Kaizen 15.08.2019 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 (edytowane) Własnie jesteśmy na etapie finalizowani zakupu działki z projektem to jest masakra 1. Nie myśl, ze córka zostanie w domu. Marne na to szanse w dzisiejszych czasach. Buduj dom dla siebie. 2. Przy działce to wiele czynników trzeba brać pod uwagę. Komunikację, infrastrukturę, otoczenie, orientacja względem stron świata, co można na tej działce zbudować, co może powstać w okolicy przyszłości (np. przepompownia ścieków czy rzeźna w zasięgu nosa i ucha to nic fajnego), sąsiadów, warunki gruntowe (jak niedawno ktoś się budował obok to prosiłbym go o udostępnienie badań geotechnicznych przed zakupem działki - inaczej sam bym zamówił bo i tak jak będziesz się budował to będziesz potrzebował). I wiele innych rzeczy. To temat na sporą książkę. 3. Za ile zbudujesz to nikt Ci nie odpowie, jak nie podasz chociaż założeń. Co innego podpiwniczone 400m2, co innego 100m2 parterówka. 4. Jaki system grzewczy będzie optymalny czy w drugą stronę - jak ocieplić dom, żeby to było optymalnie dobrane to trzeba policzyć. Tu masz pomoc: https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109 Gaz będzie w sumie (koszt przyłącza, instalacji, kotlowni, przeglądów i używania) jednym z droższych rozwiązań. 5. Jak rozpalisz w kominku, to zapomnij, że podłogówka przestanie grzać, zanim w kominku zgaśnie. Przy współcześnie ocieplonych domach ogrzewanie musialbyś wyłączyć dzień albo i więcej przed rozpaleniem w kominku. 6. Rekuperator we współczesnym domu oszczędza nie 20, ale z 50-60% kosztów ogrzewania współczesnego domu - klik. Edytowane 15 Sierpnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluch11 08.09.2019 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 To i ja się pochwalę swoim domkiem. Zaczęliśmy w połowie maja od fundamentów A skończyliśmy w połowie sierpnia Obecnie poszukuje dobrych okien by zamknąć dom do końca roku. Czy polecacie kogoś z okolic Marek- Radzymina z dobrym "ciepłym" montażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 21.09.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 U nas obecnie czekamy na dachówkę. Niestety zamówiony 2msc temu Braas Turmalin szary kryształ jeszcze ciągle nie dotarł.Okna w oknoplaście też już zamówione. 23 okna w tym 2aluminiowe (jedno HST). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 02.10.2019 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Mam już działkę Czy Dom parterowy na planie prostokąta 10x15 z ławami fundamentowymi po obrysie ścian zewnętrznych (wewnątrz same działówki więc fundamentów nie trzeba?), podłoga na gruncie, wieńcem betonowym na ścianach zewnętrznych, dachem kopertowym (blacha, dachówka betonowa, gont) z wiązarów kratowych z małym stryszkiem) uda się wykonać? W sensie czy z betonu komórkowego to pójdzie czy musi być bardziej gęsty materiał aby przeniósł na ścianach nośnych masę wieńca i stropodachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.10.2019 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Mam już działkę Czy Dom parterowy na planie prostokąta 10x15 z ławami fundamentowymi po obrysie ścian zewnętrznych (wewnątrz same działówki więc fundamentów nie trzeba?), podłoga na gruncie, wieńcem betonowym na ścianach zewnętrznych, dachem kopertowym (blacha, dachówka betonowa, gont) z wiązarów kratowych z małym stryszkiem) uda się wykonać? W sensie czy z betonu komórkowego to pójdzie czy musi być bardziej gęsty materiał aby przeniósł na ścianach nośnych masę wieńca i stropodachu? Strop będzie problemem i stabilność ścian (strop monolityczny skutecznie usztywniłby konstrukcję), a nie nośność materiału ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawskip 02.10.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Mam już działkę Czy Dom parterowy na planie prostokąta 10x15 z ławami fundamentowymi po obrysie ścian zewnętrznych (wewnątrz same działówki więc fundamentów nie trzeba?), podłoga na gruncie, wieńcem betonowym na ścianach zewnętrznych, dachem kopertowym (blacha, dachówka betonowa, gont) z wiązarów kratowych z małym stryszkiem) uda się wykonać? W sensie czy z betonu komórkowego to pójdzie czy musi być bardziej gęsty materiał aby przeniósł na ścianach nośnych masę wieńca i stropodachu? buduję takim dom, tzn parterówkę o wymiarach 14x10,5 m, ścianami nośnymi po obrysie i konstrukcją dachu/stropu z wiązarów (ze względu na kąt nachylenia dachu 38* strych ma powierzchnię ponad 50m2). Buduję z Solbetu klasy 500. Tak miałem w projekcie (projekt indywidualny). Jak masz wątpliwości to zawsze możesz zastosować beton komórkowy o większej gęstości, 600 czy 700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 09.10.2019 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Mam już działkę Czy Dom parterowy na planie prostokąta 10x15 z ławami fundamentowymi po obrysie ścian zewnętrznych (wewnątrz same działówki więc fundamentów nie trzeba?), podłoga na gruncie, wieńcem betonowym na ścianach zewnętrznych, dachem kopertowym (blacha, dachówka betonowa, gont) z wiązarów kratowych z małym stryszkiem) uda się wykonać? W sensie czy z betonu komórkowego to pójdzie czy musi być bardziej gęsty materiał aby przeniósł na ścianach nośnych masę wieńca i stropodachu? O wytrzymalosc nie masz co sie martwic. Ja zbudowalem dom z pelnym pietrem z 600stki a nawet 500 by dal rade. Wiazary to dobry pomysl. Duzo oszczedzisz na stropie. Wieniec wystarczy do zapewnienia sztywnosci. W podobnej konstrukcji jest projekt domza150tysiecy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 14.10.2019 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 buduję takim dom, tzn parterówkę o wymiarach 14x10,5 m, ścianami nośnymi po obrysie i konstrukcją dachu/stropu z wiązarów (ze względu na kąt nachylenia dachu 38* strych ma powierzchnię ponad 50m2). Buduję z Solbetu klasy 500. Tak miałem w projekcie (projekt indywidualny). Jak masz wątpliwości to zawsze możesz zastosować beton komórkowy o większej gęstości, 600 czy 700. O super, przeanalizuje twój dziennik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 21.10.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Czy orientujecie się jaki obecnie jest koszt ekipy do postawienia SSO najprostszego domu parterowego typu stodoła? Ile trzeba liczyć za taką usługę?Dom około 140m2. Bez tarasów, bez schodów, dach dwuspadowy - najprostsze co może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 22.10.2019 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Dla porownania w czerwcu 190m2 pelne pietro. Dwie klatki schodowe i strop monolityczny. 55tysięcy do zapłaty.Strzelam ze moze w 40 tysiacach sie zamnkniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 22.10.2019 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Jeszcze nie dopisalem ze u mnie bez dachu. Tylko do wienca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 22.10.2019 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 dzięki. Paweł czyli dwie pełne kondygnacje ? parter i piętro? i dwa stropy plus chudziak? Dzieki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 23.10.2019 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Tak ale jeden strop bo nad pietrem wiązary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszpawlik 23.10.2019 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Witam !! Własnie jesteśmy na etapie finalizowani zakupu działki z projektem to jest masakra jakaś ale myśle ze od przyszłego roku ruszymy wielką parą juz z całęj tej ekscytacji nawet zacząłem prowadzić bloga co jest dla mnie czymś dziwnym ale stram sie punkt po punkcie analizować za i przeciw zeby nic nie pominąć i chcetnie korzystam z opinii waszego forum. Gdy ktoś miał chcieć poczytać zapraszam https://chceswojdom.blogspot.com/ no i pozdrawiam i polecam wasze forum i trzymam kciuki za tych co już zaczeli... Super. Też prowadzimy bloga na którego zapraszam - > https://onaionbudujadom.com/ Życzymy powodzenia i jak najmniej problemów. Jeśli mogę coś doradzić to przede wszystkim na bieżąco przygotowywać się do kolejnych etapów budowy i postarać się o kierownika budowy, który będzie na miejscu jak najczęściej. My zaryzykowaliśmy i wybraliśmy opcję gdzie kierownik był równocześnie szefem ekipy. Dzięki temu był na miejscu codziennie i rzeczywiście kierował pracami na budowie. Warto też wszelkie wątpliwości dotyczące projektu czy sposobu realizacji prac omówić z niewielkim wyprzedzeniem przed ich rozpoczęciem by zniwelować wszelkie stresy i nie działać "na hura". Będzie dobrze! Będziemy obserwować bloga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszpawlik 23.10.2019 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Mój dom też już zamknięty. Czekamy na elektryke tynkarzy i elewację. Na dniach wchodzą. My też właśnie zamknęliśmy w tym tygodniu. Jutro już wchodzi ekipa od rekuperacji, za 2 tygodnie elektryk, później hydraulik. Jak dobrze pójdzie to komplet instalacji będziemy mieli do końca listopada. Troszkę to wszystko szybciej teraz nam idzie niż planowaliśmy. Zaczynam się zastanawiać czy nie zrobić tynków w zimie. Co myślicie, warto ryzykować? Raczej nie planowałem dogrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 24.10.2019 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2019 U nas stan surowy zamknięty już prawie(w domu dwa pełnowymiarowe piętra i garaż osobno). Wyszło 350tyś zł razem z oknami czyli jakieś 50tyś więcej niż zakładałem. Na wiosne instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 28.10.2019 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Sporo Ci wyszlo. Podaj powierzchnie lub wrzuc rzuty projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 28.10.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Dom 240m2 i garaż osobno 7x8m. Dom na płycie, dwa pełnowymiarowe piętra.Niestety dużo stali było i styroduru a i okna duże i dużo. Do wiosny mam nadzieję się odbić i ruszyć z instalacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiop 31.10.2019 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 Hej!Zaczęliśmy w połowie października budowę pod Lublinem wg projektu Lubiany wariant I.Na razie nie za bardzo jest co pokazywać, bo jeszcze nie skończone nawet fundamenty. Przed zimą zrobimy tylko to, a z resztą ruszamy od wiosny.Pustak ceramiczny i strop lany. Obecnie szukam sobie wykonawcy dachu na przyszły rok. Pustaki na ściany już kupiłem. Waham się czy kupić też materiały na dach bo podrożeją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 01.11.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Kupisz teraz zaoszczedzisz troche. Jesli dzialka duza to nie beda przeszkadzac ale pozniej zaplacisz za rozstawienie palet wokół budynku. Ja zamawialem wczesniej i potem zalowalem bo mala dzialka i byl problem gdy byl zbierany humus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts