Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Automatyka do ogrzewania podłogowego

ngreen

Recommended Posts

Planuję montaż kotła wolf cgb-2-14. Kocioł kondensacyjny 1-funkcyjny do obsługi C.O. oraz C.W.U.

Kocioł będzie obsługiwał ogrzewanie podłogowe (tylko, będzie żadnych dodatkowych grzejników) + zasobnik 200 litrów wody. Problemem jest to, że nie wiem co powinno znaleźć się w kotłowni, aby dobrze to funkcjonowało. Czy powinienem montować mieszacz z pompą (czy 1 sztuka wystarczy do obsługi dwóch stref). Z tego co czytam, bo mieszacz jest istotny, bo umożliwia regulację temperatury wody zasilającej i powracającej, dzięki czemu do kotła nie dociera zbyt zimna woda co jest bardziej ekonomiczne, i nie powoduje jego nadmiernego zużycia. Czy taka grupa pompowa: https://swatt.pl/pl/grupy-pompowe-do-instalacji-grzewczych/1173-grupa-pompowa-do-ogrzewania-podlogowego-wilo-yonos-para-rkc-156z-trojdrogowym-zaworem.html będzie dostatecznie dobrym rozwiązaniem? Grupa która zasili dwa rozdzielacze podłogówki.

Kolejna sprawa to sprzęgło hydrauliczne, czy widzicie potrzebę jego zastosowania? Nie za bardzo rozumiem zasadę jego działania. Pytanie czy w moim przypadku będzie ono konieczne?

parter.jpg

pietro.jpg

Podstawa to projekt ogrzewania podłogowego wykonany na podstawie uprzedniego projektu OZC.Dopiero wtedy będzie wiadomo czy można twoją instalację zasilić bezpośrednio z kotła(innymi słowy czy wydoli pompa kotłowa) Przy tym rozwiązaniu nie potrzebujesz w kotłowni "nic" z osprzętu.Gdyby się okazało że pompa kotłowa nie wydoli(a z wydajnością pompy w Wolfie szału nie ma) to będziesz potrzebował sprzęgło hydrauliczne a za sprzęgłem mocniejszą pompę.Jeżeli chcesz mieć dwie strefy grzewcze (co wg.mnie mija się z celem i generuje o wiele większe koszty) to będziesz potrzebował : sprzęgło hydrauliczne 2xzawór 3D z siłownikiem+2pompy+2x moduł MM100 Będzie też potrzebny sterownik BM-2.Gdybyś się uparł na dwie strefy grzewcze to taniej wyjdzie na Vaillancie bo on ma jeden moduł mieszacza VR70 dla dwóch stref a w Wolfie musisz mić 2xMM100 a to nie są tanie zabawki) Tak na marginesie ja dla siebie bym zrobił na Termecie Ecocondens Gold bezpośrednio z kotła,ma niską minimalną moc + wydajna pompa(pod tym względem niech Wolf się schowa) i Termet 2x tańszy od Wolfa,serwis również tańszy.Kolejny motyw to nie jestem za wymiennikami alu-krzem(Wolf) wolę z nierdzewki (Termet)Nie mówię Wolf jakościowo OK.Zawsze polecam Termeta gdy mamy instalację same grzejniki lub sama podłogówka.Niestety gdy instalacja jest mieszana uważam że Termet ma słabe rozwiązanie do sterowania dwoma obiegami tzw SIM

Powątpiewam czy kocioł 14kW poradzi sobie z zasobnikiem 200l(jak kocioł grzeje CWU to w tym czasie nie grzeje CO) tzn on w końcu go nagrzeje ale będzie zbyt długa przerwa w ogrzewaniu budynku.Wytyczne projektowe mówią że przerwa w ogrzewaniu budynku nie powinna być większa niż ok.30min

