskrzyło. Czy buchnął tam na chwilę ogień z oparów plastiku czy nie - tego nie wiem. Co spowodowało pogorszenie się kontaktów we wytyczne też nie wiem, bo przed wyjazdem nic nie grzało się nawet na pełnej mocy, a tu taka niespodzianka.

Cała ta destrukcja odbyła się przy prądzie znamionowym. Tyle wystarczy + jakieś firanki czy zasłony, albo inne szmaty koło takiego gniazdka i pożar gotowy. Od tamtej pory jestem wyczulony na takie sprawy - jakość połączeń.

Tak czy inaczej podałem statystyki i jaka część jest spowodowana instalacją masz tam wyszczególnione.

Szesnastka na 1.5 pożaru nie wywoła jak sugerujesz. Będzie trochę cieplejsza niż 2.5 i tyle. Brakuje jej 0.5 A żeby spełnić normy w tynku. Ale jak widzisz w korytku już możesz puszczać przez taki kabel 17.5A. A ty cały czas straszysz pożarami.

TabelaObc_Przewodow2.png

Sesnastka na 1.5 pożaru nie wywoła jak sugerujesz. Będzie trochę cieplejsza niż 2.5 i tyle. Brakuje jej 0.5 A żeby spełnić normy w tynku. Ale jak widzisz w korytku już możesz puszczać przez taki kabel 17.5A.

Szesnastka to zadziała na pewno przy jakim prądzie? Może kolega sobie zerknie w charakterystykę zabezpieczenia.

Szesnastka to zadziała na pewno przy jakim prądzie? Może kolega sobie zerknie w charakterystykę zabezpieczenia.

Generalnie to nie chce mi się z wami gadać :).

Setki tysięcy mieszkań wybudowanych za komuny mają przewody gniazdek 1.5mm prócz kuchni gdzie prowadzono 2.5 i wszytko jest wspólnie zabezpieczone jednym 16A i działa świetnie od 40 lat i bezpiecznik wybija kiedy ma.

A wy mi tu o pożarach :). A tak się projektowało instalacje.

.

.

Jak naprawdę zależy wam na bezpieczeństwie swoim i swojej rodziny, kto raczej kupcie najnowsze suwy, bo to na drodze jest największa szansa, że otrzecie się o śmierć. Kilku moich znajomych już nie żyje i wszyscy zginęli w wypadkach na drodze. Nie prąd, nie pożar, a zwykłe wypadki komunikacyjne.