Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sprzęt do wkręcania wkrętów ciesielskich

jammo

Recommended Posts

Zakrętarkę kupiłem osobno na allegro .Początkowo miałem brać tą DTD 152 bo trafiłem taką za 355 zł na allegro, ale ona miała silnik szczotkowy i 165 Nm , potem trafiłem na taką prywatną ofertę tej BTD 147 za 449 wraz z walizką. Samą walizkę na allegro trzeba dać minimum 80 zł + przesyłka, więc stwierdziłem, że to będzie lepsza oferta, gdyż zakrętarka ma silnik bez szczotkowy no i regulację obrotów, która może się przydać przy drobniejszych pracach, gdzie nie potrzeba takiej siły dokręcania, no i jest walizka gratis. Tu masz link do tej mojej aukcji na której ją kupiłem. Tam na dole jest pokazana. https://allegro.pl/oferta/makita-btd...tor-7834516816, a ładowarka z akumulatorami kupiłem tu, https://allegro.pl/oferta/makita-zes...30b-7811935333. Te akumulatory z ładowarką mam już u siebie a zakrętarka ma być po południu, pozdrawiam.

Mam jeszcze pytanie odnośnie bitów do tej zakrętarki udarowej.Czy taki komplet z DeWelta coś warta, czy raczej kupować pojedyncze sztuki. https://allegro.pl/oferta/dewalt-dt71702-dt71572-bity-koncowki-wkretarki-45e-7392127541?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_DIO_pla_dom_narzedzia&ev_adgr=Akcesoria+i+osprz%C4%99t+-+Bity&ds_rl=1256542&gclid=CjwKCAiAkrTjBRAoEiwAXpf9Ce9EzqSQAzWzw32JgKrITLHZlGDA1qYvYjH3WeZPIg0yGdv2RgKaERoCqLEQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Ja mam niby bity z zestawie kluczy takich w walizce, ale nie wiem czy do udarowej będą takie same jak do normalnej wkrętarki.

Co do wkręcania, to próbę zrobię raczej dopiero jutro, jak zakrętarka będzie u mnie w domu, pozdrawiam. Napiszę tu jak się sprawowała :).

Dzieki, fajnie trafiles.

Czy komplet bitow czy pojedyncze kwestia upodoban. Osobiscie wole kupowac tylko takie jakie uzywam i potrzebuje, zeby sie reszta nie kurzyla w pudelku.

Ten komplet ktory podales jest przyzwoity. Zainteresuj sie natomiast bitami do udaru, maja kute koncowki i tak zwana strefe skretna, sa przez to o wiele trwalsze i trudno je zlamac. za niewiele wiecej masz komplet bitow na przyklad Milwaukee Shockwave Impact Duty, albo pojedynczo w dobrej cenie bity firmy Wera czy Wiha.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie. Jak wiadomo, gdyż napisałem to w poście wyżej, zakupiłem już zakrętarkę z Makity łącznie z akumulatorami i ładowarką, aby można było na wiosnę postawić konstrukcję garażu. Jako, że sprzedałem już tą swoją wkrętarkę z Boscha, chcę kupić teraz do kompletu wkrętarko- wiertarkę, oczywiście w grę wchodzi tylko Makita, gdyż zamierzam używać te same akumulatory od zakrętarki. Myślę oczywiście o jakiejś takiej w miarę mocniejszej i oczywiście udarowej, ale znowu nie takiej, żeby od jej wagi ręce drętwiały. Patrzyłem na ogłoszenia tych BHP 451 , które mi polecali koledzy , ale to jest raczej sprzęt dość masywny. Oczywiście myślę o takiej, aby mogła wkręcić też dłuższe wkręty. Pomimo tego, że chociaż kupiłem zakrętarkę, wiem, że nie zawsze może ona dać radę.Widziałem na YT test, gdzie wkretarka taka mocniejsza, lepiej sobie poradziła jak zakrętarka. Wiadomo, że nie będę nią narabiał zawodowo, więc nie potrzebuję sprzętu dużego, ciężkiego. Mam wprawdzie na oku dwa modele z takich wkrętarek i jeden to, DHP 458 o momencie 91Nm, natomiast druga DHP 482 o momencie 62Nm. Ta pierwsza jest dłuższa o 27mm no i cięższa bo ma obudowę przekładni z aluminium, i z akumulatorem waży prawie 2,3-2,5 kg. Natomiast ta druga DHP 482 jest cała z tworzywa i waży z akumulatorem około 1.8 kg. Sam nie wiem co robić, czy jednak pokusić się na tą mocniejszą pomimo , że jest cięższa, czy wybrać tą drugą. Ceny są lekko zbliżone i na samym body, czyli wkrętarce bez akumulatora i ładowarki , różnica jest około 150 zł. Proszę o jakieś sugestie, pozdrawiam.

Witam ponownie, po długim namyśle zakupiłem wkrętarkę Makita DHP 484 z silnikiem bez szczotkowym o mocy 54 Nm . Mam wiec już cały komplet z Makity, czyli wkrętarkę oraz zakrętarkę do której podchodzą te same akumulatory. Po wstępnej próbie wkręt ciesielski 100x6 wszedł jak w masło co wcześniejsza wkrętarka Bosch GSR-140 Li nie dała rady. Jak kupię dłuższe to spróbuję jak z nimi da radę, ale myślę, że raczej nie będzie problemu. Dziękuję za porady , pozdrawiam a temacik do zamknięcia..

• 2 months później...
ja korzystam z wiertarko- wkrętarki udarowej ryobi one R18PD2-0 miałem do wyremontowania starą drewnianą altane i też się zastanawiałem nad sprzętem. Tą ryobi polecił mi kumpel, który ma warsztat stolarski. sama wiertarka jest dość mocna i stabilna i dość lekka, przydaje się później do lekkich prac domowych. Przemyśl zakup albo przetestuj najpierw ten sprzęt bo z tego co się orientuje oni teraz wprowadzili darmowe testowanie sprzętu przed kupieniem, na platformie myryobi, będziesz mógł wypróbować ją i ewentualnie wtedy zdecydować czego potrzebujesz.

• 4 years później...

Ma znaczenie. Raczej przez nieumiejętne użycie urwie łep, zniszczy gniazdo trox lub samego bita.

Do pracy w drewnie raczej szukaj zakrętarki ( nie mylić z wkrętarką ) i momentem 300 Nm.

Mniejsze od klucza więc bardziej poręczne i posiadają gniazdo z blokadą na bita bez kombinacji z przejściówkami.

Zależy co ma być wkręcane w drewno i w jakie drewno. Ja mam porządny (bezszczotkowy) klucz 1/2" Makity o momencie ~300Nm i moim zdaniem do wkrętów ciesielskich jest on troszkę za słaby. Jak miałem wkręcić wkręty do kołków fi16 to nawet do połowy nie doszły.

Majster skręcał mi więźbę kluczem 450 Nm i szło gładko, ja moim wkręcałem fi8 długości 150-200 mm i widziałem, że Makitka się jednak nieco męczyła. Do kilku wkrętów jest OK, do kilkudziesięciu-kilkuset to jednak bym brał minimum 400 Nm porządnej firmy i nowoczesny (lekki) sprzęt. Oczywiście piszę o kluczu na akumulatory, bo na przewodzie to zupełnie inne ceny i momenty.