bezpieczny.dom 05.03.2019 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Witajcie forumowicze! Na wstępie wybaczcie za tak ogólnikowe podejście do tematu, jednak wolę założyć temat nim zacznę się budować aby wiedzieć co i jak. Otóż planuje stworzyć możliwie jak najbardziej bezpieczny dom dla dwóch osób. Zależy mi na grubych ścianach, kratach w oknach oraz ograniczeniu możliwości napadu na dom. Na wstępie ukrócę wszystkie pytania - rozglądam się za owym domem z powodów filozoficznych. Lepiej być przygotowanym na nic, niż nie być przygotowanym na coś. Wiele od Was zależy, gdyż budownictwo jest mi obce i każda porada jest na wagę złota, za co serdecznie już teraz mogę dziękować i kłaniać się aż po same stopy. Otóż mam kilka pytań. 1) Jaki rodzaj ściany charakteryzuje się dobrą izolacją ale zarazem dobrym chronieniem przez np. próbą rozwalenia jej z zewnątrz. Czy istnieje możliwość uzbrojenia ściany? 2) Na jakim etapie planować założenie krat w oknach w celu zwiększenia bezpieczeństwa? 3) Ile według Was mógłby kosztować dom w tym lub podobnym stylu? Zależy mi aby był mały i funkcjonalny ale przede wszystkim aby był w pełni bezpieczny. 4) Na co zwracać uwagę przed budową? Na jakie materiały decydować się przy tego typu założeniach budowli. Nie cenie, lecz przede wszystkim wytrzymałości i bezpieczeństwie. Pozdrawiam oraz liczę na cenne wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.03.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 ściany najlepiej z lanego betonu. Najlepiej dom-kopuła - nie grozi ci zawalenie się dachu podczas wichury. Do tego ocieplenie pianka natryskową.Kraty zakłada się na elewacji, nie na oknie. Więc przed natryskiem pianką.Mały dom nigdy nie będzie funkcjonalny. Będzie ciasny. Dokładnie tak samo jak małe mieszkanie. Łazienki nie przewidujesz? Jakiegoś miejsca na pranie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezpieczny.dom 05.03.2019 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Wydaje mi się, że moja luba nie bardzo zgodzi się na kopułę, więc to niestety odpada. Co do łazienki to przewidziałem ją obok pokoju, to te pomieszczenie do którego przechodzi sypialnia. Planowałem ułożyć trzy warstwy. Pierw pustaki wypełnione betonem oraz wzmocnione prętami, później ocieplenie styropianem, a na zewnątrz stara porozbiórkowa cegła, gdyż zależy mi aby dom nie wyglądał na miejsce potencjalnego szabru, gdyż często nie ma Nas w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.03.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Ściany żelbet, strop żelbet - najlepiej dach płaski bez wyłazu. Kraty to złudzenie bezpieczeństwa - więcej dadzą solidne szklenia jak najwyższej klasy RC najlepiej fixy. Stal łatwo potraktować ciekłym azotem i rozbić. Oczywiście do tego solidne drzwi z dobra wkładką i alarm z czujnikami wstrząsowymi i kontaktronami. Bo wszelkie zabezpieczenia to jedynie utrudnienia i spowalniacze - nie zapory.Na obrazku niewiele widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezpieczny.dom 05.03.2019 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 A co sądzicie o dachu dwuspadowym? Zdjęcie w lepszej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.03.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 A co sądzicie o dachu dwuspadowym? Trudny do zabezpieczenia. Nawet blacha na pełnym deskowaniu to stosunkowo (w porównaniu do żelbetu) słaba przeszkoda. A dachówka z membraną to praktycznie żadna przeszkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 06.03.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 A ja mam pytanie co to znaczy bezpieczny? Przed czym ma chronić? Przed okolicznymi menelami, włamywaczem, atakiem gazowym, bombowym albo nuklearnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 06.03.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 mysle, ze powinnienens sie skontaktowac z jakims specjalista od budowy bunkrow, fortec, twierdz itp. Najlepiej zza zachodniej granicy. Problem moze byc Taki, ze ci najbardziej doswiadczeni albo juz nie zyja albo kontakt moze byc utrudniony ze wzgledu na wiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrycja87 07.03.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 A ja mam pytanie co to znaczy bezpieczny? Przed czym ma chronić? Przed okolicznymi menelami, włamywaczem, atakiem gazowym, bombowym albo nuklearnym ? Ja chciałam mieć monitoring ale nie wiem ile nas to będzie kosztowało. Na pewno chcemy zainwestować w system alarmowy zarówno antywłamaniowy do domu i garażu, ale też czujniki dymu, czadu to kosztuje grosze, a człowiek czuje się bezpieczniej w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 07.03.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2019 Czujki dymu, czadu czy niekontrolowanego wypływu wody integrujesz z alarmem. Monitoring na oko od 1000zeta do ...... , zaleznie od tego co chcesz zobaczyć i gdzie, od kształtu działki i budynków oraz ilości i jakości kamer. Poczytaj na FM, na elektroda.pl , uncle G pomoże. Uncle Google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts