freedom18 25.02.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Witam. Chciałbym zamontować u siebie na poddaszu klimatyzator lecz niestety jestem w tym temacie zielony.Na poddaszu znajdują się 3 pokoje i łazienka. W lecie nie można tam wytrzymać z gorąca a otwieranie okien nic nie daje. Myślałem nad zamontowaniem na strychu nad pokojami klimatyzator kanałowy. Po przemyśleniach zwykły klimatyzator montowany np w korytarzu odpada bo nie zda egzaminu. Łącznie wszystkie pomieszczenia mają około 150 m3. Jeśli bym taki klimatyzator kałowy zamontował na strychu byłby zaraz nad pokojami wiec przewody od 1,5m do 3 m by wystarczyły jedynie do łazienki około 5 m.Czy do 2500 zł zakupie taki klimatyzator wraz z przewodami co by wyrobił na te 150 m3?Co myślicie o takim Klimatyzator kanałowy Lg CB09L ? Czy ten klimatyzator jest kompletny wraz z przewodami ? Mogę go zamontować samemu po czym zwołać kogoś żeby tylko podpiął i odpalił ?Ile taka klima pobiera prądu miesięcznie w gorące lato ?I jak to wygląda z serwisem ? trzeba wołać kogoś i płacić żeby czyścił ? Podzielcie sie waszymi opiniami. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio_ 03.03.2019 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Za dwaipół tego nie zrobisz nawet sam.Cena 2200 za ten LG to tylko za jednostkę wewnętrzną, do tego potrzebny jeszcze agregat (j. zewnętrzna) + materiały. Małej klimy nie musisz obowiązkowo serwisować płatnie (przez Fgazowego serwisanta), rezygnując z rozszerzonej gwarancji możesz robić to sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 03.03.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Za kanałówkę nawet najsłabszą musisz wybulić co najmniej 4 tys i to z hakiem , jedynie jakaś używka ale tak małej nie spotkałem , są tylko takie byki po ponad 10kw jako używane oczywiście , sam się zastanawiam że żadna firma nie chce wypełnić luki rynkowej z małymi kanałówkami rzędu 2,5 -3,5 kw a zaczynają od 5kw dopiero . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.03.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Za kanałówkę nawet najsłabszą musisz wybulić co najmniej 4 tys i to z hakiem , jedynie jakaś używka ale tak małej nie spotkałem , są tylko takie byki po ponad 10kw jako używane oczywiście , sam się zastanawiam że żadna firma nie chce wypełnić luki rynkowej z małymi kanałówkami rzędu 2,5 -3,5 kw a zaczynają od 5kw dopiero . Po pierwsze cały czas trzeba powtarzać, że są 2 rodzaje "kanałówki": 1) Klimatyzacja centralna gdzie jest jedna jednostka i kanały sterowane klapami 2) Jednostki kanałowe lokalne dla każdego pomieszczenia. To są takie same jednostki jak przy splitach ściennych, tyle że ukryte i jest krótki kanalik 1-2 m do pokoju. Powiedz instalatorom, że "takie jak w pokojach hotelowych", to załapią o co chodzi. To są rozwiązania najczęściej stosowane w pokojach hotelowych nad przedsionkiem wejściowym pokoju. Mam w projekcie domu takie w systemie mini-VRF (chociaż nie wiem czy będę je wykonywał). Tutaj masz przykładowy katalog "kanałowych" w drugim znaczeniu: https://www.midea-electric.pl/resources/documents/Katalog_produktow_Midea_2019.pdf Na stronie 164 zaczynają się kanałowe. Najmniejsza jednostka 1,8 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 03.03.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Haier, Daiki, Mitusbishi, Toshiba, Midea - każdy z tych producentów ma w ofercie kanałówkę o mocach rzędu 1,8 - 3,5 kWPrzy tych mocach chłodniczych (małe napełnienie) nie ma obowiązku f-gaz.Szukaj jakiegoś lokalnego instalatora, powiedz mu że interesuje cię wyłącznie zakup i tylko uruchomienie.Swoją drogą, lepiej dać komuś zarobić, by zrobił to profesjonalnie niż się uczyć samemu.Popatrz na to z innej strony - czas, który spędzisz na jeżdżenie, zakupy, pożyczanie sprzętu przelicz na swój czas pracy i dochód jaki wygenerujesz wykonując w tym czasie swój zawód.Jak sobie to przekalkulujesz w powyższy sposób, montaż wyjdzie tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 14.05.