Edytowane przez Kondensat

Powątpiewam czy kocioł 14kW poradzi sobie z zasobnikiem 200l(jak kocioł grzeje CWU to w tym czasie nie grzeje CO) tzn on w końcu go nagrzeje ale będzie zbyt długa przerwa w ogrzewaniu budynku.Wytyczne projektowe mówią że przerwa w ogrzewaniu budynku nie powinna być większa niż ok.30min

Podgrzanie 200l wody o 45* to nawet poniżej 11kWh. Czyli jakieś 45 minut. Tyle, że tyle w praktyce grzeje się raz - przy odpaleniu ogrzewania CWU, gdy cała woda ma temperaturę wody wodociągowej, czyli z 8*. Później uzupełnia się tylko straty postojowe i pobór - a nawet po wyłączeniu ogrzewania przed wyjazdem wakacyjnym w zasobniku będzie woda o temperaturze pokojowej i pół godziny wystarczy.

Przy współcześnie ocieplonym domu (WT2017 minimum) po dobrych kilku godzinach od awarii zauważysz, że ogrzewanie nie działa. Wiec nawet godzinna przerwa to nic.

Edytowane przez Kaizen

Nie chcę ryzykować, że pompa w Wolf-ie nie podoła zadaniu. Chyba lepiej od razu zamontować sprzęgło + pompkę)

Te dwie strefy, to nie jest jakiś warunek konieczny. Znalazłem schemat, który wydaje mi się, najbardziej odpowiada mojej sytuacji.

hydruliczny_schemat_podlaczenia_co_immergas_020114.jpg

Tylko na schemacie, jest grzejnik, a u mnie będzie podłogówka (tak aby być precyzyjnym). To co mnie tylko zastanawia, to jeżeli sprzęgło dostanie wodę z kotła o temp 60 st C (a tyle pewnie dostanie, bo przed sprzęgłem jest trójnik, który zasili kocioł wody 200 l), to czy sprzęgło, wyreguluje temperaturę do np 30 st. do zasilenia podłogówki? W zasadzie to jedynie tej kwestii jeszcze nie rozumiem, jak sprzęgło które dostanie zasilanie 60 st. C, będzie w stanie przekazać zasilanie o temp 30 st dla podłogówki? Czy przypadkiem nie robi się to jeszcze dodatkowo z wykorzystaniem mieszacza lub grupy pompowej z mieszaczem? - który to znajduje się już po sprzęgle?

Nie chcę ryzykować, że pompa w Wolf-ie nie podoła zadaniu. Chyba lepiej od razu zamontować sprzęgło + pompkę)

Dlaczego ma być sprzęgło i pompa?

Według rzutu Twojego domu nie licząc tej skreślonej i niepotrzebnej w kotłowni masz 13 pętli podłogówki.

Jeśli przyjmiemy średni przepływ na poziomie 1 litra na minutę to przepływ całkowity będzie na poziomie 800 l / min i taką wydajność ma pompa

Moim zdaniem ze względu na zasobnik 200l powinieneś zainstalować raczej kocioł cgb-2-20. Ma on trochę większą moc minimalną ale wydajniejszą pompę.

Jeśli nie jesteś zbytnio przywiązany lub zmuszany do WOLFA to polecam zmienić na inny np: Vaillant itp.

W tym przypadku pompy są dużo wydajniejsze a automatyka bardziej uniwersalna i umożliwiająca wiele rozwiązań instalacji.

Te dwie strefy, to nie jest jakiś warunek konieczny. Znalazłem schemat, który wydaje mi się, najbardziej odpowiada mojej sytuacji.

[ATTACH=CONFIG]426824[/ATTACH]

Twój schemat chyba będzie troszkę inny gdyż prawdopodobnie zasobnik będzie zasilany prosto z kotła i to wewnątrz niego znajduje się zawór trójdrogowy.

