Natama85 12.01.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Witam. Mam pozwolenie na budowę. Ściągnięty humus i wytyczony przez geodetę budynek. Na dniach ruszamy z wykopem pod ławy. Więc to ostatni dzwonek na poczynienie zmian. Otóż cały czas męczy mnie wielkość salonu. Chciałabym go zwiększyć przesuwając wewnetrzną ścianę nośną o 1 metr zmniejszając sąsiednie pomieszczenie. Jeśli się w ogóle da to czy taka zmiana wymaga projektu zastępczego? I jaka jest maksymalna rozpiętość stropów Teriva? Dodam że dom jest z poddaszem użytkowym. Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.01.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Działówkę możesz przesuwać, zmiana konstrukcji wymaga aktualizacji pozwolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natama85 12.01.2019 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Nawet jeśli nie zmienia się kubatura budynku ani żadne jego wymiary zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.01.2019 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Zmieniasz konstrukcję budynku, wiec musi to być potwierdzone przez architekta i konstruktora w dokumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.01.2019 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Dokładnie to decyduje o tym projektant - czy zmiana istotna, czy nieistotna to jego broszka, żeby odpowiednio udokumentować i sklasyfikować.Przesunięcie ściany nośnej to spora zmiana - wymaga przeprojektowania fundamentów i stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 12.01.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) To, że wymaga przeliczenia konstrukcji i zamieszczenia adnotacji w projekcie, to nie oznacza, że wymaga zmiany pozwolenia na budowę. Art 36a, pkt. 6 Prawa Budowlanego: 6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę, a w przypadku uznania, że jest ono nieistotne, obowiązany jest zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące tego odstąpienia. A więc, projektant poprawia projekt, zamieszcza w projekcie adnotacje, ale nie wymaga uzyskania zmiany pozwolenia. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natama85 12.01.2019 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Oczywiście nie odważyłabym się dokonywać takich zmian samodzielnie. Zgłoszę się z tym do autora projektu. Obawiałam się że będzie wymagało to ponownego pozwolenia na budowę. Ale jeśli wystarczy zmiana na tym co mam to mi trochę ulżyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts