Robinson74 25.07.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Tak jakby dodatkowo, może rzeczywiście niepotrzebnie wydane 100-200zł na bednarkę. Początkowo w zasadzie zbrojenie płyty miało służyć tylko jako połączenie wyrównawcze. Jest jeszcze to co na tym zdjęciu: jeden wąs w przyszłej kotłowni, a drugi wychodzi w kierunku przyszłej rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.07.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 No i co na to elektryk? Co na to kierownik budowy. Czyja to radosna twórczość?Według mnie wypusty (bednarka) do kotłowni i rozdzielnicy dla przyszłej GSW powinny być chociaż połączone z wypustami na zewnątrz obrysu fundamentu.Skoro ma być pełna hydroizolacja, to należy wykonać uziom parafundamentowy. O tym pisze doktor Musiał w wiadomym artykule na str. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.07.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Tak jakby dodatkowo, może rzeczywiście niepotrzebnie wydane 100-200zł na bednarkę. Początkowo w zasadzie zbrojenie płyty miało służyć tylko jako połączenie wyrównawcze. Jest jeszcze to co na tym zdjęciu: jeden wąs w przyszłej kotłowni, a drugi wychodzi w kierunku przyszłej rozdzielnicy. [ATTACH=CONFIG]432853[/ATTACH] Wyprowadzenia bednarki wyglądają na atrapy. A zbrojenie płyty w projekcie masz przewidziane siatką z drutu okrągłego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 26.07.2019 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 (edytowane) Potwierdzam. Ta bednarka to jakiś fragment niedokończonego uziemienia. A skoro będzie uziom otokowy, to po co te wypusty? Od kraty wyrównawczej która być może została wykonana później niż zrobione zdjęcie Edytowane 26 Lipca 2019 przez marcin225 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 26.07.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Wyprowadzenia bednarki wyglądają na atrapy. No to mnie znowu zmartwiłeś. A zbrojenie płyty w projekcie masz przewidziane siatką z drutu okrągłego? Oczywiście. Mata zbrojeniowa Q335. Skoro ma być pełna hydroizolacja, to należy wykonać uziom parafundamentowy. O tym pisze doktor Musiał w wiadomym artykule na str. 18 I taki uziom ma być - otokowy, ale ze stali ocynkowanej ogniowo, a nie nierdzewnej. Uziom otokowy będzie połączony z tymi pięcioma wąsami wychodzącymi z płyty na zewnątrz. Czy to nie będzie pełnić w ten sposób funkcji uziomu kratowego, o którym dr Musiał pisze na tej samej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.07.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 (edytowane) Witam.No cóż, skoro ma być ...Szkoda tylko, że jego żywotność jest wielokrotnie miejsza, zależna od agresywności gruntu na przykład.Chyba że będzie ułożony w warstwir chudego betonu. Edytowane 26 Lipca 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiszelk 26.07.2019 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Tak czytam i czytam i sam już nie wiem, mi elektryk powiedział że uziom nie potrzebny bo go wezmę ze skrzynki ...czyli z uziomu elektrowni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.07.2019 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 (edytowane) Witam.Zmień elektryka, bo nie wie, co czyni.Do instalacji piorunochronnej też weźmie ze skrzynki?Gdy napotka sieć w układzie TT, ochronę instalacji też weźmie ze skrzynki?Współczuję "elektryka" Edytowane 26 Lipca 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 27.07.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Tak czytam i czytam i sam już nie wiem, mi elektryk powiedział że uziom nie potrzebny bo go wezmę ze skrzynki ...czyli z uziomu elektrowni.. Dobrze Ci powiedział! Takie połączenie spełnia wszystkie swoje funkcje. Szczególnie w tym dziale musisz większość wypowiedzi czytać z przymrużeniem oka, bo oprócz błędów powielanych błędów, pojawiają się również wielbłądy, typu: brak bednarki fundamentowej = brak prawidłowej instalacji odgromowej. Tak jak pisałem wcześniej, może Murator zrobi artykuł na ten temat, choć na 100% i tak na czarne, niektórzy będą mówić białe Jak czegoś nie jesteś pewny pytaj specjalistów w swoich dziedzinach. Jak nie będziesz pewny jednego spytaj kolejnych. I tak wyrobisz sobie zdanie i dokonasz właściwych wyborów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.07.2019 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 (edytowane) To tak przy okazji by pokazać , że zawsze może być gorzej Elektryków na pęczki jest tutaj w tym i retrofood https://www.elektroda.pl/rtvforum/find.php?q=Uziom Edytowane 27 Lipca 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.07.