Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bocianki 2020 - witamy i zapraszamy do dyskusji :)

Recommended Posts

Własnie jesteśmy na etapie finalizowani zakupu działki z projektem to jest masakra

1. Nie myśl, ze córka zostanie w domu. Marne na to szanse w dzisiejszych czasach. Buduj dom dla siebie.

2. Przy działce to wiele czynników trzeba brać pod uwagę. Komunikację, infrastrukturę, otoczenie, orientacja względem stron świata, co można na tej działce zbudować, co może powstać w okolicy przyszłości (np. przepompownia ścieków czy rzeźna w zasięgu nosa i ucha to nic fajnego), sąsiadów, warunki gruntowe (jak niedawno ktoś się budował obok to prosiłbym go o udostępnienie badań geotechnicznych przed zakupem działki - inaczej sam bym zamówił bo i tak jak będziesz się budował to będziesz potrzebował). I wiele innych rzeczy. To temat na sporą książkę.

3. Za ile zbudujesz to nikt Ci nie odpowie, jak nie podasz chociaż założeń. Co innego podpiwniczone 400m2, co innego 100m2 parterówka.

4. Jaki system grzewczy będzie optymalny czy w drugą stronę - jak ocieplić dom, żeby to było optymalnie dobrane to trzeba policzyć.

Tu masz pomoc:

https://www.bdb.com.pl/wyklady-praktycznej-fizyki-budowli-optymalizacja-ocieplen-[36min]-wp109

Gaz będzie w sumie (koszt przyłącza, instalacji, kotlowni, przeglądów i używania) jednym z droższych rozwiązań.

5. Jak rozpalisz w kominku, to zapomnij, że podłogówka przestanie grzać, zanim w kominku zgaśnie. Przy współcześnie ocieplonych domach ogrzewanie musialbyś wyłączyć dzień albo i więcej przed rozpaleniem w kominku.

6. Rekuperator we współczesnym domu oszczędza nie 20, ale z 50-60% kosztów ogrzewania współczesnego domu - klik.

Edytowane przez Kaizen

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 228
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Mam już działkę :-)

Czy Dom parterowy na planie prostokąta 10x15 z ławami fundamentowymi po obrysie ścian zewnętrznych (wewnątrz same działówki więc fundamentów nie trzeba?), podłoga na gruncie, wieńcem betonowym na ścianach zewnętrznych, dachem kopertowym (blacha, dachówka betonowa, gont) z wiązarów kratowych z małym stryszkiem) uda się wykonać? W sensie czy z betonu komórkowego to pójdzie czy musi być bardziej gęsty materiał aby przeniósł na ścianach nośnych masę wieńca i stropodachu?

Czy Dom parterowy na planie prostokąta 10x15 z ławami fundamentowymi po obrysie ścian zewnętrznych (wewnątrz same działówki więc fundamentów nie trzeba?), podłoga na gruncie, wieńcem betonowym na ścianach zewnętrznych, dachem kopertowym (blacha, dachówka betonowa, gont) z wiązarów kratowych z małym stryszkiem) uda się wykonać? W sensie czy z betonu komórkowego to pójdzie czy musi być bardziej gęsty materiał aby przeniósł na ścianach nośnych masę wieńca i stropodachu?

Strop będzie problemem i stabilność ścian (strop monolityczny skutecznie usztywniłby konstrukcję), a nie nośność materiału ścian.

buduję takim dom, tzn parterówkę o wymiarach 14x10,5 m, ścianami nośnymi po obrysie i konstrukcją dachu/stropu z wiązarów (ze względu na kąt nachylenia dachu 38* strych ma powierzchnię ponad 50m2). Buduję z Solbetu klasy 500. Tak miałem w projekcie (projekt indywidualny). Jak masz wątpliwości to zawsze możesz zastosować beton komórkowy o większej gęstości, 600 czy 700.

O wytrzymalosc nie masz co sie martwic. Ja zbudowalem dom z pelnym pietrem z 600stki a nawet 500 by dal rade.

Wiazary to dobry pomysl. Duzo oszczedzisz na stropie. Wieniec wystarczy do zapewnienia sztywnosci.

W podobnej konstrukcji jest projekt domza150tysiecy.pl

buduję takim dom, tzn parterówkę o wymiarach 14x10,5 m, ścianami nośnymi po obrysie i konstrukcją dachu/stropu z wiązarów (ze względu na kąt nachylenia dachu 38* strych ma powierzchnię ponad 50m2). Buduję z Solbetu klasy 500. Tak miałem w projekcie (projekt indywidualny). Jak masz wątpliwości to zawsze możesz zastosować beton komórkowy o większej gęstości, 600 czy 700.

O super, przeanalizuje twój dziennik budowy :)

Witam !!

Własnie jesteśmy na etapie finalizowani zakupu działki z projektem to jest masakra jakaś ale myśle ze od przyszłego roku ruszymy wielką parą juz z całęj tej ekscytacji nawet zacząłem prowadzić bloga co jest dla mnie czymś dziwnym ale stram sie punkt po punkcie analizować za i przeciw zeby nic nie pominąć i chcetnie korzystam z opinii waszego forum. Gdy ktoś miał chcieć poczytać zapraszam https://chceswojdom.blogspot.com/ no i pozdrawiam i polecam wasze forum i trzymam kciuki za tych co już zaczeli...

Super. Też prowadzimy bloga na którego zapraszam - > https://onaionbudujadom.com/

Życzymy powodzenia i jak najmniej problemów. Jeśli mogę coś doradzić to przede wszystkim na bieżąco przygotowywać się do kolejnych etapów budowy i postarać się o kierownika budowy, który będzie na miejscu jak najczęściej. My zaryzykowaliśmy i wybraliśmy opcję gdzie kierownik był równocześnie szefem ekipy. Dzięki temu był na miejscu codziennie i rzeczywiście kierował pracami na budowie. Warto też wszelkie wątpliwości dotyczące projektu czy sposobu realizacji prac omówić z niewielkim wyprzedzeniem przed ich rozpoczęciem by zniwelować wszelkie stresy i nie działać "na hura".

Będzie dobrze! ;)

Będziemy obserwować bloga :)

Mój dom też już zamknięty.

Czekamy na elektryke tynkarzy i elewację. Na dniach wchodzą.

My też właśnie zamknęliśmy w tym tygodniu. Jutro już wchodzi ekipa od rekuperacji, za 2 tygodnie elektryk, później hydraulik. Jak dobrze pójdzie to komplet instalacji będziemy mieli do końca listopada. Troszkę to wszystko szybciej teraz nam idzie niż planowaliśmy. Zaczynam się zastanawiać czy nie zrobić tynków w zimie.

Co myślicie, warto ryzykować? Raczej nie planowałem dogrzewać.

Hej!

Zaczęliśmy w połowie października budowę pod Lublinem wg projektu Lubiany wariant I.

Na razie nie za bardzo jest co pokazywać, bo jeszcze nie skończone nawet fundamenty. Przed zimą zrobimy tylko to, a z resztą ruszamy od wiosny.

Pustak ceramiczny i strop lany. Obecnie szukam sobie wykonawcy dachu na przyszły rok.

Pustaki na ściany już kupiłem. Waham się czy kupić też materiały na dach bo podrożeją...