Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy można nie dawać styro na podłogę na parterze i piętrze? dom z piwnicą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A gdzie pisałem że lambda sie zmienia wraz z kierunkiem?

Ciepłe idzie do góry i tyle...........

Ciepło nie jest żadną substancją żeby mogło się poruszać. Nie ma też nóżek, więc nigdzie nie chodzi. Co to za fizyka?

Przy Twojej teorii izolacja od gruntu to bezsens?

może ludzie czytając, biorą od razu typowy przykład domu jaki się obecnie buduje - parterowy, wtedy wiadomo że izolować trzeba .

ale między dwiema grzanymi kondygnacjami domku piętrowego, izolacja termiczna stropu między kondygnacjami , nie ma sensu.

dziwne że w tak niby prostej sprawie dwie sprzeczne opinie.

Edytowane przez Janekk1234

Jak dotąd wszyscy są zgodni, że trzeba. Jest też zgodność co do dwóch argumentów "za" (akustyka i miejsce na instalacje).

wcale nie wszyscy zgodni, bo kilku zdecydowanie stwierdziło że się nie izoluje, akustyka i miejsce na instalacje to inna para kaloszy. akurat mojego przypadku nie dotyczy. oczywiście 1 czy 2 cm należy dać aby posadzka pływała, ale nie o termoizolację tu chodzi....dla mnie temat zamknięty jak ktoś uważa że należy izolować termicznie taki strop to nie sobie tak uważa ;)

wcale nie wszyscy zgodni, bo kilku zdecydowanie stwierdziło że się nie izoluje, akustyka i miejsce na instalacje to inna para kaloszy. akurat mojego przypadku nie dotyczy. oczywiście 1 czy 2 cm należy dać aby posadzka pływała, ale nie o termoizolację tu chodzi....dla mnie temat zamknięty jak ktoś uważa że należy izolować termicznie taki strop to nie sobie tak uważa ;)

Janek. Być może u ciebie, w twoim domu, takie rozwiązanie zadziała, na zasadzie, że jakoś to wyregulujesz. Dasz czujnik temp. na górę, będzie ci przegrzewało dół. I Vice Versa - dasz na dół, możesz mieć niedogrzaną górę. Możesz tez zrobić sterowanie obiegiem każdej pętli elektrozaworami, wtedy będziesz miał MNIEJ WIĘCEJ temp. taką jaką chcesz w każdym pomieszczeniu. Tylko, że wtedy PIEC ci zacznie wariować, a ty też sam zwariujesz, jak dostaniesz rachunek za ogrzewanie.

Natomiast nie upieraj się, że to rozwiązanie JEST LEPSZE! Bo jeśli jedna osoba ci mówi, ze jesteś osłem, to to zignoruj. Natomiast jeżeli 5 osób ci mówi, że jesteś osłem, to idź i kup sobie siodło, albo połóż rurki ogrzewania bez izolacji...

Natomiast nie upieraj się, że to rozwiązanie JEST LEPSZE! Bo jeśli jedna osoba ci mówi, ze jesteś osłem, to to zignoruj. Natomiast jeżeli 5 osób ci mówi, że jesteś osłem, to idź i kup sobie siodło, albo połóż rurki ogrzewania bez izolacji...

jakby tak zliczyć opinie z tego wątku to wynik będzie jakieś 8 do 4 dla tych co twierdzą że dawać izolację termiczną. więc nie jest to takie przesądzone, nieprawdaż?

i argumentem jest właściwie tylko fakt że może być trudno to wyregulować, tu będzie za zimno tam za ciepło.

rozumiem wygodę układania instalacji w posadzce może dlatego ten styro się tak często robi.

rozumiem wygodę układania instalacji w posadzce może dlatego ten styro się tak często robi.

Nic nie rozumiesz i chyba już nie zrozumiesz...

Masz inaczej niż wszyscy, jesteś prekursorem tego rozwiązania, GRATULACJE!

Zrób badania i opisz je tutaj na forum, dlaczego twoje rozwiązanie jest lepsze, ok?

Tonący brzytwy się chwyta - tak tylko mogę podsumować twoje dotychczasowe wypowiedzi.

Nie masz izolacji pod podłogówką? OK. Nikt tutaj ci nie zabronił takiego rozwiązania. Tylko nie bądź osioł i nie upieraj się przy swoim, albo przedstaw jakieś argumenty za tym, chociażby wykresem z termometrów. Inaczej to wiesz... twoja teza jest g... warta...

Będę grzać cały dom więc co za różnica czy trochę z góry ciepła przeniknie na dół. To jakiś problem?

Janku żaden problem, w ten sposób zakładając możesz grzać tyko koło pieca w kotłowni , ciepło zgodnie z cytowanym postem rozejdzie się po całym domu, napisałeś ..co za różnica... popłynie we wszystkich kierunkach, góra dół to i w poziomie jeszcze szybciej, w kotłowni będzie +21st i stropem i ścianami przeniknie do innych pokoi, wewnątrz brak styropianu dopiero na ścianach zewnętrznych jest, To jakiś problem dal ciepła, wszędzie pójdzie-dobrze zrozumiałem twoją koncepcję.Bo o cieple wiemy wszystko https://www.rekuperacjabcs.pl/

Edytowane przez BCS