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Tak czytam i czytam i sam już nie wiem, mi elektryk powiedział że uziom nie potrzebny bo go wezmę ze skrzynki ...czyli z uziomu elektrowni.. Do elektrowni masz za daleko Masz zgodę zakładu energetycznego na skorzystanie z ich uziomu? Do tego przepięcie wędrujące wzdłuż WLZ zaindukuje w nim prąd. Wiec to słabe rozwiązanie. Ładunek powinien być jak najkrotszą drogą z SPD do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.07.2019 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 (edytowane) Witam. Niejaki donvitobandito znowy wykazał się niepospolitą inteligencją Kolego cuuube, co to ma być? Mowa o wstawionej fotce. Mogę zamieścić to zdjęcie na elektrodzie w temacie "Z Matołkiem przez fora"? Oczywiście jest to dział elektryczny. Edytowane 27 Lipca 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 27.07.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 (edytowane) Witam. Niejaki donvitobandito znowy wykazał się niepospolitą inteligencją Kolego cuuube, co to ma być? Mowa o wstawionej fotce. Mogę zamieścić to zdjęcie na elektrodzie w temacie "Z Matołkiem przez fora"? Oczywiście jest to dział elektryczny. Możesz pisać tyle bzdur ile chcesz, bo póki robisz to anonimowo i nie masz z tego kożyści finansowych, nikt nie pociągnie Cię do odpowiedzialności. Szkoda tylko, że jeden na iluś tam tych bzdetów posłucha... Chociaż nie, nie wierzę, to nie byłoby możliwe Edytowane 27 Lipca 2019 przez donvitobandito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.07.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 Oczywiście. Mata zbrojeniowa Q335. Troszkę nieprecyzyjnie zapytałem masz siatki z okrągłego nie żebrowanego bo na fotce tak to wygląda ale chyba nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 27.07.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 (edytowane) Kolego cuuube, co to ma być? Mowa o wstawionej fotce. Mogę zamieścić to zdjęcie na elektrodzie w temacie "Z Matołkiem przez fora"? . Oczywiście jest to dział elektryczny. Jeśli to jakiś przytyk do mnie to nie , jeśli ogólnie do fuszerki to tak takie coś znalazłem na FB w wątku o montażach PV . To nie moje , ani u mnie Co to tam jest (czytam na szybko) pręgierz ? Edytowane 27 Lipca 2019 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.07.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2019 (edytowane) Troszkę nieprecyzyjnie zapytałem masz siatki z okrągłego nie żebrowanego bo na fotce tak to wygląda ale chyba nie?To może jakieś złudzenie. Siatki są oczywiście żebrowane. To jeszcze przy okazji zapytam. W jaki sposób połączylibyście bednarkę ocynkowaną na rogach budynku, gdzie trzeba połączyć odcinki taśmy pod kątem prostym? Za pomocą jakiegoś złącza i śrub czy raczej poprzez spawanie? Edytowane 27 Lipca 2019 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.07.2019 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Szkoda tylko, że jeden na iluś tam tych bzdetów posłucha... Chociaż nie, nie wierzę, to nie byłoby możliwe Nie musisz wierzyć. Ty już jesteś stracony i twoje wypowiedzi nic nie są warte. Piszesz, aby pisać, zamknięty we własnym, durnym pojmowaniu wiedzy technicznej. Nawet doktor Musiał ci nie podskoczy, bo wiesz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.07.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 To może jakieś złudzenie. Siatki są oczywiście żebrowane. To jeszcze przy okazji zapytam. W jaki sposób połączylibyście bednarkę ocynkowaną na rogach budynku, gdzie trzeba połączyć odcinki taśmy pod kątem prostym? Za pomocą jakiegoś złącza i śrub czy raczej poprzez spawanie? Złączem krzyżowym. Tylko wybierz te z dłuższymi śrubami bo nie skręcisz potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.07.2019 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 (edytowane) Takie będą OK?http://hermi.pl/pl/zlacze-krzyzowe-30.html PS. A co wybrać do połączenia otoku 30mm z tymi wąsami wychodzącymi z płyty (30mm) i jednocześnie wyjść pionowo w górę do złączy kontrolnych zlokalizowanych już nad poziomem terenu? Edytowane 28 Lipca 2019 przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 28.07.2019 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Takie będą OK? http://hermi.pl/pl/zlacze-krzyzowe-30.html PS. A co wybrać do połączenia otoku 30mm z tymi wąsami wychodzącymi z płyty (30mm) i jednocześnie wyjść pionowo w górę do złączy kontrolnych zlokalizowanych już nad poziomem terenu? Powinieneś złapać aczkolwiek wygodniej jest jak śruby są 30tki np w tych złączach https://www.tim.pl/zlacze-krzyzowe-4-otworowe-830-1-2-oc-90100201 Też możesz złapać złączami krzyżowymi otok z tymi wąsami a do góry wyjść sobie kawałkiem bednarki. To i tak jest już źle zrobione więc cudów się nie wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts