Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obniżyć wode w wykopie

krzysiek17-18

Recommended Posts

Mam podobny problem. U mnie na dnie zbiera się kilkanaście cm wody. Najlepiej zrobić nieco pochyły wykop i odpompowywać wodę do kanalizacji deszczowej lub do rowu.

Ja zaraz po wybraniu gruntu wylałem 10cm chudziaka, na którym tera zbiera się kilka cm wody. Za kilka dni wodę odpompuję i nasypię pospółkę, która zostanie zagęszczona.

Badania robilem w maju tego roku wczoraj robili odwierty na 5 metrow by zobaczyć co jest niżej i od 2 metra jest piasek glina itp ale woda jest na 150

Radą architekta nalerzy obnizyc wode zrobić wykop na 2 metry i gdy wykop bedzie bez wody to wsypac piach do wykopu zagęszczać co 30 cm

Tylko jest jedno pytanie jak pozbyc sie wody na ten czas

Jak obniży poziom wody poniżej poziomu wykopu to podczas kopania będzie stąpał po suchym gruncie. I jak wykopie i zasypie te 2m do warstwy nośnej (zagęszczając co 30cm) to będzie mógł robić szalunki na ławy "na powierzchni" a nie "w wykopie pod fundamenty".

Igłofiltry na cały wykop to jednak kosztowne, ale co ważniejsze trudne zadanie przez konieczność zagospodarowania wody - wylewanie "do sąsiada" to syzyfowa praca.

Ja taki "basen" miałem przez co na cały 2017r musiałem wstrzymać prace, bo poziom wody był za wysoki. Rok temu woda opadła i można było zasypać i zagęścić pospółkę.

Pompa to słaby pomysł, bo napływająca woda wypłucze i rozmiękczy grunt. Właściwa opcja to igłofiltry, żeby obniżyć poziom wód i dopiero kopanie.

A tam pierdzielisz , igłofiltry są tylko do gruntów niespoistych

Co do reszty to nie wiem po co Wam te odwadnianie wykopu, jak macie w poblizu dostęp do dobrego piasku , tzw piasku grubego to wsypać ten piach do wykopu np jak wody jest 20- 30 cm to wsypac z 50 cm, koparkowy niech trochę łyżką podobija ten piach i bez problemu można wjeżdzać zageszczarką, ostrożnie ale ten kto zna sie na zageszczaniu to sobie poradzi, a jak to jest dla kogoś problemem to można kupić kruszywo łamane np 16-31,5 mm i tez wsypac, metod na osiagniecie celu jest wiele, wykop nie musi byc suchutki zeby nasypu nie dało sie na tym zrobić....

Edytowane przez jacentyy