Tylko na schemacie, jest grzejnik, a u mnie będzie podłogówka (tak aby być precyzyjnym). To co mnie tylko zastanawia, to jeżeli sprzęgło dostanie wodę z kotła o temp 60 st C (a tyle pewnie dostanie, bo przed sprzęgłem jest trójnik, który zasili kocioł wody 200 l), to czy sprzęgło, wyreguluje temperaturę do np 30 st. do zasilenia podłogówki?

Sprzęgło i instalacja raczej nie dostanie temperatury 60*C gdyż będziesz posiadał czujnik temperatury zewnętrznej i regulację pogodową temperatury a więc temperatura zasilania będzie niska i oscylować w granicach 25 - 45*C w zależności od temperatury zewnętrznej.

Czym innym jest tryb pracy ogrzewania a czym innym jest tryb pracy dla cwu i w tym drugim zawór w kotle przełączy się i zasili wężownicę zasobnika gorącą wodą uzupełniając w ten sposób temperaturę wody w zasobniku.

Czy przypadkiem nie robi się to jeszcze dodatkowo z wykorzystaniem mieszacza lub grupy pompowej z mieszaczem? - który to znajduje się już po sprzęgle?

Robi się takie instalacje ale tylko wtedy gdy mamy do czynienia z instalacją łączoną z grzejnikami konwencjonalnymi, oraz gdy chcemy mieć możliwość regulacji osobnej w dwóch i więcej strefach podłogówki. W takim układzie instaluje się sprzęgło i jedną lub dwie grupy pompowo-mieszające które regulowane przez automatykę kotła zapewniają osobną regulację temperatury np. na parterze i poddaszu.

Jeśli nie chcesz lub nie jest to dla ciebie konieczne to tego nie zakładasz gdyż koszt instalacji z mieszaczem wzrasta i to znacznie.

Twój schemat chyba będzie troszkę inny gdyż prawdopodobnie zasobnik będzie zasilany prosto z kotła i to wewnątrz niego znajduje się zawór trójdrogowy.

hydruliczny_schemat_podlaczenia_co_immergas_020114.jpg

Ale w tym schemacie, jak dobrze rozumiem, zasobnik jest zasilany bezpośrednio z kotła. Zaznaczyłem na zielono trójnik, który zasila bezpośrednio zasobnik oraz sprzęgło. Czy jeszcze jakieś inne zasilanie z kotła ma Pan na myśli?

[ATTACH=CONFIG]426835[/ATTACH]

Ale w tym schemacie, jak dobrze rozumiem, zasobnik jest zasilany bezpośrednio z kotła. Zaznaczyłem na zielono trójnik, który zasila bezpośrednio zasobnik oraz sprzęgło. Czy jeszcze jakieś inne zasilanie z kotła ma Pan na myśli?

W kotłach jednofunkcyjnych jest już zintegrowany zawór trójdrogowy i do zasobnika idzie osobne przyłącze.Konkretnie oprócz przyłącza gazu masz do dyspozycji 4 przyłącza, dwa do zasilania instalacji grzewczej i dwa do zasilania zasobnika.

Oczywiście mam na myśli zasilanie i powrót.

https://www.vaillant.pl/materia-y-szkoleniowe/podr-czniki/podrcznik-schematw-z-kotami-ecotec-do-37-kw-1114106.pdf

Albo robisz instalację według schematu ze strony 8 i schemat S333y

albo robisz pełną automatykę podział na dwie strefy grzewcze i wtedy schemat ze strony 18 schemat S 174.

W tym drugim masz możliwość uzyskania osobnej regulacji temperatury dla parteru i poddasza.

Możliwe jest lekkie uproszczenie jego i zastosowanie tylko jednego układu mieszającego oraz pominięcia sprzęgła.

Schemat ze strony 10 oznaczony jako S 171 jest OK ale w Twoim przypadku dla 13 pętli kocioł i jego pompa da radę bez sprzęgła i pompy.

Takie same lub porównywalne są schematy dla wszystkich producentów. Zmiana polega tylko na liczbie dodatkowych elementów np. Modułu mieszacza VR 70 itp

Edytowane przez Mareks77