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 dołączę się z pytaniem: czy w takim przypadku jak autor wątku zaproponował (klima na strychu) trzeba izolować rury doprowadzające schłodzone/podgrzane powietrze? Nadmienię że na tym samym strychu mam już kilka rur doprowadzających powietrze z WM do pokoi(nieizolowanych)Czy można zastosować rury tego samego typu jak do WM np zielone fi 63?Czy muszę zapewnić jakiś minimalny nawiew powietrza na strych tylko dla klimy? Strych mam nie wentylowany ale w ocieplonej strefie domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 21.05.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 dołączę się z pytaniem: czy w takim przypadku jak autor wątku zaproponował (klima na strychu) trzeba izolować rury doprowadzające schłodzone/podgrzane powietrze? Nadmienię że na tym samym strychu mam już kilka rur doprowadzających powietrze z WM do pokoi(nieizolowanych) Czy można zastosować rury tego samego typu jak do WM np zielone fi 63? Czy muszę zapewnić jakiś minimalny nawiew powietrza na strych tylko dla klimy? Strych mam nie wentylowany ale w ocieplonej strefie domu Rury muszą być izolowane a powietrze klima będzie ciągnęła z pomieszczeń które będzie chłodziła czy też ogrzewała.Zaproś instalatora to coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 21.05.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2019 Witam. Chciałbym zamontować u siebie na poddaszu klimatyzator lecz niestety jestem w tym temacie zielony. Na poddaszu znajdują się 3 pokoje i łazienka. W lecie nie można tam wytrzymać z gorąca a otwieranie okien nic nie daje. Myślałem nad zamontowaniem na strychu nad pokojami klimatyzator kanałowy. Po przemyśleniach zwykły klimatyzator montowany np w korytarzu odpada bo nie zda egzaminu. Łącznie wszystkie pomieszczenia mają około 150 m3. Jeśli bym taki klimatyzator kałowy zamontował na strychu byłby zaraz nad pokojami wiec przewody od 1,5m do 3 m by wystarczyły jedynie do łazienki około 5 m. Czy do 2500 zł zakupie taki klimatyzator wraz z przewodami co by wyrobił na te 150 m3? Co myślicie o takim Klimatyzator kanałowy Lg CB09L ? Czy ten klimatyzator jest kompletny wraz z przewodami ? Mogę go zamontować samemu po czym zwołać kogoś żeby tylko podpiął i odpalił ? Ile taka klima pobiera prądu miesięcznie w gorące lato ? I jak to wygląda z serwisem ? trzeba wołać kogoś i płacić żeby czyścił ? Podzielcie sie waszymi opiniami. Z góry dzięki za odpowiedzi. Klimka dla potrzeb które opisałeś to koszt między 12-16tyś .To co podałeś to jest na pokój 20-30m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.05.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Tak, jednostka 3 kW, to będzie musiała kręcić non stop.Lepiej wybrać coś z przedziału 5 - 7 kw - nie będzie słyszalna na niskich biegach.Ze znanej marki.Porównywać przede wszystkim hałas.Podłączyć grawitacyjnie do kanalizacji, nie dać sobie wcisnąć pompki. Koszty to minimum 10 tys, jeśli ma to być zrobione porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 23.05.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 Podłączyć grawitacyjnie do kanalizacji, nie dać sobie wcisnąć pompki. zdecydowałem się na multisplita: dwie jednostki wewnętrzne do dwóch sypialni ale żadna nie graniczy z łazienką i jedyne rozwiązanie to pompki Dlaczego odradzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 23.05.2019 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 zdecydowałem się na multisplita: dwie jednostki wewnętrzne do dwóch sypialni ale żadna nie graniczy z łazienką i jedyne rozwiązanie to pompki Dlaczego odradzasz? Ja miałem 3 pompki (ponoć z najwyższej półki) przez kilka lat. W końcu przerobiłem na grawitację. Pompka to jest najgorsza rzecz w klimatyzacji. Serwisant mówił, że 90% awarii klimatyzacji do których jeżdżą to są awarie pompki. Żadnej pompki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 24.05.2019 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Ja miałem 3 pompki (ponoć z najwyższej półki) przez kilka lat. W końcu przerobiłem na grawitację. Pompka to jest najgorsza rzecz w klimatyzacji. Serwisant mówił, że 90% awarii klimatyzacji do których jeżdżą to są awarie pompki. Żadnej pompki!!! Qrde nie załamujcie mnie. Czy mówiąc o grawitacji masz na myśli wiaderko pod klimatyzatorem? Ewentualnie jakiś mały przezroczysty zbiorniczek podpięty od dołu klimy? Ps w biurze firmy, w której pracuje od niedawna ponoć kapie sobie normalnie latem na wykładzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.05.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Qrde nie załamujcie mnie. Czy mówiąc o grawitacji masz na myśli wiaderko pod klimatyzatorem? Ja ma zatynkowaną rurkę PCV - grawitacyjnie spływa do kanalizacji. Możesz też wypuścić wodę na zewnątrz, jak gdzieś blisko masz ścianę zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 24.05.2019 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Ja ma zatynkowaną rurkę PCV - grawitacyjnie spływa do kanalizacji. Możesz też wypuścić wodę na zewnątrz, jak gdzieś blisko masz ścianę zewnętrzną. Niestety to są ściany wewnętrzne - i nie ma opcji dojścia do pionu kanalizy. Zostaje wiaderko albo pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 24.05.2019 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 zdecydowałem się na multisplita: dwie jednostki wewnętrzne do dwóch sypialni Myślę nad takim samym zestawem. Co wybrałeś (firma, model)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 24.05.2019 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Mam takie pytanie z innej beczki: Czy klimatyzacja załapie się do ulgi termomodernizacyjnej? Można wpisać jako pompa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 24.05.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Myślę nad takim samym zestawem. Co wybrałeś (firma, model)? Chyba wezme z GREE - wew. Lomo Luxury + U-Crown a na zewn GWHD(14) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 24.05.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Mam takie pytanie z innej beczki: Czy klimatyzacja załapie się do ulgi termomodernizacyjnej? Można wpisać jako pompa ciepła? Niektórzy biorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 27.05.2019 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Niektórzy biorą Mam coś podobnego na dole od 1,5 roku: Fujitsu w wersji Arctic tez do -30 ale to trochę jak strzelanie z armaty do muchy. Zanim się wprowadziliśmy to żona mnie męczyła pytaniami typu: Co zrobimy kochanie jak będą ciężkie mrozy -25 -30? Przecież nie mamy kominka, ba nie mamy nawet komina bo nie mamy żadnego pieca No więc uległem i kupiłem Arctica z najmniejszą jednostką wew(09). Z perspektywy czasu widzę ze przepłacenie za taki sprzęt nie miało sensu bo zimy coraz cieplejsze a bardziej dokuczliwe są upały w domach mocno ocieplonych. Dlatego idę teraz w tańsze klimatyzacje do -15. Ps Na dotacje to pewnie się nie załapię ale myślę chociaż o uldze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 27.05.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2019 Mam takie pytanie z innej beczki: Czy klimatyzacja załapie się do ulgi termomodernizacyjnej? Można wpisać jako pompa ciepła? Byłem na spotkaniu WFOŚ w sprawie Czyste Powietrze, to pani z WFOŚ, powiedziała że klimatyzator załapuje się (bądź co bądź jest to pompa ciepła powietrze-powietrze), ale musi spełniać odpowiedni SCOP (sprawdź w tabelce) czy tam efektywność energetyczną oczywiście w trybie grzania. Nie wiem jak jest z ulgą termomodernizacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts